|

Radeon 7770 - test kart graficznych

Podsumowanie

Po przeprowadzeniu wszystkich testów wydajności, pomiarów temperatury, poboru prądu, oceny pracy chłodzenia, na myśl przychodzą nam takie wnioski dotyczące kart graficznych Radeon 7770:

  • Sugerujemy maksymalnie rozdzielczość 1680x1050 i/lub obniżenie detali w celu uzyskania odpowiedniej liczby kl./s
  • Częstotliwość taktowania gra tutaj drugie skrzypce: obojętnie czy dana karta ma 1000, czy 1100 MHz, w praktyce i tak nie zauważymy różnicy w szybkości działania gier, natomiast w kieszeni może pozostać całkiem spora zaoszczędzona  gotówka
  • Karty te mają bardzo cichy i stosunkowo wydajny układ chłodzący (choć z pewnymi wyjątkami)
  • Pobór prądu i obsługiwane technologie są w tym przypadku dużymi zaletami

Choć oczywiście znajdą się gry, w których Radeon 7770 poradzi sobie w trybie Full HD, o tyle nowsze produkcje, z przepiękną i szczegółową grafiką, stanowią zbyt wysoką poprzeczkę. Z drugiej strony taki Max Payne 3 po ustawieniu średnich detali i DirectX 9 w trybie 2560x1600 działał nadzwyczaj dobrze.

Radeony HD 7770
Najlepsze karty HD 7770 w teście: Gigabyte, Sapphire i Asus

Gry nie przyspieszają również w jakichś zauważalny sposób, gdy w komputerze zainstalujemy wersję akceleratora z podniesioną częstotliwością taktowania. Choć na wykresach Sapphire Radeon 7770 Vapor-X w przeważającej większości testów zajmował pierwsze miejsce, o tyle w praktyce, podczas grania i bez włączonego programu zliczającego klatki/s, nie dało się zauważyć przewagi w płynności działania gier w porównaniu z kartą graficzną HIS Radeon 7770 GHz Edition. Można więc wybrać model o standardowym taktowaniu i własnoręcznie dokonać podniesienia taktowania. A jak widać, właściwości w podkręcaniu HD 7770 są całkiem niezłe – 1100-1150 MHz są w zasięgu większości egzemplarzy.

Na uwagę zasługują systemy chłodzące. Ze względu na niezbyt duże ilości wydzielanego ciepła przez Cape Verde, autorskie chłodzenia mogą mieć niezbyt rozbudowane konstrukcje i wolnoobrotowe wentylatory. Jak wykazały nasze testy, nawet podkręcone modele osiągają maksymalnie 60-70 stopni przy zachowaniu wysokiej kultury pracy wentylatora.

Ten produkt znajdziesz w sklepie benchmark.plPoniżej możecie zapoznać się z najważniejszymi zaletami i wadami przetestowanych Radeonów 7770. Choć w grach znalazły się bez żadnej konkurencji, to już teraz możemy jasno stwierdzić, że ten układ nie jest demonem wydajności. Jest natomiast nowoczesny, obsługuje wszelkie nowe technologie, które mają najdroższe karty.
 

Polecamy Radeona 7770 tym z was, którzy wolą przechodzić kolejne gry, fascynując się fabułą i grywalnością, niż jarając się fotorealistyczną grafiką, co wiąże się z ogromnymi wymaganiami sprzętowymi. Jeśli zatem jesteście w stanie przeboleć granie w średnich detalach i w „starym” DirectX 9, Radeon 7770 jest z pewnością ciekawą propozycją. Już niedługo skonfrontujemy go z innymi kartami z podobnej półki cenowej. Odwiedzajcie nasz serwis.
 

  Ocena: Asus Radeon 7770 DCT
  plusy:
Fabrycznie podkręcona
Niezła wydajność
Autorski system chłodzący
Bardzo cicha praca chłodzenia
Niski pobór prądu
Właściwości w podkręcaniu
  minusy:
Na tle konkurencji: wysokie temperatury pod obciążeniem
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 600 zł.
 

 

  Ocena: Gigabyte Radeon 7770 OC
  plusy:
Fabrycznie podkręcona
Niezła wydajność
Autorski system chłodzący
Bardzo cicha praca chłodzenia
Niski pobór prądu
Atrakcyjna cena
  minusy:
Słabe właściwości w podkręcaniu
Słabe wyposażenie
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 510 zł.

 

  Ocena: HIS Radeon 7770 GHz Edition
  plusy:
Bardzo cicha praca chłodzenia
Niski pobór prądu
Autorski system chłodzący
Właściwości w podkręcaniu
  minusy:
Wysoka temperatura po podkręceniu
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 570 zł.
 

 

  Ocena: MSI Radeon 7770 OC
  plusy:
Fabrycznie podkręcona
Niski pobór prądu
Autorski system chłodzący
Wyposażenie
  minusy:
Głośna praca chłodzenia
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 540 zł.
 

 

  Ocena: MSI Radeon 7770 Power Edition
  plusy:
Fabrycznie podkręcona
Niezła wydajność
Autorski system chłodzący
Niski pobór prądu
Właściwości w podkręcaniu
Dodatkowy wentylator pozwala obniżyć temperaturę karty
  minusy:
Głośna praca chłodzenia
Cena
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 610 zł
 

 

  Ocena: Sapphire Radeon 7770 Vapor-X
  plusy:
Fabrycznie podkręcona
Niezła wydajność
Autorski system chłodzący
Bardzo cicha praca chłodzenia
Niski pobór prądu
Właściwości w podkręcaniu
Wyposażenie
  minusy:
Brak
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 580 zł.

 

Przeczytaj także:
GeForce GTX 690 - test, cena, opini Gigabyte Radeon 7950 Windforce X3 - test, cena, opinie GeForce GTX 670 - test, cena i opinie
GeForce GTX 690 - test, cena, opini Gigabyte Radeon 7950 Windforce X3 - test, cena, opinie GeForce GTX 670 - test, cena i opinie

 

Komentarze (40)

  1. ADR15
    Oceń komentarz:

    10    

    Opublikowano: 2012-07-19 14:33

    Spoko recenzja, tylko brakuje porównania do innych kart.

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2012-07-19 18:00

      No właśnie. Szkoda, że redaktor nie dodał ani jednej innej karty do tego zestawienia np. GTX 560 (bez Ti) czy HD 6850.

      Skomentuj

      1. Kobrar
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2012-07-19 19:20

        może stwierdzili, ze HD 7770 jest konkurencją sam dla siebie. Na razie w zasadzie jest.

        Skomentuj

        1. Kamil Myzia
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-07-19 21:21

          Jest jasno i wyraźnie napisane we wstępie, czemu pojawił się ten artykuł. Ba! Nawet ma podtytuł :).

          Nie wiem jeszcze czy wszystkie, ale HD 7770 pojawią się w naszym przeglądzie akceleratorów.

          Skomentuj

          1. ADR15
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-07-19 23:41

            A to spoko, czekam z niecierpliwością. ;)

            Skomentuj

          2. kamaleon
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2012-07-21 02:26

            Jednak mogliscie dorzucic karty podobne cenowo. :P
            To raptem 3 albo 4 sztuki starszej generacji.

            Skomentuj

      2. ignus
        Oceń komentarz:

        -4    

        Opublikowano: 2012-07-20 09:29

        Całkowicie się zgadzam. Brakuje odnośnika do produktów Nvidia

        Skomentuj

        1. BariGT
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-07-23 19:44

          Brakuje bo w tej cenie mozna dostac 6870 albo 5850 od ktorych ten radek dostalby baty nieziemskie w kazdym tescie. U NV za 650 mozna powoli wyrwac NOWEGO GTX560Ti i to znowu karta ze 2x lepsza. IMO Max za 7770 to 400-450 zeta aby w ogole o niej myslec.

          Skomentuj

        2. Sakret
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2012-07-26 22:04

          no i radków niektórych 6870/6850 , niestety jak dla mnie 7770 to porażka.

          Skomentuj

  2. szymek1987
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2012-07-19 14:38

    Szkoda, że nie pokusiliście się na testy w CF.

    Skomentuj

  3. wujashek
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-07-19 14:39

    Sapphire pokazal klase. Troche szkoda, ze nie ma porownania do 6850 i 6770.
    7770 po obnizkach cen stał sie całkiem oplacalny.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-19 21:22

      HD 6850 pojawi się w opracowanym już przeze mnie dużym zestawieniu kart graficznych.

      Skomentuj

      1. arthus1993
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-07-20 12:07

        Czekam z niecerpliwością na zestawienie. Poczytać o kartach zawsze przyjemnie.

        Skomentuj

      2. kozdroman
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-08-14 22:43

        Pojawi się ów zestawienie kiedykolwiek? :)

        Skomentuj

  4. sebki1
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-07-19 14:47

    Jakbym mial wybierac to bralbym tą od Gigabyte - najtansza i nigdy sie nie zawiodlem na tej firmie :)

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-19 21:23

      To fakt, w swojej cenie jest naprawdę dobra. Choć chłodzenie (głośność) nieco odbiega od Sapphire czy Asusa (ale tylko o włos). Za to nadrabia dość wysokimi zegarami.

      Skomentuj

  5. sonek231
    Oceń komentarz:

    -5    

    Opublikowano: 2012-07-19 14:51

    Brak porówniania do 6850 i 6870
    lipa artykuł :/

    Skomentuj

  6. nienatemat
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-07-19 14:51

    zróbcie jeszcze test 7750 i bedzie git.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-19 21:25

      HD 7750 zostanie dodane do porównania (model od Sapphire). A publikacja już niebawem.

      Skomentuj

  7. wujashek
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-07-19 14:52

    Czemu za kazdym razem zmieniacie procedure testowa? Chcialem sobie porownac czy sterowniki 12.6 daly jakas poprawe w stosunku do 12.1, na ktorych testowaliscie 7770 w dniu premiery. Chyba tylko w shogunie 2 nie zmieniliscie ustawien grafiki... A tak to wszedzie zmiany w AA lub AF... Po co to? Nie mozecie miec jednolitej procedury testowej?

    Skomentuj

    1. wujashek
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-19 14:59

      Opis metodologi testowej w pozycjach Deus Ex i Battlefield 3 nie pokrywa sie z opisem na wykresach.

      Skomentuj

      1. wujashek
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-07-19 15:18

        tyczy sie to oczywiscie testu premierowego z przed paru miechow.

        Skomentuj

        1. Kamil Myzia
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-07-19 21:28

          Hmm, bo co jakiś czas wychodzą nowe gry, które dodajemy do puli testowej. Tak, w premierowych artykułach ustawienia były inne. Tutaj znów narzuciliśmy inne z tego powodu, aby nie powtarzać wszystkich testów zaprezentowanych dzisiaj kart do kolejnych artykułów. Wykonanie testów dla 6 kart, to nie godzina roboty...

          Skomentuj

  8. Djxr24
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-07-19 14:54

    Epicki artykuł ^^

    Skomentuj

  9. kremowykac
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-07-19 15:02

    Brawo. Bardzo dobry artykuł.

    Skomentuj

  10. aleksander12
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-07-19 15:15

    CZARNYM KONIEM okazał się model Sapphire

    Skomentuj

  11. adamraj
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-19 15:16

    Łał takie testy to ja mogę czytać :)MSI i Gigabyte nice :)

    Skomentuj

  12. cinekk
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-07-19 16:20

    No ładnie, tylko jak dla mnie trochę brakuje porównania z innymi kartami np. gf gtx560ti lub 550ti. Jak na mój gust potrzebna jest jakas karta graf. tak pomiędzy 7850 a 7770. Coś w cenach 700-800zł i żeby można było juz pomyśleć o graniu w HD.

    Skomentuj

    1. chudyzam
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-07-20 18:57

      560Ti? Masz na myśli test 7770 w crossfire vs 560Ti? :>

      Skomentuj

  13. losarturos
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-19 16:49

    Bo to był taki wakacyjny test na sezon ogórkowy. ;-) Ja i tak wcześniej kupiłem 7850 bo seria 77xx to jednak za głębokie dno.

    Skomentuj

  14. Marked
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-07-19 16:58

    Brakuje porównania do chociaż 1 karty,tak to ok.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-07-19 21:30

      Na wstępie artykułu informowaliśmy, czemu podjęliśmy taką decyzję. Resztę kart graficznych dopełnimy w jednym z kolejnych artykułów (naprawdę lada moment).

      Skomentuj

  15. mgtan
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-19 17:10

    Jak porównać z 6850 to jednak stara karta bierze góre w grach...

    Battelfield 1920x1080:
    6850: 45/54 fps
    7770: 27/36 fps

    Skomentuj

    1. Wulfen
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-19 18:42

      skąd ten wynik?
      http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_7770/8.html

      w bf3 7770 jest tak samo wydajna jak 6850

      Skomentuj

      1. mgtan
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-07-20 10:14

        z testu benchmark...

        Sapphire HD 6850 1GB Toxic (820/1100)
        BattleField: Bad Company 2 - DX11
        1920x1200, Maks. Detale, AA x4, AF x16

        45/54 FPS

        http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeon_HD_6850_-_test_4_kart-3547/strona/12778.html


        Radeon 7770
        27/36 FPS

        wyniki które pisze tycza się dwóch kart Saphire - obie podkręcone fabrycznie.

        Skomentuj

        1. mgtan
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-07-20 10:16

          ku...rcze... mój błąd sorry... szło szło i doszło :)...
          6850 był testowany na BF2BC.. ups.

          sorry za zamieszanie

          Skomentuj

  16. Sakret
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-07-19 17:40

    szkoda że nie porównaliście również 6850/6870 z 7770, ale bardzo fajny artykuł .

    Skomentuj

  17. olejq1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-19 17:45

    Spodziewałbym się więcej po i7 2600k@4,0 + 7770

    http://3dmark.com/3dm11/3675828

    stary i mało warty phenom + 6850 wypada lepiej

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-07-19 18:02

      Phenam II X4 wcale nie jest taki "stary i mało warty".
      Po prostu HD 6850 jest nieco lepszy od kart HD 7770.

      Skomentuj

      1. Wulfen
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-07-19 18:45

        W starszych grach tak ale w tych nowszych, wykorzystujących teselacje sytuacja się odwraca i gorą jest 7770.
        http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_7770/13.html

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2012-07-19 19:00

          Jakby nie było masz rację, ale jak na razie tylko Crysis 2 wykorzystuje zaawansowaną teselację (na Crysisa 3 jeszcze sobie poczekamy). Nawet Metro 2033 w jakiś extremalny sposób nie wykorzystuje tej technologii.

          Zresztą - do czasu wyjścia nowych gier z zaawansowaną telelacją HD 7770 będzie już słabym GPU.

          Skomentuj

  18. Genesis
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-07-19 18:34

    Prześliczna karta, może i bym kupił gdyby staniała.

    Skomentuj

    1. noel24
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-07-19 18:42

      Karta staniała, to złotówka poleciała na mordę.

      Skomentuj

  19. misiek12_sdz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-19 18:45

    Zwykle ganię was za brak karty pokroju 8800GT ale tutaj widzę, że wzieliście sobie moje prośby na opak. Zamiast większej różnorodności, zapewniliście nam kompletny jej brak. Dziękuję Benchmark, widzę że na redakcję można zawsze liczyć.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-20 12:36

      GeForce 8800 GT - ale powiedz czemu brak Ci tej karty? W używkach znajdziesz jeszcze GTS'a 250. Ale tak naprawdę wyszło mnóstwo szybszych, nowszych technologiczne, chłodniejszych i bardziej oszczędnych kart.

      A to, czemu znalazły się jedynie modele HD 7770 pisaliśmy we wstępie - wystarczy do niego zajrzeć.

      Skomentuj

      1. misiek12_sdz
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-07-20 18:03

        Jeśli polecisz coś nowego do 150-200zł i większość gier będzie grywalna na medium w 1280x1024/1366x768 to proszę bardzo. Ale nie ma taniej alternatywy dla tych kart. 6670 ale droższa i zarazem słabsza. Poza tym wszystkie nowe karty mają DX11, stara generacja działa z max DX10 i może to dawać duże różnice w wydajności. Nie da się taniej i szybciej niż 88xx czy 48xx, wiele ludzi zna ten fakt i siedzi na tych modelach, wystarczy popatrzeć na sygnaturki na forach. Wiem ze producenci sprzętu nie zarabiają już na tych kartach ale za to twórcy gier i owszem. Tylko producenci gier nie sponsorują portali tak jak robią to np: ASUS czy inne firmy.
        Co do reszty to zwracam honor, nie zauważyłem tej wzmianki na początku. Mam nadzieję na dobry teścik przekrojowy bo od ostatniego upłynęło już sporo czasu.

        Skomentuj

  20. noobis4
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-07-19 20:01

    dlaczego oceniacie głośność "na ucho", decybelomierz kosztuje 200zł, no naprawdę więcej profesjonalizmu panowie

    Skomentuj

  21. _shaq_
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-19 20:02

    Dobry opis! Czytając myślałem, że nie będzie opisu poboru mocy i temperatury, a tu zaskoczenie, że nawet głośnośc była!
    Moim zdaniem te karty są właśnie stworzone do cichej, oszczędnej energetycznie, chłodnej i całkiem wydajnej pracy. Dlatego nie ma sensu kombinować przy takich kartach z OC.

    Do bicia rekordów ilości klatek są inne karty za >2000zł.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-07-19 21:19

      Dokładnie jest tak, jak piszesz. Ale można i również od czasu, do czasu pograć w jakąś nowość. Oczywiście nie w pełnych detalach, bo często będzie za mało kl./s, ale wystarczy zjechać z detalami, aby pograć w wysokiej rozdzielczości.

      Skomentuj

      1. _shaq_
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-07-19 22:02

        Tylko że takie komputery z kartą za >2000zł nie nadają się do codziennej pracy, bo biorą prądu jak smok i potrzebują odpowiedniego chłodzenia. A jak ktoś ma cały dzień komputer włączony to właśnie te karty ATI (AMD) są idealne... bo nawet czasem pograć pozwalają. Oczywiście pod warunkiem że ktoś ma Windowsa ;)

        Skomentuj

        1. Kamil Myzia
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-07-20 12:39

          Wątpię... spójrz na któryś z innych artykułów, gdzie testowaliśmy topowe akceleratory pokroju HD 7900, czy GTX 670/680. Czasy, kiedy to różnice w trybie spoczynku pomiędzy low-endem, a high-endem były naprawdę widoczne - dawno już minęły. Nawet szybkie karty dziś bez obciążenia mają obniżane zasilanie, taktowanie, dzięki czemu ich pobór jest niewiele wyższy od kart za 300 zł.

          Skomentuj

          1. _shaq_
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-07-20 14:01

            Przydałby się test poboru energii i przy okazji temperatura pracy w ciągu godziny z często używanymi aplikacjami np. e-mail, przeglądarki (różne), LibreOffice (albo MS), program graficzny (GIMP, Photoshop), notatnik, terminal, i jakieś inne drobne programy. Ciekawe jaka karta przez godzine pobrałaby najmniej energii i najmniej by się rozgrzała ;) no i jaka wymagałaby najmniejszego zasilacza ;)

            Skomentuj

            1. chudyzam
              Oceń komentarz:

              3    

              Opublikowano: 2012-07-20 19:18

              Zintegrowana :] Jeśli interesuje Cię minimalizm to nie czytaj artykułów o szybkich kartach. To tak jakby ktoś oglądał Top Gear i narzekał, że Lambo dużo pali i że powinni zrobić test Seicento/Matizów/Smartów żeby zobaczyć, który najmniej spali :]

              Skomentuj

              1. _shaq_
                Oceń komentarz:

                -1    

                Opublikowano: 2012-07-21 12:57

                Karty graficzne zintegrowane z procesorem to nieporozumienie w praktyce do codziennego użytku. Wejdzie nowsza technologia DX albo shadery i musisz wymieniać procesor... i płytę główną bo płyty nie są zazwyczaj przygotowane na nowe procki. Miałem jedną z lepszych płyt ASUSA i co się okazało? że nie mogę zmienić procka...

                Podlicz koszty zintegrowanych układów w przeciągu kilku lat to pogadamy...

                Skomentuj

              2. _shaq_
                Oceń komentarz:

                0    

                Opublikowano: 2012-07-21 13:08

                Kupujesz komputer i po 2 latach wymieniasz na Radeona za 500zł i przez spokojnie 4 lata od kupna komputera grasz w wszytkie gry na full detalach.

                Kupujesz kumputer ze zintegrowanym układem i po 2 latach wymieniasz procek i płytę za 1000zł, albo zostajesz ze złomem na pokładzie co obsługuje jedynie stare technologie w grach...

                Skomentuj

              3. _shaq_
                Oceń komentarz:

                1    

                Opublikowano: 2012-07-21 13:10

                Poza tym zintegorane układy wprowadzają zamieszanie w systemie... bo masz kilka kart graficznych i kilka kart muzycznych... ale Intel chce sobie przejąć rynek kart.

                Skomentuj

                1. R2rrO
                  Oceń komentarz:

                  1    

                  Opublikowano: 2012-07-22 04:56

                  Tak właśnie to jest, gdy kupujesz coś bez używania głowy :] Bardzo często ludzie rzucają się na "sprzęt" tuż po premierze, a później dowiadują sie że next gen. będzie miał inny socket a wyjdą za np. rok :)
                  Czasami warto poczekać i dowiedzieć się czy to, co chcemy kupić pozwoli nam na wsadzenie nowszego procesora. Warto też przekalkulować, co bardzie sie opłaca kupno teraz czy poczekanie na następną generację - oczywiście mając na myśli do czego używamy sprzętu.
                  Są takie sytuacje, że ktoś już nie może dłużej czekać - wtedy musi kupić co aktualnie jest dostępne.

                  W przypadku LGA 1155 możemy bez problemu wsadzić nową gen. procesorów. A wtedy dostajemy 22nm oraz nowy, dużo mocniejszy ukł graficzny :)Zintegrowane ukł. graficzne nie sa tworzone z myślą o grach, choć przy tych obecnych nawet można pograć w niższych detalach. Zawsze to lepiej mieć 2 ukł. graf. niż tylko jeden.
                  Prawdą jest jednak że mogliby wypuszczać więcej procesorów z wyższej półki bez ukł. graf. No ale wtedy musieliby stworzyć 2 linie produkcyjne i dwie architektury - a to sa już ogromne koszta. Tak czy siak - nie ma co narzekać ;)

                  Skomentuj

                  1. _shaq_
                    Oceń komentarz:

                    2    

                    Opublikowano: 2012-07-25 11:08

                    Dlatego teraz zamierzam kupić procesor AMD i najtańszą płytę, która obsłuży procesor 4-core i 8-core. Krótka piłka.

                    Skomentuj

  22. housebee
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-20 07:49

    Układ chłodzenia ASUS DirectCU jest moim zdaniem strasznie głośny. Szczególnie w spoczynku, kiedy pozostałe podzespoły są ciche, z ASUS'a wychodzą terkoczące dźwięki wentylatora. Jest to dla mnie niedopuszczalne (tym bardziej w sprzęcie z takiej półki) więc w swoim HD 6850 zrobiłem fanswapa (na BlackSilentPro 120mm). W HD 7770 układ chłodzenia, sądząc po zdjęciach, wygląda tak samo. Jestem ciekaw Waszych opinii tego chłodzenia, bo póki co jestem negatywnie nastawiony.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-20 12:43

      W większości przypadków chłodzenie od Asusa są dobre pod względem kultury pracy. Poza tym, należy wziać pod uwagę, ze dokładnie ten sam układ chłodzący na różnych kartach może pracować inaczej. Np. w szybszych układach, wentylator musi pracować szybciej, aby utrzymać odpowiednią temperaturę.

      Skomentuj

  23. toniek-94
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-20 11:38

    Bardzo fajnie przeprowadzony test, do czego można się tylko przyczepic to do tego, że nie porównaliscie jak wypada hd 7770 do innych kart graficznych :) Co do karty jak ktoś nie gra w rozdzielczości full hd na full detalach to ta karta jest bardzo fajna, szczególnie przez przystępną cenę i niski pobór pradu :)

    Skomentuj

  24. kosq83
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-20 12:50

    Jak widzę z testów to karty Gigabyte'a są zawsze nienajdroższe a oferują bardzo przyzwoitą jakość wykonania pod względem osiągów i chłodzenia. Chyba na następny raz zostanę z Gigabayte'm.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-23 11:57

      Ta karta po wypada na tle konkurentów nieźle pod względem ceny, a w dodatku ma autorskie chłodzenie i podniesione parametry pracy. Fajna konstrukcja, choć szkoda, że nie dała się zbytnio podkręcić.

      Skomentuj

  25. chudyzam
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2012-07-20 13:34

    Dramat - dopłacasz 50zł i masz 6850 - bez porównania nawet...

    Skomentuj

    1. Wulfen
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-20 13:45

      6850 ma podobną wydajność

      Skomentuj

  26. GrUbEn95
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-21 13:27

    To teraz proszę o taki przegląd kart z rodziny hd 7850/70 i porównanie ich z innymi kartami ;)

    Skomentuj

  27. Barwa
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-21 15:36

    Teraz to już pewnie za późno ale ciekaw jestem czemu w zestawieniu niema autorskich kart 7770 z 2GB pamięci np to:
    http://www.agito.pl/karta-graficzna-asus-radeon-hd-7770-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-580292.html?attr=246-1610,1-8849,248-509618 ? Ciekawi mnie czy ten zabieg jakoś znacznie albo w ogóle podnosi wydajność?

    Skomentuj

  28. wdowa94
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-22 01:27

    Sapphire w tym momencie pokazał klasę i powinien być przykładem jak powinna być robiona karta graficzna, a tym bardziej jej chłodzenie- Ciche, Wydajne, Wyposażone, Energooszczędne a w dodatku dobrze podkręcające się.

    Sam artykuł bez zastrzeżeń, chyba że przeoczyłem jakąś literówkę, ale czyta się miło
    + dla autora
    + dla Sapphire ;]

    Skomentuj

  29. R2rrO
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-07-22 05:16

    A jak się zachowywał Gigabyte ? Podobno były z nimi spore problemy w osiągnięciu stabilnych 1100Mhz.
    Czy można się dowiedzieć na jakiej wersji biosu pracowała ta karta?
    PS: trochę słabo opisaliście o detalach np. sekcji zasilania (jakie komponenty zastosowali różni producenci jakie kontrolery napięcia), rodzaj zastosowanych kości pamięci (od jakiego producenta)

    Tak w ogóle to brakuje zdjęć rozebranych kart (jak wygląda ukł. chłodzenia, PCB i rozmieszczenie na niej elementów)

    Brak testów w CF - choć mieliście tyle kart lol

    Za to spory minus, również za mierzenie hałasu na słuch - jak wiadomo, każdy "słyszy inaczej" - wiec możecie sobie w 4 litery wsadzić taki pomiar :]
    _____________________________________________

    Nie wiem dlaczego tak jest - Czy w BMK brak testerów o odpowiedniej wiedzy (technicznej/elektronicznej), czy to przez lenistwo ? Cud, że w ogóle pokazaliście pobór energii po OC, bo i o tym często zapominaliście.

    Plus za test z takim zestawieniem kart.
    Niestety, gigantyczny minus za jakość samego testu i brak innych aplikacji. Zrozumcie, że nie każdy gra w głupie gry. A na wstępie jak byk piszę, że tylko pod kątem gier - po co się tak szufladkować?

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-07-23 11:55

      Gigabyte miał najmniejszy zapas O/C. Zresztą, w zachodnich serwisach, które testowały ten model widać, też nie podkręcili zbyt wiele. Gdzieś widziałem max 1150, u mnie jednak 1130 było już zbyt wiele.

      Dzięki za sugestię odnośnie pamięci. Problem w tym, że nie w każdym akceleratorze da się je podejrzeć. Zwłaszcza w modelach z wyższej półki, gdzie cały awers zakrywa chłodzenie. Po jego demontażu i ponownym montażu często redaktorzy nie rozprowadzają na nowo pasty. Również specjalny materiał przewodzący ciepło umieszczany na sekcjach lub pamięciach odrywa się lub uszkadza. Później taka karta leci dalej na testy i zaczynają się problemy, bo się przegrzewa, wiesza, itd. Stąd ja takich kart nie rozbieram, bo po uszkodzeniu obrywa się mi lub redakcji.

      Nie szufladkuję ludzi, ale dla osoby, która nie gra, w ogóle nie zajrzy do tego artykułu. Kupi pasywnie chłodzony akcelerator pokroju HD 4550, aby tylko pulpit był, można było film odtworzyć, i aby miała złącze HDMI lub Display Port. Reszta jednak jest zainteresowana wydajnością, wyposażeniem, chłodzeniem, temperaturami, poborem i podkręcaniem. To właśnie prezentuje w swoich artykułach.

      Skomentuj

      1. R2rrO
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2012-07-23 22:53

        Zapominasz, że są tzw. "niedzielny gracz" Ktoś kto gra,ale sporadycznie.
        Ktoś taki chciałby wiedzieć skoro już ma taka, czy tez lepszą kartę graf. do czego może jej jeszcze użyć / przydać mu się - oprócz gier i jak sie w takiej sytuacji sprawdzi.

        Skoro nie pozwalają wam rozbierać kart - ile to czasu zajmuje wrzucić kilka foto z zagranicznych serwisów? I opisać coś o zastosowanych kościach, czy tez opisać o zastosowanej sekcji zasilania, na co ona nam pozwala (wady / zalety)

        Moim skromnym zdaniem pojawia sie tutaj ewidentny brak konkurencji, wobec innych wortali o podobnej tematyce. A może brakuje po prostu speców od danej dziedziny (cpu / katy graficzne / zasilacze / mobo)
        User BMK, który poszukuje szczegółowych informacji, nie ma tu po prostu czego szukać - musi uciekać na inne strony aby zaspokoić głód wiedzy.
        Szkoda - tracicie spory kawałek tortu ;)
        Pozdrawiam.

        Skomentuj

  30. Bojar
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-22 18:41

    Szczerze mówiąc to zaskoczył mnie Sapphire :D Naprawde wygląda dośc dobrze, a w wynikach OC naprawde duzo mozliwosci pokazał... Najwyraźniej naprawdę dobra sztuka się trafiła w testach...

    Chociaz szczerze mówiąc jakoś bardziej podoba mi się konstrukcja Asusa... Czarne PCB i naprawde masywne chłodzenie... jakoś tak mi przypada do gustu :P

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-07-23 11:46

      Masywnie tylko wygląda :). Sapphire miał najcichsze chłodzenie, wysoki zegary i nieźle się podkręcił. W zasadzie każdy z przetestowanych modeli ma swoje zalety. Wszystko zależy od ceny i wymagań konkretnego odbiorcy.

      Skomentuj

  31. muadd
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-23 00:15

    Ja ponad dwa lata temu podczas ulepszenia PC kupiłem 5770 za 510 zł, w 3dvantage mam 10 000, nowy 7770 jest lepszy o ok 35-50 %. Czy warto zmienić 5770 na tego 7770? Ja twierdzę, że absolutnie nie. Gdyby to był przyrost 100% to któż to wie.

    Skomentuj

    1. R2rrO
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-23 03:19

      Ale to jest i może być tylko Twoje zdanie na ten temat.

      Każdy kieruje się własnymi argumentami, wiec ciężko jednoznacznie ocenić czy warto, lub też nie.

      Skomentuj

      1. muadd
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-07-23 12:48

        Oczywiście, że to wyłącznie moje zdanie, w kontekście moich potrzeb. Szczerze po dwóch latach spodziewałem się większego postępu, niemniej jednak marketing firm na na celu jak najwyższą sprzedaż i zyski.
        Kupię pewnie dopiero kartę następnej generacji, no chyba że wymienię w międzyczasie monitor z rozdzielczością powyżej 1650-1050.

        Skomentuj

    2. Jackal22
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-12-06 08:11

      Ja miałem właśnie Radeona 5770 zamieniłem go na 7770 i jestem zadowolony teraz jeszcze jaka jest niska cena tej karty.

      Skomentuj

  32. ludwa
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-07-26 18:26

    ŚWIETNY SPRZET ALE ZA DROGI I JAK Z TYM POBOREM PRADU I CHLODZENIEM?

    Skomentuj

  33. szymon_j14
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-07-27 14:07

    Karta bez rewelacji, HD 6850 spokojnie by sobie poradził z nią. Na plus oczywiście układy chłodzące, ale w końcu to konstrukcje autorskie więc co praktycznie w większości przypadków oczywiste ;)

    Skomentuj

    1. Wulfen
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-28 14:16

      no nie do konca. w nowym batmanie, crysisie 2, heaven, civ5
      lepiej sobie radzi 7770

      Skomentuj

  34. BlueEnzo
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-07-27 23:19

    gdzie można kupić tego Szafirka Vapor-X bo widzę w sklepie na benchmarku bieda niestety.

    +jedna rzecz która mnie ciekawi:

    imo w zestawieniu powinien się znaleźć model xfx na szynie 256 bit, ciekaw jestem wyników na rożnych szynach

    pozdro

    Skomentuj

  35. Globoos
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-28 22:01

    Myślę ostatnio nad kupnem jakiegoś Radeona HD7770. Mam pytanie do ludzi, którzy mieli styczność z tą kartą Gigabyte'a - faktycznie zauważalne są jakieś problemy ze stabilnością itp.? A nawet jeśli, to czy nie wystarczy lekkie obniżenie taktowania, żeby temu zaradzić? Bo aktualna cena jest całkiem kusząca...
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Skomentuj

    1. EjPii
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-08-11 08:59

      Polecam kartę. Teraz ceny już są odpowiednie do możliwości karty. Posiadam rev. 2.0 Gigabyte i z tą już nie ma żadnych problemów. Oczywiście można marudzić, że Gigabyte zmniejszył tylko taktowania, ale...przecież samemu mogę podkręcić kartę, a skoro niektóre nie radziły sobie z fabrycznymi 1100MHz to znaczy, że producent przesadził. Karta w BF3 na Ultra nawet sobie poradzi, jest cicha i pobiera mało prądu - za tę cenę nic wielkiego, ale odpowiednia do możliwości.

      Skomentuj

  36. kozdroman
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-08-14 22:42

    I gdzie to wielkie porównanie kart, które tak redaktorzy benchmarku zapowiadali i obiecywali? Nie pamiętam czy to akurat tu, ale gdzieś to tu czytałem.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-08-17 19:33

      Przygotowanie jest w toku... po drodze wyskoczyła premiera GTX'a 660 Ti i dwa inne artykuły, które trzeba było szybko opracować.

      W zamian, w zestawieniu będzie wiecej kart :).

      Skomentuj

  37. button
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-08-29 00:40

    Super było by przy testach takich kart ze średniej półki zobaczyć wyniki poboru prądu przy podłączonych dwóch monitorach. Wtedy w idlu taktowania gpu i pamięci(głównie pamięci, HD 5770, które teraz mam, trzyma non stop pamięć na 1200Mhz, a gpu chodzi pomiędzy 400 a 800) są trzymane na wyższym poziomie. Takie karty często wybiera się do codziennej pracy, żeby mieć od czasu do czasu możliwość zagrania w coś, więc fajnie było by już na etapie testu zobaczyć jak sprawa zużycia energii w takim wypadku będzie wyglądać...

    Skomentuj

  38. razorjack
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-09 17:56

    mam kartę GTX 275
    ROPs 28
    shaders 240 unified
    pixel fillrate 17.7
    texture fillrate 40.5
    bandwidth 127
    GPU Clock 633

    radeon HD7770 ma dla porównania
    ROPs 16
    shaders 640 unified
    pixel fillrate 18.9
    texture fillrate 47.7
    bandwidth 96
    GPU Clock 1180

    czy ten Radeon jest szybszy od mojej 3 letniej karty? jeśli tak, to o ile ??

    Skomentuj

  39. Pan Piksel
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-26 19:50

    techpowerup.com/gpuz/6z8uc/

    tensze modele tez sie niezle kreca :D

    Skomentuj

  40. kwiaRR
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-10-16 13:18

    Ciekawym projektem walidacji kart graficznych jest Catzilla, przydał by się też tutaj test kart graficznych wykorzystująca ten benchmark. Dlaczego? Po prostu jest to dobra wykładnia testu, a właściwie multitestu, oraz współgrania ze sobą wielu części.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Od komentujących wymagamy przestrzegania netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

97 komentarzy