Na topie

Podsumowanie

Autor:
Kamil Myzia

więcej artykułów ze strefy:
Gry

A A

Najnowsza odsłona gry przygodowej Tomb Raider pochłonęła mnie do cna. Tuż po jej pobraniu z platformy Steam i rozpoczęciu rozgrywki nie mogłem się od niej oderwać. Mijały kolejne godziny, zbliżał się wschód słońca, a ja nadal siedziałem przed komputerem przechodząc kolejne ciekawie zaprojektowane etapy i podziwiając jednocześnie naprawdę dobrą grafikę. Prawdę mówiąc, przygody Lary Croft bardziej mnie wciągnęły i przykuły do monitora, niż wykańczanie najeźdźców w Crysis 3! Tomb Raider zebrał bardzo wysokie noty od wielu zagranicznych redakcji, o czym możecie się dowiedzieć z poniższego podsumowania ocen.

Crystal Dynamics wykonało zatem kawał dobrej roboty wskrzeszając do życia Larę Croft i oferując baaaardzo wiele godzin świetnej zabawy. Co prawda mogłoby być nieco mniej liniowości, ale i tak widać pewien postęp w stosunku do poprzednich odsłon.

Kilka słów na temat oferowanej grafiki i wymagań sprzętowych – w końcu po to powstał niniejszy artykuł. Wizualnie gra wygląda całkiem dobrze, choć nie ukrywamy, że Tomb Raider pod tym względem nie zawsze trzyma równy poziom. Niektóre poziomy wyglądają jakbyśmy grali w poprzednią część. Zupełnie, jakby twórcom zabrakło pomysłu na stworzenie ciekawej scenerii. To oczywiście moje osobiste spostrzeżenie :). Jeśli uważacie inaczej, zapraszamy do polemiki w komentarzach. Wracając do wymagań sprzętowych, to wystarczy w zupełności sprzęt ze średniej półki, aby móc się delektować wysokimi detalami – niestety z wyłączonym wygładzaniem krawędzi SSAA i TressFX, bo te dobijają nawet bardzo drogie akceleratory. Na szczęście developerzy zaimplementowali wygładzanie FXAA, które nie stawia tak wysokiej poprzeczki układom graficznym, a należycie wykonuje swoje zadanie.

Dla bardziej wymagających graczy zarezerwowano mocno obciążający tryb „Ultimate”. Mamy wtedy aktywną pełną paletę wszelkich wodotrysków, lecz bez któreś z topowych kart graficznych, praktycznie nie da się grać i widzimy jedynie irytujący „pokaz slajdów”.

A co wy sądzicie o najnowszej części przygód Lary Croft? Co was najbardziej urzekło w Tomb Raiderze i na jakim sprzęcie graliście? Zapraszamy do komentarzy :).

  Podsumowanie
  plusy:
wciągająca fabuła
walka z przeciwnikami
ciekawie zaprojektowane etapy gry
świetna grafika i dobra oprawa dźwiękowa
da się grać na starszych kartach z DirectX 9.0c
zaimplementowanie TressFX
zajmuje sporo czasu na przejście
  minusy:
wygładzanie SSAA (nawet w trybie x2) bardzo mocno obniża liczbę kl./s
TressFX – j.w.
mimo wszystko zbyt duża liniowość
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 99 zł

 

Odsłon: 144852 Skomentuj artykuł
Komentarze

112

Udostępnij
  1. ALEKS_D_RAVEN
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2013-03-08 16:34

    A jednak TressFX działa dobrze na akceleratorach obu firm

    Skomentuj

    1. ivanos
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2013-03-08 16:51

      "Biorąc pod uwagę rozmach z jakim opracowano silnik Crystal Engine (wspomniana animacja włosów TressFX, czy teselacja) można podejrzewać, że jednak bez nowoczesnej karty graficznej za co najmniej 1000 zł, nie ma co liczyć na płynną animację w najwyższych trybach graficznych"

      Pomijając TressFX i całe to SSAAx2 można bardzo komfortowo pograć w 1080p z detalami na Ultra plus FXAA i to na karcie za niespełna 600zł :) Nie trzeba tu absolutnie karty za "co najmniej" 1000zł

      Skomentuj

      1. ALEKS_D_RAVEN
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2013-03-08 17:47

        Spokojnie, ale przydałyby sie dodatkowe testy pokazujące wpływ taktowania ramu oraz testy z i bez tessalacji.

        Skomentuj

    2. liptons
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2013-03-08 22:06

      włosy latają bo to wyspa, wieczna brzya z kazdej strony

      Skomentuj

      1. liptons
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-03-08 22:07

        bryza xd

        Skomentuj

        1. oskarsom
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2013-03-10 11:31

          Tutaj napiszę, żeby było widać.
          GTS250
          Wszystko na średnich, tekstury na wysokich, AA 4x, DOF wył., włosy wył.
          35 FPS'ów.

          Skomentuj

          1. binniebin
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2013-03-10 14:16

            to lara jest lysa przy tym setupie?

            Skomentuj

          2. oskarsom
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-11 17:13

            Chodzi o tę technologię :P

            Skomentuj

  2. jimmyq
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-08 16:35

    Mam pytanie odnośnie gry na laptopach. Sporo osób dzisiaj używa przenośnych komputerów również do grania w produkcje jak Tomb Raider. osobiście grywam głównie w starcrafta 2 ale ciekawi mnie jak ta gra daje radę na notebooku. Oczywiście nie mam na myśli komputerów ze zintegrowaną grafiką intela 3000/4000 czy amd trinity ale czy da się grać np na GF 630M itp? Moglibyście w miarę możliwości dodać zakładkę z porównaniem na laptopach

    Skomentuj

    1. jimmyq
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-08 16:37

      Jak ktoś z czytelników gra na laptopie to mógłby się podzielić specyfikacją i wrażeniami z tej gry:)

      Skomentuj

      1. gagex123
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-03-08 18:51

        i3 330m, HD5650@630/930MHz, 6GB Ram, WD 320 blue 1600x900, win 8 pro
        Na tym kaszlaku dało radę crysisa w natywnej przejść - choć proc zupełnie nie daje rady - średnio 23fps

        TB - rozdzielczość natywna, ustawienia:
        tekstury - normal
        filtrowanie tekstur - bilinear
        AA - off
        cienie - brak - zawsze dają mi 6-8fps mniej
        rozdzielczość cieni - Low :)
        poziom detali - wysokie
        włosy - normal - po włączeniu "antygrawitacyjnej" fryzury, czyt tressfx spadek do 15-18fps mimo reszty na minimum
        refleksy - wysokie
        głębia pola - ultra
        ssao - off
        Brak post processing, high precsion i tesselacji. O ile GPU jak na niemal 3 letniego lapka za 2100zł jest świetna, to CPU ogranicza w wielu sytuacjach.

        Na takich ustawieniach gra nie wygląda może pięknie, ale nie jest to też CoD:BO i można spokojnie mieć 30fps.
        Można powiedzieć, że optymalizacja stoi na przyzwoitym poziomie i do komfortowego grania nie potrzeba karty za 800zł, o ile nie włączymy super fryzury ;) Co do CPU 2x2.1GHz - totalne minimum.

        Skomentuj

        1. gagex123
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2013-03-08 18:53

          dla jasności załączam edycje 'benchmark.pl style':
          Crysis 3

          Skomentuj

        2. jimmyq
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2013-03-08 19:37

          Mam podobny sprzet (13") i350m/radek 5650 4gb ram i 1366/768 ekran, no i SSD Kingstona.
          Wlasnie zasysam pirata bo oczywiscie dema nie ma. Jak będzie chodzic plynnie to jutro zakup oryginału.

          Skomentuj

          1. gagex123
            Oceń komentarz:

            5    

            Opublikowano: 2013-03-08 20:04

            Jeżeli Twój układ chłodzenia da radę, pokuś się o lekkie OC GPU i przy twojej rozdzielczości pokuś się o wygładzanie krawędzi, albo o więcej detali;)

            Mogę tak nawiasem powiedzieć, że chyba tyłek pani archeolog, to najciekawszy widok w tegorocznych grach. Ba! Cała pani archeolog jest dobra. I wiem, że to tylko animacja, ale za to jaka!
            Wasze koleżanki z FB to też w pewnym stopniu 'animacje' ;)

            Skomentuj

          2. B4rt_
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-09 01:55

            Dell Vostro 3450

            Ustawienia: Normalne, za wyjątkiem textur - te na ultra, rozdziałka 720p. Gra jest 100% grywalna i przy okazji bardzo ładnie wygląda. Na oko najniższy framerate oceniam na 25fps, co jest wystarczającą płynnością. Generalnie jednak nie spada poniżej 30 klatek.

            Skomentuj

    2. Alucard_KF
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-10 20:30

      Na lenovo Y580, i5-3210M,8GB RAM i GTX660m i ustawieniach:
      1366X768
      textury:high
      filtrowanie: x4
      AA: FXAA
      cienie: normal
      rozdzielczość cieni: normal
      ilosc detali: high
      włosy: normal
      odbicia: high
      głębia: normal
      SSAO: normal
      i do tego właczony post processing
      gra chodzi plynnie, nie sprawdzałem dokładnego framerate'u

      Skomentuj

  3. afgan25
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-03-08 16:48

    Na stronie gdzie jest Wpływ pojemności RAM jest napisane Crysis 3:D Coś redakcja długo żyje Crysis 3;)

    Skomentuj

    1. Znawca
      Oceń komentarz:

      -24    

      Opublikowano: 2013-03-08 16:58

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      Tak niestety wygląda recenzja na łamach benchmark.pl Jak widać wystarczy kopiuj wklej i mamy rzeczowe testy :D

      Skomentuj

      1. malyedgar
        Oceń komentarz:

        13    

        Opublikowano: 2013-03-08 17:13

        Jak widzę takie opinie to mnie śmiech zalewa, a to literówka, a to zły wyraz. zawsze w dupie źle, zaraz jeszcze powiedz że na twoim kompie nie działa, to wina recenzji na benchmark.pl ...

        Skomentuj

      2. androll
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2013-03-08 17:14

        zamień w na ff w nicku i wszystko będzie grało

        Skomentuj

      3. Lightning
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-03-08 17:23

        Kamil po prostu skopiował kod HTML z poprzedniej recenzji (by nie męczyć sie z nim po raz kolejny) no ale przeoczył ten szczegół. Wielkie mi tak...

        Skomentuj

        1. Varso
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2013-03-08 18:20

          Tak samo jak Wady i Zalety na samym początku są na czerwono :D

          Skomentuj

          1. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-08 18:25

            No to już jest czepialstwo ;)

            Skomentuj

          2. Armo11
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2013-03-09 14:33

            To ja też się będę czepiał.
            Strona 6 we wszystkich testach napisana jest rozdzielczość 1920x1050 zamiast 1920x1080.

            Skomentuj

  4. piterrrxd
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-08 17:11

    Sama gra przyjemna, warto było czekać. Na moim Phenomie II 955 i HD5870 mam ok 40-50 klatek w 1080p, wszystko na max oprócz TressFX (które i tak jest beznadziejne - włosy wiszą nad ramionami bohaterki) i teselacji.

    Skomentuj

    1. ALEKS_D_RAVEN
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-03-08 17:49

      jakby opadały bezpośrednio to dopiero by się działo.

      Skomentuj

    2. damianox9
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-04-01 19:46

      A skrypty się podobają? Czułem się jak małpa doświadczalna. Co za łeb wymyślił patrzenie na te migające znaczki?

      Skomentuj

  5. Lightning
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-03-08 17:27

    Powiem szczerze, że jestem zaskoczony faktem, że TressFX tak dobrze radzi sobie z kartami GeForce. Pewnie ten Tomb Raider w dużym stopni wykorzystuje teselację i dlatego Radeony nie potrafią za bardzo "uciec" kartom Nvidii :)

    Fajnie, że redakcja kontynuuje recenzje "optymalne karty graficzne" jednak mam małe zastrzeżenie (sugestię) - fajnie by było gdyby karty użyte w testach miały fabryczne (stockowe / referencyjne) zegary, ponieważ wykresy są lekko nieczytelne.

    Skomentuj

    1. ALEKS_D_RAVEN
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-08 17:56

      Tessalacja jest wszędobylska ale na poziomie normalnym, czyli niezbyt wymagającym dla obu kart, ponadto zobacz jak dobrze radzi sobie HD 7870 w stosunku do GTX 660 AMP!. A jeśli chodzi o TressFX to HD 7970 ma więcej compute shraderów niż gtx 680.

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2013-03-08 18:23

        " zobacz jak dobrze radzi sobie HD 7870 w stosunku do GTX 660 AMP!" przecież GTX 660 AMP! wychodzi zwycięsko z niemal każdego testu w porównaniu do droższej i teoretycznie mocniejszej karty jaką jest HD 7870.
        Widać AMD skupiło sie TYLKO na kartach HD 7900 żeby GTX 680 nie okazał sie przypadkiem szybszy od HD 7970 GHz, a jak widać z ledwością im sie to udało.Gdy Nvidia poprawi sterowniki to niemal na pewno karty GeForce będą sobie radzić lepiej od Radeonów.

        "TressFX to HD 7970 ma więcej compute shraderów niż gtx 680" to jest akurat mało istotne - nie ma co porównywać.

        Skomentuj

        1. ALEKS_D_RAVEN
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2013-03-08 19:04

          Za pewne mało istotne dla ciebie jest to że hd 7870 i gtx 660( wersje podstawowe jak i podkręcone) są w tej samej cenie. I to że wraz ze wzrostem detali 660`tka traci więcej klatek niż radek, a przy włączeniu tressFX dostaje mocnego koma w tył chodź jest to aplikacja korzystająca z dobrodziejstw compute shrader, który jest wykorzystywany przez obie karty.

          Silnik został po prostu zoptymalizowany pod radeony tak samo jak Human Revolution, który jeśli się nie mylę został zrobiony na tym samym silniku i przeportowany na PC przez to samo studio.

          Nigdy tak naprawdę nie dowiemy się która karta jest silniejsza. Bo żadne testy nie są wiarygodne do końca.

          Skomentuj

          1. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-08 20:42

            Ja chyba na jakieś inne testy patrzę...

            http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/tomb-raider-test/strona/19472.html

            Tomb Raider 1920x1050 - Wysokie, FXAA, TressFX:

            Zotac GTX 660 AMP! 2GB (1111/1652) - 48 średnio
            HIS Radeon HD 7870 2GB (1100/1200) - 46 średnio

            Przy ustawieniach "ultimate" masz różnicę na poziomie błędu pomiarowego.

            Spójrzmy jeszcze na ceny obu tych układów:

            GTX 660 MSI
            http://www.saturion.pl/product/176236/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GeForce_with_CUDA_GTX_660_MSI_2048MB_PCI_E_2GB_OC.html

            SAPPHIRE TECHNOLOGY Radeon HD 7870
            http://www.pixmania.pl/pl/pl/12988713/art/sapphire-technology/radeon-hd-7870-ghz-editio.html?Partenaire=skapiec#srcid=998&CodePromo=oui

            Może i różnica cenowa nie jest duża, ale na GTX 660 masz gwarancję o rok dłuższą ;) Tak wiec wszystko przemawia na korzyść Keplera.

            Skomentuj

          2. ALEKS_D_RAVEN
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-08 22:12

            ja chyba tez patrze na jakieś inne testy skoro dla ciebie różnica 48 do 46 dla GTX`a nie jest błędem pomiarowym ale różnica jednej klatki na średnich fpsach i ponad 3 na minimalnych błędem jest.


            Mam odbijać piłeczkę, sam se poszukaj cen kart na ZNAK.pl czy w Sferis.

            I jeszcze to że geforce ma gwarancje na rok. To tak jakbym miał oceniać Starcrafta 2 po tym że kosztuje bite 2 stówy w dniu premiery.

            Ale przełknij to ze geforcey nie zawsze będą wygrywać.

            Na zachętę:)
            http://www.purepc.pl/karty_graficzne/tomb_raider_test_kart_graficznych_na_procesorach_amd_i_intel?page=0,6

            Skomentuj

          3. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-08 22:34

            Przede wszystkim - nie wiem dlaczego NARZUCASZ mi sklepy w których mam kupować sprzęt komputerowy. Jest wolny rynek, kupuję tam gdzie najtaniej, a np. Sferis nie jest już tak konkurencyjny jak kiedyś (oczywiście mogę dopłacić kilkanaście złotych żeby kupić coś w bardziej znanym i zaufanym sklepie).

            "I jeszcze to że geforce ma gwarancje na rok. To tak jakbym miał oceniać Starcrafta 2 po tym że kosztuje bite 2 stówy w dniu premiery." a co ma piernik do wiatraka? :) Dla mnie im dłuższa gwarancja tym atrakcyjniejszy produkt, bo jeśli producent udziela gwarancji np. na 3 lata to znaczy, że jest bardziej pewny jakości swojego sprzętu :)

            "Ale przełknij to ze geforcey nie zawsze będą wygrywać." no to oczywiste. Co prawda w recenzowanym Tomb Raiderze lepiej radzą sobie Radeony i nie ma co zaprzeczać, ale ich przewaga jest bardzo nieznaczna.

            BTW tą swoją "zachętą" jakoś mnie nie przekonałeś. Przejrzyj wszystkie wykresy - zwłaszcza te z ustawieniami na High ;)

            Skomentuj

          4. ALEKS_D_RAVEN
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-09 01:25

            Co do NARZUCANIA to sam podałeś linki do sklepów wiec bądź uczciwy.

            Co do gwarancji na geforcey: gratulacje, zdałeś, 5 na szynach:)

            Co do minimalnej przewagi radeonów: To tylko kwestia optymalizacji

            A co do testów na purePC: chcesz mi powiedzieć ze skoro cały obóz zielonych wygrywa w ustawieniach High a przegrywa w ustawieniach ultimata ogóle coś oznacza??

            Good night and Good luck

            Skomentuj

          5. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-11 16:01

            "Co do NARZUCANIA to sam podałeś linki do sklepów wiec bądź uczciwy." podałem linki do najtańszych sklepów gdzie można znaleźć najtańsze karty GTX 660 i HD 7870. To chyba uczciwie z mojej strony, co nie?

            "Co do minimalnej przewagi radeonów: To tylko kwestia optymalizacji" Chociaż z jednym sie zgodzę.

            "A co do testów na purePC: chcesz mi powiedzieć ze skoro cały obóz zielonych wygrywa w ustawieniach High a przegrywa w ustawieniach ultimata ogóle coś oznacza??" TAK! bo nie wszyscy maja tak wydajny sprzęt żeby grać na ustawieniach ultra (niektórzy może są szczęśliwi gdy mają 25 kl./s. no ale ja niespecjalnie).

            Skomentuj

          6. kitamo
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2013-03-10 10:22

            Z tymi radeonami i ich przewaga, to do wypuszczenia sterow do GF, bo na obecnych gra kuleje strasznie i na forum NV jest juz zapowiedziane ze bedzie poprawka wraz z nowymi sterami.

            Skomentuj

          7. ALEKS_D_RAVEN
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-10 12:34

            to dobrze, ale po testach nie powiedziałbym ze jakoś strasznie kuleje wydajność, chyba ze są częste spadki.

            Skomentuj

          8. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-10 15:20

            Mam na mysli glownie stabilnosc - bo na wielu w ogole sie nie uruchamia, na wielu wypierdziela podczas grania. Wydajnosc pewnie tez podniosa bo to standard, ale AMD zapewne tez cos wypusci. Mysle ze skupia sie glownie na tressfx i optymalizacji.

            Skomentuj

          9. ALEKS_D_RAVEN
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-10 16:08

            powtórka z bulletstorm

            Skomentuj

  6. Kieresz
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2013-03-08 17:28

    te testy maja g***o wspolnego z faktyczna plynnoscia gry...FULLHD + ultimate + tress i 51 fps na gtx 680.....chyba jak sie nic nie dzieje....bo czasem spada ponizej 30 nawet....

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-08 17:33

      Po pierwsze redakcyjna platforma testowa jest troche lepsza od Twojej (chyba, że masz tego i5 2500K na co najmniej 4,2 GHz) a po drugie GTX 680 użyty w teście ma ustawione dość wysokie zegary (już nie wspominam o różnicach w miejscach testowych użytych między Tobą i Kamilem).

      Skomentuj

    2. ALEKS_D_RAVEN
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-08 19:07

      A ponadto to jest dopiero wersja premierowa, bez znaczących patchy wiec sytuacja może się jeszcze poprawić.

      Skomentuj

  7. Godzilla710
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-08 17:52

    Czemu nie ma GTX 660 Ti?

    Skomentuj

    1. Godzilla710
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-08 17:52

      I Hd 7950

      Skomentuj

      1. Varso
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-03-08 18:22

        Czemu nie ma Vintage albo coś w wersji dla hardcorowców ala HD5450 :D
        Podejrzewam, że taki low-end w jakimś HD 720p może gwarantować płynną grywalność a grafa i tak będzie lepsza niż na konsoli ;)

        Skomentuj

        1. ALEKS_D_RAVEN
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2013-03-08 19:06

          Właśnie, kumpel cały czas mi suszy głowę czy na jego lapku pójdzie, a ja nie mam danych by mu odpowiedzieć. Czemu na PurePC do testów dają większa ilość kart??

          Skomentuj

  8. serwer88
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-08 18:36

    ASUS N53SN Core i7, GeForce GT550M, 4 GB ramu i śmiga aż miło w wysokich ustawieniach. Po włączeniu teselacjia trochę zwalnia a przy włączonym TressFX nie da się grać.

    Skomentuj

  9. Melman1980
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2013-03-08 18:53

    Cytuje " płynna zabawa z Larą Croft w roli głównej kosztuje wiele"

    Zabawna dwuznaczność :)

    Skomentuj

  10. Szymon331
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-08 19:29

    Obejrzałem ten gameplay z pierwszej strony i...


    Ma-sa-kra. To się wydaje jeszcze bardziej liniowe niż król liniowości jakim jest (był) CoD.

    Zamiast normalnej gry mamy trasę po sznurku i filmik. Trasa po sznurtku, filmik, skrypt, filmik, trasa po sznurku...


    W to się gra czy to się ogląda?

    Skomentuj

    1. malyedgar
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-03-08 19:40

      Drogi Szymku, takie gry jacy odbiorcy ... masz wolną wolę, nie graj jak nie chcesz. Ja sobie na pewno tą grę kupię jak tylko, ją trochę połatają. Tak zrzędząc to żadna dzisiejsza gra nie będzie ok. Czasy dobrych gier się już skończyły i co gorsza już nie wrócą.

      Welcome to the real world Neo.

      Skomentuj

      1. Szymon331
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-03-08 19:46

        Nie wiem, widać po prostu mam inny gust.

        Dziwią mnie tylko tak wysokie oceny tej gry. Tak jakby nie było takich marud jak ja, lubiących swobodę i otwarty świat.

        Skomentuj

        1. ALEKS_D_RAVEN
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2013-03-08 20:29

          Tutaj fabuła ponad wszystko, Przynajmniej możesz zwiedzać cała wyspę a i niektóre lokacje są bardzo duże.

          Skomentuj

          1. renholder1987
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2013-03-08 23:40

            Szymonie a przypomnij sobie(o ile grałeś w poprzednie odsłony tomb raider) na jakiej zasadzie polegało przechodzenie gry strzelanie,skakanie,wspinaczka etc i zawsze podkreślam ZAWSZE była jedna jedyna droga aby przejść dalej dlatego nie rozumiem narzekania,ze gra liniowa.Kto grał w poprzednie części przywykł albo w ogóle mu to nie przeszkadza.Nowością są filmiki wplecione w gameplay z duuuużą ilością quicktime eventów.Dla mnie gra roku:) I nie jak crysis 6h tylko wg steam mam przegrane 16,8h(tuż po przejściu) a miałem ciśnienie żeby skończyć jak najszybciej.Sprzęt jak w profilu 1920x1080,wszystko na wysokich+FXAA,teselacja,post processing,high precision średnio ponad 40fps

            Skomentuj

          2. Szymon331
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2013-03-09 09:44

            W sumie masz rację. Ja się tylko zastanawiam czy podejście do krawędzi urwiska (np na początku gry) i zrobienie kroku do przodu spowoduje że trafimy na niewidzialną ścianę czy spadniemy w dół. Jeśli nie można tam popełnić samobójstwa bo blokuje nasz niewidzialna ściana...

            Nie zamierzam hejtować tej gry, po prostu do mnie zupełnie nie trafia. (albo jestem już za stary ;)

            Skomentuj

          3. renholder1987
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2013-03-09 15:04

            Nie ma niewidzialnych ścian możesz sobie spadać gdzie chcesz(przynajmniej tam gdzie próbowałem się dało).Taki młody chłopak a takie głupoty pisze... Oj zagrasz to polubisz,jak nie chcesz kupować kota w worku to być może jakiś kolega mógłby pokazać Ci dobroci płynące z grania nową Larą:) I może dasz się skusić:)

            Skomentuj

    2. hideo
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2013-03-09 13:21

      trudne pytanie czy to jest gra czy film, moim zdaniem jak najbardziej gra ale faktycznie liniowa nie ma wielkiego otwartego świata i zagadki jak są to nie są trudne. to nie Fallout :P (aczkolwiek weilu ludzi gra w Fallouta po to żeby zwiedzać a nie grać :P) ale akcja w Tombie jest naprawdę świetna (podobnie jak w Uncharted) i gra trzyma w napięciu jak dobry film sensacyjno-przygodowy :D owszem przerywników sporo ale gra miodzio, oby tylko nie zrobili z Lary corocznej aktorki w rodzaju COD bo to się znudzi

      Skomentuj

  11. freju97
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2013-03-08 20:59

    Brakuje mi jakieś starszej grafiki typu HD 6850/6950 oraz GTX 560/570.

    Skomentuj

  12. arekdbz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-08 21:41

    TressFX wygląda fajnie na pokazach, ale w grze wygląda co najmniej dziwnie. Włosy poruszają się nienaturalnie. Skaczą na wszystkie strony bez większej przyczyny. No i tnie fps o połowę.

    Skomentuj

    1. kamaleon
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-11 10:26

      To jest dopiero pierwsza implementacja TressFX.
      Wazne ze z wlosami cos sie ruszylo do przodu i kazda kolejna moze byc tylko lepsza i/lub mniej obciazajaca GPU.

      Skomentuj

    1. Mulciber
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-09 18:51

      To nie jest artykuł porównujący karty graficzne tylko artykuł "czy mi pójdzie gra" więc z założenia nie trzeba jakiejś nadgorliwości w doborze kart :)
      Ale każda okazja żeby wzniecać bitwę AMD vs nVidia jest dobra

      Skomentuj

  13. mmankt
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-08 23:15

    gtx 670 OC - gram w fhd z 4 x aa, ultimate z treesfx - podczas gry mam 40-60 klatek(benchmark - 38 avg) (na filmikach gdy detale włosów są zwiększone spada poniżej 30 nawet) i gra się pięknie. co ciekawe te same ustawienia ale w stereo 3d, 1280x720 dają avg 34 w benchamarku. pozdr. grę polecam koniecznie - niestety trochę droga, ale warto. w wielu aspektach przebija moje ukochane uncharted 2 i 3.

    Skomentuj

  14. Sony75i
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 08:08

    CZyli brakuje w tej grze elementów tombraideowych. Jak zwykle tylko upraszczanie i upraszczanie, te gry są dziś co raz gorsze, nawet Crysisa 3 nie chce mis się dalej przechodzi.

    Skomentuj

    1. hideo
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-09 09:05

      bo C3 jest nudnawy

      Skomentuj

  15. hideo
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 09:04

    nowy Tomb jest świetny i podobny do Uncharted natomiast inny od poprzednich Tombów (dla mnie zmiana na wielki plus), natomiast w arcie jest błąd przy wykresach, jest napisane 1920x1050 a jak powinno być to zapewne każdy wie

    Skomentuj

  16. natas
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-03-09 09:34

    Przydałoby się umieszczać również testy wydajności na platformie opartej na C2D E8400 lub Phenom X3 które pewnie goszczą jeszcze u nie jednego z nas.

    Skomentuj

  17. arval
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-09 10:50

    Jak ktoś na słaby komputer z Core 2 Duo...


    Core 2 Duo 6400
    AMD Radeon 7770

    Optymalne ustawienia na 30fps. Grę ustawiamy detale na ULTRA. Włączamy TressFX.

    Co trzeba obniżyć?
    - wygładzanie AA na NONE
    - rozdzielczość ustawiamy na 1280x720
    - cienie ustawiamy na NORMAL

    Gra działa płynnie ok 30-35fps. W jednym miejscu gry podczas walki w slumsach pod koniec gry całość zacznie mocno przycinać. Tam trzeba obniżyć detale lub wyłączyć TreesFX. Cała reszta gry działa płynnie

    Skomentuj

    1. Mulciber
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-10 10:50

      Wolał bym wyłączyć TressFX i mniejsze detale a podnieść rozdzielczość, jednak między 720 a 1080 jest ogromna różnica O-o"

      Skomentuj

  18. Kamil444
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 10:54

    Zabrakło testu najbardziej popularnej karty z serii 6xx,
    czyli gtx 670 w wersji oc

    Skomentuj

  19. MasterBarti
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 11:06

    Wg mnie, ta gra ma wymagania nieadekwatne do jakości wyświetlanej grafiki jeśli chodzi o ustawienia presetem "Ultimate".
    2ga sprawa po cholerę cisną tu SSAA, dużo lepiej sprawdziło by się takie "SMAA 2TX" zastosowane np w Crysis 3 lub chociaż MSAA.
    Tesselacja w wielu miejscach wciśnięta na siłę i oprócz tego że zabiera mnóstwo zasobów to nie robi większej różnicy na "niektórych" elementach. Co ciekawe przy włączonej tesselacji zmieniają się cienie w wielu miejscach gdzie nie powinno mieć to wpływu i jest to co najmniej dziwne.
    Dodatkowo problem z wyświetlaniem max grafiki. Obeznani w temacie wiedzą o co chodzi.
    Tak więc, jeżeli chodzi o optymalizację, to jest to jeden wielki fail, tym bardziej że jakość grafiki nie jest jakoś tak niewyobrażalnie dużo lepsza od konsol :/

    Skomentuj

    1. hideo
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-09 11:41

      też tak myślę, dla mnie w Tombie nie ma żadnego sensownego AA, FXAA nie lubię bo rozmywa ogólnie obraz i tekstury, a SSAA to zżera kosmicznie wydajność, gdzie się podziało zwykłe MSAA?

      Skomentuj

    2. damianox9
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-10 19:51

      Podobna sieke zrobili w ac3. Bez wygladzania wyrazniej wygladaja galezie drzew a i tak w zime mam 24fps. Wszystko przez te doklejane efekty ale gra nie zachacza wiec mozna powiedziec ze zorgrywka nie jest zaklocona po za wzrokiem. W tomb tez tak jakby mi frapuje ale narazie mam jeszcze kilkanascie gier w kolejce. Na pc jest w brud gier az brakuje czasu na to zeby je wszystkie przejsc. Za snipera ghost wariora jedynke sie zabieram. Marudzili ludzie a gierka nienajgorsza.

      Skomentuj

  20. michalinio22
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-09 11:13

    Dlaczego na benchmarku coraz częściej testy typu ,,Optymalne karty graficzne" są niekompletne i z małą gamą GPU. Nagminnie u was brakuje dla przykładu akceleratora Radeon 7950 nie mówiąc o wersji Boost tej karty, a dużo użytkowników ją posiada. I gdzie testy Titana? Po co publikujecie takie testy? Żeby od razu dopisać ,,Aktualizacja"? Ogarnijcie się i wypuszczajcie takie testy z pełną gamą najczęściej używanych GPU + Titan oczywiście jako szaleńczy wybryk Nvidii. A tak to test fajny.

    Skomentuj

  21. Much_
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-09 11:47

    Hmm albo mi się wydaje albo te wymagania są tak sztucznie pchane że masakra... Na swoim sprzęcie wszystko chodzi mi w maxymalnych ustawieniach w 40 fps'ach. Oczywiście są spadki ale to na ile, 2 sekundy? Dziwne to trochę jest...

    Skomentuj

  22. miczael
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-09 11:59

    i5 3570K@4,6 16gb 2133 cl10 + HD 6950@965/1500 mam 35-40 klatek wysztko na max Ultimate TresFX,SSAA

    Skomentuj

  23. marcin2468
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 12:56

    Dlaczego nie publikujecie testu z kartami 6870 lub 6850. Jest grono osób które te karty ma.

    Skomentuj

  24. wojtas1500
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-09 13:38

    witam taka ciekawostka u was w tescie gtx 680 dopasiony zreszta w full hd ultimate bez tress fx ma srednio 61 fps,u mnie na gtx 670 asusa mocno kreconej jest srednio 64 fps,ale juz z tress fx wasz gtx 680 ma srednio 51 fps a u mnie natomiast w tym samym ustawieniu spadek mam az do 38 fps!!! czy ktos wie dlaczego az tak bardzo zzera? moze wyszla jakas latka co poprawia ta wydajnosc.Ja testy robilem na benchmarku wbudowanym w gre.pozdrawiam.Tylko u was jakos to wyglada bo na roznych stronach przewaga radeonow jest wprost miazdzaca!!! na jednej ze stron przewaga 7970 ghz edition nad gtx680 byla prawie 50%!!!

    Skomentuj

  25. erystr
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-03-09 13:44

    Wpierw Crysis 3, teraz Tomb Raider, a w każdym teście pomijacie GeForce'a GTX670... Dlaczego ? Testujecie 660, 680, ale 670 nie...

    Skomentuj

    1. michalinio22
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-09 23:46

      Tak samo robią z 7950 :/ testują 7970, 7870 i 7850 bezsens...

      Skomentuj

  26. rexio22
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 13:58

    To ja was zaskocze Na 5750 i phenomie 965 3.40ghz 8 gb ramu smiga na wysokich (ustawienia wysokie domyslne) w 1080p i wyrabia ~30-35fps (grafa krecona oczywiscie)

    Skomentuj

  27. Sony75i
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 14:02

    Może się skuszę na tą grę, ale najpierw mi napiszcie czy:
    - gameplay jest notorycznie przerywany przez jakieś wstawki filmowe, gadanie czy efektowne scenki, w których nie możemy brac udziału,
    - interaktywne przedmioty są z daleka podświetlone, a nad głową wisi strzałka mówiąca gdzie masz iśc, albo cel jest zaznaczony przed twymi oczyma(jak w Crysis 3):

    Jeśli, któryś z powyższych punktów jest spełniony to chyba nie mam czego szukac w tej grze. Naprawdę ostatnią nowożytną grą przy której dobrze się bawiłem przez więcej jak 100h był Dark Souls. Niezły był też Batman AC, mimo iż zawierała kilka upupiających elementów, ale fabuła, postacie i miodny gameplay sprawił, że przeszedłem ją dwa razy. A inne gry? Raz się ukończyło i to na siłę i do widzenia. Co to się dzieje do cholera, że po raz kolejny sięgam do Dooma 3 czy Half Life 2 z 2004 roku?

    Skomentuj

    1. kubencjusz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-10 14:13

      Chyba jest niestety jak piszesz. Też miałem chrapkę na tę grę ale z poprzednimi TR chyba tylko nazwa ją łączy. Zero zagadek środowiskowych, utrudnień które mogą spowodować że będziesz szukał wyjścia z lokacji przez dłuższy czas tylko quick time events i wciśnięcie kombinacji klawiszy. Gra sama podpowiada co zrobić, co poruszyć itp.

      Skomentuj

      1. ALEKS_D_RAVEN
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-03-10 16:22

        Jeśli tylko chcecie w grach łamać sobie głowy to lepiej rzeczywiście nie macie co szukać w tej grze.

        -łamigłówki są ciągle tylko ze nie zatrzymują nas na półgodziny, przez to gra ma więcej do pokazania. Dodatkowo na mapie trafiają się zwykle ze dwa grobowce do eksplorowania i każdy trzeba jakoś "złamać".

        - cutscenki potrafią trwać nawet minutę, ale i tak gra starczy nawet na 15-16 godzin. Tomb raider: legend przechodziłem w 8 godzin, Tomb raider anniversary w 10 bo w większości musiałem spędzać na rozwiązywaniu ton zagadek. Takie zagadki tylko sztucznie wydłużają grę.

        Skomentuj

    2. damianox9
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-10 20:04

      Dzieki taki ulatwiniom nowi gracze moga latwo sie oswoic z tytulem. Jak wiadomo pokolenie starego TR sie wykruszylo znacznie a nowe pokolenie niezwyklo do trudnych zagadek niczym w Mario. Pierwszy raz gram w tomb raider i jest fajnie. Gralem kiedys w prince of persia 3d i w pewnym momencie naprawde nie wiedzialem co robic i sobie odpuscilem.

      Skomentuj

  28. tom_1984
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 14:10

    A może coś w granicach minimalnych wymagań? Wtedy można by zaliczyć ten test do rzetelnych...

    Skomentuj

    1. tom_1984
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-10 11:44

      Na 8600gt chodzi płynnie na 1024x768 na średnich

      Skomentuj

  29. wojtas1500
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-09 14:33

    Niestety zgadzam sie tu z postami wyzej,dlaczego niema testow na kreconej gtx670??? przeciez to najbardziej popularna karta z topowych nvidii...prosze tylko abyscie podali srodowisko w ktorym robiliscie pomiary.

    Skomentuj

  30. wojtas1500
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-09 15:08

    wasz wynik gtx680 w rozdzielczosci full hd ultimate z tress fx jest identyczny jak w rozdzialce 1680 na 1050 czy to jest mozliwe?
    to chyba blad i dlatego taka rozbieznosc w tym tescie miedzy moim a waszym.pozdrawiam

    Skomentuj

  31. Kejsi
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-09 17:09

    Wkradł ci się błąd na 2 stronie



    dwurdzeniowe układy AMD Athlon 64 X2 2,1 GHz (4050+), Intel Core 2 Duao 1,86

    Skomentuj

  32. mati3910
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-09 19:10

    Gra dosyć fajna, świetna grafika. Na moim sprzęcie jak w profilu , ustawienia ultra czyli najwyższe dla DX9 w 1920x1080 gra hula min 30 fps max 60 a średnio śmiga ok 40 fps więc nie jest źle :)

    Skomentuj

  33. GrYfU
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-10 00:04

    Będę grał w grę ;]

    Skomentuj

  34. lespak
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-10 00:39

    gra miła i przyjemna a na moim sprzęcie (AsusaP5Q SE Plus+Q9650 3GHz@3,60GHz+GTX570Gigabyte+8GbRAM) na ultra i 1680x1050 średnio 50fps :)

    Skomentuj

  35. Chiny_X
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-03-10 11:16

    Zakończenie filmu z gry ciekawe, umiera po wejściu w krzaki a po upadku na plecy(gdzieś na początku) z 10 metrów nawet nie kuleje...

    Skomentuj

  36. Loreno
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-10 13:31

    Do uruchomienia gry na wysokich detalach wystarczy GeForce 9600GT z 512MB pamięci. Nie ma żadnych ścinek, gra się komfortowo. Moja rozdzielczość to 1440x900

    Skomentuj

  37. irondick
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-10 13:57

    Ten procesor.." Intel Core 2 Duao 1,86 GHz (E6300)" to Chiński produkt? Du ao? ;-)

    Skomentuj

  38. binniebin
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-10 14:17

    Na i5 3570K @ 4.5 i 7850 @ 1100/1200, 8GB 2400MHz i SSD
    ultimate, 1080p, SXAA, TressFX i czasem blado wypada ilosc klatek, moze nowsze sterowniki troche cos poprawia

    Skomentuj

  39. Dragonik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-10 17:53

    Grałem i przeszedłem, wciągnęła mnie jak odkurzacz. CO do ustawień to miałem wszystko włączone oprócz SSAA i teselacji i chodziło płynnie, czekam na kolejną część

    Skomentuj

  40. Radysh
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-10 18:03

    Chętni na nowego TR z dobrym procesorem ale kartą wolniejszą niż HD 5750 i to sporo podkręconą, niech sobie darują. Chyba, że nie przeszkadza im całkiem niewyjściowe opcje graf., które jeszcze można zminimalizować lub obniżenie rozdzielczości.
    W wypadku mojego Flatrona L222WS, granie w innej rozdzielczości niż natywna to makabra ponieważ monitor to kiszka.

    Sam siedzę. póki co na PII X4 @ 3900MHz, ATi 5750 - GPU 840/MEM 1335.
    Rewelacji nie ma. Ale gra wygląda naprawdę ładnie.
    Tylko 22 do 30stu paru klatek na dobrych (zmodyfikowane wysokie) ustawieniach nie robi wrażenia.
    A odczucia lagowania w 1650x1050 są ogromniaste!

    Wyłączenie postprocessing`u powoduje makabryczny spadek jakości grafiki i widać to nawet w benchmark`u.

    Skomentuj

  41. yapanm
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-03-10 21:41

    Żeby pograć w rozdz. 1680 x 1050 z w miarę dobrą grafiką trzeba kompa za 5 tysi, dziękuję nie skorzystam zagram za dwa lata kiedy gra będzie kosztowała 30 zł w jakimś hipermarkecie.

    Skomentuj

    1. ALEKS_D_RAVEN
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-11 01:08

      za tyle kupiłem z systemem i powiem ze jest spory zapas mocy, za 4 koła wystarczy spokojnie.

      Skomentuj

  42. aMateusz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-11 10:38

    UPDATE V1 nic nie pomaga... ;(

    Skomentuj

  43. damianeros
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-11 11:27

    -Będę grał w grę.
    -A w jaką?
    -Tomb Raider!

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-11 15:57

      No to ja sam "bede grau w gre" :)

      Skomentuj

  44. Next_Gen_1987
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-11 17:06

    Ja gram na GTX 660 Ti OC i Phenom x6 1100 z 8GB (wszystko trochę po OC), ale wyłączyłem wszelkie wygładzanie krawędzi w grze, zamiast tego użyłem tego z SweatFX i nie dość że mam więcej klatek to jeszcze mam lepsze wygładzanie krawędzi i to bez rozmazywania obrazu jak to FXAA lubi robić...

    Słowem: GOTY 2013!

    P.S. Gra będzie tylko lepsza/płynniejsza z czasem, bo twórcy już zapowiedzieli poprawki do gry (jedna już wyszła 2 dni temu), no i producenci kart graficznych też obiecują wypuszczenie sterowników zoptymalizowanych pod najnowszą część TR.

    Skomentuj

  45. poncjusz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-11 20:17

    Dziwne wyniki ja na phenom2 955+ 6970 + ram 1800cl8 i mam średnio 45kl/s na ultra w fullhd bez szamponu.

    Skomentuj

  46. Mulciber
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-11 21:30

    i7 860, staruszek GTX 275. 1680x1050 40-60 FPS Wszystko co się dało na ultra (czyli bez teslacji i włosów) łącznie z v-syns. I gra wygląda całkiem nieźle :]

    Skomentuj

  47. JackMuzyk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-18 18:09

    Panowie croos fire 7970 + intel i5 4.6 ssd i pełno ramu i miejscami scinki nawet na srednich..ta gra miejscami jest zjebana..przykro mi ale taka jest prawda..miejscami mam 400 fps a jak wchodze do jaskini i zapalam ogien to 30..to jest jakiś smiech na sali..gra fajna ale optymalizacja wielu miejsc do niczego..pozdrawiam

    Skomentuj

  48. quaetly
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-18 20:47

    PROSZĘ O POMOC!!!
    gra poprostu mi zarywa-obraz miga, w pewnym momecie urywa sie i gra ni chodzi :( w opcjach gry pisze że gra korzysta z grafiki podstawowej intel (R)HD Graphics Family i w zaden sposob nie moge tego zmienic!!!!!

    moj komp: win7, 4GB RAM, i-5-2430M, 2,4GZ, grafika GeForce GT 540M

    Skomentuj

  49. damianox9
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-04-01 19:45

    Zasrane skrypty mnie zniechęciły do grania.

    Skomentuj

  50. miltenApp
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-04-02 15:05

    na moim iMacu na 2560x1440 chodzi bardzo płynnie około 60fps jedynie czasami udało mi się odczuć jakieś lekkie przyciecie ale dla pewności lepiej grać bez SSAAx2 bo to chyba przez to czasami przylagowywało

    Skomentuj

  51. adrian846
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-04-11 11:18

    bardzo dobre wyniki w teście uzyskały karty ze stajni amd

    Skomentuj

  52. piotrektomaszek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-12-31 10:39

    Mi gra działa na full detalach przy sprzęcie radeon r9 270 i amd phenom II 3.2Ghz przy rozdzielczości 1280x1024 w 40 klatkach

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!