Na topie

Czas na zmianę?

Autor:
Maciej Słaboszewski

więcej artykułów ze strefy:
Systemy operacyjne

A A

Jak pokazały nasze wstępne testy z punktu widzenia wydajności w obecnie dostępnych benchmarkach i grach nie ma większego sensu przechodzić z poprzednich wersji Windowsa na dziesiątkę. Szczególnie jeśli posiadacie kartę graficzną z zielonego obozu. Minimalny zysk przekrojowo w wydajności można natomiast zauważyć w przypadku konstrukcji AMD.

Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że wszystkie testowe benchmarki i zostały stworzone z użyciem starszej wersji DirectX i/lub pod kątem poprzednich odsłon Windowa. Wraz z upływem czasu ta sytuacja się zapewne zmieni. Pojawią się gry, które skorzystają z dobrodziejstw DirectX 12, a i zapewne aplikacji zoptymalizowanych pod kątem Windowsa 10 nie zabraknie.

Czy warto już się przesiąść na Windowsa 10?

Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Z punktu widzenia wydajności jak już wspomnieliśmy różnice pomiędzy poszczególnymi odsłonami systemu są marginalne. Z drugiej strony jak powszechnie wiadomo posiadacze legalnej kopii Windowsa 7/8 mogą dokonać aktualizacji bez jakichkolwiek dodatkowych opłat.

Warto jednak w tym miejscu pamiętać, że już od pewnego czasu Microsoft promuje Windowsa 10 również jako „nową platformę dla graczy”. Zapowiedziano już kilka tytułów, które będą dostępne wyłącznie dla tej wersji systemu. I choć na obecną chwilę ich lista jest bardzo skromna to można oczekiwać, że z czasem będzie się ona powiększać. Szczególnie jeśli chodzi gry, do których prawa posiada Microsoft.

Odsłon: 225001 Skomentuj artykuł
Komentarze

64

Udostępnij
  1. kamild1996
    Oceń komentarz:

    10    

    Opublikowano: 2015-08-03 12:33

    Project CARS dostał niezłego kopa na Windows 10, szkoda że tego nie sprawdziliście.

    Skomentuj

    1. Elcok
      Oceń komentarz:

      11    

      Opublikowano: 2015-08-03 12:38

      Podobno również wiedźmin przyspieszył gdy jest włączony Hairworks.

      Czy można byłoby prosić redakcję o zrobienie testu porównawczego włączoną taką opcją ?

      Skomentuj

    2. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      7    

      Opublikowano: 2015-08-03 12:41

      "Jednym z dowodów takiej sytuacji jest wydajność Project Cars w połączeniu z kartami AMD. Jest ona wyraźnie wyższa niż gdy uruchomimy tytuł pod Windowsem 7. Do tego tematu powrócimy jednak przy innej okazji."

      Także, będzie Windows 10 i PC w oddzielnym arcie, w najbliższym czasie.

      @Elcok nie ma problemu, sprawdzę wieczorem.

      Skomentuj

    3. Zurawina18
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-08-04 06:39

      To że Project Cars będzie działał o 40% szybciej to już dawno temu zapowiedzieli. Możliwe że jakieś drobne fragmenty gry przepisali na DX12 gdzie był największy problem z CPU.

      Niedługo taki patch powinien wyjść także dla Wiedzmina 3 oraz Batmana. Szczególnie w przypadku Batmana powinno to poprawić sprawę bo wersja DX11 była ostro zrypana

      Skomentuj

    4. raffal81
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-08-04 07:27

      https://www.youtube.com/watch?v=XzFe5OOHZko

      Odnośnie Project Cars.

      Skomentuj

  2. Ragnar Lothbrok
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-08-03 12:39

    Największego kopa dostała najnowsza seria, to ją trzeba było porównywać ;)

    Skomentuj

  3. zibiaszek
    Oceń komentarz:

    -8    

    Opublikowano: 2015-08-03 12:51

    artykuł tworzony na siłę,OS nie jest tożsamy i z poprzednimi systemami co do funkcjonalności proszę autora,wiele gier się nie odpala nawet w trybie zgodności,więc bez populizmu proszę,wygląd i autodestrukcja M$ połączona z inwigilacją na skalę nie spotykaną do tej pory,całkowicie eliminują ten zbiór szpiegowskich bibliotek.Dochodzi do tego brak adekwatnych cen kart graficznych i monitorów(patrz.kurs$) i mamy odpowiedź na nurtujące nas pytanie :ALE PO CO I ZA JAKĄ KASĘ SIĘ MĘCZYĆ Z W10?

    Skomentuj

    1. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2015-08-03 12:54

      Ale przeczytałeś w ogóle podsumowanie czy tylko przeleciałeś całość po łebkach?

      "Czy warto już się przesiąść na Windowsa 10?

      Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Z punktu widzenia wydajności jak już wspomnieliśmy różnice pomiędzy poszczególnymi odsłonami systemu są marginalne. Z drugiej strony jak powszechnie wiadomo posiadacze legalnej kopii Windowsa 7/8 mogą dokonać aktualizacji bez jakichkolwiek dodatkowych opłat."

      Pierwsze zdanie mówi wszystko.

      Skomentuj

      1. zibiaszek
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-08-03 15:10

        do pisania maili wystarczy linux,a do zakupu w10 za odp. 600/1200 zł pl to chyba strzał w ...,biorąc oczywiście dla porównania ceny w krajach cywilizowanych,nie wszyscy kupują komputer z systemem.

        Skomentuj

        1. arturho7
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2015-08-06 01:08

          No tak, bo wszyscy posiadają pc tylko do pisania maili. Nikt nie korzysta z niego inaczej niż ty o mędrcze... Po co ci buty, Bóg dał ci za darmo podeszwy na spodzie stóp...

          Skomentuj

        2. Redness
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2015-09-07 08:49

          zaleciało hipsterstwem :P

          Skomentuj

    2. Blashix
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2015-08-03 18:29

      Ja mam win10 za darmo oryginalny.

      Skomentuj

  4. scooby
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-08-03 12:57

    "Microsoft promuje Windowsa 10 również jako „nową platformę dla graczy”" - M$ z kazdym nastepnym windowsem szuka naiwnych na takie cieple teksty ale to nie slowa a czyny sa wazne a z czynami jednak M$ ma jednak spory problem.

    M$ ma gdzies graczy PC od blisko 15lat i nic nie wskazuje aby to sie mialo zmienic.

    Skomentuj

    1. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-08-03 13:03

      Dokładnie odwrotnie. Wiele wskazuje na zmianę polityki w tej kwestii.

      Sam fakt, że zapowiedzieli Fable Legends i KI na PC, a więc nie będą to już tylko exclusivy na X1 mówi dużo. Dodatkowo na GC spodziewamy się kolejnych zapowiedzi gier na X1/PC. O czym już wcześniej mówiono.

      Wygląda to obiecująco, a jak będzie - wyjdzie z czasem.

      Skomentuj

      1. scooby
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-08-03 13:41

        Niech to napisze jeszcze raz: "czyny" a nie z slowa i obietnice... to co wlasnie wspomniales to tylko puste slowa na dzien dzisiejszy.

        Skomentuj

          1. scooby
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-08-03 19:36

            Ponizej link do posta swietnie sumujacego obiecanki M$ od 2005 roku (j. ang):
            www.neogaf.com/forum/showpost.php?p=100400267

            (P.S. nie pamietam czy linki sa dozwolone czy nie)

            Skomentuj

          2. ALEKS_D_RAVEN
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-08-03 21:23

            A co ma dx 12 do kart za 3k??

            Skomentuj

      2. xkazik
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-03-12 13:16

        Fable zostalo porzucone o ile dobrze pamietam

        Skomentuj

  5. barwniak
    Oceń komentarz:

    9    

    Opublikowano: 2015-08-03 13:24

    Testy trzeba było robić na kartach DX 12 i słabych CPU.
    Czyli GTX960 + Intel pentium/Core i3.
    A nie brać kręconego i5

    Skomentuj

    1. davidoff
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2015-08-03 13:45

      Dokładnie mam 2 zestawy po zainstalowaniu W10 na X6 1045T + R9 270 w WOT podskoczyło ogromnie z 30-40kl/s na 50-60kl/s widać chyba że W10 doskonale radzi sobie z wielowątkowością, ale nie wiadomo do końca co jest wynikiem takiego BOOSTa sterowniki czy W10.

      Drugi zestaw to 4770k + GTX 970 ale tutaj licze na mały wzrost bo W10 zapewne ma pomóc słabym CPU i może być wzrost na poziomie 5%-10%

      Skomentuj

      1. NgiffigN
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2015-08-03 14:40

        Na moim FX-8150 też skok bardzo duży, Far Cry 4 lagował przy wysokich, teraz na ultra wszystko idealnie płynnie. FPS nie mierzyłem, ale czuć różnicę.

        Skomentuj

    2. Gaudeamus
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2015-08-04 21:22

      Przy okazji warto wspomnieć o tym, że redakcja powinna również robić takie testy z bardziej ekonomicznymi kartami graficznymi, czyli tymi bardziej popularnymi - zapewne Steam podaje jakieś statystyki najczęściej używanych kart i na pewno nie są to karty typu GF970. Te aktualne testy są nic nie warte dla przeciętnego użytkownika komputera.
      Czy wyrażacie sobie program motoryzacyjny, w którym do testów wciąż używają jednego super wydajnego i super drogiego samochodu? Absurd.

      Skomentuj

  6. Dudi4Fr
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-08-03 13:53

    Jak robiliście testy w GTA?

    U mnie na i7 5930K @4.44GHz + 290X, sredni FPS ładnie poszedł w górę w samej grze jak i w ich wbudowanym benchmarku. A W8.1 miał ledwo 4 miesiące i ostatnie sterowniki przed przejściem na W10, więc nie ma mowy że miałem zasyfiony system albo stare stery.

    Skomentuj

    1. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-08-03 14:16

      West vinewood, ustawienia podane na wykresie. Rozrzut w GTA V w zależności od miejsca testowego jest spory.

      Nie podajesz wartości, "ładnie w górę" niewiele mówi. Patrząc po wynikach ludzi na oficjalnym forum - dysproporcje pomiędzy nimi są bardzo duże. Wbudowany benchmark nie nadaje się do niczego.

      I jeszcze ciekawostka, która nie ma bezpośredniego związku z wydajnością, ale w przypadku kombinacji W10/R290X/GTAV bywają momenty kiedy dla części krajobrazu w ogóle nie wczytują się tekstury (np. szara połać terenu zamiast drogi/trawnika).

      Skomentuj

      1. Dudi4Fr
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-08-04 21:51

        Witam serdecznie,

        Ja sprawdzałem w tym benchmarku żeby mieć porównanie w takich samych warunkach a potem test praktyczny w mieście na żywca.


        Proszę oto temat założony przeze mnie na forum wraz z moimi wynikami i opiniami:

        http://forum.benchmark.pl/topic/184384-win-10-vs-81-testy/page-3

        Tak się składa że posiadam R9 290X i nie zauwazylem tego typu problemow (mam ostatnie stery pod W10) od przesiadki na okienka 10.

        Pozdrawiam

        Skomentuj

  7. neXt___
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-08-03 14:01

    Podobnie jak inni, chętnie zobaczyłbym inne zestawy testowe. Z czystej ciekawości, sprawdziłem W10 na moim stareńkim 5670+3420. Różnica jest odczuwalna. W starszych grach, np. Wieśku 2 czy GTA 4 zauważyłem (i zweryfikowałem FRAPS-em) zwiększoną ilość FPS-ów. Niewielką, bo rzędu 2-3 klatek, ale gdy zamiast 20 ma się 23, to różnica jest odczuwalna.

    Skomentuj

    1. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-08-03 14:18

      Wszystko zależy od tytułu, miejsca testowego i oczywiście konfiguracji sprzętowej.

      2-3 klatki więcej to nawet w przypadku naszej platformy testowej (z R290X) uzyskaliśmy w duecie W3/W10.

      Skomentuj

  8. kokosnh
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2015-08-03 14:44

    Czyli skok wydajności dla AMD, i słabszych konfiguracjach i3 i niżej, ale brak widocznych zmian w gamingowych konstrukcjach i5 + nvidia

    Skomentuj

    1. ALEKS_D_RAVEN
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-08-03 21:26

      Wygląda jakby AMD postawiła na przyszłość, a nie teraźniejszość.

      Skomentuj

  9. znik70
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-08-03 15:04

    co do wydajności, to głównie ze względu na DX12. ale wyłącznie w konfiguracjach gdzie mamy >=4 rdzenie, nieważne czy fizyczne czy logiczne (ht).

    Skomentuj

  10. losarturos
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-08-03 15:14

    Co mi tam po wydajności jak MS s3.14 er do lił jedną prostą sprawę czyli vpn. Próba uruchomienia skonfigurowanego połączenia vpn, tak jak się to robiło w windows 8, powoduje wejście w ustawienia połączeń vpn. I dopiero tam można wybrać odpowiednie połączenie i uruchomić je. Tylko, że to i tak dalej jest do d... bo nie działa możliwość zmiany ustawień tcp/ip dla takich połączeń i nie mogę przestawić opcji coby mnie nie odcinało od neta po włączeniu vpna. Tym jednym prostym sposobem ms wqriwł tysiące ludzi, którzy muszą korzystać z vpn przy pracy. ;-)

    Skomentuj

    1. ModeratorChodziWRurkach
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-08-03 17:59

      Profesionalnym systemem do pracy niezmiennie pozostaje Win7pro x64. Niestety.

      Skomentuj

        1. ModeratorChodziWRurkach
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2015-08-03 23:07

          Dlatego, że w Win7 wszystkie pojedyncze wątki duszą się nie pierwszym rdzeniu i trzeba ręcznie przerzucać na inne, a Win8, 8.1 i 10 lepiej nimi zarządzają.

          Skomentuj

  11. ModeratorChodziWRurkach
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-08-03 17:51

    LOL, testy GTA5 z MSAAx4 xD
    Wymieńcie ekipę, albo wyślijcie ich do szkoły. Zadnych testów(poza testowaniem GPU) nie przeprowadza się z zamulaczami, które jedynie spłaszczają różnice wydajności do granic błedu pomiarowego.

    Skomentuj

    1. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2015-08-03 18:36

      Dzięki za propozycję, ale chyba jednak nie skorzystamy. ;-)

      Praktycznie wszystkie testy na prawie wszystkich portalach jakie widziałem, użyły jakieś formy wygładzania krawędzi w testach porównawczych.

      Wynika to z prostego faktu, który Ci umknął -> rzeczywistość > suche testy.

      W rzeczywistości nikt posiadający GTX 970 czy R290X nie będzie grał w GTA V (czy jakąkolwiek inną grę w rozdzielczości FullHD) bez żadnego wygładzania krawędzi.

      O ile sam tok rozumowania z punktu suchych liczb jak najbardziej się zgadza o tyle prawie nikt dzisiaj nie odpala gier w powiedzmy rozdzielczości 800x600 na low aby ukazać np. różnice w wydajności procesorów.

      Rzeczywistość > suche testy.

      Skomentuj

      1. czorcik696
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-08-03 21:19

        Moim zdaniem wielkim błędem jest brak pomiaru bez AA lub z FXAA, które dla wielu (w tym dla mnie ) jest wystarczające. Przy zakupie karty graficznej ( mój wybór padł właśnie na GTX 970 ) miałem problem ze znalezieniem testu Wiedźmina 3, czy GTA5 z FXAA. Chyba dopiero na YT znalazłem odpowiedni.

        Skomentuj

      2. ALEKS_D_RAVEN
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-08-03 21:28

        Full HD to już prędzej ujdzie bez AA niż rozdzielczość"laptopowa " na przykład.

        Skomentuj

        1. Maciej Słaboszewski
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2015-08-03 23:39

          Kultury to Ty masz zero w sobie.

          I niestety tyle samo wiedzy jak i faktów na temat, o którym piszesz. Nie wspominając już o fakcie, że łamiesz nasz regulamin komentarzy, no ale takie detale Ciebie przecież nie dotyczą.

          A serwis, który przywołujesz jako wzór, zrobił całkiem niedawno bardzo podobne porównanie. Na drodze wyjątku podlinkuje Ci przykładowy test z niego:

          http://pclab.pl/art63999-17.html

          Praktycznie w 3/4 testów używali AA, w tym MSAA x4. Więc który z nas nie ma pojęcia o czym pisze?

          Może jednak to co napisałem wcześniej odpowiada rzeczywistości? I może brak wiedzy czy wykształcenia (pudło w obu przypadkach nawiasem pisząc) nie ma absolutnie nic do rzeczy tutaj? Taka myśl.

          A tak na marginesie - mała dygresja - witaj na planecie Ziemia, gdzie 99,9% ludzi (a więc i czytelników wszelkich portali) to wedle Twojej teorii to "lamusy". Daj znać jak już się zaaklimatyzujesz.

          Skomentuj

          1. Barracudo
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2015-08-04 08:34

            Dziwi mnie, że praktycznie każdy portal testując wydajność gier stosuje MSAAx4. Sam gram na FHD z FXAA lub bez i nie odczuwam potrzeby , aby bardziej wygładzać krawędzie. Różnice w wydajności przy włączonym MSAAx4 a FXAA są ogromne. Z chęcią ujrzałbym porządny test bez wygładzania krawędzi. Przez to też tworzą się mity , że aby płynnie pograć na PC potrzeba karty za 3000 zł lub 4000 zł (co jest nieprawdą).

            Skomentuj

          2. ModeratorChodziWRurkach
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2015-08-04 09:57

            Mała poprawka. Chodziło o PurePC, a nie pc lab. Na Anandtech też nie robią takich cyrków. Redaktor, który potrafi jedynie wzorować się na innych i ślepo gonić za większością, to żaden redaktor, tylko bezrefleksyjny powielacz.

            Przykładowy test przeprowadzony poprawnie:
            http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ram_wybrac_test_ddr3_13332400_mhz_w_grach

            Skomentuj

  12. wiadome
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-08-03 18:51

    za 650zl na pewno tego nie kupie... hahahah ;) wiadome ocb

    Skomentuj

  13. Viperus
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2015-08-03 19:40

    nie zapominajcie że jak się przesiadacie ze starego zasyfionego systemu to skok jest bardziej odczuwalny niż jest w rzeczywistości

    Skomentuj

  14. kristof080
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2015-08-03 20:17

    Moja zona pokochala 10. Mielismy wymienić laptopa na nowy, bo 7 nagle zaczela miec wysokie wymagania co do niego. A teraz nagle wszystko zaczęło działać bez problemu.

    Skomentuj

    1. marko22
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2015-08-03 21:03

      Żartujesz? Pokocham Twoją żonę, jak mi wytłumaczy - DLACZEGO. Na wstępie - 10 brzydka jest jak cholera. Wymieszanie graficznie 7 z 8. Problemy w Chrome z odtwarzaniem filmów np. na Youtube w HD. Edge wczytuje w miarę normalnie, Chrome - mieli w miejscu. I olbrzymi problem z udostępnianiem Wifi jako hotspota. To, co w 8.1 działało bez problemu, w 10 stanowi ogromny problem. Zaktualizowałem napalony jak szczerbaty na suchary i już żałuję.

      Skomentuj

      1. czorcik696
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-08-03 23:38

        Ogólnie jest nawet ok, ale wkurzają właśnie takie małe rzeczy o których piszesz. Ja jeszcze miałem problem przy instalacji sterowników do karty graficznej, tzn. nie chciał się zainstalować pomimo tego, że po uruchomieniu pytał się o administratora. Trzeba było sterownik wypakować manualnie dając mu uprawnienia administratora... Masło maślane

        Skomentuj

        1. marko22
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2015-08-04 12:26

          Nie mam nic do "cukierkowatości" Win 7. I nie uważam, że taki jest. Po prostu jest przyjemniejszy dla oka, niż czarno białe ikonki W 10. Mam wrażenie, że wracamy do czasów DOS-a i nakładki na niego. Wystarczy popatrzeć na Win 3.1 i porównać W 10. W kwestii graficznej niewiele się różnią. Przynajmniej w niektórych oknach. Ad. pierwszej mojej wypowiedzi - problem z Wifi i hotspotem rozwiązałem - tak mi się wydaje.

          Skomentuj

  15. Martines
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2015-08-03 20:32

    Do poprzedniej wersji okienek będzie można wrócić w dowolnym momencie, nawet za rok/dwa?. Bo nie mam ochoty stracić praw do swojego Boxa :)

    Skomentuj

  16. ste-fan
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2015-08-03 21:32

    By korzystać z tak zwanych dobrodziejstw systemu Windows 10 znaczy się z Dx12 trzeba mieć odpowiedni sprzęt który to obsłuży czyli nową kartę graficzną a może i co za tym pójdzie płytę procka ram i zasilacz więc puki co stary poczciwy "składak" daje rade w najnowszych odsłonach więc dziękuje za W10.

    kiedyś gdzieś przeczytałem kup Windows 8 i cieszcie dotykiem i ludzie kupowali i walili paluchami w ekran a jak dotyk nie działał tak nie działał i nawet rysiki nie pomogły ;)

    Skomentuj

    1. zibiaszek
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-08-04 06:46

      @stefan-bardzo mądre spostrzeżenie,tylko szkoda że większość instalująca na pałe,tego nie rozumie

      Skomentuj

  17. ryhard
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2015-08-03 23:56

    Witać dużą poprawę w szybkości działania Win 10 do Win 8.1 a sama przeglądarka Edge bije na głowę konkurencję pod względem wydajności!!

    Skomentuj

  18. stark2991
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-08-04 02:28

    Trzeba uważać na nowego Windowsa bo to szpieg. Zbiera dane niemal o wszystkim co dzieje się na komputerze. Przed instalacją lepiej poczytać. Dobrze że można to powyłączać

    Skomentuj

  19. Marucins
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2015-08-04 06:51

    Test przeprowadzony bardzo ogólnikowo.

    Skomentuj

  20. vegasnight9
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2015-08-04 10:32

    A gdzie testy czasu startu systemu na SSD, czasy kopiowania plików itd. ?

    Skomentuj

  21. Kronos
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-08-04 12:40

    piracki w7 dostaje aktualizacje do 10. zycie bywa piekne

    Skomentuj

    1. pycipro
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2015-08-04 14:41

      podjarany ? zmień już pieluszki. Masz aktualke ale to ciągle pirat..

      Skomentuj

  22. kryst85
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2015-08-04 17:57

    Ja obecnie mam XP ale zainstalowałem win 10 trial 90 dni na innym dysku i muszę powiedzieć tragedia. Co prawda mam drewniany komp pentium 4, 2GB ram ddr i grafikę geforce 7600gt na AGP, ale dużo lepiej działały inne windowsy np. zużycie pamięci po maksymalnym "odchudzeniu" to
    XP - 120MB
    Win 7 - 300MB
    Win 8.1 - 400MB
    Win 10 - 700MB
    Strasznie muli choćby samo przeglądanie plików na dysku
    Gram też w TERA online i na xp mam 15 fps :P, a na win 10 w granicach 0-5 fps

    Skomentuj

    1. marcin29
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2015-08-04 20:08

      zmien ten gówniany sprzet bo na takim badziewiu to w nic dobrze pograc nie można ;)

      Skomentuj

      1. kryst85
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-08-05 15:04

        Stery są jakie są spasowały te do windows 7 do dziesiątki jeszcze nie wydali i chyba tego nie zrobią.
        I wyjaśnij o co ci chodzi z tym ściemnianiem?

        Skomentuj

      2. kryst85
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-08-05 15:05

        mogę ci rzucić screeny z TERA Online jeśli o to ci chodzi.

        Skomentuj

    2. vanalrik
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2015-08-06 01:43

      a win xp jest badziewny bo bardziej muli niz 98se...

      no cóż jest to cena postępu technologicznego

      Skomentuj

      1. kryst85
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2015-08-06 13:09

        Muli? zależy na jakim kompie. Podałem przykład jak wygląda to na moim kompie i jakbym był zmuszony do zmiany windowsa to wybrałbym Win 8.1 zamiast 10
        Ale jesteś zbyt mało inteligentny by to pojąć.

        Skomentuj

  23. bibas
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2016-02-04 15:37

    jako nie ma mowy o tym ze jap wymienimy jakas czesc w komputerze po instalacji win10 to juz po systemie chyba ze mamy kod do aktywacji ale kto go ma?

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!