Procesory

Intel vs AMD - który procesor jest lepszy do... smażenia naleśników?

opublikowano przez Paweł Maziarz w dniu 2019-10-02

Intel Core i9-9980XE vs AMD Ryzen Threadripper 2990WX - który procesor lepiej nadaje się do smażenia naleśników? Wbrew pozorom wynik nie jest taki oczywisty.

W sieci nie brakuje porównań topowych procesorów Intel Core i9-9980XE i AMD Ryzen Threadripper 2990WX (możecie je nawet znaleźć w naszym rankingu CPU). Serwis Tom’s Hardware postanowił jednak podejść do tematu w niekonwencjonalny sposób i sprawdził, który model lepiej nadaje się do… smażenia naleśników.

Intel Core i9-9980XE vs AMD Ryzen Threadripper 2990WX

Model Intel Core i9-9980XE AMD Ryzen Threadripper 2990WX
Generacja Skylake-X / 14nm Zen+ / 12 nm
Rdzenie/wątki 18/36 32/64
Taktowanie/Boost 3,0/4,5 GHz 3,0/4,2 GHz
Kontroler pamięci DDR4-2666 (4C) DDR4-2933 (4C)
Pamięć L2 18x 256 KB 32x 512 KB
Pamięć L3 24,75 MB 64 MB
TDP 165 W 250 W
Cena 9500 zł 8200 zł

Obydwa procesory to topowe modele z konsumenckiego segmentu. Układy oferują bezkompromisową wydajność w wielowątkowych zastosowaniach, ale cechują się też wysokim poborem mocy i generują sporo ciepła (ich współczynnik TDP to odpowiednio 165 i 250 W).

Który procesor lepszy do smażenia naleśników?

Redaktorzy z serwisu Tom’s Hardware sprawdzili, który model lepiej nadaje się do smażenia naleśników. W tym celu poskładali odpowiednie platformy z płytami MSI X299 XPower Gaming AC i MSI MEG X 399 Creation, a na procesorach zamontowali miniaturową patelnię (żeby poprawić przewodność cieplną zastosowano też pastę termoprzewodzącą Cooler Master Ice Fusion).

Intel Core i9-9980XE vs AMD Ryzen Threadripper 2990WX

W przypadku modelu firmy Intel wystarczyło 16 minut mocnego obciążenia procesora, aby naleśnik był zdatny do spożycia. Platforma AMD najprawdopodobniej miała problem z działaniem w tak wysokich temperaturach i szefowie kuchni redaktorzy poddali się po 18 minutach obciążenia. Naleśnik nie był jednak zdatny do jedzenia.

Intel Core i9-9980XE vs AMD Ryzen Threadripper 2990WX

Jeżeli więc szukacie dobrego procesora do smażenia naleśników, warto zastanowić się nad wyborem Core i9-9980XE. Co prawda jednostka kosztuje prawie 10 000 złotych, ale trudno będzie znaleźć jej godnego konkurenta w tak nietypowym zastosowaniu (być może pokona go nowy Core i9-10980XE) ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zainteresowanych szczegółami odsyłamy do oryginalnego artykułu na Tom's Hardware.

Źródło: Tom’s Hardware

Warto również zobaczyć:

marketplace

Komentarze

19
Zaloguj się, żeby skomentować
avatar
Dodaj
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    Ta różnica w cenie to właśnie za tą dodatkową funkcjonalność.
    Zaloguj się
    10
  • avatar
    Czyli chcecie powiedzieć że AMD ThreadRipper z TDP 250W grzał mniej niż intel z TDP 165W ?
    Zaloguj się
  • avatar
    Nie no, nieźli jajcarze ;).
  • avatar
    Świetny test bo od dawna uważało się propozycję AMD najlepszą na zimę czy zamiennik do patelni.Ale takie testy wyjaśniają jak łatwo można się pomylić bo wyższa temperatura pracy nie oznacza wcale lepszej wydajności.
    Zaloguj się
  • avatar
    Nie znoszę takich testów. Po co!?! Równie dobrze redaktorzy z Tom's Hardware mogli sprawdzić, który mniej boli jak się go wsadza "pod ogon"...
    Zaloguj się
    -4
  • avatar
    Zatem AMD nawet do tego się nie nadaje? ;-)
  • avatar
    Obydwa CPU się nie nadają. Jedyny słuszny procesor do smażenia naleśników to
    http://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-xeon-platinum-9200-premiera-topowych-procesorow-dla-systemo.html
    Paweł, sam naskrobałeś arta o tym procku :)
    Konkretnie Xeon Platiniu 9200 , super procesor k*! super procesor! :D (patrz YT super partia hehehe)