Płyty grzewcze

Jak oszczędzać na gotowaniu? 3 proste sposoby

przeczytasz w 2 min.

Korzystacie z kuchenki gazowej? Taki sprzęt może być bardzo oszczędny w eksploatacji, ale należy go odpowiednio użytkować.

Można się zastanawiać, co jest lepsze – płyta indukcyjna czy kuchenka gazowa. Jakby nie patrzeć, kuchenki gazowe wciąż cieszą się dużą popularnością w naszych domach. Taki sprzęt jest często prostszy w obsłudze i może być tańszy w eksploatacji (szczególnie że niedługo czekają nas podwyżki rachunków za prąd).

Warto odpowiednio korzystać ze sprzętu, ponieważ w dużej mierze to od sposobu użytkowania kuchenki zależą koszty eksploatacji. Podpowiadamy, o czym warto pamiętać podczas gotowania na takim urządzeniu.

Jak oszczędzać na gotowaniu na kuchence gazowej?

PGNiG opublikowało krótki poradnik, w którym przedstawiono kilka prostych metod zmniejszających zużycie gazu podczas przygotowywania ulubionych potraw.

Gotowanie - wielkość płomienia

Przede wszystkim należy dostosować wielkość garnka do wielkości palników. Średnica garnka powinna być nieco większa od korony palnika (tak, aby płomienie ogrzewały tylko dno). Można też zdecydować się na zmniejszemie płomienia.

Umieszczając niewielki garnek na dużym palniku, nie tylko niepotrzebnie marnujemy gaz, ale też narażamy się na uszkodzenie naczynia. Natomiast przy zbyt dużym garnku potrawa gotuje się nierównomiernie, co wymaga dłuższego czasu przygotowania.

Gotowanie - wielkość płomienia

Warto również wybrać odpowiednie garnki. Garnki z dnem wykonanym ze stali nierdzewnej potrzebują więcej czasu na nagrzanie się niż te z aluminium, ale jednocześnie dłużej utrzymują ciepło, co eliminuje potrzebę częstego podgrzewania. Gotowanie w takich garnkach będzie bardziej oszczędne energetycznie niż w przypadku garnków emaliowanych.

Gotowanie - wielkość płomienia

Bardzo ważne jest także używanie przykrywki do garnków. Przykrywanie potraw skraca czas osiągnięcia żądanej temperatury, co prowadzi do krótszego i tańszego gotowania. Badania naukowe wykazały, że gotowanie potraw pod przykryciem pozwala zmniejszyć zużycie gazu nawet o 30 proc. Co więcej, po zagotowaniu potrawy można zdecydować się na zmniejszenie płomienia.

Warto jednak pamiętać, że gotowanie na kuchence gazowej może być szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy alarmują o szkodliwości spalania gazu.

Źródło zdjęć: Adobne Stock

Komentarze

6
Zaloguj się, aby skomentować
avatar
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    skrzypek281
    4
    Super że są artykuły na miarę Pawła oby już o technologii nie pisał.
    • avatar
      piomiq
      3
      Pierwszy akapit wymuszony, napisany na siłę tylko po to by wkleić tam linki do dwóch artykułów z benchmark.pl
      • avatar
        piomiq
        2
        Poziom tych porad poraża.
        No i wiadomo. O technologii było. Tylko gdzie to podciągnąć? Elektronika, komputery, AI, filmy, gry?
        • avatar
          J.B FIN
          2
          Znowu life hack rodem wirtualna Polska. Opamietajcie sie tam w redakcji!!!
          • avatar
            vacotivus
            0
            Można też wyłączyć gaz/prąd na kilka minut przed czasem i pozwolić już nagrzanej wodzie dokończyć gotowanie.
            • avatar
              MartinMax
              0
              Artykuł na miarę WP. Jeszcze lepiej byłoby coś w stylu: "Naukowcy alarmują, że życie jest niezdrowe"