Gadżety

Nufood, czyli wydrukuj sobie deserek

przeczytasz w 1 min.

Czy technologia druku 3D wkrótce zawita też do naszych kuchni?

Nufood malina

Druk 3D ma istotny wpływ na zmiany w naszym życiu codziennym, a z biegiem lat jego znaczenie najpewniej będzie rosło. Czy technologia ta wkrótce zawita też do naszych kuchni?

Brytyjska firma Dovetailed zaprezentowała Nufood Robot 3D Printer. Jest to drukarka 3D dla amatorów kuchni molekularnej, która działa na zasadzie sferyfikacji. Na czym to polega? Bogaty w sód żel (np. alginian sodowy) wstrzykiwany jest w roztwór chlorku wapnia, dzięki czemu smak zamknięty jest w delikatnej powłoce. 

Nufood

Technika ta wykorzystywana jest już teraz, przez kucharzy lubujących się w niekonwencjonalnych rozwiązaniach. Dzięki sferyfikacji możliwe jest, na przykład, zamknięcie aromatu mango w powłoce w kształcie jaja. Finalny efekt działania drukarki Nufood natomiast przypomina truskawkę, ale smakuje jak malina.

Oczywiście z czasem Nufood ma mieć znacznie większe możliwości. Dzięki aplikacji mobilnej użytkownicy będą mogli zmieniać smaki oraz kształt swojego deseru. Wszystko to, aby zdezorientować i pobudzić umysł. Ot, gratka dla miłośników kulinarnych eksperymentów. 

Nufood aplikacja

Producent zamierza rozpocząć zbiórkę na drukarkę Nufood Robot 3D Printer jeszcze w tym roku. Cena końcowego produktu będzie ponoć zbliżona do ekspresu do kawy z wyższej półki.

Źródło: 3D Printing Industry, IBTimes

Komentarze

10
Zaloguj się, aby skomentować
avatar
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    Konto usunięte
    6
    wole normalnego schabowego w panierce
    • avatar
      desmon
      5
      masakra
      • avatar
        Konto usunięte
        3
        Czosnek o smaku czekolady... Kalafior o smaku porzeczki i ser pleśniowy o smaku pomarańczy ... Hmm ciekawe...
        • avatar
          Marucins
          3
          Za mało chemii jadamy.
          Dzięki nufood tygodniowa porcja połowy tablicy Dimitriego M. będzie zjedzona.
          I weź tu na raka nie choruje.
          • avatar
            AkaRyupl
            3
            A ja wolę samemu się bawić i robić jedzenie czy desery. Po co takie dziwactwa jak można samemu zrobić danie?
            • avatar
              dragoniczny
              2
              Szkoda, że nie podali skąd brać/pozyskiwać te aromaty.
              • avatar
                mixolaj
                2
                Myślę, że jest w tym deserku mnóstwo chemii, która może zaszkodzić naszemu zdrowiu.