Na topie

GeForce GTX 1060 – Nvidia zapowiada Pascala dla ludu

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Karty graficzne

Kategoria: Komputery Podzespoły Karty graficzne Tematyka: Nvidia GeForce Nvidia Pascal Producenci: Nvidia

GeForce GTX 1060 będzie trzecim przedstawicielem rodziny Pascal, ale w odróżnieniu od modeli GeForce GTX 1070 i 1080 uplasuje się w średnim segmencie.

  • GeForce GTX 1060 – Nvidia zapowiada Pascala dla ludu | zdjęcie 1
  • GeForce GTX 1060 – Nvidia zapowiada Pascala dla ludu | zdjęcie 2
  • GeForce GTX 1060 – Nvidia zapowiada Pascala dla ludu | zdjęcie 3
  • GeForce GTX 1060 – Nvidia zapowiada Pascala dla ludu | zdjęcie 4

90%

Ocena benchmark.pl

 

Plusy

przekrojowo dobra wydajność,
relatywnie wydajny i cichy system chłodzenia,
rozsądnie wyceniona,
spory potencjał OC.

Minusy

brak referencyjnych kart w sugerowanej cenie na dzień premiery.


A A

[Aktualizacja] - uzupełniliśmy artykuł o dokładniejszą specyfikację oraz porównanie osiągów GeForce GTX 1060 do modelu GeForce GTX 960 (przygotowane przez Nvidię)

Premiera kart graficznych Nvidia GeForce GTX 1080 i GeForce GTX 1070 już za nami, więc tylko kwestią czasu była zapowiedź modelu GeForce GTX 1060. Tak, nie przesłyszeliście się - co prawda w sieci już od jakiegoś czasu pojawiają się przecieki na temat nowego akceleratora, ale „zieloni” jak na razie tylko zapowiadają jego premierę. Mimo wszystko możemy się z Wami podzielić kilkoma istotnymi szczegółami na temat nowego modelu z generacji Pascal.

W końcu Pascal dla ludu

No właśnie, nowa karta również zalicza się do rodziny Pascal, ale w tym przypadku mamy do czynienia z modelem aspirującym do opanowania średniego segmentu wydajnościowego i cenowego - ceny za wersje niereferencyjne mają się zaczynać do 249 dolarów, ale fanboye najbardziej wierni klienci będą mogli zakupić limitowaną wersję Founders Edition za 299 dolarów (w odróżnieniu od GeForce GTX 1080 i GTX 1070 Founders Edition będzie ona jednak dostępna tylko na stronie Nvidii).

Nvidia GeForce GTX 1060 Founders Edition karta graficzna

Nietrudno się więc domyślić, że głównym konkurentem modelu GeForce GTX 1060 ma być Radeon RX 480, który został wyceniony na 239 dolarów za wersję z 8 GB pamięci. Kto wygra ten pojedynek? Cóż, jeszcze nie możemy Wam tego zdradzić, aczkolwiek wynik tego starcia jest łatwy do przewidzenia – wszak sam producent twierdzi, że GTX 1060 jest nawet trochę lepszy od modelu GeForce GTX 980 z poprzedniej generacji Maxwell.

Co pod maską?

Pierwszą niespodzianką jest zastosowanie nowego procesora graficznego – podczas gdy w modelach GeForce GTX 1080 i GTX 1070 mieliśmy do czynienia z układem Pascal GP104 z 2560 lub 1920 rdzeniami CUDA, to w GeForce GTX 1060 wykorzystano słabszy model Pascal GP106 już tylko z 1280 rdzeniami CUDA. Taktowanie rdzenia sięga 1,7 GHz, niemniej jednak wg producenta jest potencjał na to, by podkręcić go do 2 GHz – być może takie karty pojawią się właśnie w ofercie partnerów Nvidii.

Nvidia GeForce GTX 1060 - specyfikacja

Drugą ciekawostką jest to, że GeForce GTX 1060 będzie dostępny tylko w wersji z 6 GB pamięci GDDR5 o częstotliwości 2000 MHz (efektywnie daje to 8000 MHz). Co prawda na początku pojawiły się pogłoski również o wersji wyposażonej w 3 GB pamięci wideo, ale Nvidia ostatecznie je zdementowała. Prawdę mówiąc nie ma się czemu dziwić, bo na obecne realia to jednak trochę za mało.

Karta

GeForce GTX 980 GeForce GTX 1060 GeForce GTX 1070 GeForce GTX 1080
Proces technologiczny 28 nm 16 nm FinFET 16 nm FinFET 16 nm FinFET
Rdzeń Maxwell GM204 Pascal GP106 Pascal GP104 Pascal GP104
Procesory strumieniowe 2048 1280 1920 2560
Taktowanie rdzenia 1127/1216 MHz 1506/1708 MHz 1506/1683 MHz 1607/1733 MHz
Pamięć RAM 4 GB GDDR5 256-bit 6 GB GDDR5 192-bit 8 GB GDDR5 256-bit 8 GB GDDR5X 256-bit
Taktowanie pamięci 7000 MHz 8000 MHz 8000 MHz 10 000 MHz
Przepustowość pamięci 224 GB/s 192 GB/s 256 GB/s 320 GB/s
Pobór mocy 165 W 120 W 150 W 180 W
Zasilanie 2x 6-pin 6-pin 8-pin 8-pin
Cena premierowa $549 $249
$299 (FE)
$379
$429 (FE)
$599
$699 (FE)

Jeżeli chodzi o wyjścia wideo, to nie ma tu żadnych niespodzianek – producent udostępnił ten sam zestaw złączy co w 1080-tce i 1070-tce: DVI-D, HDMI 2.0b i trzy DisplayPort 1.4. Zmieniło się za to gniazdo zasilające – pobór mocy oszacowano na 120 W, więc możliwe było zastosowanie złącza 6-pinowego.

Nvidia GeForce GTX 1060 - wyjścia wideo

Potwierdziły się również przecieki o braku złącza przy śledziu, pozwalającego na łączenie dwóch kart w trybie SLI. Wg producenta tylko niewielki odsetek klientów decyduje się na łączenie kart z tego segmentu, więc całkowicie odpuścił sobie ten temat.

Wydajność

Do oficjalnej premiery jedynymi oficjalnymi wynikami wydajności są te, które udostępnił sam producent - konkretów nie powinniśmy się spodziewać, bo jak na razie "zieloni" pochwalili się tylko porównaniem nowego modelu GeForce GTX 1060 do starego GeForce GTX 960 (wcześniejszego przedstawiciela średniego segmentu).

Nvidia GeForce GTX 1060 vs GTX 960 - porównanie wydajności

Jeżeli wierzyć udostępnionym informacjom, nowy model oferuje nawet 3-krotnie lepsze osiągi przy korzystaniu z wirtualnej rzeczywistości (testy przeprowadzono w benchmarku Barbarian). W tradycyjnych zastosowaniach różnica jest już zauważalnie niższa, ale nadal całkiem spora - w Rise of the Tomb Raider (tryb DirectX 12) jest to 120%, w najnowszym Wiedźminie różnica to 90%, a w Overwatch już tylko 80%.

Podsumowanie

Jak się sprawdza GeForce GTX 1060? Już niedługo będziecie mogli zapoznać się z naszym premierowym testem – co prawda jeszcze nie możemy zdradzić dokładnej daty i godziny jego publikacji, ale z pewnością będzie to bardzo interesująca lektura. Miejmy tylko nadzieję, że producenci nas nie zawiodą i wraz z oficjalną premierą nowe karty pojawią się też na sklepowych półkach w zapowiadanych cenach. Więcej informacji o modelach z rodziny Nvidia Pascal znajdziecie w naszej strefie tematycznej.

Trzeba przyznać, że dawno nie mieliśmy tak gorącego okresu na rynku kart graficznych, a to jeszcze nie wszystko co szykują dla nas obydwaj producenci. Stay tuned!

Odsłon: 18806 Skomentuj artykuł
Komentarze

117

Udostępnij
  1. Maciej Słaboszewski
    Oceń komentarz:

    14    

    Opublikowano: 2016-07-07 14:04

    W końcu minęło embargo na podstawowe informacje, więc możemy nieco więcej powiedzieć o karcie:

    1. Cena GTX 1060 będzie nawet niższa niż GeForce'a GTX 970 w momencie premiery. Choć oczywiście należy wziąć pod uwagę różnicę w kursie dolara.

    2. Wydajność według informacji Nvidii na równa GTX 980, na konferencji wspomniano jednak, że nawet minimalnie wyższa.

    3. Ma być duża dostępność kart w dniu premiery sklepowej i mowa tutaj o autorskich konstrukcjach.

    4. TDP 120 W w rzeczywistości do tej granicy karta raczej nie dobija.

    5. Różnica teoretyczna między GTX 1060, a RX 480 8 GB, to 10 dolarów więcej i jakieś 15-20% wyższa wydajność przekrojowo karty NV.

    6. Testów (ogólnie) nie należy spodziewać się w najbliższych dniach... ;)

    Skomentuj Historia edycji

    1. Evenement
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2016-07-07 15:58

      no i po co te wszystkie tajemnice?? :)

      Skomentuj

      1. Maciej Słaboszewski
        Oceń komentarz:

        7    

        Opublikowano: 2016-07-07 17:35

        Słabo coś u Ciebie z matematyką.

        Patrzymy chyba na inne ceny, bo różnica między ceną RX 480 (8 GB), a GTX 1060 to równe 10 dolarów (239 vs 249$).

        Więc RX 480 nie jest nawet o 5% tańszy, a jest wolniejszy o 15-20% przekrojowo.

        Jeśli natomiast porównujesz do modelu RX 480 4 GB (ten model jest nieco wolniejszy od wersji 8 GB), to nadal nijak się to ma do wspomnianej przez Ciebie 1/3 różnicy w cenie. W tym przypadku wynosi ona ~20%, a więc jest adekwatna do różnicy w wydajności.

        Nvidia wyceniła GTX 1060 bardzo dobrze jeśli patrzeć na odniesienie do karty konkurencji.

        Skomentuj Historia edycji

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          -2    

          Opublikowano: 2016-07-07 19:21

          Czyli Macieju co, znow miałem racje :D
          niereferenciki za 1500zł juz niedługo zawitają w sklepach ;) a nawet taniej.
          Wydajnosc takze taka jak oczekiwałem. :P

          Skomentuj

        2. perkow1
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2016-07-07 20:59

          Raczej 299 dolarów(~1500zł) i wątpię aby było taniej. Pokazał to przykład GTX 1080 i GTX 1070 gdzie referenty miały być tańsze...
          Jeśli nie postarają się o to producenci kart graficznych to zrobą to sklepy, no i nie zapomnijmy o dostępniości i kolejnym czynniku wpływającym na cene.
          Nestety taka specyfika naszego kochanego rynku. Pozdrawiam.

          Skomentuj

          1. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-07 22:28

            roznica jest taka ze teraz referenta kupisz tylko od NV a wiec sprawa moze sie nieco zmienic bo w sklepach go nie bedzie. tak mysle

            Skomentuj

        3. mjwhite
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-07-07 21:09

          skąd te 249$ na pierwszym obrazku jest cena 299$

          EDIT:

          Te 249$ to "niby" cena za nie referenta.

          Skomentuj Historia edycji

        4. Yaceek
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-07-07 23:30

          Taa różnica 10$.. Już taką "małą" różnicę widziałem wcześniej w 1080 i 1070, a jak wyszło? Różnica tak naprawdę na poziomie 50-150$ bo żaden dobry niereferent nie korzysta z MSRP za non-founders tylko podbija cenę jeszcze wyżej niż Founders. Wszystkie znaki na niebie wskazują, że tu będzie podobnie.

          Skomentuj

        5. Spoon
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2016-07-08 17:25

          Tylko ze w takiej sytuacji lepiej brac 290x czy 390x z gwarancja, a nie rx 480.

          Skomentuj

        6. Ryuhoshi
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-07-11 11:02

          A czy czasem Panie Macieju czy cena 249$/299$(FE) to nie jest cena za wersję 3GB? Bo w zasadzie to wszytko na to wskazuje.

          Skomentuj

      2. Eyesofthesouth
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2016-07-08 14:23

        jak masz gtx 970 to nigdy w zyciu nie kupuj jakiegos gtx 1060

        Skomentuj

      3. xpaxpl
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-07-17 12:28

        No faktycznie coś przesadzili z tymi cenami ja za swoją 970ke 2 lata temu dałem ok 1300pln a tu 1070ka zaczyna od 2100pln... gdzie te 2 lata temu 980ka zaczynała się od 2300....
        ... pozostaje mi się cieszyć że 970ka jeszcze daje radę i mieć nadzieje że co najmniej na kolejne 2 wystarczy...

        Skomentuj

    2. Botanix
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 22:37


      "2. Wydajność według informacji Nvidii na równa GTX 980, na konferencji wspomniano jednak, że nawet minimalnie wyższa"

      To bardzo ciekawe bo... Patrząc na ilość procesorów strumieniowych w porównaniu do GTX 1070, następnie patrząc na testy gtx 1070, teoretycznie powinna być od GTX 980 nieco słabsza a nie szybsza. Popatrz na wykresy GTX 1070, podziel przez 1.5 ( tle ile mnie ma procesorów ), porównaj do GTX 980. Wynik bedzie poniżej gtx 980. Niewiele ale jednak. Jakim więc cudem ma ona przegonić gtx 980?

      Teoretyczny wynik będzie wyższy wyłącznie w rozdzielczości 3840x2160, gdzie ta karta i tak nie będzie grywalna. Tak więc nie, szybsza od gtx 980 nie będzie bo ta karta do 3840x2160 i tak się nie nadaje. W full hd i 2560x1440 będzie od GTX 980 słabsza lub równa.

      Skomentuj

      1. Maciej Słaboszewski
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2016-07-07 23:02

        Ciekawe rzeczy piszesz. :)

        Ale zapewne wiesz lepiej, wszak to nie ja mam kartę obok siebie. ;)

        Skomentuj

      2. kitamo
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2016-07-09 10:39

        stary zaklinasz fakty i czasoprzestrzen załamujesz (moje ręce też).
        Naprawde tak nie możesz przeżyć że RX480 okazał sie 2x słabszy niz oczekiwano a 1060 okaże się wydajniejszy i do tego tanszy niz ludzie zakładali ?
        daj juz spokoj z tymi swoimi wyliczeniami

        Skomentuj

      3. raffal81
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-07-12 18:23

        Stary weź już się nie sil, takie głupoty piszesz że naprawdę aż dziw bierze że sam w to wierzysz.

        Skomentuj

  2. nero84
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:12

    amerykanin pracuje na taką kartę 2-3 dni, Polak pół miesiąca.
    Gdzie my żyjemy

    Skomentuj

    1. shakal84
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2016-07-07 15:17

      Polska - zadupie Europy dziwisz się ?

      Skomentuj

      1. perkow1
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2016-07-07 21:03

        Raczej Polska - Chiny europy

        Skomentuj

        1. mesjan
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2016-07-08 15:45

          Poczytaj sobie o Chinach a zobaczysz że tam wcale takiej biedy nie ma. Zarabiają w stosunku do nas mniej ale u nich wszystko jest tańsze co pozwala im żyć na dobrym poziomie.

          Skomentuj

    2. mrocznysedes
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2016-07-07 15:37

      A taki koleś w jakimś zadupiu murzynowa około pół roku. A po pracy musi jeszcze pedałować na rowerku żeby mieć prąd do grania. ;-)

      Skomentuj

    3. hink1
      Oceń komentarz:

      -7    

      Opublikowano: 2016-07-07 16:51

      Byłeś i zarabiałeś, czy jak każdy mądry "Nie, ale znam kogoś kto był"?

      Zawsze ten sam lament "omg 1k za kartę, co za rozbój! Nikogo na to w Polce nie stać!".

      Skomentuj

    4. pawlito011
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2016-07-07 17:58

      Przecietny amerykanin to raczej z dniowki ma te karte.

      Skomentuj

      1. kitamo
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-07-07 19:29

        za godzine pracy.

        widac niektorzy z was dalej uwazaja ze w hameryce to zycie jest za darmo.

        Skomentuj

      2. scoobydoo19911
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2016-07-07 19:57

        średnia płaca w stanach to 3800 usd. a minimalne to około 1600-1800 usd. także aż tak różowo nie mają inna sprawa że dolar ma zupełnie inną siłę nabywczą niż polski złoty, tym niemniej dalej amerykańskiego szaraczka nie stać na kokosy.

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2016-07-07 20:25

          kraj w ktorym 90% ludzi zyje na kredyt

          Skomentuj

          1. perkow1
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2016-07-07 21:08

            Bo mają stabilna sytuacje i wiedzą ze jak wezmą kredy będzie ich stać na spłacenie go.

            Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2016-07-07 22:37

            no niestety tak to nie wyglada. po prostu przywykli do zycia za pieniadze ktorych nie posiadaja

            Skomentuj

        2. abukiewicz
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2016-07-07 21:12

          minimlana płaca jaką podają dla usa to 7,25$ na godzine jak dobrze pamietam a to przy 160h pracy daje ponizej 1200$...

          Skomentuj

          1. kulkiet
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-12 06:56

            smieszne jest to ze czytacie cost tam na necie i sie wypowiadacie o usa

            minimalna jest zalezna od stanu ,,,a 10$ na start sie dostaje w mcdonald ,za minimum sie nie da wyzyc,dlatego masz social z ktorego ci zaplaca rachunki za prad,gaz ,pomoga z czynszem za rent ,dadza kase na dziecko,srednio 200$ co miesiac ,plus darmowe podstawowe produkty spozywcze ,kolejne darmowy phone i inne duperele

            srednio amerykanic po studiach ma 55-60k na rok okolo 1000 $ na tydzien

            dlatego meksyki sie ruch. . . . jak kroliki
            a ceny sa jakie sa,napewno zycie jest tansze niz w polsce


            Skomentuj

    5. Next_Gen_1987
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2016-07-07 22:10

      Pół miesiąca? Ja zap... cały miech za najniższą krajową (1400zł po odciągnięciach) :P

      A matka mówiła mi, ''ucz się na polityka, to się dużo ''nachapiesz'' hehe :D

      Skomentuj

    6. xfire25
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-10 15:28

      Rzadko kiedy coś ostatnio komentuje ale tobie odpowiem. Nie ma sensu porównywać się do innych narodowości. Już lepsze porównanie jest do auta sąsiada, choć też wydaje mi się bezsensu. W stanach jest większy przepływ gotówki więc zrozumiałe, że za teoretycznie mniejszą robotę dostaną więcej kasy. W zamian mogę rzec, że to do nas turystom bardziej opłaca się przyjeżdżać bo koszty życia niższe. Jak by W Polsce robili te karty to też by narzekano, bo przeciętny Polak miał by GTX 1080, a przeciętny Amerykanin 4 takie w SLI ;)

      Skomentuj

  3. komputerowynoob
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:14

    "Różnica teoretyczna między GTX 1060, a RX 480 8 GB, to 10 dolarów więcej i jakieś 15-20% wyższa wydajność przekrojowo karty NV."

    Maćku moim zdaniem ludzie się rzucą na wersję z 4gb ramu która będzie kosztować 199dolców więc lepiej do tej karty porównać gtx-a

    Skomentuj

  4. komputerowynoob
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:14

    "Różnica teoretyczna między GTX 1060, a RX 480 8 GB, to 10 dolarów więcej i jakieś 15-20% wyższa wydajność przekrojowo karty NV."

    Maćku moim zdaniem ludzie się rzucą na wersję z 4gb ramu która będzie kosztować 199dolców więc lepiej do tej karty porównać gtx-a

    Skomentuj

    1. perkow1
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2016-07-07 21:21

      Dodatkowo do kart Radeona powinno się porównywac GTX z FE za 299 dolarów. Wątpię by karty nie referencyje kosztowały mniej.

      Skomentuj

  5. Prototype1982
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:25

    He.Ale niektórzy muszą pracować cały miesiąc .1700 to moja przeciętna wypłata doprawdy bardzo bogaty kraj.A w telewizji pierd lą ze przeciętny polak zarabia 4200 brutto.He to dopiero jaja.

    Skomentuj

    1. mrocznysedes
      Oceń komentarz:

      8    

      Opublikowano: 2016-07-07 15:39

      Widać jesteś nieprzeciętny. Zawsze to jakiś plus. ;-)

      Skomentuj

    2. Krukow
      Oceń komentarz:

      -6    

      Opublikowano: 2016-07-07 16:01

      Może to czas najwyższy poszukać lepszej pracy? Ja jestem przeciętny.

      Skomentuj

    3. Eltor
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2016-07-07 17:13

      Mamy tu już tak naprawdę niemiecki folwark, to i zarabiamy jak folwarczne parobki. No, jeszcze trochę francuskich tudzież amerykańskich pomniejszych folwarków.
      Niektórzy dostają robotę nadzorcy bądź folwarcznego ekonoma - ci mają nieco większe ochłapy. Ale istoty rzeczy to nie zmienia.

      Skomentuj

    4. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 21:13

      Ja w zeszłym miesiącu wziąłem 7982zł brutto więc teraz już wiesz skąd ta średnia.

      Skomentuj

  6. KENJI512
    Oceń komentarz:

    10    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:26

    już to widzę, 250 dolarów, czyli jakiś 1000zł, to jak chcę kupić w Polsce to 1500 muszę szykować ;)

    Skomentuj

    1. protoCJ
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2016-07-07 16:18

      1250zł raczej, poprzednie GTXy, seria 9xx i 10xx póki co działają na kursie 1$ = ~5zł w Polsce. Stawiam, że więcej niż 1300zł nie będzie kosztowała. Jak się ta karta zmieści w tym marginesie to będzie można kupić całkiem fajny sprzęt za całkiem nieduże pieniądze.

      Skomentuj

  7. Samarytanin
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:29

    Premiera 19 Lipca. Czemu więc piszecie, że nie możecie zdradzić daty.

    Skomentuj

    1. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-07-07 16:06

      Daty testów karty, data premiery samej karty jest znana. Te dwie wcale nie muszą się pokrywać (w przypadku GTX 1070 i 1080 się nie pokrywały).

      Skomentuj

  8. Pafel
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:31

    rozum mówi zielony a serce czerwony. Zaraz strzele focha i zastane przy niebieskim

    Skomentuj Historia edycji

    1. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 21:15

      też chciałem czerwony i specjalnie do tego kupiłem monitor z freesync ale ten 480 to jakiś totalny fail.

      Skomentuj

  9. stomek007
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:48

    Cena GTX 1060 będzie nawet niższa niż GeForce'a GTX 970 w momencie premiery. Choć oczywiście należy wziąć pod uwagę różnicę w kursie dolara.


    Wow karta klasę niżej czyli seria 60 w cenie nawet niższej niż seria 70 !!!!!
    Gdzie jesteś amd !!!! Bo monopol straszny !!!!

    Ad2. Skoro GTX 1060 ma być jak GTX 980 to właśnie jest super pozycja do łączenia w SLI !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ale NV przekalkulowała że dwa 1060 będą szybsze od 1080 i to taniej wyjdzie więc dla "dobra" narodu skasowali. Patologia i tona mułu.

    Skomentuj

    1. Evenement
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2016-07-07 15:53

      1060 taniej niż gtx 970? śmieszne
      RX 480 239$ zamieniło się w magiczny sposób na 1350 zł
      czyli JUŻ cena gtx 970 a co dopiero 299$ za 1060

      Skomentuj

    2. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      -7    

      Opublikowano: 2016-07-07 16:04

      Nvidia nigdzie nie zapowiedziała, że 1060 zastępuje 960.

      Ludzie chcą wierzyć, bo tak jest łatwiej marudzić na cenę, choć nikt oficjalnie tego nie potwierdził.

      Nvidia jasno mówi przy 1060 -> GTX 980 for every gamer. Możesz sobie sprawdzić ile ta karta kosztowała w momencie premiery.

      I nie zrozum mnie źle, wiadomo dobre intencje tu nie istnieją, a jedynie skalkulowany biznes. Ale fakt jest taki, że Nvidia nigdzie nie powiedziała czy potwierdziła, że 1060 zastępuje 960.

      Skomentuj

      1. Satanski
        Oceń komentarz:

        5    

        Opublikowano: 2016-07-07 16:55

        Przy takim toku rozumowania to ja się cieszę, że nie ma jakiegoś przełomu technologicznego, bo producent by stwierdził, że GTX 1060 -> 10 x GTX980 i byśmy płacili 10 tysi za tę kartę. Oczywiście cena przesadzona, ale logika ta sama.

        Skomentuj

        1. Maciej Słaboszewski
          Oceń komentarz:

          -7    

          Opublikowano: 2016-07-07 17:27

          Tok rozumowania jest realistyczny - Nvidia jest firmą, która dostosowuje ceny do realiów rynkowych, a nie marzeń klientów.

          Ich celem jest maksymalizacja zysków, a nie jak najniższa cena dla klienta.

          Dodatkowo przy ustalaniu ceny z pewnością nie biorą pod uwagę realiów zarobkowych w naszym kraju. Na zachodzie 249$ to naprawdę nie jest dużo.

          Skomentuj Historia edycji

          1. pawlito011
            Oceń komentarz:

            5    

            Opublikowano: 2016-07-07 18:06

            Takie rozumowanie zwieksza cene kart. Gdyby ludzie powaznie sie zdenerwowali i nie kupili danej serii kart w takim stopniu, ze sprzedaz bylaby np 30% nizsza, to ceny poszlyby w dol. Jesli jednak kazdy powie sobie "eh tyle kosztuje, nie ma wyjscia, trzeba zaplacic" to beda podnosic cene az do granicy (bo taki wyczuwam u nich zamiar)

            Skomentuj

          2. Maciej Słaboszewski
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2016-07-07 18:11

            Taki tok rozumowania reprezentują wszystkie korporacje, które mają dobrą pozycje rynkową. To jest realistyczne podejście, a nie życzeniowe.

            I wcale nie muszą ludzie nagle zaprzestać kupować, wystarczy, że AMD by się postarało i normalnym trybem konkurencji ceny by spadły. Jest jednak jak jest.

            Realnie patrząc klienci nie przestaną kupować. Więc jeśli AMD się nie postara w końcu, to Nvidia z ceną może robić praktycznie co im się podoba (w granicach rozsądku).

            Skomentuj

          3. Satanski
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2016-07-07 18:14

            Ja wiem jak to działa, ale zamiast ich tłumaczyć, nazywajmy rzeczy po imieniu - doją nas.

            Skomentuj

          4. Maciej Słaboszewski
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2016-07-07 18:26

            Tak patrząc, to wszyscy dookoła nas "doją", wszędzie na praktycznie wszystkim. ;)

            Skomentuj

          5. Maciej Słaboszewski
            Oceń komentarz:

            5    

            Opublikowano: 2016-07-07 19:45

            Takiej ilości złości, jadu, braku kultury oraz totalnych herezji to już dawno nie widziałem. :)

            1. 1060 to następca 960 według Ciebie, ponieważ... ma 60 w nazwie? No niesamowite. A jakieś fakty na poparcie tego? Czy tak, bo tak i już? :-)

            2. O jakim wzroście (15%) Ty piszesz? Względem jakiego modelu? Z pewnością nie 960, zapewne też nie względem RX 480, bo ten nie jest tańszy o 60% od GTX 1060.

            3. We wszystkich swoich komentarzach wskazuje na fakt, że takie ceny, a nie inne są podyktowane brakiem konkurencji.

            4. Nvidia wycenia nawet GTX 1060 nawet taniej niż GTX 970 w momencie premiery, jak masz wątpliwości to sobie sprawdź ceny obu (w $). Wiesz coś o czym reszta świata nie? Podziel się. :-)

            Nvidia wycenia karty w dolarach i nie bierze pod uwagę warunków rynkowych jak i zarobkowym w naszym kraju. Tak samo jak i AMD. To nie zmienia faktu, że GTX 1060 jest tańszy w momencie premiery od GTX 970 według wyceny Nvidii. Nikt nigdzie nie napisał ile ta karta będzie kosztować u nas w kraju, więc nie mam pojęcia skąd pomysł o 1350 zł.

            5. "Fanbojostwo" uprawia wielu czytelników, my się opieramy na faktach i własnych testach. Na czym Ty opierasz swoje wnioski? :-)

            6. Nikt nam nie płaci za pisanie faktów. Tak samo jak za zachowanie kultury, której Tobie zdecydowanie brakuje.

            7. Jak już musisz wiedzieć, to za moich czasów etap szkolny zwany gimnazjum jeszcze długo nawet w planach nie był.

            8. Przeczytaj regulamin naszego serwisu i się do niego zastosuj zanim napiszesz kolejny komentarz w podobnym tonie.

            Skomentuj Historia edycji

          6. mjwhite
            Oceń komentarz:

            7    

            Opublikowano: 2016-07-07 21:26

            @Maciej Słaboszewski

            1. 1060 to następca 960 według Ciebie, ponieważ... ma 60 w nazwie? No niesamowite. A jakieś fakty na poparcie tego? Czy tak, bo tak i już? :-)

            Schemat wydawania kart jest dokładnie taki sam jak w poprzedniej serii, skoro nv wypuszcza dokładnie tyle samo modeli co poprzednio to logiczne jest ze zastępują one kolejno swoich poprzedników.
            To że 1060>980 nie jest tutaj żadnym argumentem bo przecież to jest podstawa wydawania nowej serii.
            Przecież nie powiemy że 1070 zastępuje tytanaX bo jest od niego szybsza.

            Skomentuj

          7. Amdowiec
            Oceń komentarz:

            4    

            Opublikowano: 2016-07-07 19:50

            CO ZA TROLL ❗️❗️❗️ MASAKRA❗️ - to oczywiscie do osobnika G36.
            Widać trollom AMD puszczają nerwy, że AMD jak zwykle dało ciała.

            Skomentuj Historia edycji

          8. KaNiOn
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2016-07-08 09:58

            Porównanie wzrostu wydajności z generacji na generację (na podstawie PClab):
            460 > 560 6,1% 460 > 560Ti 19,5%
            560 > 660 29,7% 560Ti > 660 16,3%
            660 > 760 14,3%
            760 > 960 13,9%
            960 > 1060 69% (zakładając że 1060 = 980)

            460 199USD 229USD
            560 199USD
            560Ti 249USD
            660 230USD
            760 249USD
            960 199USD
            1060 319USD (zakładając że 1060 = 970 - 10USD)

            Czyli, kolejne generacje GTX x60 są średnio szybsze od poprzednich o ok. 15% przy cenach wahających się miedzy 199 - 249USD.

            Zatem GTX1060 "nie ma prawa" być nazywany następcą GTX960.

            Jeśli chciałbyś uzyskać w przeszłości wzrost o 69% wydajności, to musiałbyś swoją ówczesną x60 zamieniać na najmocniejszą kartę kolejnej generacji. Natomiast ceny najmocniejszych kart kształtowały się:
            580 - 499USD
            680 - 500USD
            780Ti - 699USD (tutaj jest ok. 70% 660 > 780Ti)
            970 - 329USD ((tutaj jest ok. 70% 760 > 970)

            Skomentuj

          9. Satanski
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2016-07-07 20:01

            Aaa, wszyscy doją to mamy grzecznie łykać, jak owieczki :-)

            Skomentuj

          10. Maciej Słaboszewski
            Oceń komentarz:

            -3    

            Opublikowano: 2016-07-07 20:08

            Łykasz czy chcesz czy nie, taka jest prawda. No chyba, że zrezygnowałeś ze wszystkich potrzeb życiowych i wielu, wielu innych. ;)

            I nikt przecież Cię nie zmusza do kupienia tej karty. Decyzja jest Twoja.

            Skomentuj

          11. kitamo
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2016-07-07 20:37

            nie dyskutowac z takimi.
            Zawsze pojawi sie ktos kto bedzie mowil ile produkt ma kosztowac i bedzie ustalał tu ceny.
            Akurat jesli potwierdzi sie to wszystko i faktycznie taka cena bedzie dla 1060 to oznacza tylko jedno - NV poszła po rozum do głowy i tym razem nie bedzie takiej przepasci jaka była przy poprzednich generacjach pomiedzy np. 960 / 970/ 980
            szczegolnie ten ostatni ktory byl bardzo bardzo zle wyceniony. Nawet nie wspominam o 980ti bo ta karta to istniała sama dla siebie a jej cena była bardzo nieadekwatna.

            Jesli w przypadku 1060 nie myslimy o SLI to jest to bardzo dobrze wyceniony produkt i nie jest to w zadnym wypadku następca 960tki skoro 1070 jest wydajniejszy od poprzedniej generacji w wersji TI czyli najmocniejszej.
            W takim wypadku 1060 powinna byc wydajniejsza niz 970, a mamy tu do czynienia z konkurentem dla 980tki - czyli dobrze wyceniona grafa jesli cena faktycznie bedzie do 1300-1500

            ludziom tego sie nie wytlumaczy niestety ze to rynek kształtuje cene a nie gdzies tam na gorze siedzi prezes Nvidii i mowi jaka ma byc cena.

            Skomentuj

          12. Satanski
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-09 11:34

            Czasami łykam, ale przynajmniej nie merdam przy tym ogonem tak, jak ty.

            Skomentuj

      2. yarwa
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2016-07-07 23:30

        @Maciej Słaboszewski
        Kiepsko z logiką trochę. W tekście, jak byk stoi, ze 1060 to segment średni, a 960 też była z segmentu średniego, więc skończ już z tym powtarzaniem, że nie zastępuje 960, bo raczej nie zastępuje 970 z high end.

        Skomentuj

        1. Maciej Słaboszewski
          Oceń komentarz:

          -3    

          Opublikowano: 2016-07-08 02:31

          Nie widzę celu dalszego przekomarzania się. Każdy może mieć swoje zdanie na ten temat.

          Ale fakt jest taki, że Nvidia nie zestawia tego modelu z GTX 960 (zapewne celowo, ale to bez większego znaczenia).

          Wszędzie nazywa go i pozycjonuje jako "GTX 980 for all gamers".

          Czy uczciwie, czy cena dobra itd.. to już każdy może sobie sam odpowiedzieć. Nikt, nikogo do niczego nie zmusza.

          Generalnie to mam wrażenie, że w naszym kraju jakby sprzedawali karty za 1 zł to wielu ludzi by marudziło czemu ich nie oddają za darmo.

          Skomentuj

      3. Eyesofthesouth
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2016-07-08 14:46

        ty naprawde jestes udany

        Skomentuj

  10. Himoto
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-07-07 15:50

    1x 6pin tylko 120W TDP, pytanie jak z realnym poborem będzie :) jeśli nie będzie przekraczać tych magicznych 120W to byłoby ekstra. Ostatnie doniesienia o RX490 sugerują że samo AMD chyba przestało wierzyć w RX480 i b edą próbować w jego miesce wpuścić jak najwybciej coś mocniejszego lub chociaż mniej prądożernego. Smutne ale RX480 swój czas już miał, a brak niereferentów spowodował że był to czas stracony [o ile zapewnienia że w dzień premiery 1060 pójde do sklepu i kupię od ręki niereferenta 1060 :)]
    Zaraz RX480x spadnie z ceną, i będzie jak zwykle :) Trochę szkoda ale chyba realnie przyjdzie mi kupić w sierpniu 1060 zamiast niereferenta RX480x [a serce mówi "bierz czerwony"]. Czekać kolejny rok z 7770 na pokładzie to trochę już nie ten czas :P, w końcu tak czekać można w nieskończoność :)

    Skomentuj

    1. ElFi_
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 16:20

      RX490? Raczej Radeon 490 i z RXami niewiele będzie miał wspólnego.

      Dostępność? GTX1060 już grzeją półki w magazynach...

      Skomentuj Historia edycji

    2. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 21:29

      Bo wieloletnich doświadczeniach z komputerami uważam, nie warto brać nowego modelu zaraz po premierze, no chyba że ktoś zupełnie nie liczy się z kasą.
      Zawsze wyjdą jakieś problemy, niedoróbki, poprawki, nowa rewizja procesora/karty to załatwi ale właściciele tych pierwszych zostaną na lodzie.
      Także chętnie sam bym wziął 480tke ale lepiej będzie trzymać się od niej z daleka.

      Skomentuj

  11. hink1
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2016-07-07 16:57

    Szkoda, że radki dały ciała. Teraz NVidia robi to co intel "moje jest lepsze, więc płać". Myślałem, że kupie 1080 za jakieś 2200-2500, a za tyle to 1070 będzie :/

    Skomentuj

    1. protoCJ
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-07-08 07:27

      Nie patrz na numerki tylko na wydajność.
      Obie karty mają stosunek wydajności do ceny lepszy niż GTX 970, który swojego czasu był właśnie tego królem.

      Skomentuj

  12. Mr.wrobel
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2016-07-07 17:55

    hah niereferenty i tak będą kosztować tyle co frajer edyszon tak jak w przypadku 1070 i 1080

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2016-07-07 22:58

      ale przeczytales ze FE bedzie tylko przez NV sprzedawane a nie przez sklepiki ?

      Skomentuj

  13. Aquos
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2016-07-07 18:00

    Karta nieco lepsza od GTX 980 w cenie o ponad połowę niższej?!? Rzeczywiście będzie tak pięknie?
    A wiadomo coś o wersjach mobilnych?

    Skomentuj Historia edycji

    1. Botanix
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 22:38

      W full hd i 2560x1440 nie dogoni gtx 980... blisko ale nie dogoni.

      Skomentuj

  14. Insekt800
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-07-07 18:18

    hink1
    Nie ma co sie dziwic prawda? Biznes to biznes.

    Skomentuj

  15. mutissj
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2016-07-07 18:23

    bedzie 7GB + 1GB ?

    Skomentuj

    1. Niveal
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2016-07-07 19:00

      Dokładnie to będzie 7GB -1GB.

      Skomentuj

      1. mutissj
        Oceń komentarz:

        -4    

        Opublikowano: 2016-07-07 19:37

        czyli 5GB + 1GB
        lub 2,5GB + 0,5GB

        Skomentuj

  16. kristof080
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-07-07 19:20

    Zobaczymy jak bedzie z dostepnoscia. Pewnie na poczatek FE to koszt 1700+. I jak sie bedzie podkrecac. I zobaczymy, jak bedzie wypadac w DX12.

    Skomentuj Historia edycji

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 20:58

      tylko ze DX12 to 3 gry - hitman, rottr, forza wiec nie bardzo jest na czym sprawdzac.

      Skomentuj

  17. Botanix
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-07-07 22:42

    Nvidia kłamie jakoby gtx 1060 miała przeganiać gtx 980.

    Patrząc na ilość procesorów strumieniowych w porównaniu do GTX 1070, następnie patrząc na testy gtx 1070, teoretycznie powinna być od GTX 980 słabsza ( często sporo ) a nie szybsza. Popatrzcie na wykresy GTX 1070, podzielcie wyniki przez 1.5 ( tle ile mnie ma procesorów ), porównajcie do GTX 980. Wynik bedzie poniżej gtx 980 i to czasem sporo poniżej. Jakim więc cudem ma ona nie tylko dorównać ale i przegonić gtx 980? Ooo już wiem jak... marketing. ->

    -> Teoretyczny wynik będzie wyższy wyłącznie w rozdzielczości 3840x2160, gdzie ta karta i tak nie będzie grywalna. Tak więc nie, szybsza od gtx 980 nie będzie bo ta karta do 3840x2160 i tak się nie nadaje. W full hd i 2560x1440 będzie od GTX 980 słabsza, często sporo słabsza. Nvidia sobie leci, bo ta karta przegoni gtx 980 w rozdzielczości, która i tak nie ma znaczenia bo będzie to i tak pokaz slajdów... Targetem tej karty nie jest 4k...

    Ot tak dla przykładu:

    Rise of the Tomb Raider
    2560x1440, Ustawienia bardzo wysokie, FXAA

    gtx 1070 max 61fps, min 52fps

    podzielmy przez 1.5 wychodzi max 40.6, min 34.6fps

    kiedy to GTX 980 uzyskuje 46/41 fps...
    GTX 970 uzyskuje 39/33 - czyli tutaj 1060 bedzie na poziomie 970 a nie 980...

    Takie liczenie ma jak najbardziej sens. Jest to ten sam GPU jedynie ucięty. To o ile ucięty śmiało pokaże nam jaki wynik uzyka.

    W full hd i 2560x1440 bedzie to poziom bliżej ( sporo bliżej ) 970 niż 980, RX 480 wziąż ma szanse i wciąż ma sens. Nie ma co liczyć na referenty w cenach sugerowanych, gtx 1070 już to udowodniła. Karta będzie sporo droższa od RX480, i niewiele szybsza.

    Skomentuj Historia edycji

    1. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 23:03

      Powiem Ci tylko tyle - to się tak nie skaluje przez co Twoje wnioski są błędne.

      Skomentuj Historia edycji

      1. Botanix
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-07-07 23:30

        Skaluje, skaluje. Przy skalowaniu w dół ograniczeniem nie będzie już procesor. Jezeli więc weźmiemy gtx 1070 za bazę, której to aż tak procesor nie ogranicza jak 1080, możemy poskalować w dół. Wynik 1060 będzie niemalże taki jak teoretyczny... GTX 1060 bedzie kartą słabszą od gtx 980. Przecieki z benchmarków jedynie potwierdzają moją teorię. Po przeskalowaniu gtx 1070 teoretyczny wynik jest uwaga, uwaga dokładnie taki sam jak na przeciekach...

        Skomentuj Historia edycji

        1. Maciej Słaboszewski
          Oceń komentarz:

          5    

          Opublikowano: 2016-07-07 23:33

          Zobaczysz 19 lipca, to co ja już wiem. Ale koniec, końców nie masz racji.

          Skomentuj

    2. kitamo
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2016-07-07 23:15

      nie sadze by takie liczenie mialo sens gdzie podliczasz stara generacje do nowej.

      Ps ten wynik na 1070 to Twoj czy opierasz sie na internetach ?
      Ja mam znacznie wyzszy.

      Jesli by sie oprzec na firestrike'u to na 970tce masz 9500-1100

      GTX170 wyciaga 17k
      patrzac relatywnie 1060 wyciagnie pewnie 14k

      Skomentuj

      1. Botanix
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-07-07 23:19

        Jaką starą generację do nowej. Popatrz na wynik gtx 1070, podziel go przez 1.5, i wyjdzie ci teoretyczny wynik 1060. Dlaczego? Bo karta ma niemal identyczne taktowanie, różnica polega wyłącznie na ilości procesów a jest ich dokładnie 1.5 raza mniej.

        Tak więc raz jeszcze, przykładowo ( test benchmark.pl )

        Rise of the Tomb Raider
        2560x1440, Ustawienia bardzo wysokie, FXAA

        gtx 1070 max 61fps, min 52fps

        podzielmy przez 1.5 wychodzi max 40.6, min 34.6fps - to bedzie wydajność gtx 1060

        gdzie gtx 980 uzyskuje odpowiednio 46/41 fps.

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-07-07 23:58

          mysle ze sie mylisz.
          Podałem to co ja mysle a mysle ze wynik 1060 bedzie w granicach 14k w firestrikeu, co da nam 1,2 wydajnosci 970tki

          Skomentuj

          1. Botanix
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-08 00:47

            gtx 1060 zeskaluje sie w firestriku i grach dokladnie tak jak gtx 980 zeskalowal sie z gtx 980ti. Wyniki były idealnie zesklanowane w każdej grze. GTX 1060 powinien uzyskać wyniki poniżej 980-tki. Być może się mylę i zrówna się z 980-tką. Nie zmienia to faktu, że nie jest będzie to aż taka okazja jaką to zapowiadają. GTX 1060 będzie droższy od niereferenta AMD. Nvidia deklaruje do 17% OC dla GTX 1060, przecieki niereferentów amd deklarują ponad 25% oc dla AMD. Po OC oby, amd powinna ją przegonić... ale. AMD wciąż będzie tańsze, i wciąż ma 8gb nie 6 + dx12 + popracują nad sterami jak zwykle i kolejne parę % można będzie ugrać.

            Skomentuj Historia edycji

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-08 00:51

            moge powiedziec tylko tyle - wynik bedzie troche wyzszy niz 980

            Skomentuj

          3. Botanix
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-08 01:12

            No ok załóżmy, że będzie? Ale co z tego? Przecież rx 480 nie jest kartą wolniejszą od 970-tki. 480-tka dostaje takie lanie jedynie na benchmark.pl gdzie mamy 4 testy na krzyż.... Pamiętam dobre czasy kiedy to benchmark był rzetelnym serwisem. Testy w 15-20 grach a teraz co... Co to ludzie tylko w 5 gier grają, z czego połowa to kilku letnie tytuły?

            480-tka jest generalnie szybsza od 970-tki, jest też tańsza od GTX 1060. Nvidia zapowiada 250 dolców ale tyle ona kosztować nie będzie. Tym czasem wychodzi sapphire nitro w cenie 50zł wyższej od referenta... Jak myślisz co wypadnie lepiej gtx 1060 czy nitro 480, który to od gtx 1060 bedzie i tak tańszy.

            Skomentuj Historia edycji

          4. Maciej Słaboszewski
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2016-07-08 02:43

            Takie lanie dostaje tylko u nas? Looknij na PPC, tam dostaje jeszcze większe lanie. Więc na 3 (duże) serwisy w kraju, w 2 dostaje lanie.

            Dwa - u nas masz testy w 7 grach. Na PPC w 9, jedynie PCL ma ich wyraźnie więcej.

            Trzy - najstarsze gry w naszym zestawieniu to Wiedźmin 3 i GTA V (trudno je tak naprawdę nazwać starymi, a dodatkowo nadal są niezwykle popularne), pozostałe to nowe tytuły.

            I cztery, co chwile piszesz o tym Radeonie RX 480. A to ani jakaś szczególnie wydajna, ani tania karta nie jest (w naszym kraju). W ogólnym konsensusie serwisów w porywach odpowiednik ponad 2-letniej konstrukcji Nvidii wykonanej w 2x większym procesie technologicznym i dostępnej obecnie w nawet niższej cenie.

            Skomentuj Historia edycji

          5. Botanix
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-08 13:16

            No to faktycznie... największy polski serwis testuje sprzęt na 7 grach... Guru3d przetestował ją na 15 ( nie oni jedyni ) i w większości przewyższyła 970-tkę... Kiedyś też testowaliście na 15 i co? A po co być rzetelnym... Dajmy 7 tytułów, gdzie amd dostaje łomot w połowie, żeby nie było, że może powalczyć... Po co w ogóle testować na 7, a testujcie na jednej...

            RX480 jest wydajną kartą jeżeli nazwiemy GTX 970 kartą wydajną. Przetestuj na 15-20 grach, zobaczysz ile razy wygra 970 a ile razy wygra RX480...

            Skomentuj

          6. Maciej Słaboszewski
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-08 14:19

            Nie jesteśmy największym rodzimym serwisem (jesteśmy drudzy, ale to już detal).

            Nie wiedziałem, że ilość = jakość. Połowa gier w naszym zestawieniu woli AMD, druga Nvidię. W zestawieniu Guru3D jest minimum kilka tytułów, które są dość stare, co zarzucałeś nam powyżej, a co nie jest prawdą.

            Jak masz nam coś do zarzucenia pod względem rzetelności, to śmiało pisz. Tylko nie powołuj się na ilość gier, bo jedno z drugim nie jest tutaj powiązane.

            I tak naprawdę testujemy w 10 - 11 grach, bo są jeszcze starsze tytuły do rankingu wrzucane, które nie wchodzą już skład recenzji.

            Pod koniec roku dojdzie jeszcze kilka nowości, ale nadal powtarzam - ilość nie równa się jakość.

            GTX 970 z uwagi na przesunięcie w segmentach (po wydaniu Pascali) jest obecnie kartą ze średniej półki i taką samą jest RX 480. Co raczej samo w sobie trudno uznać za sukces AMD biorąc pod uwagę, że karta Nvidii zadebiutowała ponad 2 lata temu na rynku, została wykonana w 2 większym procesie technologicznym i obecnie kosztuje nawet mniej od tego Radeona.

            Skomentuj

          7. Botanix
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2016-07-08 16:39

            "Nie jesteśmy największym rodzimym serwisem (jesteśmy drudzy, ale to już detal). "

            Wcale mnie to nie dziwi. Nie macie kompletnie nic wspólnego z benchmarkiem sprzed 10 lat.

            Kiedyś porównywaliście jakość obrazu 2d, jakość obrazu 3d, antaliasing, głośność i inne. Więcej gier, więcej modeli. A teraz co. 7 gier, 7 kart w zestawieniu...

            "Nie wiedziałem, że ilość = jakość. Połowa gier w naszym zestawieniu woli AMD, druga Nvidię. W zestawieniu Guru3D jest minimum kilka tytułów, które są dość stare, co zarzucałeś nam powyżej, a co nie jest prawdą."

            A widzisz to mało wiesz. W przypadku testu kart do GIER, ilość przekłada się jakość, przekłada się na jakość serwisu, który je recenzuje. Co to ludzie tylko w 7 tytułów grają? Innych nie ma, nie chce się więcej siedzieć przy recenzji?

            "Jak masz nam coś do zarzucenia pod względem rzetelności, to śmiało pisz. Tylko nie powołuj się na ilość gier, bo jedno z drugim nie jest tutaj powiązane."

            To po co testujecie na siedmiu, testujcie na jednej... Mówisz, że ilość nie ma wpływu na jakość...

            "Pod koniec roku dojdzie jeszcze kilka nowości, ale nadal powtarzam - ilość nie równa się jakość."

            Ilość gier w przypadku recenzji karty graficznej ( do gier ) przekłada się na jakość recenzji. Osobiście nie gram w żądną z wymienionych gier, ta recenzja dla mnie jest bezwartościowa.

            Nie mam zamiaru wam mówić jak prowadzić serwis. Gdybym to jednak ja robił recenzje postarałbym się aby miała ona znaczenie dla jak największej ilości graczy... 7 tytułów to za mało aby to osiągnąć. To, że inni nie mają wiele więcej? Co z tego, jest serwis, który testuje w 20 paru grach, da się? Da się, chęci brak.

            "GTX 970 z uwagi na przesunięcie w segmentach (po wydaniu Pascali) jest obecnie kartą ze średniej półki i taką samą jest RX 480. Co raczej samo w sobie trudno uznać za sukces AMD biorąc pod uwagę, że karta Nvidii zadebiutowała ponad 2 lata temu na rynku, została wykonana w 2 większym procesie technologicznym i obecnie kosztuje nawet mniej od tego Radeona."

            Przecież AMD wcale nie celował wyżej, celował w średnią półkę. To tak jakby kupic forda i narzekać, że mimo iż 10 lat młodszy od bwm, ma takie same lub gorsze osiągi... Przecież to zupełnie inny se

            Skomentuj Historia edycji

          8. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-09 10:46

            człowieku nie marudz. po co testy skoro Ty i tak wszystko wiesz najlepiej.

            Skomentuj

          9. Botanix
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-12 19:39

            Czytaj ze zrozumieniem. Nie marudzę, że po co testy. Marudzę, że testy w 7 grach to za mało.

            Skomentuj

  18. zimeq
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-07-07 23:17

    Dobra a jaka przepustowość tej pamięci bo w tabelce sprytnie pominięto ten aspekt

    Skomentuj

  19. zimeq
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-07-07 23:17

    Dobra a jaka przepustowość tej pamięci bo w tabelce sprytnie pominięto ten aspekt

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-07 23:53

      Magistrala pamięci oficjalnie nie jest znana, więc przepustowość też nie jest znana. Nieoficjalne informacje wskazują na 192-bitową magistralę, co dałoby przepustowość 192 GB/s.

      Skomentuj

      1. kitamo
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-07-08 00:38

        jesli mamy 6gb vram to nie licze na wiecej niz 192bit.

        Skomentuj

        1. ElFi_
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-07-08 09:45

          6 GB to na 100% szyna 192bit, ale laminat wskazuje, że może być 64 bity więcej (czyli łącznie 256), jednak zablokowane.

          Skomentuj

  20. Yaceek
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2016-07-07 23:19

    Ahahahha znowu próbują robić z nas idiotów i reklamują to gówniaste Founders Edition. Już widzę MSI Gaming i inne dobry niereferenty za ~310$. Niech sobie w dupę wsadzą tę generację kart.

    Skomentuj

  21. Botanix
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2016-07-08 00:29

    Gtx 1060 rewelacją nie będzie, na pewnie nie cenową. Niereferenta w cenie 250usd nie zobaczymy, tak samo jak nie zobaczyliśmy gtx 1070 w sugerowanej cenie 379.99. GTX 1060 będzie co najmniej 15-20% droższy niż zapowiadany. 15-20% droższy od rx 480 i 10% szybszy ( tu jeszcze zobaczymy co niereferent ugra ).

    Już jest Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ OC 8192MB w cenie ( 1300zł ) o 5% wyższej niż referent do zamowienia na overclockers.... Wersja OC, raczej zegary będą wyższe niż 5% od standardowych... W cenie niereferenta AMD nawet nie dostaniemy referenta gtx 1060.

    nVidia zapowiada, że gtx 1060 podkręci sie do 17%. Jeżeli rx 480 podkręci się o tyle ( a nawet mniej ) na ile wynika to z przecieków to się z podkręconym gtx 1060 zrówna. Gdzie tu więc rewelacja?

    Skomentuj Historia edycji

    1. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-07-08 02:52

      Nvidia nie zapowiadała żadnej rewelacji, w odróżnieniu od AMD (#rebelia :>). Jak wyszło wszyscy wiedzą.

      Spekulujesz na wszystkim nie mając żadnych twardych faktów (ani tego GTX 1060, ani tego autorskiego RX 480 nie posiadasz).

      Ale próbujesz z całych sił pokazać, że ten RX 480 jest niezły, może nawet dobry, a ta brzydka Nvidia nie dość, że cenę GTX 1060 ustaliła za wysoką to jeszcze wydajność tej karty (przypuszczalnie według Ciebie) nie będzie taka fajna.

      Wszystko będzie jasne 19 lipca.

      Skomentuj Historia edycji

      1. Botanix
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2016-07-08 03:57

        "Nvidia nie zapowiadała żadnej rewelacji, w odróżnieniu od AMD (#rebelia :>). "

        AMD nie zapowiadała rewelacji...

        "Ale próbujesz z całych sił pokazać, że ten RX 480 jest niezły, może nawet dobry, a ta brzydka Nvidia nie dość, że cenę GTX 1060 ustaliła za wysoką to jeszcze wydajność tej karty (przypuszczalnie według Ciebie) nie będzie taka fajna."

        Żadna z wymienionych kart rewelacją nie jest, "rewelacyjnej" katy, na miarę kyro II / 9500 nie było od lat. Co najwyżej powolna ewolucja.

        Ale faktycznie nvidia ma politykę nazewnictwa dość dziwną.

        660ti -> 760 - 299usd vs 249usd

        760-tka zastąpiła 660, nie ti, bo jest na poziomie cenowym 660 ( 230 dolców ). Wzrost wydajności 20 parę %. Wzrost ceny 8%.

        760 - > 960 - 249usd vs 200 usd

        960-tka zastąpiła nie zastąpiła żadnej karty bo cenowo uplasowała się dokładnie pomiędzy 760 a 750ti, oferując wydajność 760-tki.

        I tutaj mamy jeszcze dziwniejsza sytuację 1060 oferuje wydajność dwukrotnie wyższą od 960. Nie jest więc jej następcą. 1060 jest następcą 970-tki, oferuje ( rzekomo ) 15% wyższą wydajność przy 10% niższej cenie. Czy aby na pewno 1060-tka jest "tanio"? Nie jest, jest to zwyczajowa cena dla tego segmentu od nvidia, to gtx 970 był droższy niż zwykle. 1060 nie oferuje tak dużo, za tak niewiele. GTX 970 oferował dużo, za jeszcze więcej... Nie ma rewolucji absolutnie żadnej. Nvidia oferuje przeciętnie kilkanaście procent wzrostu wydajności przy zachowaniu tej samej ceny.. Nvidia najpierw zażyczyła sobie więcej niż zwykle za 970-tkę, następnie każe wierzyć, że 1060 jest super okazją... Nie jest. Obie firmy oferują mniej więcej taki sam wzrosty wydajności / cenę. Nie ma absolutnie żadnej rewelacji od którejkolwiek z firm.

        Skomentuj Historia edycji

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-07-08 18:55

          ciekawi mnie to ze nie wiesz nic o wydajnosci 1060 a juz zaszufladkowałes temat.

          Skomentuj

          1. Botanix
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-09 01:12

            Jak nic nie wiem. Przecież sam twierdzisz, że wydajność na poziomie 980. Nie jest to więc żadna rewolucja a ewolucja, w końcu nowy model, wypada żeby był szybszy. Zastępuje 970, rozsądnym jest więc oczekiwać wydajności 980...

            Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-09 10:47

            to czego marudzisz ?
            nie wiem czego bys oczekiwal. Standardowo w tym segmencie co generacje masz skok o 1 oczko w półce i tak ma byc.
            Liczysz na wydajnosc 980TI w cenie starego 960 ?

            Skomentuj

          3. Botanix
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2016-07-19 03:25

            Ja na nic nie licze kolego, żadna z kart średniej półki nie lezy w polu moich zainteresowań. Czytaj ze zrozumieniem, bo widze gadać jak do ściany.

            Skomentuj

  22. majki_majk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-07-08 17:30

    Gainward i Galax GTX 1060

    http://videocardz.com/61982/gainward-and-galax-geforce-gtx-1060-series-pictured

    Skomentuj

  23. Evenement
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-07-08 18:58

    http://videocardz.com/62049/nvidia-confirms-suggested-prices-for-geforce-gtx-1060

    czyżby szykował się HIT?

    Skomentuj

  24. chrisplbw
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-07-09 09:19

    Kolejny przykład, żę NV wie lepiej od użytkownika, cytuję: "Model nie będzie niestety obsługiwał technologii SLI, co spowodowane jest przekonaniem, iż użytkownicy decydujący się na tego typu rozwiązania korzystają na ogół z silniejszych modeli." :D

    Jasne po co robić SLI z kart za 300$, zdecydowanie lepiej z tych za 600 :D

    Skomentuj

  25. TomPo75
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-07-09 22:48

    Pożyjemy zobaczymy ale...

    1. 1060 referent $250 czyli 25% drożej niż referent 480 $199
    2. nie sądzę by był 25% szybszy by mieć wydajność za którą się płaci względem konkurencji
    3. brak SLI - no tak, wyszłoby szybciej i taniej niż 1080 a do tego NV w życiu by nie dopuściła Lubi doić swoich klientów
    4. 6 gigs - tu ok (jak na razie) przy 1080p
    5. wydajnosc/prąd - tu pewnie będzie super - ale kogo tak na prawdę obchodzi +-20 W w komputerze stacjonarnym ? Ale brawa się należą.
    6. brak future proof - juz mi sie nie chce wklejac ani tytulow dx12 czy vulkan, które są i nadchodzą by powiedzieć że to największa wada tej karty. Nie chce mi się też wklejać linków do YT gdzie nawet ludzie którzy bardziej lubią NV przyznają, że to główny problem 1060, bo 1080 jest na tyle mocny że nawet z kiepską symulacją i preemption sobie poradzi, a 1060 już nie. I że do 2018 (Volta) NV będzie miała z tym coraz większy problem.

    Obstawiam, ze niereferent 480 bedzie w cenie i wydajnosci co referent 1060, ale bedzie mial wiecej vRAMu, będzie miał CF i gracz nie będzie musiał czekać aż NV dorobi stery do każdej gry dx12. A jak na razie przy Ashes, Hitmanie, TR po patchu dodającym dx12 i async oraz po Warhammerze - sprawy wyglądają na prawdę źle dla NV i to dla mocnych kart typu 1080

    Skomentuj Historia edycji

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-07-10 14:14

      1. naprawde, daj tego linka do karty za $199 bo dalej ciezko mi znalezc.
      2. mozesz nie sądzic zeby był szybszy, ale przekonasz się po premierze.
      3. wlasnie brak SLI to jest bardz odobre posuniecie - w koncu masz kartę dla normalnego gracza, na portfel gracza ale w dobrej wydajnosci. Pomysl ze nie kazdy jest januszem IT i nie kazdy kombinuje tak by kupic dwa sredniaki bo w SLI jest wieceje FPS.
      Ja mam 2x 1070 i moge spokojnie powiedziec ze to że mi licznik FPS pokazuje np. w GTA5 ponad 100FPS w 4k nie oznacza ze gra jest 2x płynniejsza. bzdura. Widze podwojny frametime. Tak wiec SLI to tylko połowiczne rozwiązanie.
      O wiele bardziej wolałbym kupic 1080ti o ile taki by był na rynku nawet z 75% wydajnosci 2x1070.

      Co raz czesciej przekonuje sie ze SLI to jest tylko dla benchmarków stworzone, bo nie dosc ze wiele gier ma z nim problem to jeszcze wydajnosc jest mocno dyskusyjna czasami. Poszukaj ludzi którzy próbuja grac w sieciowe strzelanki na SLI jak klną. Zeby nie było - CF to taka sama padaka albo i wieksza. W DX12 ani SLI ani CF nie działa.
      Moim zdaniem własnie jest to super posuniecie dla kogos kto nie chce wydac kupy kasy na karte.

      5. pobór energii ma znaczenie chocby w przypadku OC, jak ta karta bedzie miała standardowy TDP POWER 120% jak poprzednia generacja i obecne 1070/1080 to te 20% robi roznice.

      6. Forza w DX12 na 1070 w 4k wyciaga ponad 60fps, jesli to jest ten problem NV to gratuluje.
      Wymien choc jedna gre w ktorej tego vulkana moge sprawdzic bo nie ma ani jednej.

      Tomb Raider ?
      https://www.youtube.com/watch?v=bAOLxchfxHE

      masz tu ten swoj future proof i DX12.
      zrobil bys jakies testy a nie jak leming powtarzał i w dodatku ciagle to samo.

      https://youtu.be/vtry-A-t7Qk?t=155

      i zeby nie było ze "teraz a patche itp"
      Masz tu ROTTR po patchu z przed 2 tygodni.
      Nie wpsominam juz o braku future proof w przypadku amd jak HBO+ ktore jest w obecnych silnikach bardzo popularne i bedzie tez w ciagu najblizszych 2 lat.

      Dalej chłopie zyjesz marzeniami ktore stara sie produkowac AMD, a prawda taka ze NV postarała sie nie tyle co o zaplecze hardwaerowe, co tez o softwaerowe. Zaden developer obecnie nie olewa NV, a AMD w ostatnim roku bardzo czesto. (project cars jeszcze pamietasz mam nadzieje).

      Skomentuj Historia edycji

      1. TomPo75
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-07-11 08:38

        odpisze ci w jakimś nowszym artykule..... cu

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-07-11 09:45

          jak masz odpisywac tylko po to by odpisac to szkoda bałaganu robic

          Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!