Na topie

Windows 10 czy warto? Pięć powodów, dla których opłaca się przesiąść

Autor:
Dawid Kosiński

więcej artykułów ze strefy:
Systemy operacyjne

Kategoria: Oprogramowanie Systemy operacyjne Przeglądarki WWW Tematyka: Na Topie Windows 10 Producenci: Microsoft

Oto najważniejsze powody, dla których warto rozważyć instalację najnowszego systemu operacyjnego. Odpowiadamy na pytanie: Windows 10 czy warto?

  • Windows 10 czy warto? Pięć powodów, dla których opłaca się przesiąść | zdjęcie 1

80%

Ocena benchmark.pl

 

Windows 10 Home 32 bit OEM DVD PL

Cena od 397.29 do 439

Zobacz wszystkie oferty

A A

Choć Windows 10 trafia na rynek właśnie dziś, to mieliśmy okazję korzystać z tego systemu operacyjnego od kilku długich miesięcy.  W tym czasie pokazywaliśmy najważniejsze nowości w Windows 10 i jak ten system ewoluuje, a także znaleźliśmy kilka rozwiązań, z powodu których nowy system operacyjny Microsoft prezentuje się znacznie lepiej od swoich poprzedników. Teraz wielu z Was zapyta: Windows 10 czy warto?

 

Continuum - wygodne działanie na wszystkich urządzeniach

Jedną z najcenniejszych funkcji Windows 10 jest Continuum. Umożliwia ona dostosowywanie się do różnych trybów pracy zapewnianych przez różne urządzenia. Jej zalety mogą już dostrzec osoby używające komputerów konwertowalnych.

W trakcie pracy w trybie laptopowym Windows 10 bardzo przypomina system Windows 7. Pojawia się klasyczne Menu Start, zaś wszystkie programy, również kafelkowe, są uruchamiane w oknach. Po złożeniu komputera i wybrania pracy przy użyciu wyświetlacza dotykowego system operacyjny staje się bardziej podobny do Windows 8. Aplikacje kafelkowe oraz Menu Start zajmują wówczas cały ekran, a ikony stają się większe.

Continuum

Funkcja ta jest czymś więcej niż ciekawostką i sprawia, że kupowanie urządzeń konwertowalnych ma więcej sensu niż kiedykolwiek wcześniej. Jednak jej pełny potencjał będzie można zobaczyć dopiero za jakiś czas, gdy na rynku pojawią się pierwsze smartfony z systemem Windows 10. Część z nich będzie wyposażona w procesory Intela, które są kompatybilne z układami znajdującymi się w komputerach.

Taki smartfon po podłączeniu do monitora, klawiatury i myszy będzie się stawać pełnoprawnym komputerem. Co prawda ze względu na małe wymiary jego wydajność nie będzie zbyt duża, ale mimo to powinna wystarczyć do podstawowych zastosowań.

Microsoft Edge - przeglądarka zrobiona jak trzeba

Zła sława Internet Explorera sprawiła, że Microsoft był zmuszony wydać zupełnie nową przeglądarkę internetową. Microsoft Edge, bo tak brzmi jej nazwa, to świetny kawałek oprogramowania, który nie powinien się wstydzić konkurencji. Cechuje się ona bardzo dobrym i prostym w obsłudze interfejsem, w którym da się wyczuć inspirację przeglądarkami Google Chrome oraz Mozilla Firefox.

Interfejs jest prosty, ale przemyślany i korzystanie z niego to prawdziwa przyjemność. Widać, że firma z Redmond odrobiła pod tym względem lekcje, a Microsoft Edge będzie czymś więcej niż programem do pobrania prawdziwej przeglądarki internetowej.

Microsoft Edge został wyposażony w wiele ciekawych funkcji, które ułatwiają przeglądanie Internetu. Jedna z nich to Centrum, czyli miejsce, w którym znajdują się wszystkie elementy zebrane przez użytkownika. Znajdują się tam ulubione strony, lista lektur, historia przeglądania oraz aktualnie pobierane pliki. Świetnie prezentuje się też funkcja notowania, która pozwala notować, pisać, rysować i wyróżniać bezpośrednio na stronach internetowych. W ten sposób można łatwo i kreatywnie skomentować każdą treść.

Notatkę można łatwo udostępnić i tym samym podzielić się swoimi uwagami z innymi osobami. Spodobał nam się również tryb widoku do odczytywania, w którym ze strony internetowej usuwane są rozpraszające elementy. Dzięki temu chłonięcie informacji jest bardziej efektywne niż kiedykolwiek wcześniej.

DirectX 12 - szybsze gry

Przesiadką na Windows 10 powinni zainteresować się przede wszystkim gracze. Wszystko dlatego, że nowy system Microsoftu to jedyne oprogramowanie, na którym będzie dostępna najnowsza wersja interfejsu programowania DirectX. 

API to cechuje się o wiele niższym narzutem na procesor niż jego poprzednia wersja. Dzięki temu możliwe będzie lepsze zarządzanie mocą obliczeniową, a karty graficzne nie będą hamowane przez procesory. Okazuje się, że w scenach zależnych od procesora wydajność w grach jest dużo większa, niż w tym samym scenariuszu przy użyciu starszego DirectX 11. Można się spodziewać, że zaraz po premierze Windows 10 pojawią się pierwsze gry, które będą korzystać z dobrodziejstw nowego API.

Warto pamiętać, że większość użytkowników do skorzystania z DirectX 12 potrzebuje wyłącznie aktualizacji oprogramowania. Wszystko dlatego, że karty graficzne obsługujące DirectX 11 potrafią wykorzystać możliwości DirectX 12. Co więcej, instalacja Windows 10 będzie konieczna do skorzystania z nowego API.

Microsoft stosuje starą zagrywkę i udostępnia nową wersję interfejsu tylko osobom, które zdecydują się na używanie najnowszego systemu operacyjnego. Nie ma odwrotu od tej decyzji i zainstalowanie DirectX 12 na systemach starszych niż Windows 10 nie będzie możliwe.

Cortana - obsługa głosowa

Jak na razie Cortana nie jest dostępna w Polsce, ale kwestią czasu jest, gdy wirtualna asystentka Microsoftu będzie rozumieć naszą mowę. Według informacji Microsoftu Cortana już bardzo dobrze radzi sobie z rozpoznawaniem polskiego języka.

Jedynym problemem jest fakt, że działa ona w oparciu o wyszukiwarkę Bing, która nie radzi sobie tak dobrze jak Google. Problem ten miał być rozwiązany jeszcze w tym roku, jednak z najnowszych informacji wynika, że Cortana do Polski nie trafi w najbliższych miesiącach. Mimo to uważamy ją za jeden z najważniejszych elementów systemu Windows 10.

Mieliśmy okazję korzystać z Cortany w języku angielskim. Okazuje się, że radzi sobie ona nad wyraz sprawnie - o wiele lepiej niż Google Now lub Siri. Tak samo jak wirtualni asystenci stworzeni przez Apple oraz Google, Cortana umożliwia zaplanowanie spotkania, wyszukiwanie restauracji, sprawdzenie dojazdu do danego miejsca i zrobienie wielu innych rzeczy. Jej niepodważalną zaletą jest fakt, że doskonale rozpoznaje ona naturalną mowę.

Korzystając z Google Now oraz Siri konieczne jest używanie wyuczonych wcześniej komend, zaś Cortana potrafi zrozumieć sens naturalnie wypowiedzianego zdania i na jego podstawie dostarczyć potrzebne informacje. To duża przewaga narzędzia Microsoftu. O jego znaczeniu może świadczyć fakt, że niektóre komputery będą mieć dedykowany przycisk służący do uruchomienia Cortany. Ewentualnie Pauliny lub Adama, bo tak w polskiej wersji językowej będzie nazywać się ten asystent.

Jest za darmo!

W dalszym ciągu nie jesteś przekonany do przesiadki? Czas zatem na argument koronny, ostateczny, na fakt nie do podważenia. Warto zdecydować się na aktualizację do Windows 10, ponieważ jest ona bezpłatna. Przynajmniej dla znacznej większości użytkowników.

Darmową aktualizację do najnowszego systemu operacyjnego dostaną bowiem niemal wszyscy użytkownicy systemów Windows 7 i Windows 8. Oferta ta będzie dostępna do 29 lipca 2016 roku, przez pierwszy rok istnienia Windows 10.

Co ciekawe dotyczy ona również piratów, którzy otrzymają aktualizację do (nielegalnej) kopii Windows 10. Microsoft nie dostarczy aktualizacji użytkownikom poprzednich systemów Windows tylko wtedy, jeżeli producent posiadanego przez ich komputera nie dostarczy odpowiednich sterowników.

To jednak nie powinno być często spotykanym problemem. Z dotychczasowych obserwacji wynika, że zdecydowana większość sterowników tworzonych z myślą o systemie Windows 8, doskonale działa też z nowszym oprogramowaniem Microsoftu.

Tak jak do tej pory, Windows 10 będzie dołączany do zdecydowanej większości nowych pecetów kupowanych w sklepach. Kupno systemu będzie konieczne tylko w sytuacji, gdy użytkownik z premedytacją wybierze komputer pozbawiony oprogramowania lub samodzielnie złoży swoją maszynę. Koszt takiej licencji jest zbliżony do dotychczasowych cen systemów Windows i wynosi około 450 zł.

Odsłon: 145810 Skomentuj artykuł
Komentarze

82

Udostępnij
  1. wortex
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2015-07-29 09:11

    Zanim powstaną gry z DX12, muszą powstać silniki zdolne go w pełni obsłużyć, co potrwa. Inna sprawa to że Win10 będzie sam instalował sterowniki, nie pytając nas o zdanie (chyba że mamy wersję Pro). Już widzę te bluescreeny, bo system postanowił zainstalować sobie nie do końca zgodny z urządzeniem sterownik.

    Generalnie polecam zacisnąć poślady i nie podniecać się zbytnio, niepotrzebnie nakręcając hype.

    Skomentuj

    1. Blashix
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-07-29 13:15

      W wiedzmin 3?

      Skomentuj

    2. baca130
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2015-07-29 14:47

      Silniki już dawno zaczęli pisać/aktualizować do direct12.

      Skomentuj

    3. PROCTON
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2015-07-29 15:08

      Win 10 w podstawowej wersji już nie instaluje sam sterowników

      Skomentuj

    4. Ladros
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-08-01 12:11

      Silniki pod dx12 zapewne robią już od dawna, microsoft na pewno udostępnił odpowiednie narzędzia. Pierwszym tytułem będzie chyba forza 6 (?) a potem rise of tomb raider.

      Skomentuj

  2. gural23
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-07-29 09:20

    Jam muszę poczekać na swoją kolej. Ehh....

    Skomentuj

  3. Bobi48
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2015-07-29 09:41

    Zamknięte środowisko po to by kontrolować wszystko i wszystkich i to za "darmo"

    Skomentuj

      1. Zero-Cool
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-08-01 13:46

        I bardzo inteligentnie. U mnie w zasadzie windows do grania, Linux do internetu przeglądania...

        Skomentuj

  4. marcin_kg
    Oceń komentarz:

    -8    

    Opublikowano: 2015-07-29 09:42

    Ja znajdę 10 powodów, dla których nie warto się przesiąść na Windows 10...

    Skomentuj

    1. RattusNorvegicus
      Oceń komentarz:

      8    

      Opublikowano: 2015-07-29 10:34

      No to dawaj, czekamy! :) Ciekawe jak szybko ktoś poda 10 kontrargumentów ;)

      Skomentuj

      1. Zero-Cool
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-08-01 13:44

        Ostatni się spotkałem z pytaniem jak wygląda sprawa ze zmianą sprzętu i używaniem windowsa, tzn. jak se już zaktualizujesz do w10 to kupa danych jest wysyłana na servery MS (dlatego jak już zaktualizujesz w7 czy w8 do w10 to nie musisz podawać keya przy czystej instalacji w10) Sprawdzali że przy wymianie dysku można dalej śmigać na swoim w10, ale nie wiadomo jak z większymi zmianami typu płyta główna itd.

        Skomentuj

        1. Gothar
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2015-08-03 19:18

          Wystarczy zrobić naprawę systemu. Sprawdzone kilkukrotnie na W7.

          Skomentuj

    2. znik70
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-07-29 15:32

      ja znalazłem 4 naprawdę istotne powody. co do przesiadki z win7, jest u niektórych osób pewien powód. win8 64bit działa, a win10 64bit już nie.

      Skomentuj

      1. Malwin
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-07-30 06:49

        Windows 10 Profesional N 64bit działa bardzo dobrze, więc twój argument jest inwalidą.

        Skomentuj

      2. kitamo
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-07-30 14:45

        ze co ? przeciez normalnie działa, co Ty wymyslasz ? Na czym opierasz taki argument ?

        Skomentuj

  5. Marucins
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-29 09:51

    Aktualizacja Windows 8.1 Professional do Windows 10 skończy się wersją PRO czy Home?

    Skomentuj

    1. MrAndy
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2015-07-29 09:56

      A z jakiego powodu miałby aktualizować wersję Pro do Home???

      Skomentuj

      1. Marucins
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-07-29 09:57

        Toż to M$.
        Nigdy nie była to firma dająca coś od siebie za free.

        Skomentuj

        1. MrAndy
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2015-07-29 10:23

          Tak działa większość firm :)

          Skomentuj

        2. Croshiify
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2015-07-29 10:53

          Jak masz wersję Win 8.1 PRO to dostaniesz Win 10 PRO.
          Wszystko jest w FAQ Microsoftu

          Skomentuj

          1. znik70
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-07-29 15:25

            zarąbiście. ja mając 7 ulti będę downgradeowany do 10 pro. lipa. mogli by dać jako rekompensatę trochę wirtualnej kasy do wydania w ms sklepie.

            Skomentuj

          2. stark2991
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2015-07-29 17:07

            Najwięcej ulti to piraty, masz oryginał?

            Skomentuj

          3. kitamo
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2015-07-30 14:47

            pirata i tak nie aktywuje wiec po co ten placz.

            Skomentuj

          4. Red77
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-07-30 16:52

            Po pierwsze masz pirata... więc o co ten płacz
            Po drugie i tak twój klucz produktu zostanie sprawdzony w internecie i po aktualizacji będziesz miał tylko okres próbny czy coś...

            Skomentuj

          5. kitamo
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2015-07-31 23:33

            widac nie zrozumiales o czym pisze :D

            Skomentuj

    2. Lyceus
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-07-29 09:57

      Do wersji PRO

      Skomentuj

      1. Marucins
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2015-07-29 09:58

        Dzięki.
        Szukałem tego na ich stronie (Microsoftu) i nie znalazłem.

        Skomentuj

        1. vitapy
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2015-07-29 12:56

          Do HOME :P

          Windows 8.1 Pro -> Windows 10 Home
          Windows 8.1 Pro + WMC -> Windows 10 Pro

          Jak nie masz licencji na WMC to witaj w wersji Home po upgrade ;)

          Skomentuj

          1. vitapy
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-07-29 12:59

            Hmm coś się zmieniło na stronach M$ teraz piszą, że jednak Pro..., to w takim przypadku to już nie wiem :)

            Skomentuj

          2. MrAndy
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2015-07-29 14:44

            Nic się nie zmieniło - od zawsze pisali, że: Home -> Home, Pro -> Pro.

            Skomentuj

  6. XfandPL
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2015-07-29 09:52

    Nie rozumiem bo mamy przecież 29 lipca i nic nie pobiera :( ??

    Skomentuj

    1. Marucins
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2015-07-29 09:56

      Było wiele razy trajkotane o tym że nie wszyscy dostaną na hura.
      M$ nie wyrobiłoby gdyby miliony rzuciły się w pierwszych minutach po kilka GB danych potrzebnych do instalacji Win 10.

      Instalacje a raczej możliwość instalacji będzie puszczana falami.
      Nie chcesz czekać - ściągnij ISO i zrób aktualizację z płyty/pendrive.

      Skomentuj

  7. severian
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2015-07-29 09:59

    Dla może dobrej przeglądarki nie będę zmieniał systemu...

    Skomentuj

  8. sztajnol1
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2015-07-29 09:59

    Przesiądę się na Windows 10, czemu nie, zarezerwowałem sobie na obu swoich komputerach. Przesiadałem się już z Windows XP na Vista, z Vista na 7 i z 7 na 8 i nie żałowałem tych kroków. Niech mi nikt mi nie pieje peanów na cześć Linuxów. W pracy od ponad roku wykorzystuję Ubuntu (i teraz z niego piszę) i nie jest źle, ale zdążyłem poznać słabości systemu pisanego po raz kolejny. Zresztą każdy system ma swoje "zady i walety". Ale nie o tym chciałem. Ekipie z Redmond trochę nie bardzo wyszło to hasło reklamowe dla ich nowego produktu. Jakoś bardzo mi się kojarzy ze słynnym "Ein Volk, ein Reich, ein Fuehrer"...

    Skomentuj

    1. severian
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-07-29 10:31

      Taa,hasło im nie wyszło.A pamiętacie jak ludzie śmiali się z Intela i ich procesorów sextium ?:)

      Skomentuj

    2. Erathiel
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-29 10:40

      Każdy system ma wady i zalety, więc używać należy tego, co akurat najlepiej spełnia wymagania i oczekiwania. Dla mnie jest to właśnie Linux i z niego na co dzień korzystam. Windows ewentualnie od wielkiego dzwonu odpalam w wirtualce. Zdaję sobie sprawę z możliwości i ograniczeń obu systemów i świadomie wybieram to, co dla mnie najlepsze. Dlatego premiera Windows 10 w ogóle mnie nie rusza ;)

      Skomentuj

  9. NuMeRoUnO
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2015-07-29 11:39

    Można pobrać jakieś ISO ze strony żeby nie czekać na powiadomienie ? Oczywiście z zachowaniem tej darmowej aktualizacji mam legalnego Windows 7 Ultimate ?

    Skomentuj

  10. randallandhopkirk
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2015-07-29 11:51

    Jest gdzieś podane ile pamięci obsługuje Windows 10 Home ? bo 16GB to już standard i troszkę mało do wielu zastosowań na dzień dzisiejszy.

    Skomentuj

    1. barwniak
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-07-29 12:15

      Przecież już Win 8 Home pozwala na 128GB. Prywatnie więcej raczej nikt nie wkłada.

      Skomentuj

      1. randallandhopkirk
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2015-07-29 12:21

        Tak, ale Win 7 Home obsługuje tylko 16GB, a taki system mam, osemka dla mnie była kompletnie bezużyteczna.

        Skomentuj

        1. barwniak
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2015-07-29 12:23

          Chyba jasne, że Win 10 będzie miał physical memory limits nie mniejszy niż te 128GB dla wersji Home i 512GB dla pro które ma Win 8. To chyba Ci wystarczy?

          Skomentuj

          1. randallandhopkirk
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2015-07-29 12:29

            Niestety nie, bo dziwi mnie brak oficjalnych danych na ten temat ze strony Microsoftu (co to oznacza ?!?), czyżby krył się za tym jakiś haczyk ?

            Skomentuj

  11. znik70
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2015-07-29 11:57

    Windows 10, ---- 4 powody dlaczego warto poczekać:

    1. To jest świeża niedopracowana jeszcze wersja, która może mieć problemy z kompatybilnością, sterownikami, aplikacjami.
    2. Nie warto być królikiem doświadczalnym i boleśnie odczuwać na sobie błędy w oprogramowaniu
    3. Na bezpłatny upgrade jest cały rok. lepiej poczekać co najmniej kwartał do 3ch kwartałów aż sytuacja się ustabilizuje
    4. Na początku ta wersja będzie zasypywana masą poprawek. Czy na pewno chcesz tracić tyle czasu na ich instalację i wyczerpywać limity transferu (jeśli je masz) na ich pobranie?

    Skomentuj

    1. randallandhopkirk
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-07-29 12:15

      A może po prosu zainstalować Win 10 na drugiej partycji i poznać odpowiedzi na wszystkie pytania ? Na technical preview nie działał mi TC Near, sterowniki do modemu Motoroli i NAV, ale ten ostatni dostał kilka dni temu upadte i po problemie. Po za tym system działał dobrze i stabilnie.

      Skomentuj

    2. Red77
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-07-30 16:55

      Mam Win 10 i wszystko działa od Adobe CC do GTA V poprzez google chrome kończąc na słuchaniu muzyki. Polecam i pozdrawiam.

      Skomentuj

    3. kitamo
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-07-31 23:37

      takie wymyslanie argumentów "na nie" bardzo na siłę.

      System działa stabilnie i prawidłowo na 99,99% maszyn, poprawki które są wydawane są krytyczne dla bardzo małego % ludzi i ich urządzeń.
      Nie ma tu niczego takiego co spowodowało by brak funkcjonalnosci w szerokim tego słowa znaczeniu.

      Zainstalwoac mozna i normalnie uzywac, a system poprawek ktory wprowadzili działa identycznie jak w przypadku updatów dystrybucji linuksowych - są natychmiastowe a nie zbierane pakietowo.
      Czy to teraz czy za rok, system updatów jest identyczny i bedzie pobierał dokładnie tyle samo danych.

      To tak jak bys uzytkownikom windows 7 powiedział "poczekajcie kilka lat i zainstalujcie pod koniec przewidzianego wsparcia, wtedy jest pewnośc że macie wszystkie poprawki i nie zuzyjecie transferu danych".

      Skomentuj

      1. vieri37
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2015-08-03 10:21

        Tak lecz Creative zapomniał o sterownikach do mojej karty i nie mam dzwięku.

        Skomentuj

    4. Gothar
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2015-08-03 19:23

      odczekassz 3 kwartały i wszystkie poprawki i tak sciagniesz w jednej paczce SP1

      Skomentuj

  12. Marucins
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-07-29 12:21

    Szkoda że o tym nikt nie mówi/pisze ale mając Windowsa 7 albo 8 w wersji BOX/Retail i korzystając ze wspaniałej darmowej aktualizacji downgreadujesz swój produkt do wersji OEM.

    Lipa.
    Szkoda że o tym nie mówiono podczas tego całego hypeu i udostępnianiu kolejnych buildów.

    Skomentuj

    1. zajeBEASTY
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2015-07-29 12:50

      Skąd masz tą informację?? Możesz podać link do licencji upgradu??

      Skomentuj

      1. Marucins
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2015-07-29 12:55

        Poczytałem troszkę o tym i w dość dużym uproszczeniu: zniesiono przywileje BOX-ów i zwiększono przywileje OEM-ów. To oznacza, że każdy posiadacz Windows 10 posiada licencję przypisaną do siebie oraz do urządzenia, na którym jest zainstalowana. Jednak zniesiono ograniczenie OEM przywiązujące licencję na Windows do danego sprzętu są zniesione. Można przenieść Windows 10 na inny komputer pod warunkiem deaktywacji systemu na poprzednim urządzeniu. Możemy więc:

        - zainstalować taki system na jednej maszynie (fizycznej lub wirtualnej)
        - po jego odinstalowaniu, można go zainstalować na innej maszynie tego samego właściciela
        - można go odsprzedać innej osobie (o ile jesteśmy pierwszym właścicielem tak kupionego systemu, bo w wypadku systemu kupionego razem z nowym komputerem to nie my jesteśmy pierwszym właścicielem, więc nie możemy go odsprzedać, chyba że razem z tymże komputerem)
        - zainstalować zarówno wersję 32-bitową, jak i 64-bitową (ale tylko jedną na raz)

        Skomentuj

        1. baca130
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2015-07-29 14:58

          To już w 8 zmieniono bo ja przeniosłem normalnie bez żadnych problemów, jedynie musiałem usunąć z poprzedniego laptopa.

          Skomentuj

      2. zajeBEASTY
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-07-29 16:02

        Już wiem co i jak z licencji podesłanej przez kolegę:

        4. Przekazanie.

        a. Oprogramowanie wstępnie zainstalowane na urządzeniu. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie wstępnie zainstalowane na urządzeniu (a także jeśli dokonał on uaktualnienia oprogramowania wstępnie zainstalowanego na urządzeniu), taki Licencjobiorca ma prawo do przeniesienia licencji na korzystanie z oprogramowania bezpośrednio na innego użytkownika, pod warunkiem jednoczesnego przekazania licencjonowanego urządzenia.

        b. Samodzielne oprogramowanie. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie jako samodzielne oprogramowanie (a także jeśli dokonał on uaktualnienia oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie), taki Licencjobiorca ma prawo do przeniesienia oprogramowania na inne urządzenie należące do Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inne urządzenie, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile (i) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania oraz (ii) nowy użytkownik zaakceptuje postanowienia niniejszej umowy.

        Także jest dobrze, dostaję wersję box i mam stary system dla siebie. Super.

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2015-07-31 23:41


          Po upgradzie dostaniesz OEM :P

          Ten zapis tyczy zakupionego windows 10, a nie zrobionego upgradu z win 7/8 BOX na windows 10

          Skomentuj

          1. zajeBEASTY
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-08-01 00:56

            Mylisz się. Czytaj ze zrozumieniem:

            "Samodzielne oprogramowanie. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie jako samodzielne oprogramowanie (A TAKŻE jeśli dokonał on uaktualnienia oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie), taki Licencjobiorca ma prawo do przeniesienia oprogramowania na inne urządzenie należące do Licencjobiorcy".

            Mam boxa.

            Skomentuj

          2. topiq
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-08-04 12:19

            Nie zdziw się jak po zmianie płyty głównej tego BOXa nie aktywujesz. Polscy konsultanci w zaparte idą, że aktualizacja jest jedna do wersji OEM i nawet zapis w licencji ich nie przekonuje do tego, że się mylą. Zresztą już niejeden spróbował BOXa zainstalować na innym kompie i dostawał informację o zablokowanym kluczu. Więc powodów do przejścia na W10 póki co nie ma żadnych. Cortany PL brak, gier na DX12 brak, darmo jest jeszcze rok czasu i można na spokojnie wymienić bebechy. Do tego masa problemów ze sterownikami i aplikacjami niepracującymi dobrze pod W10. Marketing to potężna rzecz, czytając fora i komentarze widać jak działa. Wszyscy hurraoptymistycznie aktualizują wszystkie licencje nie zastanawiając się, czy ich M$ po roku nie wy... A później już nie będzie odwrotu. Bo w tym kapitalistycznym świecie, nie ma nic za darmo, najwyżej z odroczoną płatnością, bo człowiek się przyzwyczai to potem będzie ciężko się odzwyczaić a powrotu nie będzie. Do laptopa ok. Ale do własnego sprzętu z zakupionym W7 BOX póki nie będzie jasne co z moją licencją w życiu tego nie zainstaluje. Głupich niech szukają u siebie w USA. Pozdrówka.

            Skomentuj

  13. toniek-94
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-07-29 14:12

    Jestem ciekaw tylko tego DX12 jak się pojawi w grach. Jak będą z tego spore korzyści to wtedy poważnie pomyślę nad przesiadką na Windowsa 10, na razie dobrze mi na Windowsie 7.

    Skomentuj

    1. znik70
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-29 15:22

      DX12 da co prawda małego, ale jednak kopa nawet grom zrobionym pod DX11. To jest tak samo jak aplikacja jednowątkowa odpalona na kompie wielordzeniowym. Wątek aplikacji może zużyć moc jednego rdzenia, a pozostałe rzeczy są rozrzucane przez system po pozostałych rdzeniach. to samo dotyczy DX12 i aplikacji DX11. benchmarki w wersji preview już były i to potwierdzają.

      Skomentuj

  14. Kozmeh
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-07-29 14:37

    Dopóki M$ nie wyłoży wszystkich kart, oraz wszystkie mankamenty nie wyjdą na wierzch i nie zostaną poprawione, nie ma co się rzucać na nowy system. 8.1 działa bardzo stabilnie. Poczekam na oficjalnych beta-testerów edycji premierowej i dopiero wtedy przesiadka.

    Skomentuj

  15. stalkerpl
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-29 14:55

    za darmo to po mordzie biją, jezeli juz to jest procja roczna na instalacje win 10, po 29.07.2016r juz nikt sobie powtórnie win 10 bez płacenia nie zainstaluje i jakoś sobie nie przypominam abym win 7 dostał za darmo

    Skomentuj

    1. stalkerpl
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-29 14:56

      bez którego przejscie na win 10 nie jest mozliwe

      Skomentuj

      1. Sefto
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2015-07-29 15:02

        Doinformuj się. Brak siły żeby to każdemu powtarzać..

        Skomentuj

    2. zajeBEASTY
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-29 15:38

      A stworzyłem windowsa 7? Z jakiej racji miałbyś go dostać za dramo?

      Skomentuj

    3. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-31 23:47

      Widac ze nie wiesz zupełnie jak ten upgrade działa, i powtarzasz rzeczy które ludzie rozpropagowali na długo jeszcze przed premierą.

      Skomentuj

  16. Skorpio
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-29 15:04

    A mnie zabili ćwieka nie ma w W10 WMC.
    A ja używam WMC do oglądania TV, puki co nie znalazłem programu który by mi wyświetlał i DVBT i analogową kablówkę (zazwyczaj albo bo jest samo DVBT albo nic) mam kartę Pinnacle 7010iX/3010iX.

    Skomentuj

  17. Marucins
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-07-29 15:15

    Zastanawiam się jeszcze nad pewna kwestią.

    Czy można dokonać instalacji z obrazu ISO na czystym dysku, aby go później aktywować kluczem z 8.1?
    Czy konieczna jest aktualizacja starego systemu?
    Zastanawiam się nad tym czy wystarczy wcześniejsze przyłączenie się do chęci aktualizacji systemu, tak aby konto live to odnotowało.

    Tak wiem że jest to sprzeczne ze słowem "aktualizacja" :) ale mimo wszystko wolę aby żadne śmieci po 8.1 nie zostawały w nowym systemie.

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-31 23:49

      zainstalu, jak zapyta o klucz to nie wpisuj, z systemu dokonaj aktualizacji online.
      Mnie o klucz nie pytał wiec nie powiem czy w ten sposob działa, ale raczej powinno działac podobnie jak przy wiindows 8

      Skomentuj

  18. rudymax104
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-29 16:27

    1. Rozumiem, że przy przesiadce wszystkie dane zostaną usunięte tak?
    2. Jak to jest z tym systemem, ma jakieś znaczące dziury czy mozna go spokojnie instalować?
    3. Jak działają na nim stare gry i programy?
    4. Lepszy niz "ósemka"?

    Skomentuj

    1. topiq
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-30 14:30

      Na lapku działają gry nawet z 2002 roku. Przy update wszystko jest tak samo jak było na starym systemie, układ ikonek, aplikacje, ustawienia. Nic się nie straciło. Sterowniki nie zawsze dobrze współpracują, na Win 10 Pro nie było problemu by wrócić do sterownika pod Windows 7, który działa poprawnie.
      Czy lepszy niż 8-8,1. Za krótko by stwierdzić, nie widzę różnicy w wydajności. Bardziej mnie martwi licencja i przypisanie systemu do urządzenia, czyli w praktyce np. do płyty głównej. Z tego powodu nie aktualizuję Windows 7 BOX na desktopie. Zechcę sobie wymienić sprzęt za rok i zostanę w czarnej dupie bez systemu? No thx.

      Skomentuj

  19. jeomax.co.uk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-29 19:26

    Na razie wstrzymam sie. Ciekawe, ze nikt nie wspomina w "artykule" o tym, ze nowy Windows ma dzialac jako USLUGA... choc z drugiej strony rozumiem to troche, bo na razie do konca nie wiadomo, na czym polegac (w 100 %) mialaby taka usluga i jaki jest problem odplatnosci za kolejne "moduly", "update'y", czy jak to zwac - wiec nikt nie chce wymyslac bajek i klepac niepotwierdzonych informacji. Jednak fakt uslugi jest potwierdzony i sie zobaczy w przeciagu roku - czyli takiego czasu, jaki jest potrzebny na podjecie decyzji o przesiadce - czy cos wiecej w tym temacie nie wyplynelo na wierzch. Bo ze teraz jest darmocha (lol), to nie musi znaczyc od razu, ze uzytkownik w jakis sposob nie bedzie "zachecany" do kupna kolejnych w/w "uslug", ktore M$ moze potraktowac jako "smiertelnie potrzebne i krytyczne w Twoim nowym systemie".
    Zreszta - i tak znikla mi gdzies ikonka update'u z systray'a. Pewnie ssie kod z "malomiekkiego", nieboga ;-)

    P.S. Pozdrawiam wszystkich twierdzacych, ze pisze w niewiadomo jakim jezyku. Polecam przekopywanie slownikow ;-)

    Skomentuj

  20. wojtek_pl
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-07-30 08:30

    Nie warto bo w wersji Home nie można wyłączyć aktualizacji !

    Skomentuj

  21. palamander
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-30 12:21

    Hmm... Dziwne jest to że na premierę nie ma NIC,co by pokazało szumnie zapowiadane DX 12. Nawet jakiegoś Tech dema,benchmarku(To co dołączyli w 3D Mark nie liczę)Podejrzane.Wiadomo przecież że to jeden z głównych motorów napędzający Win 10.I dla którego ludzie na ten system przejdą.

    Skomentuj

  22. TasogareA
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-30 14:07

    Czemu ten artykuł jest w dziale "testy i recenzje" ?

    Skomentuj

  23. czarobest
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-30 16:43

    Jestem mile zaskoczony, Zoo Tycoon 2 działa na dziesiątce. Na 8 ani 8.1 nie chciało działać :)
    Po za tym podoba mi się.

    Skomentuj

  24. rollinggum
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-07-31 17:03

    >>>>>mój komputer laptop Asus Intel Core i7-4710HQ---NVIDIA GeForce GTX 860M ---DDR3-1600 / PC3-12800 DDR3 SDRAM---jak miałem windows 8.1 to w 3dmark 06 miałem wszystkich pkt. 24 000 a teraz po zainstalowaniu windows 10 ma pkt. 19 500 o co tu chodzi ? da się to odinstalować ????????

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-31 23:52

      nie sugeruj sie 3dmarkiem jesli chodzi o wydajnosc.

      Skomentuj

  25. dangh
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-07-31 17:32

    Ten artykul to zart...

    1. Pod warunkiem, ze ma sie inne urzadzenia z windowsem. Jak na razie zwykly folder cloud zalatwia synchronizacje wystarczajaco dobrze w 7/8.

    2. Edge? Bez wsparcia dla pluginow? Mamy ff/chrome/opera, 3 przegladarki od lat zrobione jak trzeba, przetestowane, dzialajace.

    3. dx 12, szybsze gry, ktorych... nie ma. Jak beda, to sie pomysli. Poza tym, zaden to argument dla nie - graczy.

    4. Cortana. Bez jaj, Nie dziala i dlugo dzialac nei bedzie, a jak bedzie, to bedzie wyszukiwala w Bing, a wiec lepiej, zeby nie dzialala.

    5. jest za darmo... W zeby tez za darmo mozna dostac, ale od systemu oczekuje sie 'nieco' wiecej.

    Uzywam w10 jako podstawowego systemu w domu od ponad pol roku. I mam jedna rade: wez sobie klucz, ktory jest darmowy, a potem wroc do w7. Za 2 lata bedzie warto wrzucic w10 na nowo. W tej chwili to jeden wielki trojan.

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-07-31 23:54

      trojan ? jakies konkrety prosze a nie bełkoty

      Skomentuj

  26. coolart
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-08-03 14:04

    no i bylem miedzy mlotem a kowadlem, nie bylo odpowiedzi ktora chcialem zaznaczyc
    "Nie, ten system mnie nie przekonuje, poczekam parę miesięcy i sie zobaczy"
    ogolnie ciagle mam ta ikonke aktualizacji ale jakos nie bardzo mnie przekonuje 10'tka dlatego poczekam az pokaza sie realne opinie i problemy z uzytkowania przez innych finalnego systemu ale wtedy bardziej kupie niz zrobie aktualizacje

    Skomentuj

  27. Hakuren
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-08-06 07:00

    Cóż można rzec. Kolejny sponsorowany tekst. Naprawdę się trzeba naszukać aby znaleźć rzetelne opracowanie, które punktuje co jest złe, co jest po cichu przemycane, a o czym MS w ogóle nie ma zamiaru mówić. Parafrazując jeden ze sloganów. Tylko dla frajerów.

    Do pracy nie ma mowy o przesiadce.

    Skomentuj

  28. poandy
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-08-07 12:10

    Czy windows 10 w trybie UEFI należy też za pomocą rufusa instalować czy też jest jakiś tryb wbudowany w nim?

    Skomentuj

  29. backshift
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-09-24 12:40

    Rozbawił mnie ten artykuł. Jeśli to są argumenty, które mają przekonać mnie do przesiadki na windowsa 10, to są naprawdę słabe. Ani nie gram, ani nie korzystam z asystenta bo sam sobie jestem szefem i asystentem. Jeśli wielkie umysły świata microsoftu i autor artykułu, uważają mnie za idiotę, który poświęci swoje informacje i zagospodarowanie celi, zadań i czasu, wirtualnej maszynie, to muszę was uświadomić i rozczarować. Jesteście w ogromnym błędzie. Kolejnym krokiem jest fakt że MS mimo wielu prób i dobrych chęci. Nigdy nie stworzy dobrej, bezpiecznej przeglądarki, wiec takie wciskanie kitu też mnie nie przekonuje. Aczkolwiek, możliwe że celem jest trafienie do "Kowalskiego", który z komputerem się gryzie. Ostateczny argument, jest nad wyraz rozweselający. Co mi z tego że system jest darmowy, skoro nie jest sprawny, a ja mój sprzęt, pieniądze które na niego wydałem mam posłużyć jako królik doświadczalny w biznesie Bill Gatesa i Paul Allena. Sory, ale jak zrobią system za solidny za który będę musiał zapłacić mniej niż 100zł wtedy będę popierał i przyczyniał się do promocji takich oprogramowań.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!