|

Windows 7 vs Windows 8

Windows 8 kusi nowymi funkcjami i gadżetami, ale postanowiliśmy sprawdzić na ile ograniczają one wydajność komputera.

Ocena redakcji

5

super

 

Premiera Windows 8 zbliża się wielkimi krokami, a w sieci każdy ma swoje zdanie na temat nowego systemu. Podstawowe pytanie, jakie się nasuwa chyba wszystkim, jest takie: na ile nowy interfejs obciąży system i czy dorówna on osiągom swoim pierwowzorom? Postanowiliśmy to sprawdzić, korzystając z wersji demonstracyjnej systemu Windows Preview, którą nadal jeszcze można pobrać z sieci.

Windows 8

Za platformę testową posłużył nam komputer o parametrach:

  • płyta główna: MSI P45 Neo MS-7519 ver. 1
  • procesor: Intel Core Duo E8500 3,16 GHz
  • karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 560
  • pamięć: 4 GB RAM

Nie jest to zbyt nowy sprzęt, jego podzespoły mają już trochę kilometrów na liczniku. Jedynym nowym podzespołem był dysk twardy oraz napęd optyczny. Zastosowaliśmy 3,5-calowy wewnętrzny dysk WD20EVDS firmy Western Digital o pojemności 2 TB, z pamięcią cache 32 MB. Był to model z serii AV-GP, czyli Audio-Video Green Power. Jest on dedykowany grafikom oraz twórcom filmowym do profesjonalnych zastosowań audio-wideo. Dzięki wysokim transferom zewnętrznym nie powinien on negatywnie wpływać na wydajność systemów. Zastosowany napęd optyczny to z kolei Samsung DVD-R/RW.

Do porównania wydajności przyjęliśmy system Windows 7 w wersji 32-bitowej, bo w takiej jest też dostępna wersja demo Windows 8.

Pierwsze testy publikujemy już poniżej.
 

Instalacja systemów
czas [s], mniej=lepiej

Czysty system 694
1002
System + sterowniki + IE9 1019
1592
instalacja sterowników nVidia 135
204
instalacja sterowników MSI 190
212
instalacja IE9 0
174
  Windows 8
Windows 7

 

Przy okazji instalacji systemów zmierzyliśmy czas, jaki zajęło wykonanie tych operacji. Zgodnie z informacjami, które można było znaleźć w sieci okazało się, że instalacja Windows 8 była znacznie krótsza niż w przypadku Windows 7. Pulpit systemu Windows 8 był dostępny już po 11 min. 33 s. i można było korzystać z sieci oraz ze wszystkich podstawowych funkcji i aplikacji. Podstawowa instalacja Windows 7 zajęła 16 min. 42 s., czyli o 5 min i 8 s. dłużej, ale musieliśmy jeszcze zainstalować sterowniki płyty głównej, które umożliwiły działanie sieci oraz uzyskanie dźwięku, co zajęło dodatkowe 3 min. i 24 s.

W obu systemach należało jeszcze zainstalować sterownik karty graficznej i trwało to 3 min. 24 s. w Windows 7 i 2 min. 15 s. w Windows 8. Do tego doszła jeszcze instalacja w Windows 7 Internet Explorera 9, czego nie musieliśmy robić w Windows 8. System ten wyposażony jest bowiem w IE 10. Na instalację IE 9 poświęciliśmy 2 min. i 54 s. W efekcie cała instalacja Windows 7 trwała 26 min. i 32 s. czyli o 9 min. 33 s. dłużej niż instalacja Windows 8. Mimo to trzeba przyznać, że oba systemy instaluje się stosunkowo szybko, zwłaszcza gdy porównać to z dużo starszymi systemami, jak Windows 95/98.

Chociaż Windows 8 dysponuje pokaźną bazą własnych sterowników, przez co po instalacji działała zarówno sieć, jak i dźwięk, to zdecydowaliśmy się na dodatkową instalację firmowych sterowników do płyty głównej. Skorzystaliśmy przy tym z plików przeznaczonych dla Windows 7, ale zostały one zainstalowane bez żadnych problemów. Oba systemu uzupełniliśmy też o wszystkie dostępne aktualizacje.

Uruchamianie i zamykanie systemu
czas [s], mniej=lepiej

Uruchamianie 28
45
Zamykanie 8
9
  Windows 8
Windows 7

 

Korzystając z okazji, że przygotowując się do testów każdego z systemów mieliśmy je zainstalowanie w czystej postaci, czyli bez jakichkolwiek dodatków, sprawdziliśmy czas uruchamiania się każdego z nich oraz zamykania i wyłączania komputera.

Oczywiście musimy pamiętać, że z czasem proces ładowania systemu będzie się wydłużał. Wpływają na to instalowane programy, bo wiele z nich pakuje w system swoje składniki, które są ładowane wraz z systemem i to często bez naszej zgody.

Wykonane pomiary potwierdziły pierwsze wrażenia z eksploatacji Windows 8. Czas jego uruchamiania jest wyraźnie krótszy niż w przypadku Windows 7. Niestety rozbieżność pomiarów jest bardzo duża i sięga nawet 50 %. Dotyczy to jednak obu systemów, więc wzięliśmy pod uwagę najlepsze czasy, jakie udało się osiągnąć. Najkrótszy czas ładowania się Windows 8 wyniósł 28 sekund, podczas gdy Windows 7 uzyskał czas 45 sekund. Przy tym czas mierzyliśmy od chwili wciśnięcia przycisku zasilania do chwili otwarcia okna Eksploratora Windows, czyli do momentu gdy faktycznie można już było podjąć pracę z komputerem.

Warto zaznaczyć, że zazwyczaj do momentu rozpoczęcia pracy bootloadera upływało 16 sekund. Tyle trwało zbudzenie płyty głównej, karty graficznej i dysku. Samo załadowanie Windows 8 wyniosło więc 12 sekund, a Windows 7 trwało 29 sekund.

Jeżeli czyjaś praca wymaga licznych restartów systemu, na pewno warto będzie przesiąść się na nowy system. W dłuższym okresie pozwoli to na zaoszczędzenie wielu minut zbędnego oczekiwania przed monitorem.

PC Mark 7
punkty, więcej=lepiej

PC Mark Score 2548
2224
Lightweight 2365
2059
Productivity 1597
1458
Creativity 3392
2335
Entertainment 3205
2825
Computation 4030
2129
System storage 1898
1928
  Windows 8
Windows 7

 

Do przeprowadzenia pierwszego z testów wykorzystaliśmy program PC Mark 7. Jest to tak naprawdę zestaw siedmiu testów pozwalających określić wydajność komputera. Dzięki nim możemy ustalić wydajność przy wykonywaniu typowych zadań związanych z rozrywką, przetwarzaniem grafiki, wykonywaniem różnych obliczeń i kodowaniem filmów. Pozostałe testy określają wydajność samego komputera oraz jego podzespołów. Program podaje też wynik zbiorczy zwany PC Mark Score.

Przy porównaniu obu systemów wynik zbiorczy (PC Mark Score) wykazuje niewielką przewagę Windows 8. Podobnie jest w testach obrazujących stałe obciążenie komputera przesyłem dużych ilości danych, co występuje podczas przeglądania zdjęć, oglądania filmów, porządkowania plików muzycznych, a także podczas grania (Entertaiment Test). Nieduża przewaga pojawiła się w testach odpowiadających sytuacjom, gdy korzystamy tylko z jednej, nawet dość wymagającej aplikacji (Lightweight Test) lub gdy przeglądamy strony internetowe, albo używamy pakietu biurowego (Produtivity Test).

Bardzo duża różnica na korzyść Windows 8 występuje jednak w testach związanych z dużym obciążeniem całego komputera, co ma miejsce przy wykonywaniu złożonych zadań, takich jak edycja zdjęć i filmów (Creativity Test), czy kodowaniem plików wideo. Największa przewaga wystąpiła w teście obrazującym wykonywanie dużych ilości skomplikowanych obliczeń (Computation). Tylko nieznacznie słabiej wypadł system Windows 8 przy teście związanym z obsługą dysku twardego.

W efekcie okazuje się, że Windows 8 może się bardzo dobrze sprawdzić w zastosowaniach profesjonalnych, gdy wymagana jest od komputera duża wydajność w wykonywaniu wielu skomplikowanych zadań. Nie powinien jednak też zawodzić przy typowo biurowych i domowych zastosowaniach.

Program PC Mark 7 można pobrać bezpośrednio ze strony producenta. Używanie w wersji podstawowej (Basic Edition) jest bezpłatne, ale podawany jest wówczas tylko wynik zbiorczy (PC Mark Score).
 

Google V8 Benchmark
punkty, więcej=lepiej

Score: 5476
2870
Richards: 7036
2658
DeltaBlue: 4914
2550
Crypto: 8840
4508
RayTrace: 5060
1946
EarleyBoyer: 9879
4049
RegExp: 2455
2386
Splay: 3909
3325
NavierStokes: 5518
2411
  Windows 8
Windows 7

 

Test przygotowany przez Google określa szybkość, z jaką przeglądarka internetowa wykonuje operacje w języku JavaScript. Ponieważ w obu systemach zainstalowany był Internet Explorer 9, można w ten sposób łatwo ustalić jak szybko będą wyświetlane strony internetowe. Szybkość wykonywania testów nie zależy przy tym od jakości łącza internetowego, bo każdy z tych testów zajmuje raptem kilka tysięcy linijek kodu, więc ich przesłanie do przeglądarki odbywa się błyskawicznie.

Po wykonaniu testów można się przekonać, że Windows 8 też potrafi pokazać lwi pazur. Wszystkie procedury przewidziane w benchmarku wykonywane były w tym systemie około dwukrotnie szybciej niż w Windows 7.
Test Google V8 Benchmark jest dostępny bezpłatnie na stronie. Po otwarciu strony testowanie rozpoczyna się automatycznie i w oknie po prawej stronie ekranu pojawiają się wyniki kolejnych testów.

SunSpider – JavaScript Benchmark
czas [ms], mniej=lepiej

Całkowity 158,2
202
3D 13
27
Access 15,1
27,1
Bitops 10,7
18
Controlflow 2
2
Crypto 12
12,5
Date 18,9
21,8
Math 14,1
18,7
Regexp 8,5
9
String 63,9
65,9
  Windows 8
Windows 7

 

Ponieważ wyniki testu Google V8 Benchmark były dość zaskakujące i znacznie odbiegały od rezultatów pozostałych testów, postanowiliśmy jeszcze raz sprawdzić szybkość wykonywania procedur napisanych w języku JavaScript.

Posłużyliśmy się do tego testem SunSpider - JavaScript Benchmark, który dostępny jest na stronie. Po otwarciu tej strony przeglądarka automatycznie rozpocznie test, a po jego zakończeniu wyświetli listę z wynikami. Obejmuje ona czas wykonywania różnego rodzaju procedur, który podawany jest w milisekundach. Oczywiście im niższy wynik, tym lepszy czas wykonywania procedur. Okazało się, że i ten test wykazuje sporą przewagę systemu Windows 8 nad Windows 7. Co prawda niektóre procedury w obu systemach wykonywane były w niemal tym samym czasie (np. Controlflow i Crypto), ale sporo z nich zakończyło się w Windows 8 niemal dwukrotnie szybciej niż w Windows 7 (np. 3D, Acces, Bitops). Można więc z dużą pewnością stwierdzić, że Windows 8 dedykowany jest głównie do użytku w urządzeniach mobilnych oraz korzystających w dużym stopniu z internetu.

Kodowanie wideo
czas [s], mniej=lepiej

Film 1h 30 min. 1920x820 2036
2047
  Windows 8
Windows 7

 

Wiele razy można się przekonać, że najlepszą metodą porównania wydajności komputerów, systemów czy podzespołów jest porównanie czasu wykonania konkretnych zadań. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, jak szybko wykonane zostanie przekodowanie filmów z formatu .mkv na .avi. W ten sposób można porównać zarówno czas wykonywania pracochłonnych obliczeń, jak i szybkość przesyłania dużych ilości danych. Użyliśmy do tego bezpłatnego programu Freemake Video Converter, który można pobrać ze strony. Podaje on dokładnie czas wykonania całej operacji, więc wyeliminowany jest czynnik ludzkiego błędu, jaki może wystąpić przy pomiarze czasu.

Przekodowaniu poddaliśmy plik o rozmiarze 6,10 GB (6 550 620 712 bajtów), a uzyskane wyniki były zaskakujące. Oba systemy wykonały bowiem tę operację w niemal tym samym czasie. Windows 8 był bowiem szybszy od Windows 7 o 11 sekund, co przy czasie wykonania całej operacji, trwającej ok. 5 godz. i 34 minuty, jest praktycznie nieistotne.

 

Podsumowanie

System Windows 8 wykazał znaczną przewagę z chwilą, gdy do gry wchodzi Internet Explorer 9. Jak widać twórcom systemu zależy przede wszystkim na zdobyciu rynku urządzeń mobilnych w dużej mierze korzystających z sieci. Pozostałe wnioski i testy (również dot. wydajności w grach!) opublikujemy już niebawem! 
 

Komentarze (175)

  1. PaveuSan
    Oceń komentarz:

    66    

    Opublikowano: 2012-09-19 13:29

    Metro i brak startu to największa zbrodnia, osobiście nie kupie win 8, stara 7 spełniała wszystkie normy.

    Skomentuj

    1. Int0xicated
      Oceń komentarz:

      7    

      Opublikowano: 2012-09-19 22:48

      mi się właśnie skończył ściągać win 8 na licencji msdn i jutro sobie po testuje. Obstawiam szrot.

      Skomentuj

      1. gagex123
        Oceń komentarz:

        19    

        Opublikowano: 2012-09-20 09:46

        Nie wiem skąd tyle nienawiści w was do tego systemu. Bo ktoś powiedział - "Brak paska start! Jak mogliście! Już mi przestaje wszystko działać!" A ja od pierwszej wersji udostępnionej w stronie M$ używam i sobie chwalę. Lżejszy, szybszy, równie stabilny - a może nawet bardziej. A metro cieszy oko i każdy kto korzystał z Chroma zobaczy, że jest wygodne.
        Ale ludzie niestety są tacy, że jak ktoś powie dobre, to dobre, a jak ktoś powie złe, to złe. Nie powielajcie czyichś opinii. Zainstalujcie, spróbujcie, a następnie albo wyrzućcie i wróćcie do 7, albo pozostańcie przy 8. Dopiero wtedy zacznijcie się wypowiadać. Tak czy siak nic nie tracicie.

        Skomentuj

        1. karer
          Oceń komentarz:

          14    

          Opublikowano: 2012-09-20 11:31

          Mam wyrzucic system za ktory zaplacilem kupe kasy i jeszcze wedlug ciebie "nic nie trace"?

          Sorry winetu ale nie stac mnie na to...

          Skomentuj

          1. PLKillaz
            Oceń komentarz:

            11    

            Opublikowano: 2012-09-20 15:11

            Niektórzy mają za darmo jak ja :D ale na razie i tak nie instaluje. Win 7 mi styka :)

            Skomentuj

            1. KOXsu
              Oceń komentarz:

              2    

              Opublikowano: 2012-09-21 21:18

              "Mnie też styka" hahahah
              Nie widzę odczuwalnej różnicy i tak Win 7 na ssd startuje w 5sek.

              Skomentuj

        2. marqs
          Oceń komentarz:

          -4    

          Opublikowano: 2012-09-20 12:01

          Zgadzam się. Ponadto można doinstalować dodatek "start" i będzie wizualnie jak 7.

          Skomentuj

          1. Damian Szymański
            Oceń komentarz:

            18    

            Opublikowano: 2012-09-20 15:17

            No i co z tego? System ma być dla użytkownika, aby ułatwiać, anie utrudniać.
            Równie dobrze możesz sobie kupić samochód z kwadratowymi kołami, sprzedawca ci powie, panie sam se zmień na okrągłe... gdzie tu logika?

            Skomentuj

            1. kKruKk
              Oceń komentarz:

              -9    

              Opublikowano: 2012-09-20 18:59

              Akurat przycisk start nikomu do szczęscia nie jest potrzebny. Jeśli testowałeś w8 i masz troche oleju w głowie to zrozumiesz, w dodatku dostęp do większosci rzeczy jest szybszy niż w poprzednich wersjach systemu a to dzieki braku menu start, co prawda o klik mniej ale zawsze coś, w przypadku cmd nawet nie trzeba niczego wpisywać tylko wykonać 2 kliki, postępem jest wykonanie tej samej czynnosci mniejszym nakładem pracy a nie na odwrót. Co do stwierdzenia, że system ma ułatwaić prace jak najbardzeij się z nim zgadzam dlatego "siedze" na w8 bo mogę, jest szybszy.

              Skomentuj

              1. KOXsu
                Oceń komentarz:

                -3    

                Opublikowano: 2012-09-21 21:19

                Mi jest potrzebny, nie jestem dzieckiem XBOX!

                Skomentuj

                1. kKruKk
                  Oceń komentarz:

                  3    

                  Opublikowano: 2012-09-30 16:23

                  Pańie co pan za głupoty pie...ysz za przeproszeniem, "nie jestem dzieckiem xboxa" to oczywiste jak człowiek może być dzieckiem urządzenia pan 5 lat masz? Co ma xbox do w8(koń i świania też są czworonożne), jeśli ma to prosze napisać bo przyznam się bez bicia, że xboxa znam tylko z wyglądu i tyle co u znajomego raz se zagrałem, z konsol posiadałem pegazusa polystation i playstation. Napisz pan że już stary jesteś i z truden przychodzi przyswajanie nowych rzeczy(proces starzenia bądz nie używanie mózgu (organ nie używany zanika, i to jest prawda jest to fakt), nie wiem zgłoś się pan do lekarza, albo podaj pan prawdziwy wiek w profilu bo mam wrażenie że od tych 31 trzeba by było odjąć z 20. Ludie nie lubią prawdy , tak to już jest ale co ja na to poradze. Za napisanie 2+2=4 minusować.... (wszystko co napisałem odnośnie w8 jest do sprawdzenia i nic nie zostało wymyślone, w dodatku takie pierdoły jak gusta gusciki czy spojrzenia na w8 pod względem jakimś "artystycznym" czy jeszcze bardziej poje..ym nie wchodziło w gre :d to jest system operacyjny a nie obraz, lepszy znaczy, szybszy oszczędniejszy, zawsze jestem za postępem a nie degradacją czy stagnacją). Kiedyś nie minusowano kiedyś stwierdzano kontakt z diabłem i palono na stosie za głoszenie prawdy sprzecznej do propagandy głoszonej przez "autorytet" "idola" powielaną przez ludzi nie posiadających własnego zdania i spojrzenia na świat, tak że gratuluje.... i powodzenia :d
                  Wiem wiem troche późno to pisze.

                  Skomentuj

        3. Zolmar
          Oceń komentarz:

          36    

          Opublikowano: 2012-09-20 12:30

          A nie lepiej dać użytkownikowi WYBÓR czy chce kafelki czy Start?

          Skomentuj

          1. cierdek
            Oceń komentarz:

            18    

            Opublikowano: 2012-09-20 12:41

            M$ od zawsze wie co jest lepsze dla użytkownika.

            Skomentuj

            1. majster-b
              Oceń komentarz:

              25    

              Opublikowano: 2012-09-20 13:45

              A który producent tego nie wie... może ogryzek tak nie robi?

              Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            5    

            Opublikowano: 2012-09-21 14:17

            Jaki wybor ? od dawna masz nie miec wyboru bo microsoft wprowadza tablety surface i masz smigac na systemie ktory ma byc w 100% kompatybilny z tabletami a jednoczesnie z PC.
            Od dawna przyierzali sie do tego jednak wczesniej nie byli w stanie przebic sie z tabletem bo nie mieli interfejsu odpowiedniego ktory by umozliwil wygodna prace.
            Skoro nie da sie namowic klientow do zakupu ich urzadzenia, lepiej zmienic cale GUI takze na PC a pozniej sprzedac gotowe rozwiazania mobilne oparte o ten GUI.

            Skomentuj

        4. vieri37
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2012-09-20 13:14

          Ja tak własnie zrobiłe, wszystko było ok do momentu instalacji sterownika x-fi, potem tylko były błedy ale sterownik był pod 7 moze jak wyjdzie pod 8 to sie przezuce.

          Skomentuj

          1. Gakudini
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2012-09-20 14:19

            Ale o to, to pretensje to do Creativa, jak kupiłem Vistę, to mój SB Live nie miał sterowników i wyleciał z komputera.

            Skomentuj

            1. vieri37
              Oceń komentarz:

              0    

              Opublikowano: 2012-09-22 12:27

              Nie musze wyrzucać, juz jest wersja beta wiec warto spróbować ;)

              Skomentuj

            2. Fr3aKy
              Oceń komentarz:

              2    

              Opublikowano: 2012-10-15 22:32

              To źle zrobiłeś, bo SB Live miał sterowniki do visty i 7 (a nawet same się ściągały przez windows update) tylko trzeba było dodatkowo skonfigurować dźwięk w panelu sterowania bo na automacie słychać było tylko szum ;)

              Skomentuj

        5. majster-b
          Oceń komentarz:

          6    

          Opublikowano: 2012-09-20 13:49

          To samo ja. System jak ta lala. Dodatkowo przy monitorze dotykowym robi się jeszcze milej. Generalnie jest szybko i stabilnie. A nikt przecież nie zmusza nikogo do przesiadki. Wsparcie dla 7 będzie jeszcze b. długo. OEMa też można będzie kupić przez jakiś czas. Do tego komp bez systemu i jest komplet. Nikt nikogo do przesiadki nie zmusza.
          Ale taki naród... marudzić trzeba. Na wszystko. Lepiej nie mieć wyboru niż go mieć. Lepiej aby 8 nie było zamiast mieć wybór - 7 lub 8. Tak samo było z XP. Wszyscy psy wieszali. A teraz każdy mówi że najlepszy był... heheh opanujcie się ludzie.

          Skomentuj

        6. Chiny_X
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-11-06 13:45

          Dokładnie menu start używam do dwóch czynności: wyłączanie/restart i panel sterowania. Reszta to total commander...

          Skomentuj

    2. Int0xicated
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2012-09-19 22:49

      sorry nie tutaj :C

      Skomentuj

    3. force
      Oceń komentarz:

      -21    

      Opublikowano: 2012-09-19 22:56

      używam 8 i do 7 już nie wracam. jest za wolny.

      Skomentuj

      1. DANNY__79
        Oceń komentarz:

        14    

        Opublikowano: 2012-09-20 02:54

        Gdyby MS dał od razu soft z możliwością włączenia menu start (metro zostaje), albo w ogóle z niego nie rezygnował - byłoby całkiem przyjemnie od strony usera domowego.

        Mi np ten drobny szczegół w v.8 najbardziej dokucza - ale ja stary jestem i mam swoje przyzwyczajenia, jak np ten człowiek tutaj :P

        http://www.youtube.com/watch?v=v4boTbv9_nU

        //pozdrawiam

        Skomentuj

      2. Morgi.
        Oceń komentarz:

        -11    

        Opublikowano: 2012-09-29 20:58

        Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

        ciekawe za co te pajace cię minusują

        Skomentuj

    4. Terrorek
      Oceń komentarz:

      9    

      Opublikowano: 2012-09-20 13:10

      ZJ***** TEXT !!

      Zauważacie to pewnie jak wchodzi nowy sytem zawsze hiper super szybciej startuje w 11 sekund gdzie poprzedni mial okolo 40 zauważcie jak 7 wchodzila jakie miala wyniki w startowaniu systemu w porownaniu do Visty czy do XP a teraz nagle zwolnilo i wolniej startuje ?? ... Czysty marketing i zaślepianie nam oczu ;/
      Pozatym 8 to nawet nie powino byc zalcizane do rodziny os-ow jak XP Vista czy Seven poniewaz to jest jede wielki kafalek ( port z telefonow ) to tyle mojej opini :)

      Skomentuj

      1. SebastianFM
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-09-21 12:47

        Kolejna osoba, która ocenia system operacyjny tylko po wyglądzie i interfejsie.

        Skomentuj

        1. Terrorek
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2012-09-21 16:39

          Sory ale dlamnie tylko to sie liczy ;) nie wykonuje zadnych innych rzeczy na kompie wiec kazdy leci na co innego ;)

          Skomentuj

        2. misiek12_sdz
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-11-29 13:53

          Interfejs to coś z czym masz do czynienia na co dzień. Musi być ładny a zarazem praktyczny, każdy wykonuje teraz odruchowo i wie gdzie co jest. Nie wyobrażam sobie na przykład codziennej jazdy autem wyglądu pokracznej Micry gdzie aby wyłączyć silnik muszę stanąć na głowie, złapać się za lewe ucho i kliknąć 10 przycisków w określonej kolejności bo jak nie to komputer naskarży do Nissana że jestem idiotom i potrzebuję jeszcze bardziej skomplikowanego interfejsu.

          Skomentuj

    5. manioor
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2012-09-26 18:26

      koleżko widziałeś win 8 ? pewnie nie, zwykły pulpit + start + wszystko do czego byłeś przyzwyczajony pojawi się przed twoimi oczami po przeciągnięciu 2 palców z prawej do lewej strony touchpada ;)

      pozdrawiam.

      Skomentuj

    6. vegasic
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-10-18 01:30

      cos mi sie nie podobaja czasy tych testow zwlaszcza ladowanie systemu, cos duzo za dlugie, mam win7 na dysku ssd, u mnie czas ladowania systemu golego zaraz po instalacji z pominienciem postu wynosil 14 sekund, ze wszystkimi sterownikami gg, skypa, steam, origin, 17 sekund, wylaczenie wciskam przycisk zasilania 1,2,3,4, ciemno .....komp spi, wiec cos mi sie wydaje ze szanowna redakcja moze miec jakies bonusy od producenta za promowanie nowego produktu, skad wiem? tez zachwalalem monitory lcd BenQ, skoro dostawca dawal mi 30 PLN za sprzedaz kazdej sztuki...

      Skomentuj

  2. Grzegorz Kubera
    Oceń komentarz:

    19    

    Opublikowano: 2012-09-19 13:42

    Już wkrótce kolejne testy. Tym razem:

    3D Mark Vantage
    PC Mark Vantage
    Crysis
    Cinebench
    CAD Turbine Demo
    Crystal Disk Mark 3.0

    Stay tuned!

    Skomentuj

    1. kubas246
      Oceń komentarz:

      10    

      Opublikowano: 2012-09-20 00:01

      Przydalyby sie testy i5 2500k vs fx-8150 w max payne 3(wykorzystuje te 6 czy 8 rdzeni) i np. Bf3 na windows 7 i na windows 8. Windows 8 mial w koncu lepiej wykorzystywac te moduly buldka.

      Skomentuj

    2. DANNY__79
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2012-09-20 02:50

      No fajnie.

      Czy do testów wydajności dołożycie jeszcze test softu odzyskującego klasyczny start ?

      Skomentuj

    3. Rysioo
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-09-20 18:39

      właśnie miałem pytać kiedy będzie test w 3D Mark Vantage

      Skomentuj

  3. nugatt
    Oceń komentarz:

    9    

    Opublikowano: 2012-09-19 14:16

    Testy V8 i SunSpider to testy JavaScript a nie Java.

    Skomentuj

  4. ukmen
    Oceń komentarz:

    15    

    Opublikowano: 2012-09-19 14:19

    Kurde, lepsze wyniki ma 8, ale nie sądzę, że się przesiądę z 7 bo nie pasuje mi to całe Metro UI ani brak paska zadań.

    Skomentuj

    1. rakoczyn
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2012-09-19 15:13

      Pasek zadań jest, nie ma menu start.
      Choć i na to są hacki.

      A co do wszystkich płaczących za menu Start - ile tak naprawdę go używacie?

      Jeśli chcę uruchomić jakiś program to naciskam przycisk WIN na klawie i wpisuję nazwę.

      Zgadnijcie co, w Windows 8 robi się dokładnie tak samo!
      A wyszukiwarka jest dużo lepsza niż w Win7.

      Dodatkowo w lewym dolnym rogu, jeśli klikniemy prawym, otrzymujemy "power user menu" (nazwa moja, nie oficjalna), z którego mamy szybki dostęp do panelu sterowania, zarządzania aplikacjami, energią, narzędzi administracyjnych.

      Naprawdę, nie ma co płakać o ten Start.

      =============
      Odnośnie testu - czas uruchamiania systemu Windows 8 to czas zmierzony dla gołego startu, czy też z safe bootem czy fast bootem, nie wiem jak się to zwie.
      Chodzi o to, że w tym trybie nie możemy np. wejść do BIOSu, niektóre rzeczy są pomijane. Stąd system może startować szybciej.

      Skomentuj

      1. luk9400
        Oceń komentarz:

        10    

        Opublikowano: 2012-09-19 21:07

        Tu chodzi o przyzwyczajenia. Od zawsze coś z flagą Microsoftu zajmowało lewy dolny róg, a teraz już tego nie będzie - brrr. :)

        Skomentuj

        1. adamk81
          Oceń komentarz:

          6    

          Opublikowano: 2012-09-19 21:54

          hmm ja np przy panoramicznych monitorach juz dawno przenioslem pasek na prawa strone ekranu zeby miec wiecej miejsca w pionie

          Skomentuj

          1. noel24
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-09-20 01:40

            +1 Ja tyż. I będę wysławiał pod niebiosa pierwszą przeglądarkę internetową która przeniesie paski menu do jakichś rozwijalnych menu po prawej/lewej stronie przeglądarki. 1080 lini wystarczy pasek adresu/wyszukiwarki, na kilka reklam i na tytuł z podtytułem, później trzeba przewijać.

            Skomentuj

            1. krzysiek
              Oceń komentarz:

              8    

              Opublikowano: 2012-09-20 10:49

              Opera :)

              Skomentuj

              1. luk9400
                Oceń komentarz:

                -1    

                Opublikowano: 2012-09-20 20:43

                Firefox :)

                Skomentuj

            2. new_item
              Oceń komentarz:

              0    

              Opublikowano: 2012-09-27 21:55

              Przeglądanie internetu i programowanie o wiele lepiej idzie w proporcjach 4:3. Stąd w ekwipunku pojawił się ibm x60s. Nie mam pojęcia jak można wygodnie korzystać z internetu na nettopie 1024x600. Brrr.

              Skomentuj

          2. MarKol
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2012-09-20 10:03

            E tam, lepiej na lewa ;)

            Skomentuj

          3. manioor
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2012-09-26 23:10

            ja przerzuciłem na lewą stronę + auto ukrywanie by zwiększyć obraz roboczy :)

            Skomentuj

      2. force
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-09-19 23:01

        o kurde... nie wiedizałem o tym triku z kliknieciem w lewym dolnym rogu... teraz to już na bank nie wrócę do win7. Nie ma bata.

        Skomentuj

      3. krzysiek
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-09-20 07:33

        mam takie same odczucia. Win 8 całkiem mi sie podoba na plus zmiany interfejsu exploratora na pulpicie. Brak menu start nie jest wielkim problemem. A z trybu metro praktycznie nie trzeba korzystać.

        Skomentuj

    2. force
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-09-19 22:59

      Bo nie umiesz sobie wyobrazić, że to całe metro to jest Twój pasek z win7 tylko rozciągnięty ma max do górnej krawędzi ekranu z powrzucanymi tam skrótami. Czemu to jest kurna takie trudne?????????????????

      Skomentuj

  5. janosik07
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2012-09-19 17:35

    Na 32-bit Ubuntu 12.04 w Firefoxie
    V8 Benchmark Suite
    Score: 6158
    Richards: 8455
    DeltaBlue: 7716
    Crypto: 13773
    RayTrace: 3047
    EarleyBoyer: 7344
    RegExp: 1245
    Splay: 10023
    NavierStokes: 8244

    Wyniki jeszcze lepsze niż Win 8

    Skomentuj

    1. JakobekS
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-09-19 21:58

      Daj jeszcze wyniki z Win 8 z Twojego sprzętu. ;)

      Możesz też przetestować Unigine Heaven, jest wersja na Linuxa i Windowsa.

      Przetestowałbym sam, ale Windy 8 w życiu nie zamierzam u siebie instalować.

      Skomentuj

    2. force
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-09-19 23:05

      na win8 w chromie mam 9943 i co z tego? zrób na ubuntu w IE to pogadamy :D

      Skomentuj

      1. xeniu
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-09-20 11:18

        ja mam w chrome ponad 16k na siódemce :D

        Skomentuj

        1. misiek12_sdz
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2012-09-20 12:42

          A ja mam 8,69 na Omnii 2 :p Chyba czas zmienić telefon.

          Skomentuj

  6. KomputerKota16
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2012-09-19 17:58

    To było oczywiste że Win 8 będzie miał lepsze wyniki od Win 7 jednak mnie wystarcza 7 i nie zamierzam się przesiadac.

    Skomentuj

  7. Pepec9124
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-19 18:13

    Do metra idzie się przyzwyczaić. Korzystam z 90 dniowej ósemki od jej wyjścia i już mi metro nie przeszkadza.
    Używam go na HDD 2,5". Win 7 to muł w porównaniu z 7. A ten Smart Screen wcale się nie czepia że jest wyłączony jak to niektórzy sugerują, może dla tego że nie korzystam ze sklepu.

    Skomentuj

    1. Pepec9124
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-09-19 18:14

      Wielkiej różnicy w grach nie zauważyłem.

      Skomentuj

    2. szatkus
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2012-09-20 08:24

      Ostatnio też wypróbowałem tą testową wersję, żeby wyrobić sobie opinię i faktycznie Metro dużego problemu nie sprawia. Jeśli ktoś wyrobił sobie nawyki używając Windows 7 to różnica nie jest nieznaczna. Menu start i tak rzadko kiedy odpalam z myszki, a reszta jest taka sama tylko zajmuje pełny ekran (co jednak przeszkadza, gdy chcesz np. przepisać nazwę aplikacji z otwartego okna).
      Fakt, faktem, aplikacje metrowe pasują do desktopu jak pięść do nosa, ale nikt nie każe ich używać.
      Oczywiście przesiadka nie miałaby sensu, gdyby nie to, że ósemka działa cholernie szybko (a uruchamiałem to to na maszynie wirtualnej).
      Mnie się nie chce przesiadać, ale chyba nie będę narzekał jak kiedyś będę musiał tego używać.

      Skomentuj

    3. falconiforme
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-09-24 11:02

      Jak do nowego systemu trzeba się przyzwyczić to co to za system??? OS ma być INTUICYJNY i ERGONOMICZNY !!!!

      Skomentuj

  8. Aggrostar
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-19 20:42

    Do testów wypadało by dodać hibernowanie i wybudzanie :)
    Co do samego win7 vs win8 to od czerwca na wersji RP lecę i na początku było ciężko, ale w tym momencie mogę napisać, że zmiany są na plus a powrót do 7 raczej niemożliwy, tak więc trzeba będzie sięgnąć do kieszeni.

    Skomentuj

  9. viewsonic
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-09-19 21:36

    czemu tylko jedna gra będzie w kolejnym teście ?
    dajcie więcej, przecież każdy najbardziej na to czeka ;]

    Skomentuj

  10. WojakSzwejk
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-19 21:42

    Score: 7744
    Richards: 9757
    DeltaBlue: 12344
    Crypto: 11264
    RayTrace: 10054
    EarleyBoyer: 16628
    RegExp: 1997
    Splay: 2394
    NavierStokes: 11925

    Win 7 Chrome..

    Skomentuj

    1. bururu
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-09-19 22:17

      Jakieś dziwne te wyniki - u mnie na
      Win7 Ultimate 64bit i Chrome
      C2D E8400 @3GHz
      Gigabyte P45 DS3R
      4GB DDR2@1066MHz

      Score: 11506
      Richards: 14075
      DeltaBlue: 17515
      Crypto: 16163
      RayTrace: 15066
      EarleyBoyer: 24408
      RegExp: 2898
      Splay: 4168
      NavierStokes: 17363

      Skomentuj

      1. miglanc
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-09-20 14:54

        faktycznie dziwne:

        C2D E6300 1,86@2,8 GHz
        Gigabyte P35-S3
        seageate 250GB staru
        2 GB ramu
        win XP . przegladarka chrome

        Score: 10113
        Richards: 12995
        DeltaBlue: 15710
        Crypto: 15132
        RayTrace: 13488
        EarleyBoyer: 21984
        RegExp: 2611
        Splay: 3696
        NavierStokes: 12379

        Skomentuj

    2. Siper
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-12-21 13:34

      Wszyscy się chwalą? No więc Win 8 + Chrome:

      Score: 10425
      Richards: 12476
      DeltaBlue: 14460
      Crypto: 14685
      RayTrace: 13007
      EarleyBoyer: 22832
      RegExp: 2878
      Splay: 3839
      NavierStokes: 16047

      :v

      Skomentuj

  11. suntzu
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-19 21:52

    A windows 2012 który miał premierę 1,5 tygodnia temu cichosza....

    Skomentuj

    1. akodo_ryu
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2012-09-20 11:22

      A po co serwis o elektronice użytkowej ma pisać o serwerowym OSie, którego najtańsza wersja kosztuje tyle, co 9 domowych licencji na Windows 8, droższa tyle co 48 takowych i nie ma żadnego zastosowania dla domowych użytkowników - a jeśli są tacy, dla których ma, to o nim wiedzą.

      Skomentuj

  12. 4estR
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-09-19 22:19

    a czy te benchmarki były robione z wgranymi wszystkimi aktualizacjami windows 7 i czy win 7 miał wyłączone wszystkie upiększacze graficzne typu aero?? Win 8 nei posiada kilku funkcji które win 7 standardowo ma włączone, więc radzę zrobić testy na podobnych ustawieniach ;)

    Skomentuj

  13. Armo11
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-09-19 23:26

    Wykres "kodowanie wideo" czas powinien być chyba w sekundach a nie w milisekundach.

    Skomentuj

  14. silentpa100r
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 00:30

    to v8 cos zawyza, u mnie jest prawie 13tys ptk w score na phenomie2 965be+gtx285+4gigs ramu wiec nie widze szalu w ledwo 6tys dla 8emki

    Skomentuj

  15. MRx@PL
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-20 01:46

    Nie problemem z windows 8 jest metro samo w sobie, a fakt, że jest takie wielkie i nie przeźroczyste. Szukajka do programów powinna być drobna i mała, nie zasłaniająca zbytnio pulpitu - pasek start do tego się nadawał - chociaż szczytem wygody nie był.

    Gdyby tło Metro można było wyłączyć - i zostawić widok odpalonych apek czy też pulpitu - nie byłoby źle - a tak jak jest teraz to jest tragedia. Co najwyżej nadaje się to do małych laptopów.

    Sam interfejs ciężko używać też za pomocą samej myszki. A tak ogólnie trzeba się też mocno w tym metro namachać ;)

    Skomentuj

    1. marcin_szelest
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-19 09:58

      Bo kafle są nastawione pod ekrany dotykowe

      Skomentuj

  16. Artistwolf
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-09-20 01:58

    Windows 8 jest po prostu szybszy. W innym portalu widziałem jak wygląda sprawa np. pakowania plików i tam również Win 8 wygrywał.
    Osobiście nie lubiłem Metro i wiedziałem, że w systemie jest Aero, przez co nie chciałem wypróbowywać go na laptopie (bo Vista chodziła gorzej niż tragicznie). Jednak po tym jak Ubuntu zaczęło mi się sypać (po aktualizacji do 12.04), postanowiłem dać szansę Windows 8. Zależało mi na tym, żebym mógł zainstalować Office 2010 do prezentacji. Bardzo się zdziwiłem... Ten system jest niesamowicie szybki. Na tym laptopie mam też XPka (który jednak jest średnio stabilny, dlatego nie chciałem dawać mu Office 2010). Różnica na korzyść 8 jest miażdżąca! Laptop jest słaby, ma Celerona 1,86Ghz, 1GB RAMu i dysk twardy o prędkości średnio 35MB/s. Od przyciśnięcia przycisku power do otworzenia przeglądarki i załadowania strony w Win8 mija niecałe 40 sekund, podczas gdy Ubuntu 12.04 to samo robiło w 90 sekund a XP w 130... Ale przede wszystkim poruszanie się po systemie jest płynne, nic nie muli no i jest stabilność. Do tego żadnych problemów ze sterownikami, z którymi miałem ogromne problemy w Ubuntu.
    Chciałbym kupić Windows 8 do laptopa, na stacjonarnym kompie zostane na 7, bo mi wystarcza i jest szybki (SSD). Mimo to spróbuję jeszcze raz Ubuntu zanim wydam kasę, być może jakąś inną dystrybucję Linuxa. Jeśli jednak będą problemy ze sterami, biorę 8 bez zastanowienia. Póki co Release Preview cały czas działa więc zostanę przy nim do grudnia/stycznia.

    Skomentuj

  17. xxxLiPToNxxx
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-09-20 02:23

    Jak by nie mogli wypuścić dwóch wersji: dla urządzeń z dotykowym ekranem i dla komputerów osobistych... Oglądałem na YouTube jak się operuje Windowsem 8 i to jest jakaś masakra... Jak ja mam teraz prawie cały pulpit zawalony to w 8 będę musiał pół dnia przewijać te kafelki już pomijając fakt, że trzeba będzie się myszką namachać żeby operować systemem. I jeszcze te gry, że niby wow, a typowo one są pod dotykowe ekrany jak np. Angry Birds. Po prostu olali komputery stacjonarne bo większy zysk mają z urządzeń mobilnych.

    Skomentuj

    1. marcszcz
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-09-20 08:23

      Przecież pulpitu nie wywalili. Dalej możesz mieć go zawalonego.

      Skomentuj

  18. gicior321
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-09-20 08:17

    ja mam taki wynik w win 7 ocb?
    Score: 9306
    Richards: 11784
    DeltaBlue: 10943
    Crypto: 17770
    RayTrace: 4071
    EarleyBoyer: 10944
    RegExp: 2045
    Splay: 16306
    NavierStokes: 16522

    Skomentuj

  19. blackicewr
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-09-20 10:17

    Powinniscie to testować na konfiguracjach średnich uwzględniając parametry sprzetu jakie najczesciej wystepują u uzytkowników domowych

    Skomentuj

  20. pat122
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-09-20 11:37

    Richards: 5895
    DeltaBlue: 5541
    Crypto: 11111
    RayTrace: 1902
    EarleyBoyer: 4194
    RegExp: 800
    Splay: 6976
    NavierStokes: 6892
    Win Xp sp2 Firefox Not Bad :D

    Skomentuj

  21. amras
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-20 11:51

    Gusta są różne. Dla mnie tej interfejs to coś nowego, co faktycznie może się sprawdzić, a wygląd także mi nie przeszkadza :D Ja korzystam na razie z W7, ale na licencji studenckiej. Jeśli dadzą tam W8 to od razu pobiorę :D

    Skomentuj

    1. Fr3aKy
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-10-15 22:45

      Już możesz pobrać. Ja kilka dni temu zainstalowałem i jak na razie jestem zadowolony

      Skomentuj

  22. kakuka
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-20 12:29

    Według mnie 8 powala ... spójrzcie na czas instalacji IE9 ! rewelacja ;)

    Skomentuj

    1. silentpa100r
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2012-09-20 15:49

      to ze system z microsoftu swietnie znosi instalke apki od niego samego to chyba zaden wyczyn, jesli chrome, opera czy safari tez na win8 beda sie instalowaly odpowiednio szybciej niz na win 7 to bedzie mozna mowic ze to REWELACJA

      Skomentuj

      1. ADiS_
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-09-22 12:23

        Nie załapałeś o czym on mówił :D

        Skomentuj

  23. jarnuszkiewiczm
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 12:31

    Miałem krótko windows 8 consumer preview, czy jakoś tak, zawiodłem się, nie mogłem przywyknąć do braku startu, do tego system wtedy nie był kompatybilny z żadnym anty wirusem, nie wiedzieć czemu, po 2 tygodniach użytkowania komputer zawiesił się bluescreenem na twardo i już nie wystartował, ostatecznie stary dobry 7 gości na moim dysku, zobaczyny ceny ósemki po premierze, gdyż jak wiemy microsoft nieraz żąda bajońskie sumy za swoje systemy

    Skomentuj

  24. DJDIDO88
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-09-20 12:35

    http://youtu.be/Ne0D8S1VVzE

    Skomentuj

  25. pablos
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-09-20 12:37

    Dlaczego testujecie wersje 32bit?
    Przecież Microsoft wydał również najnowszy system (na 90 dni) w najlepszej wersji w wersji 64bit...

    Dlaczego IE9?
    Domyślnie w Win8 jest IE10.

    Skomentuj

  26. Johny6
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-09-20 12:58

    Mnie z kolei najbardziej interesuje porównanie systemów na dyskach SSD. Czas odpalenia Win 8 CP na SSD SATA 3 to 1-2 sekundy od POSTa.

    Do samego funkcjonowania Win 8 nie mam dużo zarzutów. Gorzej, że Win 8 to, oprócz systemu, program szpiegujący użytkownika.

    Skomentuj

    1. Artistwolf
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-09-20 17:25

      Chodzi Ci o SmartScreen? Nie wiem co to ma do szpiegowania. Zawsze gdzieś tam w umowie licencyjnej było wspomniane o zapisaniu parametrów komputera, adresie IP itp. Także te 'szpiegowanie' to żadna nowość. Poza tym Microsoft twierdzi, że usuwa okresowo te dane zebrane ze SmartScreenem (czyli te o instalowanych programach).

      Skomentuj

      1. Johny6
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-09-21 09:47

        Tak, tylko, że SmartScreen to jedno znane narzędzie szpiegujące. Nie wiadomo przecież jakie jeszcze zaszyte są w tym systemie.

        Skomentuj

        1. Artistwolf
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-09-22 16:57

          Tak samo jak nie wiadomo, czy w ogóle są :]
          Nie jestem fanem teorii spiskowych. Microsoft w polityce prywatności pisze o zbieraniu IP i informacji o komputerze oraz, że nie może wykorzystać tych informacji do identyfikacji. Nie mam żadnego powodu, by w to nie wierzyć, nie znam żadnego przypadku dobijania się do użytkownika z powodu Windowsa.

          Skomentuj

  27. goniec2
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-20 13:19

    A ja zdecydowanie jak się dorobię to zakupie windows 8, 6 miesięcy na preview dało mi takie przyzwyczajenie ża jak cofnąłem się do 7 to aż mnie zabolało jak siedem jest w plecy.
    Osiem mnie nawet nie przeraza z nowym "menu start" - całkiem miłe w użytkowaniu, kolejny plus to to kiedy korzystamy z paru monitorów to na każdym z nich jest pasek menu, uruchamianie komputera za pomocą klawiatury bądź tylko dostarczeniu prądu jest mega.

    Skomentuj

    1. gormar
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-20 09:35

      Co do uruchamiania systemu za pomocą klawiatury/myszki lub "dostarczenia" prądu to nie jest to wyłącznie funkcja Windows 8. Jeżeli możesz uruchomić komputer za pomocą użądzeń wejściowych to oznacza, że był on w stanie uśpienia. Najwyraźniej jest to domyślny sposób wyłączania systemu. Z tego co pamiętam to zresztą tak jak wprowadzili to w W7 jest to tzw. uśpienie hybrydowe, czyli połączone z hibernacją na wypadek wyłączenia dopływu prądu.

      Włączanie komputera po dostarczeniu zasilania to już jest akurat cecha platformy ATX. Każdy komputer tego typu może zostać tak skonfigurowany w BIOSie (Power up on power return) a najwyraźniej dzięki EFI system sam może tę opcje skonfigurować. Ale ja za bardzo nie przepadam za takim uruchamianiem, gdyż może się zdarzyć, że ktoś z niewiedzy przełączy w listwie przycisk zasilania lub będzie przerwa w dostawie prądu (w przypadku gdy ktoś nie odłącza sprzętu po wyłączeniu od sieci) i komputer sam się będzie uruchamiał bez potrzeby.

      Skomentuj

  28. batorki
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2012-09-20 13:31

    ja dość często instaluję programy które do menu start rzucają masę ikonek, jak to pójdzie w kafelki to idzie się posrać ze szczęścia scrolując ten syf,

    brak startu, burdel w kafelkach - podziękuje
    szybkość - wystarczy win7 z ssd

    Skomentuj

    1. Artistwolf
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-09-20 17:29

      Nie musisz mieć tego wszystkiego w kafelkach. Wystarczy, że rozwiniesz prawy pasek i dasz wyszukaj, a będziesz miał listę swoich programów tak jak w menu start, na dodatek chyba nawet lepiej posortowanych. A jeśli znasz nazwę programu, który chcesz uruchomić, nie musisz nawet otwierać bocznego paska! Wystarczy, że wpiszesz będąc w ekranie startowym pierwszą literę swojego programu, a otworzy Ci się lista tych zaczynających się na tą literę. Tak samo jak w menu start w W7...

      Skomentuj

      1. gormar
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2012-11-20 09:42

        Menu Start nie działa domyślnie w takim trybie jak to opisałeś. Po wciśnięciu klawisza już po jego otwarciu zaznaczana jest pierwsza od góry aplikacja/katalog na danym poziomie hierarchi, która(y) rozpoczyna się na daną literę.

        Tak jak napisałeś jest w Viście i właśnie to było/jest najbardziej krytykowane rozwiązanie w tym aspekcie funkcjonowania systemu operacyjnego. Wyszukiwanie może i jest "fajne" jak ktoś ma zainstalowane 10-20 aplikacji i to najlepiej o nazwach zaczynających się na różne litery, ale w przypadku większej ilości stacje się uciążliwe.

        Poza tym ja najczęściej korzystam z listy najczęściej otwieranych aplikacji w menu start W7. Czy jest coś takiego w Windows 8?

        Skomentuj

      2. gormar
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2012-11-20 09:53

        Jeszcze tylko gwoli uzupełnienia. Funkcja "lista najczęściej otwieranych aplikacji" to jest dla mnie tylko najczęściej używana w Menu Start. Za to najczęstrzy sposób uruchamiania najważniejszych dla mnie aplikacji (około siedmiu) to ikony przypięte do paska zadań Windows 7. Do tego jak otworzę kilka okien danego programu to są one grupowane pod jedną ikoną i dzięki temu mogę łatwiej się między nimi przełączać również dzięki podglądowi. Takiej funkcjonalności nie zapewni mi ułomny pulpit w Windows 8 :(.

        Skomentuj

  29. MiKo400
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-09-20 14:23

    Dziwią mnie ludzie którzy potępiają ten system, owszem przez jakiś czas windows 7 będzie jeszcze się nadawał do korzystania ale za kilka/kilkanaście lat straci wsparcie i chcąc nie chcąc każdy będzie się musiał przesiąść na kafelki.

    Skomentuj

  30. popo601
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-09-20 14:48

    Ja bym chętnie przetestował win8 ale nienawidzę robić formata :( robię tylko jak już naprawdę muszę.

    Skomentuj

  31. miglanc
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 14:58

    ctr+shift+esc -> otwiera sie wam menedżer zadań windows. po ukazaniu się jego okienka windows samoczynnie przechodzi do starego wyglądu pulpitu. zamykamy menedzera i cieszymy się "normlanym,starym" wyglądem pulpitu z rodziny MS

    Skomentuj

    1. gutko
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-09-20 15:15

      nie komplikuj sobie zycia. http://classicshell.sourceforge.net/ i masz stary dobry start z mozliwoascia wylaczenia kafli calkiem

      Skomentuj

    2. ALEKS_D_RAVEN
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-09-20 16:38

      może mam to jeszcze robić co każdy start systemu??

      Sorry, ale od ekranu zawalonego kafelkami mogłaby mnie rozboleć głowa(serio, z ikonkami tak mam).

      Nie chce się bawić w żadne modyfikacje systemu(windows to nie jest gra, tylko narzędzie, system który ma nam zapewnić spokojne i bezstresowe korzystanie z kompa).

      Skomentuj

      1. gutko
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2012-09-20 18:05

        hehe a skad pomysl ze co kazdy start? zainstaluj sprawdz i wywalisz jak sie nie spodoba a nie prezentujesz postawe "nie bo nie". start to jedna z lepszych rzeczy jakie MS wymyslil i niepotzrebnie od tego odeszli. w sumie nie rozumiem twojej wypowiedzi ale niech i tak bedzie

        Skomentuj

        1. Puszek_SE
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2012-10-30 16:57

          Przyjrzyj się hierarchii wypowiedzi.
          Komentarz Aleksa dotyczył kombinacji ctrl,shift,esc.

          Wyłączenie kafelek, to powinno być coś domyślnie dostępnego w zasiegu 5-15 kliknięć, a nie poprzez osobne łatki....

          Skomentuj

  32. repulsive
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 16:08

    Witam,

    Moje wyniki z V8 Benchmark dla:
    Intel i5 760 @ 2.80 Ghz (~3,6) / MSI p55 gd80, 1,5 TB WD15EARS, 6GB ram 1.8, Geforce 460 GTX top.

    Windows 7 x64 (SP1+) {instalowany 07.2011 ;-}

    Score: 9407
    Richards: 11297
    DeltaBlue: 11633
    Crypto: 19081
    RayTrace: 4422
    EarleyBoyer: 12435
    RegExp: 2029
    Splay: 12965
    NavierStokes: 16901

    Dlatego nie wiem jak wasze wyniki maja byc w ogole miarodajne :)

    Serdecznie Pozdrawiam

    Skomentuj

    1. silentpa100r
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-09-20 16:29

      heh to naprawde dziwne
      jak juz wczesniej pisalem sam mam takie oto wyniki w tym v8
      Score: 12297
      Richards: 12779
      DeltaBlue: 18181
      Crypto: 10988
      RayTrace: 19043
      EarleyBoyer: 25106
      RegExp: 2832

      AMD phenom2 965be 3,4Ghz,Gigabyte gtx 285,ssd 120gb adata s510 i 4Gb patriota 1600, a ijeszcze plyta asrock870extremeR2.0
      Dziwne ze twoje wyniki sa znaczaco gorsze?:O

      Skomentuj

    2. vaman7
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-09-20 18:04

      Coś słabe faktycznie to masz...
      Mój config (look w mój profil) osiąga takie wyniki:

      Score: 15780
      Richards: 18173
      DeltaBlue: 22070
      Crypto: 21924
      RayTrace: 24100
      EarleyBoyer: 32705
      RegExp: 4043
      Splay: 5677
      NavierStokes: 24165

      ; )

      Skomentuj

    3. KOXsu
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-09-21 21:28

      2500k 4.2Ghz 660ti... fajnie że mam procesor wydajny jak atom :D

      Score: 11454
      Richards: 14657
      DeltaBlue: 14091
      Crypto: 22590
      RayTrace: 5134
      EarleyBoyer: 13037
      RegExp: 2477
      Splay: 18344
      NavierStokes: 20883

      Skomentuj

  33. sampras
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 16:27

    Nie chcę nic mówić, ale mam E8400 i gf9600gt, 4Gb Ram, Dysk WD Black 1 TB i płytę ep31-ds3l a moje wyniki to:
    Score: 6161
    Richards: 5539
    DeltaBlue: 7405
    Crypto: 12970
    RayTrace: 2784
    EarleyBoyer: 7296
    RegExp: 1417
    Splay: 10692
    NavierStokes: 12686

    Coś mi tu nie gra z Waszymi...

    Skomentuj

  34. silentpa100r
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 16:32

    ba w najnowsze jego wersji
    Score: 11417
    Richards: 13743
    DeltaBlue: 17660
    Crypto: 15319
    RayTrace: 16650
    EarleyBoyer: 24148
    RegExp: 2892
    Splay: 3691
    NavierStokes: 18087
    jest to kompletny miszmasz w porownaniu do wszystkich podanych przez waz wynikow wiec sadze iz nie mozna tego bencha uznac za wiarygodnego

    Skomentuj

    1. KOXsu
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-09-21 21:29

      ta na bank hahaah

      Skomentuj

  35. lordjim
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-09-20 16:48

    Ja mam tylko pytanie jaki profil zasilania był wybrany podczas testów. Bo jeśli w ustawieniach były inne częstotliwości zegara Javascript dla IE to będzie powodowało spory rozjazd w wynikach.

    Skomentuj

  36. nad30
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-09-20 18:28

    Złożyłem zamówienie na ten system do nowego laptopa Asusa zapłacę tylko 68 zł to nie wiele tylko poczekam i zastanowię się czy warto skoro 7 jest zaje... systemem

    Skomentuj

  37. Andari
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 18:28

    mi 7mka startuje 20 sekund... a w v8 benchmark mam 12684 punktów... jakiś słaby ten sprzęt do testów mieliście

    Skomentuj

  38. creative357
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-09-20 19:20

    nie przekonało mnie to

    Skomentuj

  39. _ViNG_
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 19:28

    XP SP3 32bit %-)

    Score: 19443
    Richards: 20521
    DeltaBlue: 26771
    Crypto: 24174
    RayTrace: 28638
    EarleyBoyer: 44483
    RegExp: 5565
    Splay: 7629
    NavierStokes: 28436

    Skomentuj

  40. sonicx
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-09-20 19:32

    Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze i tak jest i tym razem. MS nie usunął przycisku Start po to, żeby komuś zrobić na złość, ale po to żeby "przekonać" ludzi do korzystania z kafelków. Jak nie ma wyboru to "wybór" jest łatwiejszy. Jak by zostawili możliwość włączenia przycisku Start to by ludzie go włączali i olewali kafelki. A jak ludzie zaczną już korzystać z kafelków to łatwiej będzie im wcisnąć tablecik lub telefon z Windowsem w wersji kafelkowej oczywiści.

    Tylko nie rozumiem czemu w wersjach przeznaczonych dla przedsiębiorstw również nie ma przycisku Start. Przecież te kafelki wyglądają niepoważnie :)

    Skomentuj

  41. DoberMan
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-09-20 21:14

    Score: 11654
    Richards: 14050
    DeltaBlue: 17356
    Crypto: 15569
    RayTrace: 17298
    EarleyBoyer: 23912
    RegExp: 2904
    Splay: 4058
    NavierStokes: 18383

    win7 64

    w chromie bylo wlaczonych kilka zakladek a i jeszcze kilka programow i Lineage2 w tle chodzi...no a komp moj jakas nowoscia nie jest...takze nie wiem skad takie wyniki...

    Skomentuj

  42. motofly11
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 21:30

    Windows 7 jest genialny, ktoś się ze mną nie zgadza ?
    Jeżeli Microsoft będzie dalej dążył do systemu metro, dostosowywał nowe systemy, programy (IE10) do czegoś takiego jak jest Windows 8 czyli stylu bardziej mobile i coś w rodzaju androida to ja dziękuję za Microsoft i chyba z czasem przejdę na Apple

    Skomentuj

  43. neur0sh1ma
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-09-20 21:35

    pierwszy minus - ludzie nie lubią takich drastycznych zmian w interfejsie. to "zbyt nowe", co wcale nie znaczy gorsze :) - system w8 miałem pobawiłem się i z braku kompatybilności w wiekszoscią moich progsów, usunałem... i tu zaczeły sie problemy bo mocno zakorzenia się w kompie, a ja nie korzystam z napędu optycznego, bazuję na USB.. miałem problem z instalacją z powrotem w7.

    Skomentuj

  44. irondick
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 21:47

    Pytanie do testujących 8. 1. Czy ikona aktywności sieciowej jest animowana w czasie przesyłania pakietów, czyli czy widać ruch przychodzący i wychodzący czy dalej ciemnogród? 2. Czy już można normalnie połączyć się z nawigacją GPS i mieć dostęp do plików w niej i do WinCE?
    3. Czy prawidłowo obsługuje Bluetooth V4?

    Skomentuj

  45. rafal045
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 22:11

    Score: 12411
    Richards: 15695
    DeltaBlue: 15607
    Crypto: 12217
    RayTrace: 17534
    EarleyBoyer: 24992
    RegExp: 2787


    e7400 3.6ghz
    4gb ram 700mhz
    dysk sega.. 80gb
    asus 9800gtx

    Skomentuj

  46. rafal045
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 22:12

    zapomniałem napisać system Windows 8 64bit

    Skomentuj

  47. rafal045
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 22:14

    Score: 12797
    Richards: 16550
    DeltaBlue: 20477
    Crypto: 19060
    RayTrace: 17724
    EarleyBoyer: 27984
    RegExp: 3285
    Splay: 4320
    NavierStokes: 15816

    Skomentuj

  48. Krzesąd
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-09-20 22:34

    Coraz częściej spotykam się z opiniami, odnośnie migracji ludzi na inne systemy. Z obserwacji zauważyłem, że część moich znajomych przenosi się na komputery Apple lub instaluje Ubuntu, któremu Microsoft zrobił ogromną przysługę usuwając Start i dodając Metro. Podczas projektowania Windowsa było zbyt dużo błędów w projekcie(np. zarządzanie uprawnieniami w systemie- które nieznacznie poprawili w Win7). Marketing, marketing i jeszcze raz marketing to strategia firmy.

    Co do wydajności może Win8 zyskał względem poprzednika lecz to był olbrzymi cios w tradycję firmy i przyzwyczajenia ludzi.

    Powoli ludzie otwierają się na inne rozwiązania i próbują zwalczyć przyzwyczajenia. Czy to się uda? Czas pokaże.

    Skomentuj

  49. matt105
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-20 22:47

    Kiedyś usłyszałem od M$ na temat W8 "...Staramy się dotrzeć do potrzeb wszystkich użytkowników..."
    Lecz ja tutaj szczerze nie widzę wielu klientów, brakuje np dobrego systemu operacyjnego do Tablet'ów W8 z Metro sprawdził by się świetnie i oczywiście kolejnym plusem by była obsługa aplikacji znanych z desktop'ów.
    Przepraszam na wstępie ale osobiście niezbyt polubiłem Androida i Ios w Tabletach który może ciut ograniczać ich zastosowanie :). Tak wiem jest kilka takich urządzeń lecz są niewygodne (dość małe ikonki W7) i mało atrakcyjne

    Skomentuj

  50. RV6x6
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-21 01:07

    To jest krypto reklama.Pamietacie niedawna "promocje".
    Powynajdywali konfiguracje i kilka testow gdzie sa jakies roznice.
    Widzialem kilka testow, roznice najczesciej sa zadne lub znikome, jesli sa to znikaja po wylaczeniu aero i zaktualizowaniu win7.
    Win 8 to zuo, coraz wieksze zamykanie platformy na wzor iosa ,tu chodzi o pieniadze a nie zysk uzytkownika.Inna sprawa ze win 8 nie bedzie do niczego potrzebny poki dx 11 nie odejdzie do lamusa, do tego czasu moze sie wkoncu ruszyc sprawa softu multiplatformowego, coraz wiecej sie w tym temacie dzieje.

    Skomentuj

  51. RV6x6
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2012-09-21 01:19

    Najbardziej rozwalajacy "test" to instalowaniue IE9.
    Buehehehehehe.
    "Po doglebnej analizie doszlismy do wniosku ze zainstalowanie czegos co juz jest domyslnie w systemie nie zajmuje wiecej czasu od zainstalowania tego na windows 7 ktory nie ma tego na plytce instalacyjnej..."

    Skomentuj

  52. gigitech
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-09-21 10:13

    Benchmark między tymi dwoma systemami jest niestety mocno naciągany. Lepiej nie brać go pod uwagę. Można go włożyć między bajki. Portal schodzi na psy, aby się utrzymać.

    Skomentuj

  53. Atak-Snajpera
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-21 16:11

    A ja bardzo często używam menu START. Szczęgólnie często otwieram Notatnik i Kalkulator. W win7 wszystko mam odrazu pod nosem bez wstukiwania czegokolwiek i bez przełączania się do tego kurewskiego pełnoekranowego pseudo-startu! Ten nowy START to tak jakby oglądać filmy za pomocą nakładki Media Center zamiast poprostu kliknąć na ikonkę filmu w exploratorze i oglądać w MPC-HC,VLC,... Przerost formy nad treścią.

    Skomentuj

    1. Artistwolf
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2012-09-22 17:02

      No właśnie w tym Metro jest wygodniejsze. Umieszczasz najczęstsze programy na ekranie startowym i masz dostęp tak błyskawiczny, jakiego w W7 w życiu nie zaświadczysz. Właściwie jeśli chodzi o dostęp do aplikacji, to W8 jest wszędzie szybszy za sprawą świetnego wyszukiwania. Trzeba się tylko przyzwyczaić odrobinę.

      Jeśli chodzi o intuicyjność, to Win 8 nie jest zbyt dobry. Natomiast jeśli chodzi o produktywność i funkcjonalność, to uważam ten system za krok do przodu względem Win 7.

      Skomentuj

      1. Atak-Snajpera
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-09-22 18:55

        W Win7 nic nie muszę umieszczać bo system sam pozycjonuje za mnie programy ,kyóre najczęściej uruchamiam. Dodatkowo mam odrazu dostęp do ostatnio otwartych dokumentów przez dajmy taki notatnik! No i nie muszę się ciągle przełączać między desktopem a pełno-ekranowym pseudo startem!

        Skomentuj

  54. Kieresz
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-09-21 18:50

    wam sie siodenka 45 sekund ładuje? wtf?

    Skomentuj

    1. KOXsu
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-09-21 21:31

      nie w 5sek

      Skomentuj

  55. Next_Gen_1987
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-21 19:59

    Może będą ''ludzie'' z tego Windowsa 8... po pierwszym SP1 - Service Packu ;-)

    Skomentuj

  56. BIBKU
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-22 08:57

    za godzinkę sprawdzę w8 ee x64 english i zobaczymy z czym się to je ...

    Skomentuj

  57. SzymonD
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-09-22 10:29

    Testy potwierdzają moje odczucia. Rzeczywiście ósemka jest żwawsza i jakoś szybciej to wszystko chodzi, lecz trudno jest się przyzwyczaić do interfejsu metro. Lecz po dłuższym użytkowaniu można to sobie przyswoić, co nie zmienia faktu, iż system przygotowany jest bardziej do urządzeń mobilnych.
    Po długim okresie znów przesiadłem się na Win7. Póki co 7 górą jeśli chodzi o interfejs który w ósemce jest jeszcze nie do końca (tak mi się wydaje) dopracowany jeśli chodzi o wygodę na zwykłym PC :)

    Skomentuj

  58. ste-fan
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-09-22 14:26

    jak każde dziecko MS musi być lepsze, ładniejsze i szybsze od starszego taka już rola ewolucji:
    a tak przy okazji testów, moje wyniki V8 Benchmark Suite:
    FF: 7206
    IE: 2718
    Ch: 8512
    na Windows 7, który ładuje mi się ze wszystkimi "śmiećmi": 37 sek !

    Skomentuj

  59. LordZod
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-09-22 16:14

    Nie wiem o co ludzie tak płaczą z tym menu start. Od dawna już jest kilka aplikacji które przywracają start z siódemki, a instalacja zajmuje parę sekund. Na każdym forum gdzie jest jakikolwiek temat o Win8 podawane są linki do instalek. W tej chwili to już jest takie narzekanie, żeby sobie ponarzekać, bo z metro można całkowicie zrezygnować i nie używać tego wcale jeśli się nie ma na to ochoty.

    Skomentuj

    1. gormar
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-20 10:02

      Przywraca menu Start z pełną funkcjonalnością znaną z Windows 7 (lista najczęściej używanych aplikacji, oddzielna lista ostatnio otwartych plików dla poszczególnych aplikacji), czy tylko z katalogami zawierającymi skróty do zainstalowanych aplikacji?

      A jest coś co przywraca funckjonalność paska zadań znaną z Windows 7 (przypinanie, grupowanie i podgląd okien aplikacji), czy tego już się nie da poprawić?

      Skomentuj

  60. BIBKU
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-09-22 16:39

    metro fajnie wyglda na wielkim tv taka zaleta jak na teraz ...

    Skomentuj

  61. RV6x6
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-22 20:21

    Ms powinien zrobic Win8 barebones czy cos.
    Jadro win8, pulpit start zarzadzenie itp w stylu win xp.
    No i bez app stora.Ale gdzie tu interes dla ms-a.
    Albo jeszcze prosciej, wstawic do xp 64 dx 11, z przyjemnoscia bym za ten system wybulil naet tysiaka bo wiedzialbym ze mialbym na te 5 lat jak nic.

    Skomentuj

    1. chibi90
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-09-23 13:18

      wystarczalaby nakladka na win 8 i bys byl bardziej zadowolony (ja rowniez), poniewaz ten system jest naprawde szybszy. mankament jest tai ze ciezko sie go obsluguje. moja praca, to okolo 15 okienek naraz otwartych, na gui 8 nie da sie pracowac :)

      Skomentuj

      1. Sinvar
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2012-09-23 20:09

        jasne, bo desktop z Win8 niesamowicie różni się od tego z Win7

        Skomentuj

      2. BIBKU
        Oceń komentarz:

        -3    

        Opublikowano: 2012-09-24 08:00

        człowieku tam brakuje tylko guziczka start , reszta jest o wiele lepsza i szybsza , tails jak nie chcesz nie tykasz i tyle ....

        Skomentuj

  62. tomangelo
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-09-22 21:22

    Kolejny test na nowiutkim kompie. A testów na kilkuletnim sprzęcie jak na lekarstwo.

    Skomentuj

  63. repulsive
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-09-23 17:06

    Poza tym, BARDZO jestem ciekaw jak wygladaja kwestie szpiegostwa przez M$ w Win$hit8, bo jak dobrze pamietam juz bylo kilka glosnych odkryc....

    Skomentuj

  64. BIBKU
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-09-23 18:24

    fxaa włączone ze sterownika karta nvidia : powoduje spadek rozdzielczości i błędne wyświetlanie tails co śmieszne . Pierwszy błąd jaki natrafiłem .

    Skomentuj

  65. grezur
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-23 22:20

    Droga redakcjo! A czy moglibyście sprawdzić Windows 8 na laptopie pod względem czasu pracy na baterii? Wiem, że porównanie WinXP vs Win7 wypadało na korzyść tego drugiego, ciekawe czy i tym razem poprawiono zarządzanie energią co w przypadku laptopów jest bardzo istotne. Przy braku zewnętrznego zasilania (np. w podróży) nawet dodatkowe 10 minut jest dość znaczące :)

    Skomentuj

  66. Gremi
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-25 18:41

    No, a teraz proszę o test 7 x64 vs. 8 x64 z wyłączonymi wszystkimi bajerami graficznymi w tym pierwszym...

    Skomentuj

  67. BIBKU
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-26 08:17

    Mam wrazenie jakoby gry dzialaly szybciej na 8m .

    Skomentuj

  68. Morgi.
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-29 22:53

    8 - wspaniały system

    Skomentuj

  69. aleksander12
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-01 20:32

    Pirata można sprawdzić hehe :D poza tym szkoda kasy

    Skomentuj

  70. RKSPBPL
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-06 18:14

    Co do testu Google V8 Benchmark:

    Ubuntu 11.04 (2.6.38-15-generic) zainstalowany na pendrive 8 GB Kingston DT 100, E8400.

    Opera 12.01 (1532) | Firefox 15.0.1

    Score: 3072 | Score: 5100
    Richards: 3668 | Richards: 5500
    DeltaBlue: 3094 | DeltaBlue: 5826
    Crypto: 3135 | Crypto: 14013
    RayTrace: 3370 | RayTrace: 2934
    EarleyBoyer: 3640 | EarleyBoyer: 4510
    RegExp: 1168 | RegExp: 1204
    Splay: 5721 | Splay: 7324
    NavierStokes: 2719 | NavierStokes: 8738

    Skomentuj

  71. csMKJP
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-10-16 12:33

    Na benchmark3d jest test "Gaming Performance"

    Win7 vs win8 : 2804,18 - 2630,66 wygrał Windows 7.

    Najgorzej wypadł win8 w Arma2

    Skomentuj

  72. dexiji
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-23 22:41

    czy w win8 da sie wylonczyc wszystkie efekty wizuaaalne jak w win7?

    Skomentuj

  73. renholder1987
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-10-25 22:52

    po co zmieniać coś dobrego na coś"lepszego",Jeżeli cos działa dobrze spełnia Twoje oczekiwania w 112% to po co to zmieniać?!

    Skomentuj

  74. JaffaR
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-10-28 15:58

    Niezależnie od szybkości i wydajności ósemki jego interfejs skutecznie mnie odstrasza. Znaczy się, ogólnie to mi się podoba, bo ładny jest, ale pasuje bardziej do telefonów i tabletów niż komputerów osobistych... Póki nie będę zmuszony do zmiany systemu, to jednak pozostanę przy obecnym, dobrze mi znanym i intuicyjnym.

    Skomentuj

  75. Puszek_SE
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-10-30 17:05

    Ja póki co nie planuje się przenosić na 8. Widziałem u paru znajomych jak się to obsługuje i troche się zawiodłem.

    Najbardziej zdzwiło mnie wyłączanie systemu, do którego kolega nie mógł się dobrać bez uprzedniego wylogowania
    (cały proces to było jakies 10s klikania...) - nie powiem, sam stwierdził, że nie wie jeszcze, czy czasem nie ma szybszego sposobu, ale fakt faktem, bylo to nieco dziwne.
    ________

    Może niektórych zadziwię, ale ja osobiście zwykłem b. czesto korzystac ze startu. Zarówno z szybkiego uruchamiania (które ponoć nawet zostało w kafelkach, ale po co przenosić to coś do menu zajmującego ~~10x więcej miejsca??), ale również z auto-listy ostatnio używanych aplikacji.
    W połączeniu z przypinaniem aplikacji do paska zadań, pozwoliło mi to znacząco zniwelować 'zasmiecenie' pulpitu.

    Domyślam się, że kafelki w pewnym stopniu zachowały tą funkcjonalność, ale bez przesady, nie musi to przecież zasłaniać całego ekranu, przez 10 lat (nie jestem pewien, ale pod XP chyba też to było?... - wtedy jeszcze nie korzystałem) mogło się to mieścić na malutkim pasku i nie zmuszało do przerywania ew. konwersacji na chacie, bądź oglądanej transmisji...

    Innymi słowy, jeżeli funkcjonalność zmusza mnie do tymczasowej utraty wglądu w to co robię, jest ona ergonomicznym krokiem wstecz.

    Skomentuj

  76. Piotr_L
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-10-31 09:39

    Mam WIN8 i po paru godzinach... porostu usunąłem większość kafelków. Został: Pulpit, Sklep, Pogoda, Kalendarz. Resztę tych z modern odpiąłem a wstawiłem skróty do programów ze zwykłego pulpitu. I działa. IMHO nie warto sobie zawracać głowy aplikacjami z MODERN, ale same kafelki poprawnie sprawdzają się w roli utuczonego menu start :-D I tyle.

    Skomentuj

  77. arekpc
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-05 18:33

    Ja mam plany przejścia na win8 bo cały czas korzystam z XP juz były przymiarki do 7 ale wolałem poczekać co widzę po testach opłaciło się i już zaczynam liczyć papierkowe banknoty z którymi będę musiał się rozstać :(

    Skomentuj

  78. yansen
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-15 21:42

    Jaki był motyw przewodni artykułu?

    Skomentuj

  79. joaqhin
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-11-18 04:37

    a propos paska to w 7 też można przenieść na boki i ukryc .
    ale ja uważam że zeby cos krytykowć ,i/lub wypowiadać sie na jakis temat trzeba go poznać (po używać) to raz
    dwa ,wg mnie każdy postęp jest na +,więc jeśli nie utrudnia pracy etc to OK
    tak samo w grach widziałem w necie wiele testów /różnych/i w wielu był nieco szybszy,a w zadnym chyba wolniejszy ,wiec nie wiem co skłania tak wielu do wieszania nań psów.
    Chyba że juz tak wielu ludzi dobrze go poznało(watpie)i nastreczył mu problemów .wieć jak sie nie podoba METRO itp rzeczy to OK nie instaluj ale nie potępiaj za to innych,ani nie mów że do dupy itp.
    Ja osobiście za kilka dni obczaje temat własnoręcznie/ocznie

    Skomentuj

  80. slawekgem
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-11-18 09:30

    Na wstepie powiem ze sporo gram jako relaks po pracy (battlefield, cod, fifa etc) oraz bardzo duzo pracuje z internetem (miliony otwartych okien) i na plikach sciagnietych z internetu.
    Bardzo sceptycznie podchodzilem do zmiany systemu bo xp byl dla mnie bardzo dobry etc. Vista u mnie zagoscila max 2h bo byly z nia wieczne problemy.
    Win 7 no coz dla mnie jak na razie najlepszy system...az do czasu win 8!
    Mialem consumer preview i po okolo godzinie uzytkowania kupiem oryginalny ze strony microsoftu (akurat było promo i upgrade z consumer preview do win 8 pro kosztowal £25).
    System super szybki, swietnie zorganizowany. Sprawa sterow lepiej rozwiazana niz w 7.
    Trzeba sobie kilka rzeczy poorganizowac ale jest swietny.
    Ze nie ma manu start? I tak uzywalem go tylko do wylaczania kompa :)

    Skomentuj

  81. tomek25poznan
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-12-29 11:41

    Testowałem jeden i drugi system.NIestety do windowsa 8 trzeba się przyzwyczaić ze względu na pulpit.A tak do systemu nie ma się co czepiać.Ja zostaję przy moim Opensuse.A na stacjonarce xp.Do grania nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.

    Skomentuj

  82. erystr
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-01-02 04:50

    Benchmarki mówią same za siebie - W8 jest po prostu nieco szybszy od W7, jednak ja pozostanę dalej na swoim W7 ponieważ uważam (używałem ten system więc nie piszę o czymś czego nie przeżyłem) że interfejs metro ma sens jedynie przy używaniu ekranów dotykowych i/lub touchpadu z multitouchem ponieważ używanie samej myszki przy tym interfejsie jest po prostu katorgą... Mam żal do Microsoftu że nie dali możliwości wyboru interfejsu (metro ui czy normalny pasek start) tylko narzucili metro a jak ktoś chce pasek start to musi płacić zewnętrznym firmom za program który to umożliwia...

    Skomentuj

  83. piwek1985
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-01-31 03:45

    Google V8

    Score: 6339
    Richards: 7735
    DeltaBlue: 9898
    Crypto: 8715
    RayTrace: 8181
    EarleyBoyer: 13520
    RegExp: 1705
    Splay: 2112
    NavierStokes: 9806

    Windows 8 32bit
    Stary dobity Acer Extensa 5200
    2GB Ram DDR2 667MHz
    Dysk 2,5" 500GB Sata2
    Procek M440 1,86GHz zmieniony na Intel T5500 2x1,66GHz
    Włączone wszystkie usługi standardowo
    Wszystkie aktualizacje wgrane i troche softu
    i jakoś tragedii nie widzę, system szybki i stabilny. Jak na takim padle Win8 plynnie chodzi po kilku godz używania to na wszystkim pójdzie więc nie narzekajcie gimbusy. Bez obrazy dla starszych ludzi przyzwyczajonych do XP

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Od komentujących wymagamy przestrzegania netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

175 komentarzy