Nauka

Czekolada „z prądem” - równie dobra, a mniej tłusta

Wojciech Kulik | Redaktor serwisu benchmark.pl
14 komentarzy Dyskutuj z nami

Czy istnieje sposób na uczynienie czekolady zdrowszą? Według fizyków z Filadelfii kluczem jest... prąd.

Któż nie lubi czekolady? Niektórzy jednak odmawiają jej sobie ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu. Zespół naukowców z filadelfijskiego Temple University odkrył jednak sposób na ograniczenie tego ostatniego bez najmniejszego wpływu na smak czekolady.

Czekolada mleczna, która ląduje na półkach sklepowych zaczyna swoje życie jako ciecz o bardzo wysokiej gęstości. Z powodu tej swojej cechy jej wytwarzanie jest problematyczne – w fabrykach może dochodzić do blokowania maszyn i rur. Sposobem, w jaki producenci radzą sobie z tym problemem, jest dodawanie masła kakaowego – sprawia ono, że czekolada jest bardziej płynna, ale równocześnie też bardziej tłusta.

Fizycy z Filadelfii odkryli rozwiązanie. Według nich wystarczy przyłożyć pole elektryczne w taki sposób, by prąd płynął w tym samym kierunku co czekolada, by zmniejszyć jej lepkość. To pozwala ograniczyć zawartość tłuszczu w czekoladzie – jak wykazały testy – nawet o 20 proc. Równocześnie zmianie nie ulega smak. Niektórzy obawiają się, że mniejsza zawartość masła kakaowego może jednak mieć jakiś wpływ.

Podobno już trwają rozmowy z „dużym producentem czekolady”, który ma rozpocząć testy nowej technologii.

Źródło: TechSpot, Temple Universtiy

Komentarze

14
Zaloguj się, aby skomentować
avatar
Dodaj
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    rlistek
    Tłuszcze w czekoladzie akurat są zdrowe. Cukry nie są -.-
    10
  • avatar
    BluePandoraBox
    niech się odfrandzlują od czekolady

    ma być tucząca, słodka i lepka, w końcu to czekolada,
    wiedzieliście że wyzwala podobne enzymy w mózgu jak te które są wydzielane podczas seksu ;)
    chyba że chcą robić niskokaloryczne produkty dla wieszaków na ubrania które się zadowalają liściem sałaty na cały dzień, ale wtedy niech to dobrze oznaczą abym nie kupił przypadkiem takiego wynalazku :P
    jak na razie wszystkie niskokaloryczne produkty czekoladopodobne które miałem okazję próbować smakują paskudnie

    strona zmienia profil? co czekolada ma do komputerów? bo chyba nie chodzi o prund :P
    a może teraz mogą się tu pojawić info o tosterach, suszarkach, serach, mleku itp. wrrr
    jestem ciekaw jak przemycicie jajka :)))
    10
  • avatar
    Balrogos
    Przeciez tluszcz przewodzi smak wystarczy wypic mleko swieze od krowki a potem wypic mleko 0% smakuje jak mleko z woda w poprocji 50/50
    5
  • avatar
    kowal754
    ja o innym "prądzie" myślałem ;)
    2