Bezpieczeństwo

Uważaj na zdjęcia przesyłane przez znajomych w Messengerze

Wojciech Kulik | Redaktor serwisu benchmark.pl
16 komentarzy Dyskutuj z nami

Zdjęcie może okazać się złośliwym oprogramowaniem, które zablokuje dostęp do plików na komputerze. Na Messengerze grasuje poważne cyberzagrożenie.

Polscy użytkownicy Facebooka donoszą o bardzo poważnym (i mającym ogromną skalę) problemie – przez komunikator Messenger rozpowszechniane jest złośliwe oprogramowanie, które może zablokować dostęp do plików na waszych komputerach.

Jak informuje Niebezpiecznik, atak wygląda następująco: na Messengerze otrzymujemy od znajomego plik o nazwie photo_XXXX.svg (gdzie XXXX oznacza ciąg cyfr), który w rzeczywistości jednak nie jest zdjęciem, lecz złośliwym oprogramowaniem.

Jeśli otworzyłeś plik:

UWAGA! Jeśli padło się ofiarą, należy natychmiast wyłączyć komputer (odłączyć zasilanie) i doczytać newsa na innym urządzeniu. 

Jeśli po ponownym uruchomieniu komputera pliki nie są jeszcze zaszyfrowane, a korzystało się z przeglądarki Chrome, można spróbować usunąć szkodliwy dodatek (katalog jegjfinhocnmomhpgmnbjambmgbifjbg w katalogu Extensions) ręcznie:

  • Windows: C:\Users\\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default
  • Mac OS X: Users//Library/Application Support/Google/Chrome/Default
  • Linux: /home//.config/google-chrome/default

Jeśli nie otworzyłeś pliku:

Jeśli użytkownik będzie chciał zobaczyć zdjęcie, w jego przeglądarce uruchomi się skrypt zapisany w pliku. Następnie użytkownik zostanie przekierowany na stronę, (nieźle) podszywającą się pod YouTube, która prosi o doinstalowanie kodeku wideo o nazwie „Ubo”.

Instalacja dodatku do przeglądarki oznacza oddanie „Ubo” pełnej kontroli nad swoim kontem. Złośliwe oprogramowanie zmienia numer telefonu na Facebooku na swój, odcina ofiarę i szyfruje pliki na jej komputerze.

Pod żadnym pozorem nie otwierajcie więc takiego zdjęcia i przekażcie tę informację wszystkim znajomym.

Źródło: Niebezpiecznik

Komentarze

16
Zaloguj się, aby skomentować
avatar
Dodaj
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    mastah84
    A może po prostu uważaj na fejsbuka? Odinstaluj fejsbuka albo chociaż wyłącz go na swoim telefonie? To to ma dopiero same zalety.
    2
  • avatar
    Konto usunięte
    Z konta mojego znajomego została wysłana taka wiadomość.
    1
  • avatar
    kokosnh
    Nie mam znajomych...
    1
  • avatar
    dmjs23
    " od znajomego plik o nazwie photo_XXXX.svg " przecież każdy użytkownik ( tak mi się wydaje ) wie że plik ".svg" nie jest popularnym formatem dla zdjęć lub grafik a dodatkowo mogę stwierdzić że mało kto zna takie rozszerzenie.
    Jest taka fajna zasada bezpieczeństwa na PC jeżeli coś wygląda podejrzanie i nie znasz tego typu plików to nie uruchamiaj ich.
    1
  • avatar
    HoseArkadioMorales
    Do mnie pisze SexownaMagda żebym jej odpisał na 92521.
  • avatar
    darioz
    Na linuksa nic się nie stanie, bo trzeba byłoby nadać temu wirusowi prawa roota a to wcale nie takie proste!!! W dodatku społeczność open source wyda łatkę i po paru godzinach wirusek stanie się całkowicie bezużyteczny!!!
    Nie chcesz mieć wirusów? Nie chcesz wydawać setek złotych na i tak nie działające programy antywirusowe? Zapraszam do zainstalowania Ubuntu a zapewniam cię że wirusy staną się tylko przeszłością!!!
    -6
  • avatar
    baca130
    A mi żaden znajomy nie przysłał tego "zdjęcia" :(