Na topie

Czy warto kupić Xbox One X - 5 powodów za i 5 przeciw!

Autor:

Szef strefy Gry

więcej artykułów ze strefy:
Gry

Kategoria: Gry Sprzęt do gier Konsole do gier Tematyka: 4K Full HD HDR Na Topie wideo 4K Producenci: Microsoft

Każda nowa konsola kusi. Szczególnie jeśli tak jak Xbox One X obiecuje wiele. Ale czy warto w nią inwestować? Oto szybki rachunek sumienia nowego Xboxa.

  • Czy warto kupić Xbox One X - 5 powodów za i 5 przeciw! | zdjęcie 1
Ocena redakcji

4

dobry

 

A A

Decyzja o zakupie nowej konsoli nigdy nie jest łatwa, szczególnie teraz, gdy już posiadamy którąś z poprzednich edycji. Było ich przecież sporo. Sony Playstation 4 wpierw dostało „slimkę”, a później wersje Pro, dla bardziej wymagających graczy. Microsoft też nie próżnował odświeżając swoją konsolę i dając nam naprawdę ładnego Xboxa One S

Xbox One S czy dopłacić do Xbox One X?

Teraz na to wszystko na scenę „wjeżdża” jeszcze Xbox One X – najpotężniejsza konsola na świecie. Ponoć. I owszem, specyfikacja sprzętowa nowego Xboxa robi wrażenie, szczególnie zapowiadana moc 6 teraflopów… tylko czy gracze kupując konsole patrzą na słupki i wykresy? Ano właśnie.

Xbox One X - pudełko i konsola

Skoro tak to może czas zastanowić się co tak naprawdę przemawia za zakupem nowej konsoli Microsoftu. Oto 5 powodów dla których warto sięgnąć po Xbox One X, i….5 dla których nie warto tego zrobić. Nikt nie mówił przecież, że decyzja będzie prosta.

Argumenty „za” Xbox One X

1. Dedykowany telewizoreom 4K

Wreszcie Xbox One dedykowany telewizorom 4K.  Co prawda poprzedni model „S” także wspierał rozdzielczość Ultra HD, ale było to jedynie pozorne, skalowane 4K. W przypadku Xbox One X owo magiczne 2160p ma być normą. Może nie dla każdej nowej gry będzie to natywne 4K, ale jest już blisko. No i jeszcze oczywiście HDR wraz z szeroką paletą barw. Dla tych bajerów warto pomyśleć o nowej konsoli Microsoftu.

2. Wszystkie wydane dotąd tytuły będą działać

Całkiem imponująca biblioteka tytułów. Jakby nie patrzeć, Xbox One X to wciąż „stary, dobry” Xbox One, choć mocno dopakowany. Oznacza to, że wszystkie wydane dotąd tytuły będą na nim działać. Mało tego, będą działać lepiej. I to nie tylko dlatego, że X od startu oferuje większą wydajność. Spora część producentów już zapowiedziała specjalne łatki do swoich gier, które mają je upiększyć na Xbox One X.

Xbox One X Enhanced Games

3. Dwie duże usługi dające nieograniczony dostęp do sporej liczby gier

Dwie duże usługi dające nieograniczony dostęp do sporej liczby świetnych gier. Mowa tu oczywiście o EA Access i Xbox Game Pass. Obie działają na zasadzie miesięcznej subskrypcji, gdzie za niewielką kwotę możemy bawić się do woli przeróżnymi, także tymi najnowszymi grami. I choć Xbox One S też to oferuje to jednak pamiętajmy, że a) konkurencja nie posiada takich usług, i b) tu również mogą znaleźć się gry „ulepszone do Xbox One X”.

Xbox One X - Xbox Game Pass

4. Wbudowany napęd 4K Ultra HD

Wbudowany napęd 4K Ultra HD. Ktoś powie pewnie „ale zaraz, to już miał Xbox One S”. Jasne, ale nie zmienia to faktu, że jest to jeden ze sporych atutów nowego Xboxa. Wszak jego konkurent odtwarzacza płyt 4K nie posiada.

5. Wsteczna kompatybilność

Wsteczna kompatybilność. Co by nie mówić o pomyśle powrotu do starych gier, ta unikalna dla konsoli Microsoftu idea bardzo spodobała się graczom. Szczególnie, że całkiem niedawno do sporej już bazy tytułów z Xboxa 360 dołączyły te z wtotalnie pierwszego Xboxa. Najbardziej zamierzchłej generacji.

Xbox One X - backwards compatibility

Tak oto wyglądają argumenty „ZA”. Całkiem niezłe, prawda? Jakie mogą być zatem powody dla których nie warto myśleć o zakupie Xbox One X?

Argumenty "przeciw" Xbox One X

1. To nie jest nowa generacja konsoli

To żadna nowa generacja. To po prostu Xbox One na sterydach. Microsoft poszedł za ciosem Sony i jego Playstation 4 Pro i zaserwował graczom to samo, tylko znacznie mocniejsze. Jeśli więc posiadasz w domu Xbox One S to dobrze zastanów się czy potrzebujesz nowej konsoli. 

Xbox One X  i Xbox One S

2. Niewielka liczba gier na wyłączność

Niewielka liczba gier na wyłączność. Chodzi oczywiście o takie tytuły, które byłyby w stanie pokazać prawdziwą moc drzemiącą w Xbox One X. Owszem mamy tu prawdziwe perełki pokroju Forza Motorsport 7 czy Gears of War 4, ale to wciąż trochę za mało. Szczególnie, że funkcja Xbox Play Anywhere, choć w założeniach świetna, bo pozwalająca na zabawę w wybrane gry i na konsoli i na pececie z Windows 10, tak naprawdę podbiera Xboxowi najsmakowitsze kąski.

3. Bez telewizora 4K mniej atrakcyjna

Bez dobrego telewizora 4K ani rusz. Ktoś powie pewnie teraz, że ten argument jest mocno naciągany, bo przecież Xbox One X bez problemu śmiga na telewizorach FullHD nawet wówczas oferując całkiem sporo ulepszeń, od lepszych tekstur, po większą płynność. Ale chyba nikt nie zaprzeczy, że pełnie możliwości tej konsoli da się wykorzystać jedynie we współpracy z odbiornikiem 4K, z HDR’em i szeroką paleta barw. 


Insect to chyba najlepsze demo wszystkich wizualnych bajerów 4K UHD

4. Nie ma za wiele różnic do Xbox One S

Mocna konkurencja, także w postaci…Xbox One S. Wydaje się to śmieszne? Może trochę, ale zadajcie sobie pytanie – w czym Xbox One X jest lepszy od „eski”. Gdyby tak spojrzeć całościowo to tych różnić aż tak wiele nie ma. W przypadku nowego X’a kupujemy surową moc, której prawdziwy potencjał ma szansę dopiero się objawić. Na to niestety trzeba będzie nieco poczekać.

Microsoft Xbox ONE S 1TB

Cena od 1 299.00 do 1 299.00

Zobacz wszystkie oferty

Xbox One X is a monster

5. Wysoka cena

Cena… I tu widzę największy problem Xboxa One X. Nie oszukujmy się bowiem, ponad 2000 zł to całkiem sporawo jak za nieco podrasowaną dotychczasową generacje. I to nawet, jeśli to „nieco” jest większe niż w Playstation 4 Pro. Do tego dochodzą jeszcze możliwe promocje na model „S”. Już teraz przebąkuje się coś o czarnopiątkowej, wielkiej wyprzedaży za oceanem, w czasie której Xboxa One S będzie można wyrwać za kwotę mniejszą niż 700 zł. No to teraz zestawcie ją sobie z obecną ceną bestii, jak mawiają o X’ie niektóre media. Co wyszło? Ano właśnie…

Xbox One X - gamepad

Xbox One X pod choinkę? Decyzja należy do Was

Nowa konsola to zawsze spora radocha. Szkoda trochę, że Xbox One X nie oferuje większej ilości bajerów, które w jakiś sposób czyniły by ją bardziej ekskluzywną platformą. Taką, która z miejsca nagradzałaby posiadających ją graczy, czy to ciekawszym interfejsem, czy specjalnymi dodatkami czy też, co chyba najważniejsze, grami na widok których znajomi zaliczyliby gremialny opad szczęki. 

Xbox One X

Cena od 2 099.00 do 2 199.00

Zobacz wszystkie oferty

Ale choć tego wszystkiego brakuje to wciąż ciekawa alternatywa dla osób, które dopiero teraz myślą o wejściu w konsolowy świat, z przytupem. Albo też wreszcie zdecydowały się porzucić Xboxa 360 bądź Playstation 3. Czas ku temu najwyższy…

Xbox One X w czapce

Odsłon: 14412 Skomentuj artykuł
Komentarze

42

Udostępnij

Sprzęt do gier w marketplace

  1. PeterMac
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-11-15 15:50

    "W przypadku Xbox One X owo magiczne 2160p ma być normą. Może nie dla każdej nowej gry będzie to natywne 4K, ale jest już blisko."

    Blisko a jak ze daleko :), wiekszość gier tak samo jest przeskalowywana w górę bądz korzysta z dynamicznej rozdzielczości jak PS4 Pro.

    Zeby było mozna mówić o natywnym 4K w 60fps w każdej grze potrzeba byłoby tu mocy na poziomie GTX 1080Ti ~12TFLOPS i to tez tak na styk a nie śmiesznych 6TFLOP.
    Forza Horizon 3 lata tylko w 30FPS, tak samo Rise of The Tomb Raider który jest dobrym benchmarkiem wydajności.
    W tej cenie to dobra maszynka ale dla posiadaczy PC z mocnym GPU to kompletnie zbedny sprzęt.

    Skomentuj Historia edycji

    1. owatanka
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2017-11-15 17:55

      Jakos trudno mi znalezc jakis dobry argument za kupieniem XB1X ani dobrych gier ani ciekawych na wylacznosc bo praktycznie kazda jaka jest jest tez na PC gdzie zawsze jest lepsza grafa wiec wlasciwie jakie ma plusy xbox 1 x?

      4k hmm moze nastepne ps5 bedzie latalo w 4k o ile producenci zdecyduja sie na wprowadzenie ukladow MCM czyli kilku malych ukladow graficznych sprzezonych w jeden ,zmniejsza to dramatycznie koszty produkcji w porownaniu do monolitycznych ukladow gpu oraz zmiejsza ilosc odpadow z wafli krzemowych.

      Wystarczy sobie wyobrazic 4 gpu 1050ti vs 1 titan X
      tak na szybko ceny "caly" 1050ti to jakies 650zl x 4 = 2600
      titan x okolo 5000zl

      A juz 3 gpu w sli wyprzedzaja wydajnosciowo titana x.

      To tylko takie gdybanie bo wiadomo ze ceny wygladaja zuplenie inaczej jesli chodzi o zwykle uklady gpu wyciete z wafi krzemowych bez pamieci ram plytek pcb i innych elementow gdzie na plytce mcm bedzie tych elementow mniej.

      Dodatkowo trzeba zaznaczyc ze uklad mcm to nie jest sli a natywny uklad ktory jest tak zaprojektowany aby dzialal jak calosc.

      Jeszcze lepiej bedzie to wygladalo w PC gdzie bedzie pewnie 6 lub nawet 9 ukladow GPU oj przyszly rok zapowiada sie ciekawie.

      Skomentuj

        1. owatanka
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-11-15 22:02

          Zacznijmy od tego ze xbox1x tylko w wybranych tytulach osiaga pseudo 4k i to w 30fps a prawdziwe 4k na xbox to chyba tylko ostatnia forza posiada co zreszta widac po wiekosci instaliki.
          Forza zreszta swietnie pokazuje ze nie trzeba miec mocnego kompa do 4k tylko czy jest sens grania w 4k i 30 fps? czy lepiej w 2560x1440 i 60fps.

          No dobra u znajomego widzialem 4k "pseudo 4k" na ps4 pro no wyglada lepiej niz fullhd obraz jest ostrzejszy wogole widoki w takim horizon sa naprawde spektakularne gdzies tam deszcz pada ,noc ,las wschodzi ksiezyc promienie swiatla przebijaja przez liscie oswietlajac mokre rosliny... ale to dalej dziala wolno widac ze jest to 30 fps widac ze tlo gry podczas obracania kamery klatkuje widac poprostu ze gra dziala wolniej.

          Jak narazie xbox1x to pokaz sily a brak wnetrza jesli powiesz ze baza gier xboxa wzrasta bo ma wsteczna kompatybilnosc to ci odpowiem ze tak fajnie sie gra w stare gierki ale jednak wole jesli te stare gierki sa wydane w nowej oprawie tak aby mlody gracz mogl zobaczyc jak wyglada nowa gra a nie sie zniecheca stara grafika z orginalnej wersji gry.
          Probowalem wielokrotnie zachecic znajomego do gry w final fantasy 7 i 8 oraz vagrant story ale mowi ze nie chce w to grac bo slaba grafa no i co zrobic.

          Jesli o portfolio gier chodzi to chyba z pc zadna konsola nie ma startu a to ze wzgledu mnogosci emulatorow wszelkiej masci mozna pograc praktycznie w kazda starsza gre wiec i tu xbox jak i playstation przegrywaja sromotnie.

          Skomentuj

          1. owatanka
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2017-11-16 16:59

            Sam nie czytasz wlasnych postow najpierw napisales multiplatforma a nastepnie ze xbox1x jest najszybszy , pc tez nalezy do multiplatformy wiec jest to najszybszy sprzet do grania.

            Nastepnie piszesz o telewizorach czy ja gdzies pisalem cos o telewizorach? napisalem o rozdzielczoscu UHD i do tego nie wspominalem o zadnych detalach ale u ciebie w glowie sie pojawily najnizsze detale pewnie wolisz grac w 4k na niskich detalach w 30fps niz w 2560x1440 60 fps na najwyzszych detalach ok twoja sprawa ale nie reklamuj xboxa jako niewiadomo czego bo to zly wybor i jesli ktos mysli logicznie to widzi to jak na dloni kupujesz konsole dla dzieciakow? ok wiec moze niech beda jakies gierki na niej? pewnie czemu nie wiec jaka konsola? no i znowu klapa bo xbox ma malo gier dla dzieciakow a wiekszosc to multiplatforma wiec dostepna na konsoli i na pc i to napewno nie w 4k ale pewnie gdybys wiedzial to bys glupot nie pisal.

            Skomentuj

          2. thorgallpl
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-11-27 13:01

            slabo u ciebei z wiedza. pierwszy z brzegu wolfenstein 2 obala te twoje dyrdymaly, ktore splodziles.

            Skomentuj

    2. BrumBrumBrum
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-20 11:49

      no właśnie. ja się bardziej skłaniam do XO 'S', mała cicha, o porównywalnej wydajności, podbita rozdzielczość do celów TV i to w zupełności wystarcza. Brałbym taką wersję jako odtwarzacz płyt BR, bo niestety dedykowane odtwarzacze BR mają porównywalną cenę. Tak że konsola jest tu w cenie :)

      Ale jeśli ktoś nie ma zamiaru kupować odtwarzacza BR, to zakup konsoli też jest dyskusyjny. Moim zdaniem najgorszym problemem jest abonament do gier sieciowych, który kosztuje prawie 80zł za 3 miechy. to nie ma sensu.
      Może bym się skusił, gdyby w cenie konsoli był 2 letni abonament, ale tego nie ma. jest jedynie 1mc subskrypcji, prawdopodobnie, bo nie wiem co zawiera zestaw. ja kupując kiedyś x360 miałem zdrapkę na taki miesiąc, ale to jest raczej lep na muchy na zasadzie dema, a nie oferta.

      Skomentuj

      1. thorgallpl
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-11-27 13:08

        za rok 180zl, tylko nie patrz na ceny w rtv euro czy innym mm.
        tych mniejszych nie oplaca sie kupowac. w tej cenie masz 3 gry co miesiac. potencjalnie 12x3=36 gier to niezly wynik.

        Skomentuj

  2. hideo
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2017-11-15 17:01

    jakby mieli dobre gry exclusive to może bym i kupił, a tak to pozostaję przy ps4 bo to zawsze kilka hitów więcej niż na xboxa (oprócz multiplatform w które też gram), ale XOX jako konsola to bardzo udany sprzęt

    Skomentuj Historia edycji

  3. HomeAudio
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-11-15 17:40

    PS 4 ma VR - i dużo osób właśnie ten fakt skłonił do zakupu konsoli... Ja jednak bym sobie odpuścił wszelkiej maści Xbox'y

    Skomentuj

    1. ifeelveryblah
      Oceń komentarz:

      -5    

      Opublikowano: 2017-11-15 19:15

      Jak lubisz być dymany to ładuj się w sprzęt Sony.

      Skomentuj

  4. piotreeeek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-11-15 20:02

    Najlepiej mieć XOX i PS4Pro. Wtedy można sobie porównać jak wyglądają gry na obu platformach a nie tylko sugerować się tym "co powie Digital Foundry". I każdy ma wtedy rozeznanie w sytuacji. A nie lata po forach i głosi prawdy objawione z youtuba.
    Przykład z brzegu, wykonanie samochodów i widoczność na nich detali w gameplayu w wiadomo jakich topowych racerach... :D

    GTS
    https://zapodaj.net/images/20708c7d6aa8f.jpg
    FM7
    https://zapodaj.net/images/0a4ad1dfacdbf.jpg

    GTS
    https://zapodaj.net/images/5d27c47d45ada.jpg
    FM7
    https://zapodaj.net/images/c4d6e8b9e9310.jpg

    Samochody co prawda inne, ale można i tak ocenić poziom szczegółów widocznych na nich z róznych odległosci od kamery.

    Skomentuj Historia edycji

      1. piotreeeek
        Oceń komentarz:

        -5    

        Opublikowano: 2017-11-15 20:35

        Policz do dziesięciu i oddychaj głeboko. Później przejdź się na świeże powietrze, bo zaczynasz fisiować od nadmiaru internetu.

        Skomentuj

      1. piotreeeek
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2017-11-16 17:12

        Chłopcze ty już się nie ośmieszaj swoimi analizami. A czytając twoje brednie to zastanawiam się czy ty przypadkiem nie przebywasz na stałe w jakimś sanatorium albo innym uzdrowisku dla obłąkanych.

        Skomentuj

        1. Wulfen4
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2017-11-19 00:58

          Sam sobie odpisujesz. Oj źle z tobą.

          Skomentuj

    1. Wulfen4
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-19 00:59

      "Najlepiej mieć XOX i PS4Pro. Wtedy można sobie porównać jak wyglądają gry na obu platformach"

      Nie no brawo. Kupować konsolę i po 2 sztuki każdej gry żeby sobie móc porównywać :)

      Skomentuj

  5. PS4RaceMaster
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-11-15 23:58

    Nawet tutaj gimbus szaleje co za błazen niereformowalny.
    Ile będziesz jeszcze te bzdury powtarzał i wklejał te sprane screeny z GTS.
    Każdy kto widział GTS i Forze 7 w ruchu ten wie który tytuł wygląda lepiej i realistyczniej.

    GTS
    https://www.youtube.com/watch?v=-Oe_c4zCPgk&t

    Forza 7 PC 1080 TI Ultra Settings
    https://www.youtube.com/watch?v=Ug-lxhYeQNc&t

    Koniec tematu.

    Skomentuj

    1. piotreeeek
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2017-11-16 03:41

      Powinieneś mi dziękować, za możliwość zobaczenia takich screenów z porównań.
      Przecież taki bamber jak ty, do tej pory oglądał te gry jedynie na youtubie w badziewnej skompresowanej jakości, na swoim szrotowatym biedronkowym laptopiku.

      Skomentuj

    1. Tychus
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-16 15:29

      Jak zwykle piszesz bzdury. Rapid Packed Math zwiększa wydajność o około 12%. Powielasz tylko PR-owe dywagacje Cerny'ego. Pierwszą grą która obsługuje RPM jest Wolfenstein II: The New Colossus i działa on lepiej na Xbox One X. AMD i Microsoft wprowadzili cały szereg innych, własnych rozwiązań.

      Skomentuj

    2. piotreeeek
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2017-11-16 17:17

      "Więc suma sumarum obie konsole mają prawie identyczną moc."

      A poźniej Wolfenstain 2 na PS4pro wygląda tak:

      https://zapodaj.net/images/77b4498875629.jpg

      a na XOX tak:

      https://zapodaj.net/images/c28d9b59009c2.jpg

      Buahahahahahahahahahahahh

      Skomentuj

        1. piotreeeek
          Oceń komentarz:

          -3    

          Opublikowano: 2017-11-16 18:19

          To nie lepsze cieniowanie rur, ty pseudo "znafco", tylko mniejsza jasność ustawiona w wersji PS4Pro.

          PS4Pro
          https://zapodaj.net/images/6cb1b669e9774.jpg
          XOX
          https://zapodaj.net/images/6c5792081a01a.jpg

          PS4pro
          https://zapodaj.net/images/5a696148efed6.jpg
          XOX
          https://zapodaj.net/images/f34cd75fcb795.jpg

          Ale ty sobie ustawisz takie coś na lepszym telewizorze buahahahahahaahahahahahaha
          Co za "znafca" buahahahahahahahahaahah

          Jeszcze sobie ustaw pilotem od tv żeby trawa sie wczytywała na poboczach toru w GTS tak jak w FM7, albo detale samochodów były tak widoczne z dużych odległości jak w FM7, buahahahahahaah

          FM7
          https://zapodaj.net/images/c4d6e8b9e9310.jpg

          GTS
          https://zapodaj.net/images/bf35310830b70.jpg

          Skomentuj Historia edycji

          1. piotreeeek
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2017-11-16 20:13

            "Ja kupuje PS dla gier na wyłączność by widzieć co się da z tego sprzętu wycisnąć jak się ma naprawdę dobrych programistów"

            Tyle wycisnęli z tej PS4, że do dziś w żadnym exie nie ma takiej grafiki jak tu:
            https://www.youtube.com/watch?v=Exc2b_AZJ7U&feature=youtu.be

            Albo takiej fizyki jak tu:
            https://www.youtube.com/watch?v=RO4W5sZ65hk

            Skomentuj

          2. piotreeeek
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2017-11-16 20:54

            Porównywać graficznie Killzone 2 do Crysisa....buahahahahah

            Skomentuj

          3. piotreeeek
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2017-11-16 21:14

            To pokaż takie oświetlenie w Killzone 2 jak jest w Crysisie.

            https://www.youtube.com/watch?v=wlCIPDogO0M

            A tu oświetlenie i fizyka wybuchów w akcji.

            https://www.youtube.com/watch?v=HjHzuhHcLGQ

            Twój śmieszny Killzone 2 jest kilka generacji niżej. Dziękuje. Wszystko w temacie.

            PS
            A może widziałeś chociaż taką fizyke w Killzone SF ? Tez nie?
            Tak myślałem :DDDD
            A może w U4 widziałeś? A może w Horizon? Tez nie? Buahahahah

            Skomentuj Historia edycji

          4. piotreeeek
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2017-11-16 21:35

            "Chłopie odpaliłem pierwszy twój filmik i od razu dwie rzeczy.
            1. Mod"

            No i ch..j że Mod, skoro był dostępny w tym samym czasie co Killzone 2. Taka można by ło mieć wtedy grafe na PC. A ten Killzone 2 to przy tym wyglądał jak gra na smartfona.

            "Dalej nawet nie sprawdzam twoich linków"

            To lepiej moze faktycznie nie sprawdzaj , jak boisz się zobaczyć jak Crysis niszczy twojego Killzone 2 oświetleniem i fizyką.

            "To właśnie twój Crysis jest generację dalej i przyzna to kazdy kto choć trochę zna się na sprawie"

            A ty sie napewno znasz na sprawie. Juz widziałęm twoją fachową ocene GTS vs FM7 buahahahahahaah
            A z tego cieniowania rury w Wolfie 2 to dalej mam beke :DDD

            Skomentuj

          5. Wulfen4
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-11-19 01:10

            "A tu oświetlenie i fizyka wybuchów w akcji.
            https://www.youtube.com/watch?v=HjHzuhHcLGQ"

            i z której to jest misji?

            Ja mogę takie same filmiki z killzone 2 wstawiać

            https://www.youtube.com/watch?v=dwrp9hndH_U

            Skomentuj

      1. Eyesofthesouth
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2017-11-17 10:19

        jak juz tak porównujesz to porównaj God of war.....a przepraszam przecież tego nie ma i nie będzie na x pudle hahahhahahahah

        Skomentuj

  6. Kieresz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-11-16 15:52

    "Bez telewizora 4K nieprzydatna" BZDURA!!! supersampling dziala rewelacyjnie na tv fhd!! roznica jest olbrzymia!

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-17 17:54

      potwierdzam - właściciele telewizorów FHD poczują różnicę na plus w wielu tytułach.

      Skomentuj

    2. Eyesofthesouth
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-18 09:40

      dokładnie, to takie napedzanie rynku, żeby takie Janusze biegły po TV 4K. "No bo przecież w rekalmie gadają że PS4pro czy xbox one x potrzebują 4k, inaczej nie ma sensu kupowac takiej konsoli" i potem ten stek bzdur powtarza 100 innych "znafców". A tak naprawde 99% tych wszystkich gier to sztucznie podbita rozdzielczosc. Cos w rodzaju DSR w sterownikach Nvidii, sam mam TV Full HD a gram w niektóre nieco starsze tytuły w rozdzielczosci 3860x2160.... ehh co reklama potrafi zrobic

      Skomentuj

  7. Jake_24
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-11-16 20:01

    A dla mnie takim najbardziej odczuwalnym minusem jest twardziel w tej konsoli, a raczej jego pojemność (wystarczy spojrzeć ile waży Forza). Najpotężniejsza konsola do gier powinna mieć jednak również najpotężniejszy twardy dysk - moim zdaniem to minimum 2TB. Każda nowa gra w natywnym 4k będzie miała ogromne zapotrzebowanie na miejsce na dysku, a przy 1TB to miejsce szybko się skończy.

    Skomentuj

    1. PeterMac
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-16 21:23

      jake_24 - warto dodać ze twardziel jest niewymienialny na stałe, w PS4 Pro mozna łatwo wymienić dysk samemu bez otwierania całej konsoli czy to na SSD czy to na pojemniejszy. Nie chodzi juz tylko tez o pojemność ale tez o mozliwą jego awaraje, dyski jak wiadomo mechaniczne lubią sie psuć, takze po okresie gwarancyjnym bedzie zdeka problem.

      piotreeek - tobie powinni płacić za trollowanie tutaj, wszystko je beee tylko Xbox i klapy na oczach oj chłopaku zluzuj troche bo pierwszy lepszy PC z mocną grafiką jest duzo wydajniejszy i oferuję jeszcze lepszą grafikę i przede wszystkim 60FPS w wielu grach na których na XBX nie uświadczysz od choćby taka Forza Horizon 3 w którą grałem dość sporo i nie wyobrażam sobie grania w nią tylko w 30FPS.
      Natomiast jak juz mówimy o pojedynku konsol bo wiadomo ze obie konsole nie mają najmniejszych szans z mocnym komputerem, to zarówno PS4 Pro jak i XBX są za słabe zeby uciągnać wiekszość gier w 4K @ 60FPS i to cały czas obecna generacja nie wnosząca nic nowego, Xbox One był tak cienki ze w koncu musieli wydać One X bo tamten juz ogromnie nie domagał, PS4 tez nie duzo lepsze było takze to cały czas nic nowego, takie konsole jak teraz powinny być od samego początku ich wydania.

      Skomentuj Historia edycji

      1. piotreeeek
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-11-17 04:14

        Chyba logiczne że na PC jest najlepsza grafa. Zawsze była i zawsze będzie. Żadnej Ameryki tu nie odkryłeś.

        Skomentuj

      2. LuckyNumber8
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2017-11-17 13:37

        PeterMac# na swoim 1080ti mogę sobie pozwolić na 4K natywne i czasem nawet jest 60fps na max detalach, ale mam świadomość tego, że cena mojego komputera wykracza ponad kilkukrotnie względem konsoli xboX. Mam też xboXa i moim zdaniem za 2 tys zł xboX pozwala zagrać w naprawdę super jakości, absolutnie nieosiągalnej na PC w ten cenie. Te rozdzielczości na X są tak wysokie, że względem mojego PC jedyne co mi się rzuciło w oczy to mniej fps, ale tak poza tym, to wrażenia wciąż bardzo dobre. W takich natomiast multiplatformach jak rise of the tomb raider, forza horizon 3, czy gears od war 4, to sam HDR sprawia, że te gry wyglądają nawet lepiej na tej kosoli. Sam widziałem wielokrotnie tą otwierającą scenkę z tomb raidera na PC w 4K, gdzie widać te góry, ale w HDR i tak miałem wrażenie, że widzę tą grę po raz pierwszy, HDR robi gigantyczną różnice w jakości oświetlenia gry oraz nawet samych kolorów. Jeśli ja jestem tak zadowolony z xboXa, to myślę, że posiadacze słabszych komputerów byliby zadowoleni tym bardziej. Oczywiście dostrzegam, że na PS4 jest więcej gier exclusive, a gry takie jak uncharted 4, czy the order to mają poziom grafiki niespotykany nawet na PC poza tech demkami, ale właśnie dlatego ja kupiłem obie konsole, aby nic mnie nie omijało :)

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2017-11-17 18:27

          I to właśnie boli mnie najbardziej - mam PC i dobry TV z HDR a nie mogę tego razem zgrać.
          Sam kabel HDMI który w moim przypadku musi mieć ok 16m (czyli musiał bym kupić ok 20m kabel) to wydatek kilkuset złotych a i tak o HDR ciężko.

          HDR robi fajną robotę w grach. Dużo więcej niż 4k.

          Skomentuj

    2. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-17 18:24

      Forza waży tyle bo ma wypieczone oświetlenie, dlatego to wszystko musi mieć tak dużą wagę.
      Ale prawda taka ze każda gra będzie dociągała nawet i 50gb patcha.

      Nie wiem jak wygląda kwestia dodatkowego dysku - może problemu nie będzie go wymienić albo podlączyc zewnętrzny

      Skomentuj

  8. LuckyNumber8
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-11-17 13:23

    Kupiłem xboXa na premierę i jestem bardzo zadowolony, świetny sprzęt. Testowałem na dwóch tv, 4K i fullHD i moim zdaniem nawet jak ktoś nie ma tv 4K, to względem standardowego xboxa (gdzie rozdzielczość najczęściej oscylowała w rejonie 900p i potrafiła zejść nawet na 720p) jest i tak duża różnica. Obraz natomiast na tv 4K robi wrażenie i nawet nie szkodzi, że większość gier AAA jest tu podnoszona dynamicznie do 4K, na żywo tej fluktuacji rozdzielczości absolutnie wcale nie widać i jest to jakość i tak nie osiągalna na absolutnej większości PC. Ludzie wytykają xboxowi brak gier (i że niby nie ma w co grać), ale takie stwierdzenie jest po tu po prostu kłamliwe i można jedynie powiedzieć, że jest tu mniej exclusivów jak np. na konsoli sony (którą też mam tak swoja drogą). Takich prawdziwych exclusivów (niedostępnych nigdzie indziej) jest tu dosłownie garstka, ale mimo wszystko są to absolutnie genialne pozycje. Forza horizon 2, forza 5-6, halo 1-4 kolekcja remasterów, halo 5. W dodatku wciąż wiele osób na PC nie ma zamiaru instalować windowsa10, więc takiej osobie dochodzi do tej listy gier na xboxie forza 7, forza horizon 3, gears of war 4 czy inne gry z win10. Nawet natomiast jak ktoś już ma windowsa10, to też rzadko ma kartę pokroju 1070GTX czy lepszą, aby móc sobie ustawić grafikę w jakości jak na xboXie, więc dużo osób może wybierać teraz multiplatformy na xboXie. No i w tym wszystkim nie należy zapominać o starszych grach z poprzednich xboxów, które na X wyglądają dosłownie jak remastery. W takie gears of war 3 w 4K zagrałem chętniej niż w niejednego nowego exclusiva
    na PS4. Myślę, że każdy kogo byłoby stać na xboXa byłby z tej konsolki zadowolony i znalazłby tu coś dla siebie, a też dochodzą do tego informacje o nowych exclusivach, jak remake pierwszej części dino crisis, forza horizon 4, halo 6, nowe ninja gaiden, nowe crimson skies, a jestem pewien, że po tak dobrym starcie xboXa M$ zainwestuje w jeszcze więcej gier.

    Skomentuj

    1. Jake_24
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-17 14:06

      A Halo remastery (1-4) wyglądają lepiej niż zwykłym xbox one?

      Skomentuj

      1. LuckyNumber8
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-11-17 14:44

        Remastery halo 1 dostaną dopiero patcha pod 4K, ale na X każda gra ze standardowego xboxa ma filtrowanie anizotropowe, co bardzo wyostrza tekstury, oraz tam gdzie masz spadki na standardowym xbox one, to X utrzymuje lepszy framerate. Niektóre gry z classica np. mają możliwość odblokowania fps i tam gdzie na xboxie standardowym jest 30fps, to X osiąga już 60fps. Wiele też gier ma dynamiczne skalowanie rozdzielczości na standardowym xboxie, a X pozwala tu utrzymać najwyższą osiągalną rozdzielczości, Tak więc nawet jak masz tv FULLHD, i nawet jak gra nie dostała patcha pod X'a, to tak czy inaczej różnice są widoczne.

        Skomentuj

        1. Jake_24
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-11-17 15:58

          Dzięki za info. Nie wiedziałem, że remastery halo 1-4 dostaną patcha do 4k.

          Skomentuj

  9. franiux
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-11-19 08:27

    Mam ps4pro i xbx, PS4pro tylko do exów teraz używam bo xbx daje wyraźnie lepszy obraz, widać że jest wyższa rozdzielczość i więcej szczegółów. Porównując |Horizon na ps4pro do Assassina nowego to Na ps4pro mam pikselozę a xbx obraz żyleta mimo że przed zakupem xbx wydawało mi się że Horizon wygląda naprawdę pięknie. Dla mnie exy na xbx istnieją jak najbardziej bo na PC sprzedałem kartę grafiki i nie będę więcej kupował bo za drogo wychodzi zabawa na PC szczególnie że gry nie da się sprzedać a na konsolach tak.

    Skomentuj

    1. lkilon
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-20 14:53

      Zgadzam się w 100%. Oryginalny xbox mulił mi już straszliwie. Na wszystko trzeba było czekać. Nowy ma tak naprawdę jeden minus. To że ty musisz czekać na wszystkich w multi bo Ci ładuje się wszystko 2x szybciej. Obraz w forzie na 1080p fenomenalny. Downscaling działa wyśmienicie. Jeżeli HDR i 4k da lepsze doznania, a wszyscy piszą, ze da to będę zbierał szczękę z podłogi. TLDR XBX daje radę.

      Skomentuj

  10. baton_84
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-11-28 11:07

    Czy ktoś się może orientuję jak będzie w przyszłości z grami, mówi się wszędzie, że XOX jest tylko lepszą wersją XOS,
    więc czy w przyszłości wydawane gry będą kompatybilne z obiema konsolami? Czy ze względu na większą moc XOX będą wydawane gry tylko na tą konsolę a XOS nie będzie już wspierał nowych produkcji? Pytam ponieważ zastanawiam się nad zakupem, nie gram zbyt wiele więc trochę nie uśmiecha mi się wydawać 1k więcej a zależy mi głównie na tym abym mógł za rok dwa pograć również w nowsze tytuły :)

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!