Na topie

Ocena

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Telefony

A A

HTC One V

HTC One V to świetny nowoczesny smartfon dla... no właśnie – dla kogo? Używając niniejszego sprzętu przez okres tygodnia mieliśmy okazję przekonać się, że One V to tak naprawdę telefon uniwersalny, którym posłużyć może się zarówno osoba rozpoczynająca przygodę ze smartfonami i systemem Android, jak i bardziej zaawansowany użytkownik.

Największym ograniczeniem jest procesor, który okres największej świetności ma już za sobą. Dlatego HTC One V nie polecamy entuzjastom mobilnego grania. Nie oznacza to jednak, że nie da się na nim pograć w nieco mniej wymagające tytuły - Angry Birds, Sprinkle i wiele innych gier działa płynnie i bezproblemowo.

Telefon ma przy tym sporo dużych zalet. Jego obudowa jest stosunkowo mała, cienka i poręczna. Wykonano ją w większości z aluminium oraz wytrzymałego szkła Gorilla Glass, waga utrzymana została zaś na poziomie 115 g. Do tego producent dołączył dobrą 5-megapikselową kamerkę obsługiwaną przez niezależny procesor obrazu, który zapewnia wysoką szybkość działania i lepszą jakość niż u wielu konkurentów.

System Android 4.0 ICS z interfejsem Sense 4.0 jest bardzo funkcjonalny (jak na tę klasę sprzętu). W większości sytuacji OS działa płynnie, ale jeśli wykonamy kilka czynności jedna po drugiej, możemy mieć do czynienia z wyraźnym lagowaniem. Dzięki specjalnej licencji konta Dropbox możemy aktywować aż 25 GB darmowej przestrzeni na 2 lata.

Ten produkt znajdziesz w sklepie benchmark.plObraz wyświetlany na ekranie Super LCD 2 pod względem nasycenia kolorów, kontrastu i poziomu czerni dorównuje temu z dużo droższego HTC One X - jest po prostu znakomity, choć gęstość upakowania pikseli (ppi) jest nieco mniejsza. Za zasilanie odpowiedzialna jest mała bateria o pojemności 1500 mAh, która jednak okazała się całkowicie wystarczająca dla tego modelu.

Dobre wrażenie robi też cena nowego urządzenia, która (bez abonamentu) wynosi około 1200-1300 zł. To naprawdę akceptowalna kwota za tak udany telefon.

 

  Opinia redakcji
 

plusy:
elegancki design
jakość wykonania na wysokim poziomie
znakomita ergonomia
świetne kąty widzenia (jak na wyświetlacz LCD)
wysoka moc podświetlenia
interfejs Sense 4.0 rozszerzający funkcjonalność OS-a
łączność Bluetooth 4.0
dobra jakość zdjęć i nagrań
kilka ciekawych i przydatnych opcji foto-wideo
efekty Beats Audio
dobra jakość dźwięku
długa praca na baterii
darmowe konto Dropbox o pojemności 25 GB na 2 lata
kompaktowe rozmiary i mała waga urządzenia

 

minusy:
brak możliwości samodzielnej wymiany baterii
drobne problemy z płynnością działania interfejsu
mało pamięci masowej dostępnej dla użytkownika

 

Ocena:
Jakość wykonania:
dobry plus
Ergonomia - sprzęt:
super
Sterowanie dotykiem: dobry
Wymiary i waga:
super
Czas pracy na baterii:
dobry plus
Oprogramowanie:
dobry plus
Jakość wyświetlacza:
dobry plus
Jakość dźwięku:
dobry
Wydajność ogólna: dobry
Wydajność 3D:
zadowalający
Ilość akcesoriów: zadowalający
Ogólna ocena:
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 1200 zł
 super produkt benchmark.plsuper opłacalność benchmark.pl

 

Przeczytaj także:
Motorola Defy Mini - test, cena i opinie HTC Sensation XL - cena, test, opinie Nokia Lumia 800 - cena, test, opinie
Motorola Defy Mini - test, cena i opinie HTC Sensation XL - cena, test, opinie Nokia Lumia 800 - cena, test, opinie

 

Odsłon: 303310 Skomentuj artykuł
Komentarze

35

Udostępnij
  1. santipt
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-05-25 12:24

    W tekście piszecie że jest na Andku 4.0 a w tabelce macie Mango. Poprawcie sobie.

    Skomentuj

    1. Mateusz Sołtysiak
      Oceń komentarz:

      9    

      Opublikowano: 2012-05-25 12:32

      Dzięki poprawiliśmy. Telefon jest oczywiście z Androidem.

      Skomentuj

  2. Ravir
    Oceń komentarz:

    -8    

    Opublikowano: 2012-05-25 12:29

    W końcu MA czy NIE MA slotu microSD ? I ma na pokładzie Androida czy Windows'a? W tabelce pisze jedno a w tekście drugie. Może w końcu byście sie zdecydowali? :) :)

    Gdyby nie BRAK slotu kart micro SD w telefonach z Windrows Mobile 7.5 to własnie je bym wybrał. A tak wybieram androida.

    Skomentuj

    1. Czajson
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-05-27 12:44

      Wow, komfort obsługi przegrał z pamięcią masową. Nie ma to jak właściwe podejście do wyboru urządzenia. Zapewne nawet nie używałeś WP7.

      Skomentuj

  3. Kierownik
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-05-25 15:49

    Jako porównanie wstawiliście Samsunga Wave 3. Ok. Tyle że można kupić go (nówkę) na allegro za 750 zł zaś w sklepach z elektroniką za około 900 zł, zaś HTC One V nie uświadczysz w takiej cenie.

    Skomentuj

    1. Michur
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-05-25 20:53

      Zwróć uwagę na to, że HTCki lepiej trzymają cenę także te używane poza tym Samsungów jest dwa razy więcej na allegro niż Htc to też ma wpływ na cenę, podatki od nowości i takie tam.

      Skomentuj

      1. Kierownik
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2012-05-26 02:53

        Niezależnie od tego Samsung Wave III to inna klasa cenowa.

        Skomentuj

        1. Czajson
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2012-05-27 12:06

          Niezależnie od tego bezsensem jest się nad tym rozwodzić, bo to inna platforma, więc porównywanie stricte cenowo nie ma sensu. A po drugie jest to najdroższa słuchawka z Badą, więc innej autor testu użyć nie mógł. Ciężko to wywnioskować?

          Skomentuj

          1. Kierownik
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2012-05-27 16:25

            To niekoniecznie musiał porównywać słuchawki z Badą. Jakby chciał porównać wszystkie mobilne platformy, to jakby to wyglądało?

            Porównanie stricte cenowe ma sens, bo jak widać cena przekłada się na jakość (w tym wypadku oprogramowania).

            Skomentuj

  4. daerragh
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-05-25 16:04

    2012 a ten telefon dalej nie jest "lepszy" niz sgs i9000. i to za taka cene.

    Skomentuj

    1. infinitimind
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-05-25 21:25

      dokładnie, 1200zł a parametry gorsze niż SGS. masakra

      Skomentuj

      1. Czajson
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-05-27 12:42

        Urzekła mnie Wasza historia patrząc na zestawienie parametrów. Dwóch zgorzkniałych tetryków zawistnych o fabrycznego ICSa, którego nigdy nie otrzymają od producenta.

        Skomentuj

        1. infinitimind
          Oceń komentarz:

          -2    

          Opublikowano: 2012-05-27 23:59

          tak dokładnie chodziło o ICSa hahahah, a ja nawet nie mam SGS bo mam SGS2 już na ICS.

          no nie moge, wyskoczył z tym ICS jak filip z konopi hahahaha

          Skomentuj

          1. Kierownik
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2012-05-28 01:23

            Sądzę że twoje "wyskoczył jak Filip z konopii" zniszczyło mu psychikę. Serio.

            W sumie to jakby nie było dopłaca się za metalową obudowę.

            Skomentuj

    2. HelGhast
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-06-11 15:23

      Nie porównuj tego plastikowego gówna do HTC

      Skomentuj

  5. torture
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-25 17:32

    Fajny. Za rok stanieje, to wezmę sobie z sieci jako następcę Wildfire S :P

    Skomentuj

    1. Czajson
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-05-27 12:14

      Nie licz na to, że za rok dostaniesz go u operatora w cenie Wildfire S. To trochę inna półka cenowa. Wystarczy spojrzeć na ceny Desire S u operatorów. Jakby nie patrzeć to jest bezpośredni następca Desire S.

      Skomentuj

  6. rafcik_er
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-25 17:58

    Bardzo podobny do HTC Legend. Za jedno nienawidziłem mojej legendy... otóż ta pseudo klapka była strasznie luźna (sie wyrobiła) i sie sam otwierał w kieszeni. Z tego właśnie względu bym go pominął, chyba ze tu jakoś inaczej ten patent opracowali...

    Skomentuj

  7. dragoniczny
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-05-25 19:00

    Mało pamięci masowej? To ja mam mało w x10 mini pro, co ze 2 lata temu kupiłem. Mimo, że cyanogen moda mam to i tak nie działa przenoszenia na sd, a wolnej pamięci dla siebie na aplikacje mam łącznie 150 mb, to jest dopiero pogrom.

    Skomentuj

  8. Kalcio
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-25 19:52

    Dobra, powiedzcie jak to jest tak na prawdę z tą pamięcią bo się już trochę pogubiłem. Te 100MB to jest pamięć masowa czyli to co normalnie jest na karcie,czy to chodzi o przestrzeń na programy ? W pierwszym przypadku to luz, montuje kartę i po sprawie. Ale jak HTC dało 100MB na programy to to jest jakaś kpina. W Desire Z jest 1GB wiec jak to jest ? Jestem bardzo bliski kupienia Vki bo w moim Desire największą bolączką jest właśnie brak przestrzeni na programy - zainstaluje 10-15 i po miesiącu już dupa - nie ma miejsca. Będę wdzięczny za odpowiedź ile jest tego miejsca na soft.

    Skomentuj

  9. Kalcio
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-25 20:32

    Nie o to pytałem. Chodziło mi o to ile jest miejsca na programy w telefonie ?

    Skomentuj

  10. americanmuscles
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-26 10:56

    To już lepiej wypada mój Huawei Honor. Mocniejsza bateria i szybszy proc

    Skomentuj

  11. Tushi
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-05-26 13:47

    Telefon MA SLOT KART MICROSD (zobaczcie na zdjęciu klapki), choć w dalszej części artykułu pojawia się informacja o braku...

    Mała ilość pamięci dotyczy zapewne tego co mamy po wyciągnięciu z pudełka - w końcu nie ma dołączonej karty i samemu trzeba dokupić.

    Skomentuj

    1. Czajson
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-05-27 12:30

      Primo - slot jest i obsługuje karty do 32GB, więc na brak pamięci nie ma co narzekać. Secundo - pamięci wewnętrznej jest 4GB i pomimo, że nie jest w całości dostępna dla użytkownika napewno nie jest to 100MB. Nie wiem skąd ten wniosek.

      Skomentuj

      1. Tushi
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-05-28 23:02

        I dlaczego w tabeli nadal nie jest uwzględniony slot ? No jak na moje, to test do małej korekty :) Poczekamy...

        Skomentuj

  12. Czajson
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-05-27 12:36

    Design tego urządzenia jest wg mnie kiepski. Ostre krawędzie, kształt wydłużonego prostokąta i "półka" na kciuk na dole podobna do tej co w Hero i Legend optycznie wydłużająca telefon. O wiele lepiej wygląda Desire S i One S. Zdecydowanie rozczarowałem się wyglądem następcy Desire S widząc go po raz pierwszy. Poza tym wiele aluminiowych monobloków od HTC ma dużą wadę - problemy z zasięgiem w kieszeni. Szczególnie z włączonym wifi.

    Skomentuj

  13. znik70
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-27 19:15

    w opcjach najbardziej pożądanych brakuje mi tego co zazwyczaj jest w telefonach, czyli:
    1. głośność na osobnych przyciskahc
    2. łatwa możliwość zablokowania klawiatury z wygaszeniem ekranu (oszczędzanie energii)
    3. tego nigdzie nie widziałem, przyciski do regulacji jasności, analogicznie jak do głośności. po co to? wchodzi się do ciemnego pomeszczenia lub wieczorem, ekran razi i .... ściemniamy go. idziemy spać. następnego dnia rano idziemy na słońce, i ..... w ogóle nie widać co jest na ekranie! nie ma jak się dobrać do rozjaśniacza. trzeba szukać ciemnego pomieszczenia aby sobie poradzić.

    Skomentuj

    1. Kierownik
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-05-28 01:24

      Hmm przyciski do regulacji jasności nie są potrzebne gdy masz w telefonie czujnik oświetlenia regulujący jasność obrazu.

      Skomentuj

  14. PyroMan74
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-29 18:56

    Bardzo podoba mi się ten telefonik ale mam pytanie. Mianowicie czym zostało podyktowane zmniejszenie ilośći pulpitów do 5 i brak charakterystycznego uszczypnięcia ?? Jestem posiadaczem HTC Wildfire S i pomimo procka o taktowaniu 600Mhz wszystkie wymienione wyżej rzeczy są i działają zazwyczaj dobrze.

    Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź :)

    Skomentuj

    1. Kierownik
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-05-30 13:38

      Zabieg ten ma na celu uzyskanie płynności działania przy niezbyt wydajnych komponentach (1 GHZ, 512 MB Ramu). Sense 4.0 ma swoje wymagania i aby znośnie działało na takich podzespołach HTC odpowiednio je przeprojektował. 5 pulpitów to wada? Sądzę, że to ilość wystarczająca dla większości użytkowników.

      Skomentuj

      1. PyroMan74
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-05-30 15:23

        Dziękuję za odpowiedź. 5 pulpitów to według mnie także wystarczająco. Sam używam tylko trzech :)Pytałem się tylko z czystej ciekawości.

        Pozdrawiam!

        Skomentuj

  15. Fate86
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-30 09:04

    więcej błędów na temat jakiegokolwiek urządzenia w życiu nie czytałem. ;o brak kart sd, gorilla glass, S-LCD 2, wideokamera... ;o

    dziwne bo po 2 tygodniach użytkowania tego telefonu ciężko mi znaleźć to

    Skomentuj

    1. heeee
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-06-12 11:37

      w telefonach htc gorilla glass często jest tylko w specyfikacji

      Skomentuj

  16. the_fulcrum
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-09 15:22

    pytanie z czystej ciekawości:
    skoro w tym komie nie da się wyjąć baterii to co zrobić przy totalenej zawieszce systemu?
    bo jak rozumiem twardego reseta nie da rady zrobić
    może i nie są to sytuacje częste, ale jakbym miał lecieć z czymś takim do serwisu to dziękuję za taką innowację...

    Skomentuj

  17. Hawks11
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-12 22:48

    co lepsze, htc one v czy sony xperia u?? jak myslicie?

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!