Na topie

Intel Optane - czyli sposób na pojemny, niedrogi i szybki dysk

Autor:
redakcja

więcej artykułów ze strefy:
Dyski

Kategoria: Komputery Podzespoły Dyski HDD SSD Tematyka: Intel Optane Producenci: intel

Wszystko co chciałeś wiedzieć o Intel Optane w pigułce, czyli właściwy sposób na przyśpieszenie komputera z HDD. Przyda się zarówno w domu, jak i firmie.

  • Intel Optane - czyli sposób na pojemny, niedrogi i szybki dysk | zdjęcie 1
  • Intel Optane - czyli sposób na pojemny, niedrogi i szybki dysk | zdjęcie 2
  • Intel Optane - czyli sposób na pojemny, niedrogi i szybki dysk | zdjęcie 3

90%

Ocena benchmark.pl

 

Plusy

- duże przyśpieszenie pojemnych dysków HDD,
- odczyt do 900 MB/s,
- szybki dostęp,
- wytrzymałe pamięci 3D XPoint,
- 5 lat gwarancji.

Minusy

- działa tylko na nowej platformie Intela (chipset 2xx i procesor Intel Core 7. generacji lub chipset 3xx i Intel Core 8. generacji),
- niski zapis sekwencyjny.

A A

SSD - szybki, ale mało pojemny, czy HDD - pojemny, ale powolny? Dziś już nie trzeba wybierać! Na przestrzeni lat byliśmy świadkami narodzin co najmniej kilku technologii, które miała za zadanie przyśpieszanie dysków talerzowych (HDD). Próby te były mniej lub bardziej udane, ale dopiero Intel ze swoimi pamięciami Optane pokazał, jak powinno działać takie rozwiązanie.

Nasi bardziej zaawansowani użytkownicy z pewnością już zapoznali się z recenzją Intel Optane Memory. Jeśli jednak po raz pierwszy słyszysz o tej technologii, w tym artykule postaraliśmy się opisać ją przystępnie od A do Z.

Intel Optane Memory - co to jest?

Główne założenie tej technologii jest proste - dyski HDD są pojemne i tanie, ale powolne, a SSD z kolei szybkie, drogie i charakteryzują się niewielką pojemnością. Ilość danych przetwarzanych na komputerze rośnie lawinowo, a szybkość działania dysków HDD praktycznie stoi w miejscu, przez co opóźniają one reakcję systemu i spowalniają pracę.

Sam system Windows 10 może zajmować około 20 GB miejsca na dysku, a gra Grand Theft Auto V około 65 GB. Nie zapominajmy o fotografiach i filmach w wysokiej rozdzielczości. Intel Optane Memory ma za zadanie przyśpieszyć pojemny i tani HDD, tak by komfort działania komputera był zbliżony do maszyn wyposażonych w SSD.

Intel Optane
Intel Optane plus dysk HDD - połączenie idealne?

Pamięci Intel Optane - w pigułce

  • Intel Optane Memory to moduły dostępne w formacie dysków M.2 2280 (PCIe 3.0 x2)
  • Optane Memory oparte są na szybkiej pamięci 3D XPoint, która zapewnia przyśpieszenie odczytu z HDD prawie do 1400 MB/s (w szybszej wersji)
  • instalacja jest prosta - należy tylko umieścić pamięć w gniazdku M.2 i zainstalować sterowniki
  • Intel Optane Memory wymaga do działania płyt głównych z chipsetami Intel serii 2xx i 3xx


Pamięci Intel Optane Memory wyglądają dokładnie jak nośniki SSD M.2

Zaraz, ale czy zamiast HDD nie można po prostu kupić szybkiego SSD? Oczywiście, że można. Ale ceny pojemnych nośników SSD są wręcz nieprzyzwoicie wysokie.

Ceny nośników o pojemności 2 TB

  • Toshiba HDD 2 TB - około 270 zł (maks. transfer do około 180 MB/s)
  • WD Blue 3D Nand SSD 2 TB - około 2700 zł (maks. transfer do około 500 MB/s)
  • Samsung 960 Pro M.2 2TB (PCIe NVMe) - około 5300 zł (maks. transfer do około 3500 MB/s)

Zaznaczyć należy, że przy odczycie i zapisie mniejszych plików nośniki SSD będą znacznie szybsze, niż wynika to z różnic w maksymalnym transferze sekwencyjnym (które to podaliśmy powyżej).

Pójdźmy krok dalej - dysk HDD o pojemności 6 TB znajdziemy już w cenie poniżej 800 zł. Dyski HDD o pojemności 10 TB są już do dostania w cenie od 1400 zł. To wciąż dwa razy taniej niż SSD SATA o pojemności 2 TB.

Ok, więc ile kosztować nas będzie same moduły pamięci Intel Optane Memory? Wersja 16 GB to wydatek rzędu 100-160 zł, a 32 GB około 320 zł.

Intel Optane 16 GB i 32 GB - różnice

Pamięć Intel Optane Memory w wersji dla gniazdka M.2 występuje w dwóch wersjach. Różnice nie dotyczą wyłącznie pojemności pamięci, ale również szybkości.

Model Intel Optane 16 GB Intel Optane 32 GB
Maks. odczyt sekwencyjny 900 MB/s 1350 MB/s
Maks. zapis sekwencyjny 145 MB/s 290 MB/s
Losowy odczyt 190000 IOPS 240000 IOPS
Losowy zapis 35000 IOPS 65000 IOPS
Opóźnienie odczytu 7 µs 9 µs
Opóźnienie zapisu 18 µs 30 µs
Pobór mocy (spoczynek/działanie) 1/3,5 W
Wytrzymałość 182,5 TB
MTBF 1,6 miliona godzin
Gwarancja 5 lat

Jak widać Optane przykłada większą wagę do odczytu niż zapisu, a wersja 32 GB jest znacznie szybsza od wersji 16 GB. Dodatkową zaletą jest 5 letnia gwarancja.

Co nam daje różnica w pojemności Intel Optane?

Różnice to nie tylko szybkość działania, ale przede wszystkim pojemność. Pamięć Optane wykorzystywana jest do najczęściej wykorzystywanych danych, więc oczywistym jest, że w buforze 32 gigabajtowym zmieści się znacznie więcej niż w 16 gigabajtowym.

  • Model 16 GB - 16 GB miejsca w tańszym modelu Optane można uznać za rozsądne minimum. Ten model sprawdzi się dobrze w podstawowych zastosowaniach, aplikacjach biurowych, czy obsłudze wielu programów przy częstym przełączaniu pomiędzy zadaniami.
  • Model 32 GB - Jeśli zajmujesz się bardziej ambitnymi zadaniami, jak np. montażem wideo, warto zainwestować w model 32 gigabajtowy. Ten model sprawdzi się już dobrze przy aplikacjach intensywnie wykorzystujących dane, włącznie z grami, czy edycji filmów.

Wymagania Intel Optane

Pamięci Intel Optane Memory zadziałają wyłącznie z płytami głównymi Intel serii 2xx (Kaby Lake) i 3xx (Coffee Lake). Wymagany jest oczywiście slot M.2 (w wersji PCI Express - niektóre sloty M.2 obsługują wyłącznie nośniki SATA) jak i obsługa tej technologii przez płytę (nawet jeśli nie miała jej na starcie, powinna je otrzymać przy aktualizacji UEFI BIOS). Nie obejdzie się też bez Windows 10 64-bit (UEFI, partycja GPT).

Instalacja pamięci Optane jest niezwykle prosta. Instalujemy pamięć w slocie M.2, włączamy komputer i instalujemy sterowniki. To wszystko. Wszystko działa już automatycznie i nie wymaga naszej uwagi. Jest to bardzo komfortowe rozwiązanie, bowiem praktycznie nie wymaga ingerencji użytkownika.

Do domu, do grania, dla entuzjasty czy do biura?

To rozwiązanie uniwersalne - sprawdzi się w każdym przypadku i w różnych zastosowaniach. Przyśpieszy nie tylko uruchamianie komputera, ale i start wymagających aplikacji inżynierskich, gier (włączając ładowanie poziomów), czy prace na dokumentach w aplikacjach biurowych lub tworzenie cyfrowych treści.

Mam Intel Optane, czego mogę się spodziewać?

Komputer wyposażony w klasyczny dysk talerzowy (HDD) będzie działał znacznie szybciej. Nie ma porównania do innych opcji hybrydowych, jak np. dysków SSHD (czyli dysków talerzowych wyposażonych dodatkowo w niewielką pamięć podręczną flash), bowiem Optane nie dość, że jest szybszy, to na dodatek działa znacznie sprawniej.

Przeciętny użytkownik ponoć uruchamia codziennie około 11 aplikacji, a każdą otwiera siedmiokrotnie. Wedle Intela ogólna wydajność systemu zwiększa się o prawie 30%, pamięć masowa może przyśpieszyć nawet 14 razy, Outlook uruchomi się prawie sześciokrotnie szybciej, a popularna przeglądarka Google Chrome - pięciokrotnie szybciej. Gry będą się uruchamiać i ładować poziomy prawie 70% szybciej.

Przypominamy, że sprawdziliśmy działanie Intel Optane Memory "w praniu" i jednoznacznie stwierdziliśmy - to działa i to działa bardzo dobrze!

Odsłon: 11040 Skomentuj artykuł
Komentarze

30

Udostępnij
  1. PIRAT_PL
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-27 02:09

    W domowym PC posiadam 2 dyski:

    1) Samsung 850 EVO SATA III 2,5 cala SSD 500GB (MZ-75E500B/EU) płaciłem za niego niecałe 900zł

    2)Seagate Barracuda 3TB 7200RPM kupiony jakieś 2-3 lata temu za niecałe 400 zł (wymiana konieczna poprzednika w wersji 1TB bo po niecałych 8 latach zaczęły pojawiać się bad sektory i nie czekałem na dalszy rozwój akcji).

    Generalnie jak ktoś nie robi magazynu danych w zaciszu domowym to dysk HDD 500GB max 1TB spokojnie starczy (z tymi 3TB mnie nieźle poniosło szczerze pisząc).
    SSD kupiłem z zamiarem spożytkowania do GTA V i kilku innych gier gdzie różnica dała się odczuć chociażby przy Loading Screenach czy wczytywaniu danych.
    Co do systemu poza tym że wstaje szybciej to jakoś dużej różnicy nie widzę.
    SSD służy w zasadzie do systemu i bardziej wymagających gier a wszystkie dane i to co nie potrzebuje szybkiego dostępu do danych czyli jakieś 90% moich danych spoczywa na HDD.
    Do gier ten SSD się przydaje bo różnica jest odczuwalna chociaż to też kwestia gry bo 7200 obrotów w HDD też w sporej części gier starcza.
    A co do Optane noo powiem szczerze już lepiej odłożyć kasę i kupić chociażby tańszego z SSD od ADATY czy CRUCIAL bo te dyski za 128 GB kosztują w granicach 250 zł a za 256 GB zapłacimy 350-380 zł a wujek ma do dziś Cruciala MX 200 albo MX 100 w wersji 256 GB pod system i programy typu CAD czy Photoshop i dysk śmiga ładnych kilka lat bez zająknięcia więc myślę że jednak zamiast ładować Optane gdzie do tego trzeba mieć w miarę nowy sprzęt bo roczny czy dwuletni to lepiej doinwestować do dysku SSD i na nim stawiać system czy programy wymagające szybkiego działania.
    Takie jest moje zdanie.

    Skomentuj Historia edycji

    1. Finear
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2017-12-27 10:28

      ssd i optane maja inne zastosowanie wiec nie ma sensu robic porownania

      dla wiekszosci użytkowników ssd bedzie lepsze bo po 1 stac ich tylko na zakup jednej rzeczy naraz a po 2 ssd sa bardziej uniwersalne

      ale sa zastosowania w korych optane niszczy nawet najlepsze ssd

      Skomentuj

      1. PIRAT_PL
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2017-12-27 12:34

        Możliwe, nie siedzę w tym na tyle aby mieć "pełen obraz w temacie".
        Poza tym nie miałem fizycznie styczności z Optane a jedynie czyste statystyki.
        Co do wydajności Optane powiem nawet jeśli "miażdży" SSD to jak dla mnie mój 850 EVO i tak śmiga tak szybko że wyższe transfery nie dadzą mi się odczuć czym bardziej że SSD nie robi mi za magazyn danych więc czasy dostępów pewnie się różnią ale no nie oszukujmy się no z niecałych 5 sekund nawet jak system zacznie odpalać w 3 to i tak mi to nic nie daje bo włączając komputer kiedy wracam z pracy wciskam guzik Power i wracam za 3-5 minut jak nie więcej.
        Podobnie w programach nawet jak wykona dowolną operację o tą sekundę szybciej różnica będzie nieznacznie odczuwalna a nawet nie zrobi mi to zbytniej różnicy także sądzę że tutaj po prostu w warunkach domowych zbliżyliśmy się do takiego postępu gdzie kolejne generacje "dysków" nie różnią się zbyt wiele między sobą więc w skrócie przy takich różnicach jedyne co będzie interesowało mnie i innych użytkowników to cena co tu przemawia na niekorzyść Optane.
        W zasadzie w momencie kiedy SSD będzie powszechnie dostępny w pojemnościach 500GB-1TB czy 2TB za ceny nieco wyższe od aktualnych cen dysków HDD to każdy użytkownik domowy nie będzie patrzył za czymś lepszym ponieważ po co wydawać kolejne pieniądze skoro i tak kopiuje GB danych w przeciągu 10 do 20 sekund gdzie nawet zrobienie backupa danych to będzie kwestia dłuższego posiedzenia w toalecie czy wypicia kawy.
        Jedyną barierą SSD aktualnie jest cena. Jeśli powstanie tańsza metoda produkcji oraz rynek się nasyci SSD to będzie podobny przypadek jak dziś z HDD, są tanie bo jedyne co idzie ulepszyć to pojemność gdzie tutaj już celują w dyski po 10TB gdzie to w warunkach domowych jest nie do wykorzystania.
        Nie mniej do tanich SSD myślę że jeszcze długa droga.

        Skomentuj

        1. owatanka
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2017-12-27 17:42

          Heh robie identycznie jak ty , wracam do domu po pracy wlaczam kompa i ide sie przebrac i rozpakowac zakupy wracam za 5-10 minut , co jakis czas instaluje aktualizacje i restartuje kompa i sie zastanawiam czy napis windows zawsze tak wygladal podczas ladowania systemu tak rzadko widze ten napis...

          Ogolnie to juz posiadajac dwa dyski magnetyczne widac roznice w dzialaniu systemu gdzie na jednym dysku jest system a na drugim programy i gry ,filmy ,wszystko dziala szybciej i plynniej ale chyba pelnia szczescia jest ssd i hdd/ssd.
          Przy dysku ssd to juz ograniczeniem staje sie procesor a nie dysk i naprawde wszystko jeszcze szybciej sie uruchamia.
          Ja tez uwazam ze optane to strata pieniedzy o ile uzycia go jako dysku pod system zamiast ssd bym polecil to dokupowanie optane aby przyspieszyc dzialanie hdd juz nie bardzo.
          Najwiekszym problemem optane jest jego wysoka cena bo jesli jestes posiadaczem procesora amd to musisz kupic nowa platforme intela i nie ciesz sie za bardzo bo posiadacze starszej platformy intela tez musza zakupic nowa aby skorzystac z optane wiec jest to poprostu opcja bardzo droga.

          Skomentuj

    2. Kwarkon
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2017-12-27 14:42

      nie wiesz o czym mówisz :D
      zawsze tak jest że mniej odczuwa się poprawę niż pogorszenie.
      Jak byś teraz zrobił klona systemu na HDD to nagle okazało by się że system startuje wieki a jak już zobaczysz pulpit to dalej system może mulić i doładowywać jakieś dziwne aplikacje (jakieś programy do sterowania multimediami, antywirusy i inne programy działające w tle). Do tego nagle okazało by się że samo otwarcie jakiegokolwiek programu trwa dużo dłużej niż byś się tego spodziewał.

      Skomentuj

  2. Yamaraj6
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-27 07:19

    Jestem ciekawy czy naprawdę działa to tak kolorowo. Chciałbym jakieś niezależne testy Optane + HDD i SSD i sprawdzenia jakie są różnice w szybkości uruchomienia paru gier.

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2017-12-27 09:05

      miejsca nigdy nie jest zbyt wiele - mam w kompie 2TB na same dane + NASa z 16TB i miejsce znika w mgnieniu oka nawet przy takim domowym użytkowaniu.

      Jak ktoś nie trzyma nic na dysku by mieć pod ręką to w sumie 2TB starcza ale 500GB to stanowczo za mało na dzisiejsze czasy.

      Skomentuj

    2. Finear
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-12-27 10:18

      https://www.youtube.com/watch?v=xgTYSsaNU_A

      https://www.youtube.com/watch?v=WwH5Q8ZFJvw

      Skomentuj

    3. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-12-27 19:05

      (nie tutaj)

      Skomentuj Historia edycji

  3. sambaverde
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2017-12-27 08:48

    Coraz to bardziej skomplikowane te protezy pojemnych SSD :D

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2017-12-27 09:03

      to raczej alternatywa dla przyspieszenia już posiadanego dysku w kompie.
      Jak ktoś ma dysk 3TB albo i więcej i chce przyspieszyc jego pracę to jest to dobra opcja.
      Jak komus zależy bardziej na przyspieszeniu responsywnosci systemu tylko i wyłącznie to lepiej by kupił osobny niewielki SSD,

      Skomentuj

      1. mjwhite
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-12-27 19:04

        tak, tylko kto ma kaby+Z2xx i tylko hdd? Żeby to działało ze starszymi komputerami to bym jeszcze zrozumiał a tak to target dla tej technologi jest praktycznie zerowy.

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-12-28 11:45

          wiele osob posiada dyski HDD 3TB+ i chcieli by je przyspieszyc.
          Widac dalej nie rozumiesz do czego optane sluzy.

          po co masz kupować dysk SSD 6TB jak możesz kupic optane za 150zl i przyspieszyc HDD 6TB.

          Skomentuj

          1. chotnik2
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-12-29 17:32

            Ale Optane nie pozwala Ci wybrac co (ktory dysk) ty chcesz przyspieszac.
            Wszystko jest tak automatyczne, ze sam wybiera co przyspieszac.
            Ty myslisz zapewne o konfigu SSD + HDD 3TB, i chcesz przez Optane przyspieszac HDD - i figa bo sie nie da tego tak ustawic...

            Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-12-30 23:12

            mysle o konfigu optane + hdd
            zdziwisz sie jak wiele osob korzysta z takiego rozwiazania na mocnych maszynach szczegolnie ze optane dostali za free do plyty glownej.
            Wszystko zalezy od tego co jest priorytetem.
            nie kazdy widzi sens w instalowaniu systemu na drogim SSD lub ograniczonej jego pojemnosci po to by reszte rzeczy trzymac na HDD, niektorzy wolą wybrac pojemny HDD i wzmocnic go za pomocą optane.
            Zobacz jak niewiele zyskujesz instalujac na SSD system jesli wezmiesz i porownasz szybkie dyski SSD na M2 i tradycyjne SSD na sata. Oznacza to ze poza szybkim uruchomieniem systemu niewiele zyskales.
            Teraz pomysl ze musisz taki dysk miec o naprawde duzej pojemnosci by w ogole miec z tego tytulu jakis benefit. Koszta idą wielokrotnie do góry.
            Optane to taki kompromis - znaczna poprawa wydajnosci za smieszne pieniadze (150zl).

            Skomentuj

  4. DreamerDream
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2017-12-27 10:27

    Ciekawe czy te wymagania z generacją procesorów są sztuczne. Ciekawa rzecz ten optane, ale chyba kogoś powaliło, że zmienię płytę + procka (skylake), aby tego użyć.

    Skomentuj

    1. Amshel
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2017-12-27 12:26

      w zalozeniu sympatyczny gadzet... ale z tym wymaganiem chipsetu i cpu to zgadzam sie - kompletnie bezuzyteczne!

      tak jak napisal kitamono - do przyspieszenia systemu zdecydowanie lepszy bedzie nawet niewielki, ale osobny SSD.

      Skomentuj Historia edycji

    2. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-12-27 19:06

      a to działa na skylake? Bo o ile pamiętam to miało działać dopiero od kaby

      http://www.frazpc.pl/aktualnosci/933908,intel-optane-tylko-dla-procesorow-kaby-lake-i-nowszych.html

      Skomentuj

  5. kokosnh
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-12-27 13:32

    jeśli ktoś ma kasę, na najnowszą platformę, to będzie mieć też kasę na o 150zł droższy 120-128GB SSD, który będzie działać o niebo lepiej.
    Jakby nie patrzyć, to jest zwykłe Intel Smart Response Technology na 16GB SSD.

    Skomentuj

    1. Finear
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-12-27 14:16

      nie jest

      przeciez te dyski są kompletnie inne od ssd lol

      Skomentuj

      1. kokosnh
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2017-12-27 22:42

        pamięć jest inna, bo to nie nand, ale to nadal podpada pod SSD, no chyba że zaproponujesz coś innego.

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-12-28 11:54

          ehh to jest pamięć CACHE dla HDD i tyle.

          Skomentuj

          1. chotnik2
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-12-29 17:33

            Nie jest. To jest pamiec dla dysku systemowego.
            Jak masz SSD + HDD, to nie jestes w stanie zmusic Optane, zeby Ci przyspieszalo tylko HDD...

            Skomentuj

  6. AzMoDaN
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-27 13:58

    Poprzednia wersja czyli Intel Smart Response Technology sprawdzała się nieźle. Różnica była taka, że za dysk 32GB trzeba było dać 200zł. Na Win7 działało fajnie i przyspieszało drastycznie. Ale z Windowsem 10 przyrost szybkości był tak niski, że nie nadawało się to do niczego – nie wiem co napsuli.
    Jednak przy obecnych cenach dysków SSD sensowniej mieć taki na system + wybrane gry/programy, a na resztę danych (zdjęcia, filmy) zwykły HDD.

    Skomentuj

  7. ste-fan
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-12-27 17:33

    ech to ja wole ssd kupić 120GB na system i nawet GTA5 sie zmieści a oprócz tego jakies inne oprogramowanie i taniej wyjdzie....

    Jakby ta technologia była gdy 120GB SSD kosztowało 1500zł to owszem ale dziś - ciekawostka i tyle

    Skomentuj

  8. maaaad
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-27 17:42

    Ktoś zapomniał o dopisku "materiał sponsorowany".

    Skomentuj

  9. klosz007
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2017-12-27 17:48

    W mniej znacznie mniej sponsorowanych artykułach niż ten wychodzi na to, że Optane jest dobre tylko dla tych którzy z jakiegoś powodu nie mają żadnej możliwości zainstalować/dołożyć 'normalnego' dysku SSD z przeznaczeniem na system operacyjny.

    W każdym innym przypadku Optane jest mało lub wcale opłacalne, przyrost wydajności nie jest tak duży jak w przypadku SSD a cena jest niewiele mniejsza niż zwykłego SSD o dużo większej pojemności. Czyli lepiej zainwestować te pieniądze w SSD o niezbyt dużej pojemności (np. 128 lub 256GB) na system operacyjny a na "dane" (zdjęcia, filmy, muzyka itp.) zatrzymać klasyczny HDD.

    Artykuł całkowicie przemilcza fakt, że Optane akceleruje wyłącznie dysk systemowy a więc mając kilka dysków HDD (np. oddzielny na system operacyjny a oddzielny na dane) tylko ten z systemem operacyjnym będzie akcelerowany.

    Skomentuj

    1. klosz007
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-12-27 17:52

      Natomiast Optane jest demonstratorem ciekawej technologii czyli nieulotnych pamięci RAM która być może się szerzej upowszechni. Nie wiem czy można to nawet nazwać pamięcią flash bo zasada działania jest zupełnie inna.

      Generalnie cena per GB jest niższa niż w przypadku RAM ale dużo wyższa niż w przypadku pamięci flash.
      Zawartość pamięci nie jest tracona po zaniku zasilania ale szybkość zapisu oraz trwałość jest dużo wyższa niż w przypadku flash (mniejsza jednak niż w przypadku RAM).

      Skomentuj

  10. Irrlicht
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-27 23:38

    Nie ma takiego storydża, którego by któraś kolejna aktualizacja Win 10 nie pokonała :-) Optane będzie trzymał fason jakiś czas, a potem wejdzie moda na inną protezę szybkiego nośnika i "zoptymalizują" :-)

    Skomentuj

  11. studionti
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-28 17:54

    U mnie jest Optane + SSD jako system i zwykłe HDD na dane :)

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!