Na topie

Matryca TN, VA czy IPS?

Autor:
redakcja

więcej artykułów ze strefy:
Monitory

Kategoria: Komputery Peryferia Monitory Tematyka: IPS Vademecum

Wybór monitora nie jest prostą sprawą - czym różnią się matryce typu TN, VA i IPS? Każda z nich ma swoje wady i zalety, warto je poznać by jak najlepiej wybrać monitor swoich marzeń.

  • Matryca TN, VA czy IPS? | zdjęcie 1
Ocena redakcji

5

super

 

A A

Monitor monitorowi nierówny, czego możemy się przekonać dokonując zakupu takiego urządzenia. Spotkamy się z monitorami panoramicznymi (16:9) i ultrapanoramicznymi (21:9), o niskim (60 Hz) lub wysokim (144 MHz w górę) odświeżaniu. Mogą one mieć różne rozdzielczości, poczynając od najpopularniejszej Full HD (1920 x 1080), przez QHD (2560 x 1440) po 4K UHD (3840 x 2160). Ekrany monitorów mogą być płaskie, lub zagięte. Monitory mogą być wyposażone w różne technologie super-synchronizacji (G-Syn lub FreeSync) lub HDR. Masz problem z wyborem monitora? Zobacz nasze zestawienie polecanych monitorów dla graczy.

Kiedy już wybierzemy absolutnie wszystko czym powinien charakteryzować się nasz monitor, okazuje się, że zapomnieliśmy o najważniejszym, a mianowicie o matrycy.

Jaką matrycę w monitorze lub telewizorze wybrać?

Monitory komputerowe mogą być wyposażone w różne rodzaje matryc. Obecnie najpopularniejszymi rodzajami są matryce typu TN, VA lub IPS, ale coraz śmielej mówi się o monitorach OLED. Czym różnią się od siebie te trzy rodzaje matryc i która będzie najlepsza do danych zastosowań?  

Matryce TN


LG 27GK750F - matryca TN i odświeżanie 240 Hz

Przez długi okres matryce TN nie kojarzyły się najlepiej. Owszem były tanie i charakteryzowały się niskim czasem reakcji, więc świetnie nadawały się dla graczy. Ich bolączką było jednak słabe kąte widzenia oraz mierne odwzorowanie barw i słaby kontrast. Cóż, to wszystko prawda aktualna do dziś, jednak oczywiście dokonał się tu pewien postęp.

Jeśli jakość obrazu ma dla ciebie znaczenia drugorzędne, a bardziej liczy się szybkość odświeżania, to właśnie wśród monitorów TN znajdziesz egzemplarze wyposażone w najwyższe odświeżanie - nawet 240 Hz lub więcej, więc jest to świetne rozwiązanie dla profesjonalnych graczy. Z pewnością jedną z największych zalet monitorów z matrycą TN pozostaje... niska cena.

Wśród lepszych (droższych) monitorów z matrycami TN można znaleźć wiele, których jakość obrazu, czy kąty widzenia znacznie usprawniono i często mogą one zadziwić możliwościami - ale niestety nie jest to regułą.

Matryce IPS


Acer Predator XB271HU - IPS dla graczy, ale swoje to kosztuje

W porównaniu do TN, matryce IPS charakteryzują się przede wszystkim znacznie lepszym odwzorowanie barw, kontrastem i lepszymi kątami widzenia. Ustępują jednak im czasem reakcji. Jeszcze do niedawno były to więc wymarzone monitory dla grafików, ale nie dla graczy. Również odwzorowanie czerni może być dalekie od doskonałości.

Na szczęście ostatnio uległo to zmianie i coraz częściej można spotkać monitory IPS z niskim czasem reakcji i wysokim odświeżaniem. Ma to oczywiście swoje odwzorowanie w cenie, ale cóż... za jakość i szybkość równocześnie trzeba zapłacić.

Matryce VA


Philips Momentum 436M6VBPAB - olbrzymi monitor z matrycą MVA

Najprościej rzecz ujmując, matryce typu VA (między innymi PVA, czy MVA) można umiejscowić pomiędzy matrycami TN i IPS. Nie oferują może tak żywych barw jak IPS, ale za to znacznie lepsze kąty widzenia od TN, a ich niezaprzaczalną zaletą jest wysoki kontrast i dobre odwzorowanie czerni. Mogą się więc świetnie sprawdzić do oglądania telewizji, czy filmów. Jeśli więc wahasz się pomiędzy wyborem TN, a IPS, być może najlepszym sposobem jest wybór matrycy VA?

Pamiętajmy jednak, że łączą one nie tylko zalety TNek i IPS, ale również ich wady. Wciąż jednak pozostają ciekawym rozwiązaniem np. dla grafików. Jeśli jesteś graczem, to przy matrycach VA musisz zwrócić szczególną uwagę na niski czas reakcji - a w przypadku tych monitorów potrafi on być horrendalnie wysoki.

Jaki monitor dla gracza, czy grafika?

Monitory TN oferują najwyższe odświeżanie, najniższe czasy dostępu i atrakcyjne ceny - wydają się być znakomitym rozwiązaniem dla graczy, którym nie zależy jak największej palecie barw.

Monitory IPS oferują jednak lepszą jakość obrazu oraz katów widzenia od TN, a producenci zdążyli już przystosować tę technologię do potrzeb graczy. Wiąże się to z wyższą ceną, ale otrzymujemy wyższą jakość. Panele IPS również sprawdzą się w przypadku prac graficznych.

Z kolei monitory VA to najlepsza opcja dla osób które oglądają wiele filmów, wszystko dzięki doskonałemu odzworowaniu czerni i dobrym kątom widzenia.

Czy matryce TN odchodzą już do lamusa?

Matryce TN są znane z nienajlepszej jakości obrazu (słabe kąty widzenia i dość uboga paleta barw), chociaż jak wspominaliśmy wcześniej, lepsze modele potrafią oferować zadowalającą jakość obrazu. Dla mniej wymagających pod względem jakości obrazu użytkowników, czy też do zastosowań biurowych wciąż są godne polecenia, choćby ze względu na niewygórowaną cenę.

Odsłon: 13413 Skomentuj artykuł
Komentarze

50

Udostępnij
  1. benutzer
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2019-02-05 12:35

    Jeden z ważniejszych parametrów wpływających na komfort i zdrowie wzroku to nie typ matrycy ale "flicker free". Niestety w artykule nie ma o tym ani słowa. Najtańszy IPS czy VA 24 cale można mieć za 450 PLN. Kupno najtańszego monitora TN z migoczącym ekranem o 50 zł tańsze jest nieporozumieniem.

    Skomentuj

    1. .Alx.
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-02-06 12:51

      A mnie brakuje opcji w ankiecie :
      "Czekam na OLED"

      Ale chyba ta odpowiedź pozamiatałaby wszelkie LCD...

      Skomentuj

      1. aendrju
        Oceń komentarz:

        7    

        Opublikowano: 2019-02-07 10:24

        Wszyscy na wszystko czekają i polecają czekać innym. Czekam na:
        oled, microled,
        nową generację cpu/gpu,
        ddr5,
        pci express 4,
        procesory na grafenie,
        szybsze i trwalsze dyski ssd,
        na lepsze ceny podzespołów,
        na ps6 bo ps5 będzie przestarzałe w dniu premiery,

        i tak do usranej śmierci.

        P.S. Ja nie czekam, biorę to na co mnie stać i jest warte swojej ceny.

        Skomentuj

  2. kokosnh
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2019-02-05 12:36

    mam VA na 60Hz i IPS tez na 60Hz obok siebie, niby oba maja 4ms, ale na VA widzę że mi wolniej reaguje na zwykły ruch kursora.
    TN-ek nie trawię, ze względu na kolory, a za dobra TN-kę z dobrymi kolorami, i przyzwoitymi kątami, trzeba krocie zapłacić.
    Może OLED?

    Skomentuj

    1. ygdersil
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-02-05 12:44

      Jeszcze zależy jakie IPS czy VA .Są IPS co smużą gorzej niż VA bo IPS wbrew pozorom nie jest mistrzem czasu reakcji i do TN ma lata świetlne.

      Najlepszym wyborem są VA 144HZ bo oferują świetną jakość z dobrym czasem reakcji i co najważniejsze są często dużo tańsze od najlepszych /najszybszych ale za to holendarnie drogich IPS-ów

      Skomentuj Historia edycji

      1. Yaceek
        Oceń komentarz:

        -7    

        Opublikowano: 2019-02-05 17:42

        Nie ma żadnego VA na rynku, który potrafi wyciągnąć prawdziwe 144hz. 7ms. Tyle powinno trwać wyświetlanie jednej klatki na ekranie, by móc w pełni cieszyć się monitorem. Na dzień dzisiejszy żaden VA nie potrafi tego zrobić bez ingerowania w wygląd samego obrazu.

        Skomentuj

        1. awesome1337
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2019-02-05 18:04

          source?

          bo coś nie wydaje mi się żeby ti była prawda

          Skomentuj

          1. Yaceek
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2019-02-05 18:30

            Ostatnio szukałem monitora i przeglądałem wszystkie recenzje monitorów VA 144hz, na które wpadałem. Żaden nie miał poniżej 7ms na klatkę bez overdrive'a, który powoduje, że obraz zamienia się w żrącą oczy papkę, szczególnie jeśli chodzi o szybkie przejście z ciemnego na jasny. Ani MSI, ani Samsung, ani Asus, ani Viotek, ani Acer, ani Viewsonic.

            Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2019-02-05 20:40

            to moze troche dawno temu sprawdzales.

            Skomentuj

          3. awesome1337
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2019-02-05 21:42

            i samsung i lg na pewno maja prawdziwie panele 144hz z VA
            bez overdrive

            Skomentuj

          4. Yaceek
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2019-02-05 22:47

            Każdy 144VA ma 144hz, ale żaden z nich nie jest w stanie wygenerować klatki w czasie poniżej 7ms, dlatego ich 144hz nigdy nie będą wyglądać tak płynnie jak 144hz na TNkach. Jeżeli panel nie jest w stanie tego zrobić to pojawia się efekt bluru na obiektach w dynamicznych scenach. Overdrive niweluje ten efekt, ale kosztem jakości obrazu i strasznych przesterów. Jeżeli ktoś kupuje monitor tylko dla 144hz to nie ma nic lepszego niż TN. Sam VA to natomiast, według mnie, najlepszy panel do użytku ogólnego/domowego, jak gry, filmy itp. Dobre, soczyste kolory, świetny kontrast i kąty widzenia. Aktualnie szukam czegoś 27" 1440p 16:9 (75-144hz) bez żadnych wygibasów typu zagięcia monitora czy ledów gamingowych. Naprawdę... czy to tak trudno zrobić monitor, który będzie miał parametry właściwie każdego monitora gamingowego na rynku, ale przy tym będzie wyglądał "elegancko" (Asus Designo, albo Q2781PQ) , a nie "gamingowo" (Praktycznie wszystkie)?

            Skomentuj

        2. kitamo
          Oceń komentarz:

          -2    

          Opublikowano: 2019-02-05 20:39

          Z tego co widzialem to jak najbardziej są monitory VA + 144Hz, bo prawie taki kupiłem.

          Skomentuj

          1. rlistek
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2019-02-06 00:19

            Po co? Przecież "ludzkie oko i tak nie widzi więcej niż 30fps".

            Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2019-02-06 16:40

            a kto mowi ze ja mam ludzkie oko?

            Skomentuj

    2. steelek
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-02-05 20:47

      A sprawdzałeś czy czasem nie masz połaczonego tego po hdmi którego odświezanie to np 30hz? Ja myslałem że oszaleje a sie okazało ze w moim VA HDMI1 chodzi w 4K w 30Hz. Do HDMI2 mam podpieta konsole i tam jest 60Hz. Do komputera kupilem kabel DisplayPort który tez w 4K ma 60Hz i śmiga aż coś.

      Skomentuj

  3. passat
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2019-02-05 12:50

    Czekam na monitory OLED. Ale chyba trochę sobie poczekam.

    Skomentuj

    1. awesome1337
      Oceń komentarz:

      -10    

      Opublikowano: 2019-02-05 13:41

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      może kupić już teraz

      Skomentuj

  4. awesome1337
    Oceń komentarz:

    -5    

    Opublikowano: 2019-02-05 13:34

    niedawno szukałem nowego monitora i po zwrocie do sklepu 3 IPS i 2 TN zostałem przy VA 144hz a konkretnie 32GK850G-B (wszystkie były w mniej wiecej tym samym przedziale cenowym około 3k)

    TN niestety kolory za słabe a nie gram w CSa wiec te 1ms nie robi mi aż takiej róznicy

    IPSy za to wygladaja koszmarnie w nocy/wieczorem
    a tak zazwyczaj gram
    ips glow i słaba czern do tego zdecydowanie najgorszy cas reakcji skreslaja je dla mnie do casualowego grania

    VA za to wpasowało się idealnie w srodek nawet jeżeli nie są najlepsze w żadnej kategorii

    Skomentuj Historia edycji

      1. awesome1337
        Oceń komentarz:

        -4    

        Opublikowano: 2019-02-05 14:33

        AOC AG271QG , Asus PG279Q i Acer Predator XB271HU

        zdaje się acer i asus korzystaja z tego samego panelu ale acer miał koszmarny bleeding (to był 1 który zamówilem) którego nie było aż tak dużo u asusa (co akurat jest odwrotne z opiniami bo podobno to acer ma lepsze QA ale sample size 1 u mnie wiec)

        AOC nie bleedował aż tak bardzo jak oba wyżej ale nadal czern pozostawia dużo do życzenia a IPS glow bo rownie kiepski co u pozostalych

        Skomentuj Historia edycji

          1. awesome1337
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2019-02-05 14:53

            >Ja mam Asus PG279Q i mam lekki bleeding tylko w jednym narożniku na dole... W sumie zauważalny tylko przy wyświetlaniu całkowitej czerni, patrząc po forach i opiniach to mój bleeding to żaden bleeding w porównaniu do tego co niektórzy uświadczyli w swoich egzemplarzach.

            yup, to jest duża loteria, pare lat temu znajomy kupił własnie tego asusa zaraz po premierze kiedy mieli spore problemy z QA i pierwszy panel jaki dostał był koszmarny ale na szczescie drugi już był w porzadku

            generalnie jak dobrze trafiłęs to na pewno nie ma sensu wymieniac bo w tym przedziale cenowym nie dostaniesz nic lepszego, najwyżej innego (czyli np. ips vs va)

            Skomentuj Historia edycji

  5. RockyBalboa
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-02-05 14:37

    @awesome1337 bzdury piszesz wyssane z palca sam mam monitor Asus PG27UQ który ma matryce IPS oraz matową powłokę i takie banialuki co ty wypisujesz o nocy i wieczorze to sobie możesz wciskać tym co nie mają monitorów i grają na telewizorach a nie ludziom którzy posiadają sprzęt.
    Za 3 tysiące testujesz monitory no to sorry za taką cene to sobie możesz kupić telewizor a nie konkretny monitor a potem piszesz takie bzdety o matrycach.

    Skomentuj Historia edycji

      1. MakankoBzykankoPukanko
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2019-02-05 14:59

        JanuszJestem nie bój się zaraz pluski powstawiasz ze swoich kont #sztucznainteligencja #coffen cos tam :)

        Co do monitorów ja mam TV 75 cali i lepiej na tym wychodzę niż na monitorze 27 czy 30 calowym i dobrze mi się gra.

        Skomentuj

          1. MakankoBzykankoPukanko
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2019-02-05 15:14

            @@@JanuszJestem nie ja pisałem które są twoje :) to jak się wypowiadasz w komentarzach cię zdradza ;] @@@

            Bawcie się dalej ja spadam na basen szkoda dnia nie nudze się tak jak wy żeby siedzieć cały dzień przed komputerem.

            Skomentuj Historia edycji

          2. rlistek
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2019-02-06 00:15

            Haha, właśnie też byłem przekonany, że typ leci na multikoncie i bajki wymyśla.

            Skomentuj

    1. awesome1337
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2019-02-05 14:50

      >Za 3 tysiące testujesz monitory no to sorry za taką cene to sobie możesz kupić telewizor a nie konkretny monitor a potem piszesz takie bzdety o matrycach.

      co?

      wszystkie monitory miałem przez kilka dni u siebie, po co miał bym się bawić w odsyłanie ich, cały proces zwrotu potem czekania na kase i zamawiania kolejnego jeżeli spełniały by moje oczekiwania?

      nie twierdze że to są złe monitory, wrecz przeciwnie ale IPS to loteria, każdy z nich miał bardzo wyrazny bleeding, może jak by mi sie chciało bardziej to za 3-4 razem dostał bym w koncu porzadny panel ale nadal zostaje ips glow który mi wyraznie przeszkadza, może tobie nie ale czegos takiego nie mam na panelu VA nawet jak kolory i kąty widzenia nie są tak dobre (a to akurat są komprosimy na które moge pojsc)

      masz inne wymagania wobec monitora to w porzadku ale daruj sobie pisanie że to co widziałęm na własne oczy to bzdura

      Skomentuj

  6. CaptainPlanet
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2019-02-05 14:53

    "IPSy za to wygladaja koszmarnie w nocy/wieczorem
    a tak zazwyczaj gram
    ips glow i słaba czern do tego zdecydowanie najgorszy cas reakcji skreslaja je dla mnie do casualowego grania "


    Widać nigdy w życiu nie miałeś dobrego monitora do grania tak to właśnie jest jak się kupuję z najniższej półki cenowej a potem wypisuje że matryce ips mają takie wady.
    Następnym razem jak coś napiszesz to napisz że takie problemy występują w matrycach do do 2500 złotych.

    Skomentuj

      1. CaptainPlanet
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2019-02-05 15:01

        @JanuszJestem do kogo ty to piszesz bo chyba nie do mnie?

        Skomentuj

    1. awesome1337
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2019-02-05 14:56

      sprawdzałem AOC AG271QG , Asus PG279Q i Acer Predator XB271HU

      który z nich to jest to monitor z niskiej półki?

      Skomentuj

      1. owatanka
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2019-02-05 15:58

        Monitory dosc drogie i nie oferuja zbyt wiele a jeszcze to ze piszecie o bleedengu i nierownomiernym podswietlaniu to juz wogole wskazuje ze te monitory powinny byc na niskej polce a nie sredniej.
        Pewnie wiekszosc ceny tych monitorow to modul gsync i podatek za marke...

        Skomentuj

        1. awesome1337
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2019-02-05 16:04

          >Pewnie wiekszosc ceny tych monitorow to modul gsync i podatek za marke...

          wersje tych monitorów bez gsync są niewiele tansze

          a AOC to oem ma podobne ceny co inni

          >powinny byc na niskej polce a nie sredniej.

          znajdz lepszy IPS w tej cenie z 144hz/1440p/gsync lub z dobrym freesync

          Skomentuj

  7. CaptainPlanet
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2019-02-05 15:05

    @awesome1337 nie doczytałem modeli zwracam honor faktycznie nie są z niskiej półki.
    Sam gram u siebie z zasłoniętym oknem i z tym się nie zgodzę "IPSy za to wygladaja koszmarnie w nocy/wieczorem" u mnie wszystko gra i huczy.

    Skomentuj Historia edycji

  8. fallen
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-02-05 15:47

    Uparcie czekam na monitor:
    27' + 2560x1400 + VA + 144Hz + płaski ekran.

    Ciekawe, ile jeszcze się zejdzie? ;)

    Skomentuj

      1. fallen
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2019-02-05 20:47

        Tylko VA. Żadne IPSy nie wchodza w grę.
        Niejeden dobry, "polecany" monitor miałem już na tapecie (tzn. na biurku) i żaden nie dorasta do pięt średniakom z VA. Największy ostatni zawód to właśnie Samsung (pal licho, nawet to zakrzywienie bym przeżył). Monitor nie wyciąga nawet 50% kontrastu, co stojąca obok 5 letnia iIyama (2483HSU). Czarny kolor nie istnieje, o GIGANTYCZNYM cloudingu nie wspominając. Gradienty na Samsungu to jakiś żart - ładniej bym je kredkami namalował...

        Skomentuj

      2. fallen
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2019-02-05 20:59

        btw - Aurousa widziałem. Czekałem na ten monitor dość długo i niestety, pierwsze informacje płynące od posiadaczy nie napawają optymizmem (np. kontrast gorszy niż w Dellu P2419H za 600zł). Do tego w co drugiej sztuce clouding z kosmosu. W kwestii QC Gigabyte idzie chyba w ślady Asusa.

        O tych cholernych ledach nie wspominając :)

        Skomentuj

          1. fallen
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2019-02-05 22:48

            Na papierze wygląda ok. Ale:
            - ledy+stopka na pół biurka = :(
            - zakrzywiony ekran = :(
            - TDP=90W = WTF? + :(

            Jeśli IPS Ci nie straszny zobacz Acer NITRO XV2 (ta sama matryca co w Aorusie). Optix MAG27CQ ma już TDP=46W (i tak sporo, nawet jak na 27') ale jasność już tylko 250 cd/m²...

            Skomentuj

  9. michael85
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2019-02-05 16:49

    Zapomnieliście napisać że IPS z czasem również się wypalają i ich jasność słabnie.

    Skomentuj

  10. rlistek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-02-05 19:33

    TN+VA

    Skomentuj

  11. Juan Sanchez Villa-Lobos Ramir
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2019-02-05 22:23

    Najlepsze matrycę mają czarno-białe rubiny!

    Skomentuj

  12. a___s
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2019-02-06 09:24

    Monitor Nec EA275UHD, czyli raczej wyższa półka. Czerń wygląda jak na pierwszych monitorach LCD w okolicach 2000 roku. Oglądanie jakiegokolwiek filmu to męczarnia. Matryce IPS to jakieś nieporozumienie, nie wiem jak ten badziew można było wprowadzić na rynek.

    Skomentuj

    1. fallen
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2019-02-06 11:39

      Nec EA275UHD - IPS. EOT.

      Jak? Bardzo prosto. IPSy są lepsze niż TN i gorsze od VA. Do tego często w cenie zbliżonej do TN i są tańsze od VA. Przeciętny Kowalski nie widzi różnicy między IPS i VA. Kupuje więc monitor w MM, idzie do domu i jest z niego zadowolony. I tyle. Przez myśl mu nie przejdzie, że słaby kontrast i brak czerni to wina matrycy, bo i tak ma lepiej niż na starej TNce. Kolorki ładne, kąty lepsze. Jest super!

      Nie przypadkiem na rynku królują obecnie monitory na matrycach TN i IPS. Jak już znajdzie się coś ciekawego na VA to kosztuje 30% więcej niż podobny sprzęt na IPSie. Dla owego Kowalskiego to niewytłumaczalna różnica w cenie i bierze to co tańsze, bo jest "tak samo dobre".

      W sklepach z elektroniką monitory stoją obok siebie, podpięte pod byle jakie źródła, przez byle jakie rozdzielacze. Do tego z każdej strony walą w nie lampy, ustawienia sprzętów to loteria. Nawet wprawnemu oku ciężko znaleźć różnice.

      A idę o zakład, że gdyby w domu postawić Kowalskiemu jego IPSa obok MVA - w 9/10 przypadków wybrałby MVA (zakładając, że 1/10 to daltoniści;).

      Skomentuj Historia edycji

  13. jeomax.co.uk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-02-06 10:57

    Mam VA Iiyamy i jestem z niego prawie zadowolony. Jakosc obrazu OK, ale trwalosc monitora (IIyama !) to tragedia. Od dluzszego czasu mam ponad 7 bad pixeli - nie zwracam uwagi w grach, widac je tylko przy resecie praktycznie... nie mam pojecia, czy to wada wszystkich VA, czy tylko w moim modelu tak sie felernie trafilo. Dodatkowo tuz po gwarancji monitor padl... zwyczajnie, ale go naprawilem - sie okazuje sterownik LEDow pada takze i tu szybciutko. Tak wiec sceptycznie podchodze do wyboru kolejnego monitora, ktory chcialbym, zeby byl VA 144 Hz, ale.... ta jakosc wykonania mnie troche przeraza. IPSy zra mi oczy swoja biela, nie nadaja sie do mojej pracy :)

    Skomentuj

    1. fallen
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-02-06 11:48

      Jaki model?
      Mam 3 iiyamy ProLite (X2483HSU-B1,X2483HSU-B2 i X2483HSU-B3:). Imo to jeden z najlepszych monitorów do domu (a porównuję m.in.z Eizo Color Edge!:) za rewelacyjne pieniądze.
      AMVA+ robi robotę!
      Kolory, kontrast: 10/10
      Clouding - ZEROWY. W pokoju przy zgaszonym świetle czarny to czarny i nie ma żadnych plam światła.

      Wygląd sprzętu to inna sprawa w Iiyamie, ale patrzę w ekran, a nie na ramkę;)))

      W kwestii awaryjności, złego słowa nie powiem. Polecałem ten model znajomym, wszystko śmiga, wszędzie zero awarii.

      Skomentuj

    2. Mike4321
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-02-06 14:18

      Też jestem szczęśliwym posiadaczem IIyamy Pro Lite XB2483HSU-B1. Zgadzam się z kolegą fallen jest to bardzo udany model. Kolorki na AMVA+ piękne, czerń idealna, idealne podświetlenie matrycy. Mój egzemplarz maj już pięć lat i zero bad pikseli. Obecnie do wyrwania za grosze. Tak że jak ktoś potrzebuje sensownego monitorka do full HD szczerze polecam. Nadmienie tylko że z tych nowszych monitorów przerabiałem już MSI Optix, Samsungi i wszystkie miały fatalne podświetlenie matrycy.

      Skomentuj Historia edycji

      1. fallen
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2019-02-08 10:36

        Dokładnie :)
        U mnie w domu wspomniane Iiyamy (B1 jako główny monitor), u rodziny i znajomych po domach też 2483HSU (B1/2/3/). Z kolei w pracy Eizo...

        Później idę do sklepu, patrzę na nowe monitory po 2-3 tysiące i wybucham śmiechem. Clouding to coś, co dla mnie z miejsca dyskwalifikuje dany model, a dziś cierpi na niego chyba każdy nowy monitor. Jeden bardziej, drugi mniej. Zastanawiam się, jak to możliwe, że przez kilka lat technologia poszła do przodu, a monitory (nawet te drogie, teoretycznie lepsze) robi się... gorsze.

        Jedna uwaga odnośnie 2483HSU: Jeśli ktoś nie używa i nie potrzebuje DP, to polecam (trudny do dostania, ale to wciąż możliwe) model B1 (ma DVI+HDMI). B2 i B3 mają... mniejszą faktyczną przekątną ekranu, o czym producent nie wspomina wprost. To 23,8, a nie 24''. Postawione obok siebie B1 i B3 mają identyczny obraz, ale B3 ma wyraźnie mniejszy ekran :)

        Skomentuj Historia edycji

  14. hideo
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2019-02-06 23:30

    IPS w monitorze bo mimo nie najwyższego kontrastu to kolory najlepsze i obraz najbardziej cieszy oko. W tv to VA (ale te lepsze droższe) lub IPS. TN są szybkie ale mają słabe kolory i tragiczne kąty widzenia. VA lepszy kontrast i czerń ale kolory średnie i takie sobie kąty. Co innego VA w droższych modelach tv tam są bardzo dobre. Jeszcze kwestie jak bardzo dana osoba jest wrażliwa na szybkość matrycy (tu IPS najsłabiej wypada choć i tak już nieźle) i color shift (w matrycach VA) lub glow w IPS (pod katem). Biorąc jednak wszystkie plusy i minusy dla mnie wygrywa IPS w monitorach a w TV to drogie najlepsze VA (choć i na IPS się zdarzają świetne drogie modele TV) ale w drogich tv dochodzą jeszcze dodatkowe elementy poza samą matrycą i stąd nie ma jednoznacznego zwycięzcy. OLED tv jest świetny choć ma też minusy jak zlewanie w (perfekcyjną) czerń lub mrowienie...

    Skomentuj

    1. fallen
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-02-08 10:51

      Z ciekawości, możesz podać jakiś model monitora z IPS, w którym według Ciebie kolory wyglądają lepiej niż VA?

      Skomentuj

  15. anarchist
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-02-08 09:34

    Hm... Wg mnie kolejność wg jakości. Do multimediów czyli gry/filmy.

    1. OLED. Ale zerowy stosunek opłacalności stacjonarnego wyświetlacza, chyba że oglądamy na smarcie ale wtedy gry odpadają.
    2. CRT. Rewelacyjna opłacalność. Mój monitor dostałem za darmo np. Dobrze sobie radzą z materiałem nie najlepszej jakości.
    3. PDP. Jakość CRT wg mnie jednak lepsza. I prąd uje sporawo.
    4. LCD czyli wyroby monitoro-podobne. Nadają się do oglądania za dnia. W nocy za bardzo razi brak czarnego koloru.
    a. PVA. Ma coś co imituje czerń i obraz jest akceptowalny.
    b. IPS.
    c. TN.

    Do pracy wyroby monitoro-podobne sa ok. Mają dużą wielkość, rozdzielczość i stosunkowo mały pobór prądu.

    Mam każdy z tych wyświetlaczy więc sobie trochę porównywałem. Najczęściej używam do multimediów TV CRT i monitora CRT. Najprzyjemniejszy obraz, do tego dobrze sobie radzą z materiałem średniej jakości.

    Skomentuj

    1. a___s
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-02-08 10:10

      Wszystko fajnie ale co, mam teraz mieć 2 monitory: jeden do pracy, drugi do oglądania filmów? Paranoja.

      Skomentuj

      1. anarchist
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2019-02-08 11:14

        Ja mam więcej niż 2 :) Nie... nie musisz jeśli nie chcesz.

        Skomentuj

  16. kulkiet
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-03-21 02:02

    tak z ciekawosci ilu z was calibrowalo swoj monitor po kupnie,bo roznice sa widoczne ja uzywam pb278q od 2012 z panelem ips -pls i nie ma zadnego bleeding ,chodzi na 85hz po oc 99% srgb ,moj laptop ma 100% adobe rgb i widac roznice w odwzorowaniu kolorow problem ze nie robia jeszce zadnych pro monitorow z odswiezaniem 120hz na ktore moznaby sie pokusic

    odnosnie fallen i jego opini va lepsze kolory od ips
    tylko ahva sie zalicza ,resta juz ips,,

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!