Na topie

Pierwsze recenzje Far Cry 5 - jest bardzo dobrze [AKT. - dziś premiera]

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Gry

Wygląda na to, że na Far Cry 5 warto było czekać. Gra chwalona jest za duży i otwarty świat, ładną grafikę i oczywiście mnóstwo dynamicznych wymian ognia. Co najlepsze, na tym lista plusów się nie kończy.

  • Pierwsze recenzje Far Cry 5 - jest bardzo dobrze [AKT. - dziś premiera]
A A

Jutro ważny dzień dla wielu graczy. Właśnie na 27 marca zaplanowana została przecież najgorętsza premiera tego miesiąca. Na sklepowych półkach wyląduje Far Cry 5. Czy warto się nim zainteresować?

Patrząc na pierwsze recenzje, zdecydowanie tak. Far Cry 5 oceniony został między innymi przez nas i nie będziemy ukrywać, że bawiliśmy się przy nim bardzo dobrze. To samo twierdzą zresztą przedstawiciele innych redakcji.

Najczęściej recenzowana jest wersja na PlayStation 4. Średnia not na metacritic wynosi w tym przypadku 81%. Identycznie jest w przypadku PC, wersja na Xbox One może pochwalić się średnią na poziomie aż 89%.

Twórcom udało się wykreować bardzo interesujący świat, który jest otwarty, a jednocześnie wypełniony atrakcjami. Na plus zapisywane są również takie elementy jak: klimat, oprawa graficzna, szeroki arsenał, dynamiczne strzelaniny czy edytor Far Cry Arcade. Zarzuty padają najczęściej pod kątem fabuły (nie dla wszystkich okazuje się interesująca), twórcom nie udało się też uniknąć drobnych błędów technicznych. Co ważne, kampania jest dość długa, zapewnienia w tej kwestii były prawdziwe.

Pierwsze oceny Far Cry 5:

  • nasza ocena - 4,6/5
  • Gaming Age - 100%
  • GameSpace - 95%
  • Hobby Consolas - 93%
  • Wccftech - 91%
  • USgamer - 90%
  • Playstation Universe - 90%
  • We Got This Covered - 90%
  • God is a Geek - 90%
  • IGN (Włochy) - 86%
  • Trusted Reviews - 80%
  • GamesRadar+ - 80%
  • Hardcore Gamer - 80%
  • Game Informer - 75%
  • Game Revolution - 70%
  • Digital Trends - 60%
  • Guardian - 60%


AKTUALIZACJA, 27.03.2018

Zgodnie z planem, gra ma dziś swoją premierę. Dostępna jest w sklepach w trzech wydaniach - na PC oraz PlayStation 4 i Xbox One. Spodziewać można się polskiej wersji językowej (lokalizacja kinowa).

Pierwsze oceny oraz zwiastun premierowy zobaczyć możecie powyżej. Wcześniej prezentowaliśmy też porównanie grafiki na konsolach. Poniżej zamieszczamy natomiast zestawienie wersji na PC oraz PS4 Pro i Xbox One X.


Źródło: metacritic, Ubisoft Polska, Candyland

Odsłon: 8938 Skomentuj newsa
Komentarze

33

Udostępnij
    1. Sharimsejn
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2018-03-27 19:16

      Nom Primal i 4 były takie dobre, że postanowili zmienić tylko lekko fabułę i tekstury. LEKKO.

      Skomentuj Historia edycji

        1. Sharimsejn
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2018-03-27 20:48

          Primal to zwykłe zbieractwo na starej szacie, usunąłem po kilku godzinach. W czwórkę pograłem z osiem godzin i się znudziłem. W zasadzie wiele się nie różniła od czwórki poza innym miejscem rozgrywki.

          Skomentuj

  1. KORGAN
    Oceń komentarz:

    -5    

    Opublikowano: 2018-03-26 14:49

    Średnia recenzentów to 81/100. Jak na grę AAA to bardzo przeciętnie.
    ps. Przecież to kolejne DLC do Far Cry 3.

    Skomentuj

    1. mutissj
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2018-03-27 18:20

      racja

      Skomentuj

    2. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-03-27 19:13

      Patrzac na nijakosc gier jakie ostatnio sie pojawiaja, szczególnie jesli idzie o taśmociągi jak ten to w sumie jest to bardzo dobra ocena.

      Skomentuj

  2. topiq
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-03-26 14:54

    Ja jednak poczekam na recenzje popremierowe i przynajmniej pierwsze patche. Już się wystarczająco nakupowałem wczesnego dostępu od UBI pod szyldem finalnego wydania. Obecnie gry kupuję w wersjach GOTY z wszystkimi DLC za połowę ceny premierowej :) UBI często ma fajne przeceny nawet u siebie w sklepie.

    Skomentuj

      1. MarTum
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2018-03-26 17:54

        Ale w skali globalnej to jednak biały hetero katolik jest aktualnie pod ostrzałem całej reszty.

        Skomentuj

        1. Eternal1
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2018-03-28 07:56

          Nawet jeśli by tak było - KARMA?
          Jeśli spojrzysz w historię zobaczysz że w wszystkich systemów filozoficznych i religijnych ostatnich 2 tysięcy lat, jeden zaznacza się szczególną arogancję, agresją i dominacją. Ma na rękach najwięcej krwi.
          Polska? "system" ten przyszedł na nasze wolne Słowiańskie Ziemie i mówiąc o "miłosierdziu" postawił nas przez jasnym wyborem. Albo przyjmiemy obcy system wierzeń i uznamy obce zwierzchnictwo albo zostaniemy doszczętnie wymordowani, mężczyźni, kobiety, dzieci. Ty tyle w kwestii przykrywki o "miłosierdziu".

          Mieszko nie miał większego wyboru.

          Skomentuj

  3. carbo888
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-03-26 16:15

    Materiał z tvgry do końca wybił mi z głowy zakup tej kaszanki, ai/si to porażka.

    Skomentuj

  4. Lord_Krecitsqa
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-03-26 16:36

    Gierka fajna ale nie za 189 :)
    Tyle to ja mogłem dać za BF_1

    Skomentuj

    1. czerwonyznajomy
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-03-27 19:59

      Za bfy to i nawet 10 zł nie dałbym.

      Skomentuj

    2. Sharimsejn
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-03-27 20:58

      Ja kupiłem BF'a 1 Premium za 70 coś złotych jak promocja była i uważam, że zmarnowałem te pieniądze. W BF4 już mi się fajniej gra ale zaznaczę, że jej początki były naprawdę ciężkie jeśli chodzi o ilość bugów, disconnectów itp. itd. Po dłuższym czasie kiedy wyszło dużo łatek grało się już spoko.

      Skomentuj Historia edycji

      1. kitamo
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-03-27 22:13

        Akurat dla mnie ostatni sensowny BF to był BF3.

        BF4 nie jest zły, po prostu bardz opodobny do trójki.
        BF1 to po prostu klon czwórki który wnosi bardzo niewiele (a cieszyłem sie strasznie na klimat I WS.)

        Skomentuj

        1. Po1nter
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2018-03-29 13:12

          No niby 4 nic nie jestem w stanie zarzucić ale po genialnej 3 miałem niedosyt i w sumie pograłem może z 24h. Gdzie 3 to koło 1000h się zamykała. Bf1 pograłem, wymaksowałem wszystkie klasy i odinstalowałem.

          Skomentuj

  5. Lord_Krecitsqa
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2018-03-26 16:36

    Gierka fajna ale nie za 189 :)
    Tyle to ja mogłem dać za BF_1

    Skomentuj

  6. serek25
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2018-03-26 17:39

    W życiu nie dam 2 stów za kotleta.

    Skomentuj

  7. force
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2018-03-26 20:24

    Pamiętajcie. ŻADNYCH PREORDERÓW

    Skomentuj

    1. Foxy the Pirate
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2018-03-26 23:06

      Pamiętajcie, myć zęby co rano!

      Skomentuj

      1. kitamo
        Oceń komentarz:

        4    

        Opublikowano: 2018-03-27 18:44

        Pamiętajcie - mieso zjedz, ziemniaki zostaw.

        Skomentuj

        1. Eternal1
          Oceń komentarz:

          -4    

          Opublikowano: 2018-03-28 08:00

          Może jedzenie mięsa zaczniemy od Ciebie? Skoro jesteś tak przekonany że "trzeba" nie powinieneś mieć obiekcji.
          To co? razimy prądem czy idziesz pod topór? co wolisz?

          Skomentuj

          1. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-03-29 00:19

            Twoj stopien idiotyzmu sięga juz sufitu. Jak nie masz nic sensownego do napisania to po kiego sie starasz?

            Skomentuj

  8. Yukko
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2018-03-26 22:42

    Nie zapominajcie o MicroTranzakcjach które są zaimplementowane i mogą przyspieszyć progress.

    Skomentuj

  9. Lara-Croft
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-03-27 05:49

    Mistrzowski tytuł. A grafika kozacka biorąc pod uwage ile lat ma silnik.

    Skomentuj

  10. FajeraPL
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2018-03-27 13:10

    Ogólnie gierka warta zakupu. :)

    Gram od czwartku i na plus:
    - klimat
    - muzyka
    - udźwiękowienie - dźwięk broni czy wybuchów - ekstra.
    - grafika jest na lepszym poziomie niż poprzednie części - widać to po modelu broni, postaci czy oświetleniu.
    - ukochana eksploracja.

    Na minus:
    - ten sam mechanizm (dla niektórych to minus, dla mnie nie)
    - większość przeciwników wygląda jak klony - (ten sam model typa z długimi włosami i brodą)
    - ukochana eksploracja często po pustym lesie, gdzie nie ma praktycznie żadnej zwierzyny.
    - dosyć wysoki koszt odblokowania nowych broni, pojazdów.

    Skomentuj

  11. Geberit
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2018-03-27 15:37

    KORGAN jesteś idiotą i tyle

    Skomentuj Historia edycji

  12. leon-san
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-03-27 17:55

    Z racji mikropłatności, które wpływają na postęp rozgrywki to sobie odpuszczę zakup.

    Skomentuj

  13. leon-san
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-03-27 17:55

    Z racji mikropłatności, które wpływają na postęp rozgrywki to sobie odpuszczę zakup.

    Skomentuj

  14. pawluto
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-03-27 19:02

    200 zł za klon FC3 ???
    Tylko dla frajerów.

    Skomentuj

    1. ammarmar
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-03-27 19:36

      Przyzwyczajaj się. Od paru lat wydawcy konsekwentnie dążą, by ceny pudełek na PC były takie same jak na konsole, czyli "europejskie" 60 EUR za tytuł AAA.

      Skomentuj

  15. kitamo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-03-27 19:13

    Wielkich róznic w porównaniu do poprzednich czesci to nie ma ale może to i lepiej - na pojedynczej 1080TI w 4k tylko czasem dobija w okolice 60fps, a na 1080ti SLI 75-80 (słabo sie skaluje).

    Spodziewałem się raczej wiekszego uzytku z GW.

    Skomentuj

  16. Nadchodze
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-03-27 20:17

    Zakupiłem i bardzo żałuję. Wtórna fabuła, mechanika jak w Wildlands + far cry 3 i 4. Mam wrażenie że kopiuj wklej z tych dwóch gier. W multi ciężko grać (desync). Brak widoku zza samochodu podczas jazdy.
    Jak dla mnie to klapa.

    Skomentuj

    1. MarTum
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-03-28 00:11

      Pograłem 3 godziny. Mocny średniak i nic więcej. Napewno nie klapa.

      Skomentuj

  17. popo601
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2018-03-28 10:03

    To napiszę coś od siebie w Far Cry 3 spędziłem masę godzin i zrobiłem wszystko co było można zrobić i bawiłem się wyśmienicie, w Far Cry 4 nie grałem za to Far Cry Primal wymaksowałem na 100% osiągnięcia i bawiłem się wyśmienicie po Far Cry 5 oczekiwałem że będzie trzymał poziom poprzednich części i tak też się stało gram od wczoraj na XBOX'ie i jestem oczarowany grafiką, klimatem i efektami oczywiście gram na TV z HDR i bawię się wyśmienicie i tak to jest kotlet bo każda gra która miała swoją kolejną część jest kotletem czy to Dark Souls, czy Forza, czy Assain, zazwyczaj mamy lekki lifting i nową historię więc ja nie wiem czego ludzie oczekują od kolejnej części.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!