Na topie

Najlepsze gry na PC ostatnich lat - TOP 10

Autor:

Szef strefy Gry

więcej artykułów ze strefy:
Gry

Najlepsze gry na PC? Lista tytułów, które zdobyły uznanie graczy jest olbrzymia. Wszak pecety służyły do grania na długo przed erą konsol. Ale po co sięgać tak daleko, skoro ostatnie lata dla komputerów wcale nie były takie złe? Oto nasz redakcyjny TOP10.

  • Najlepsze gry na PC ostatnich lat - TOP 10 | zdjęcie 1
Ocena redakcji

5

super

 

A A

Najlepsze gry na PC – kryteria wyboru

Przez ostatnie miesiące na benchmark.pl mogliście przeczytać zestawienia najlepszych gier zarówno na PlayStation 4, jak i Xbox One. Ba, był nawet TOP 10 tytułów z najlepszymi efektami HDR czy złota jedenastka polskich gier przygotowana specjalnie na Święto Niepodległości 11 listopada. Czego zabrakło? Oczywiście przeglądu najlepszych gier na PC.

Niniejszym przedstawiamy więc naszą propozycję najlepszych gier na PC. I żeby była jasność, wyjaśniamy od razu, że nie zapomnieliśmy o takich perełkach jak Half-Life 2, Diablo, Portal 2 czy choćby Star Wars: Knights of the Old Republic. 

Po prostu uznaliśmy, mimo olbrzymiego do nich sentymentu, że czas ruszyć dalej. Raz, że branża gier nie stoi w miejscu, a dwa - wszystkie te starsze tytuły wspominane były już tyle razy przy przeróżnych innych zestawieniach, choćby kultowych produkcji, że chyba czas dać się popisać „młodym”.

Stąd też w naszym TOP 10 najlepszych gier na PC znalazły się wyłącznie tytuły z ostatnich lat. I to takie, które nie tylko zdobyły liczne wyróżnienia i pochwały mediów, ale i zaskarbiły sobie rzesze naprawdę oddanych fanów. 

Zdając sobie jednak sprawę z tego, że w dużej mierze wybór najlepszych tytułów to kwestia dość subiektywna (szczególnie na tle ogromnej ilości dobrze ocenianych co roku gier) zachęcamy Was do podawania swoich propozycji w komentarzach. Może uda nam się stworzyć w ten sposób drugą listę najlepszych gier na PC.

Oto najlepsze gry na PC ostatnich lat:

 

Wiedźmin 3: Dziki Gon - Edycja Gry Roku

Chyba nikt nie myślał, że ta gra nie znajdzie się w naszym zestawieniu. Co więcej, Wiedźmin 3: Dziki Gon na PC błyszczy bardziej niż na jakiejkolwiek innej platformie. Dlaczego? To proste, dzięki fanom i ich modom. Wystarczy wspomnieć niedawno wydanego moda HD Reworked 5.1. Po zobaczeniu go w akcji nikt już chyba nie będzie narzekać na oprawę graficzną tej polskiej produkcji. Ale nawet i bez całej tej wizualnej otoczki Wiedźmin 3: Dziki Gon to absolutny majstersztyk, w który każdy szacujący się gracz bezwzględnie powinien zagrać. Bo choć od premiery gry minęły już ponad 3 lata to trzecia odsłona przygód Geralta z Rivii wciąż uznawana jest za niedościgniony wzór doskonale przemyślanej gry RPG, a jej rozgałęziające się misje poboczne i sposób ich powiązania z głównym wątkiem fabularnym przeszły już do historii branży elektronicznej rozrywki.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
18
Wersja językowa
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry
cRPG
Wydawca
CD Projekt RED
Producent
CD Projekt
Data premiery
2015-05-19

Pełna specyfikacja

98%

Ocena benchmark.pl

Divinity: Original Sin II

Divinity: Original Sin II to absolutna erpegowa perełka, i to nie tylko dla tych, którzy z nostalgią wspominają piękne czasy wieczornych sesji w Baldur’s Gate. Wystarczy spojrzeć na opinie samych graczy – niezależnie do tego czy jest to Steam czy GOG wszędzie gra zbiera wielkie pochwały. I trudno się temu dziwić skoro Divinity : Original Sin II ma w sobie wszystko za co kochamy klasyczne erpegi – świetną, zapadająca w pamięć fabułę, ciekawych bohaterów obudowanych własnymi historiami, cudownie zaprojektowane lokacje i całkiem ciekawy, dość wymagający system walki. A wszystko to spięte jest naprawdę niezłą oprawą graficzną i wyjątkowo klimatyczną muzyką. W takiej sytuacji chyba sami przyznacie, że Divinity: Original Sin II w pełni zasłużyło na miejsce wśród najlepszych gier na PC ostatnich lat.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
18
Wersja językowa
polska kinowa (napisy)
Gatunek gry
cRPG
Wydawca
Larian Studios/ Cenega S.A.
Producent
Larian Studios
Format nośnika
wersja cyfrowa
Data premiery
14 września 2017

Pełna specyfikacja

90%

Ocena benchmark.pl

Total War: Warhammer II

Romans twórców serii Total War z uniwersum Warhammer Fantasy trwa w najlepsze. Ale to i dobrze, bo dzięki temu z każdą kolejną odsłoną tej niezwykłej serii robi się ciekawiej, a sama rozgrywka zyskuje jeszcze więcej strategicznej głębi. Ale nie tylko dlatego Total War: Warhammer 2 przywitany został przez fanów gromkimi brawami. Tytuł ten przyniósł bowiem cały szereg nowości mocno urozmaicających zabawę - od 4 nowych, całkowicie różnych frakcji, po dodatkowe misje i naszpikowane wyborami osobne linie fabularne. Co prawda, jak to zwykle z kontynuacjami bywa, tytuł ten może niektórym wydać się jedynie bardzo rozbudowanym dodatkiem DLC do pierwszego Total War: Warhammer, także przez to, że twórcy udostępnili specjalne rozszerzenie łączące kampanie obu gier w jedno (Mortal Empires). Ale nawet jeśli to tylko odgrzewane danie to tak znakomicie doprawione i zaprezentowane, że gwiazdka Michelina jak nic się tutaj należy.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
16
Wersja językowa
angielska, polska
Gatunek gry
Strategie turowe, Strategie RTS
Wydawca
Cenega S.A.
Producent
Creative Assembly
Data premiery
2017-09-28

Pełna specyfikacja

96%

Ocena benchmark.pl

Crash Bandicoot N'Sane Trilogy

Ktoś powie pewnie teraz „No ale jak to? Gra z konsol najlepszą grą na PC?”. A czemuż by nie. Wszak o Crash Bandicoot posiadacze komputerów marzyli po cichu od dawna. A przynajmniej ci nieco starsi pamiętający jeszcze czasy pierwszego PlayStation. Tak naprawdę bowiem Crash Bandicoot N’Sane Trilogy z trzema kultowymi częściami serii to nostalgiczny powrót do przeszłości. Dodajmy jeszcze – niezwykle miły, bo raz, że od czasu wydania pierwszej części gry minęło aż 20 lat, a dwa – że cała oprawa wizualna uległa tu znaczącej modernizacji. Wersja pecetowa tej znakomitej trylogii może więc pochwalić się grafiką w 4K, w 60 klatkach na sekundę. Ba, poprawiono też ścieżkę dźwiękową. A co z grywalnością? Jest dokładnie tak samo miodnie jak kiedyś. Nic tylko cieszyć się z każdej minuty zabawy.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
7
Wersja językowa
angielska
Gatunek gry
Zręcznościowe
Wydawca
Activision Blizzard
Producent
Vicarious Visions
Data premiery
2018-06-29

Pełna specyfikacja

90%

Ocena benchmark.pl

Doom

Trzeba przyznać, że długo musieliśmy czekać na wskrzeszenie Dooma. Ta niegdyś jedna z najgorętszych serii tkwiła w niebycie ponad dekadę. W końcu jednak ktoś w id Software uznał, że czas najwyższy powrócić do marsjańskiego piekła przy okazji serwując serii potężny reset, do samiuteńkich jej korzeni. I co by nie mówić – ta decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę. Szczególnie, że twórcy nie bali się postawić wszystkiego na jedną kartę – jak najbardziej satysfakcjonującą, dynamiczną i szalenie krwistą rozwałkę. Dla pamiętających pierwsze części Dooma każde pociągnięcie spustu jest tu niczym sentymentalna podróż w przeszłość, ubrana w nowe, doskonale wyglądające szaty.  Bo co by nie mówić, ostatni Doom zarówno pod względem wizualnym jak i dźwiękowym z pewnością nie ma się czego wstydzić. Ciekawe, czy kolejna, zbliżająca się już odsłona zdoła go zdetronizować z listy najlepszych gier na PC.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
18
Wersja językowa
angielska, polska
Gatunek gry
Strzelaniny
Wydawca
Bethesda Softworks
Producent
id Software
Format nośnika
DVD
Data premiery
2016-05-13

Pełna specyfikacja

96%

Ocena benchmark.pl

Frostpunk

Twórcy z 11 bit studios nie raz już pokazali, że mają nietuzinkowe pomysły. I pewnie dlatego Frostpunk tak świetnie łączy w sobie strategiczne budowanie osady z walką o przeżycie jej mieszkańców w arcytrudnym, lodowcowym środowisku. Tu nie ma łatwych decyzji, a trzeba ich podejmować całkiem sporo, bo wymusza to przejmujące zimno i kurczące się zasoby. Czy zmniejszyć racje żywnościowe? Czy zmusić dzieci do pracy? A może pozwolić ludziom się pojedynkować by nieco uspokoić coraz gorsze nastroje? Do tego dochodzą jeszcze wybory co i gdzie budować. Oczywiście, można narzekać na krótki czas gry, na wciąż małą ilość scenariuszy czy sporą powtarzalność, ale w ogólnym rozrachunku we Frostpunk liczy się przede wszystkim immersja. Ta zaś, sądząc po niezwykle ciepłym przyjęciu przez graczy, jest absolutnie niezwykła. Zanurzyć się w ten niezwykły, skuty lodem świat jest łatwo, także dzięki świetnej oprawie audiowizualnej. Dużo trudniej jest w nim przeżyć.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
16
Wydawca
Cenega S.A.
Data premiery
2018-04-24

Pełna specyfikacja

70%

Ocena benchmark.pl

Overwatch

Kiedyś mówiło się, że Blizzard jest niczym legendarny Król Midas  - czego się nie dotknie zamienia w złoto. Ziarno zwątpienia w ich geniusz zasiał pomysł stworzenia całkowicie sieciowej strzelaniny. Nie dość bowiem, że Overwatch miał być ich pierwsza od 17 lat, całkowicie nową marką to jeszcze nigdy dotąd twórcy Warcrafta nie sięgali po ten gatunek gier. A jak to się skończyło chyba wszyscy wiemy. Blizzard znów pokazał klasę. Co więcej, udowodnił też, że ma jeden z najbardziej utalentowanych zespołów w całej branży, który z pozornie prostego pomysłu potrafi stworzyć coś tak niezwykle grywalnego.  Siła Overwatch tkwi nie tylko w unikalnych bohaterach, świetnie opracowanych mapach, ciekawych trybach czy przyjemnej rozgrywce, ale także w wyjątkowo niskim progu wejścia do zabawy. Każdy, niezależnie od umiejętności może w nią zagrać i mieć z tego frajdę. I pewnie dlatego Overwatch niezmiennie znajduje się w czołówce sieciowych strzelanin.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
12
Wersja językowa
angielska
Gatunek gry
Strzelaniny
Wydawca
Activision Blizzard
Producent
Blizzard Entertainment
Format nośnika
BD
Data premiery
2016-06-21

Pełna specyfikacja

92%

Ocena benchmark.pl

Dark Souls III

Oceny Dark Souls III świadczą o jednym - lubimy trudne gry. Ba, kochamy wręcz gdy pokazują nam one jakimi jesteśmy leszczami i ile jeszcze musimy się natrudzić, by pokonać stawiane nam na drodze wyzwania. Nagroda jest jednak tego warta, bo satysfakcja z pokonania niezwykle ciężkiego bosa jest wprost proporcjonalna do ilości zgotowanych nam przez niego zgonów. I choć nie wszyscy zapewne podzielają ów entuzjazm, nie da się zaprzeczyć, że Dark Souls III to już niemal legenda. Nie ma się co zresztą temu dziwić, bo po dwóch pierwszych odsłonach „trójka” po prostu musiała być od nich lepsza. Stąd świetnie skonstruowane lokacje, doskonale zaprojektowani przeciwnicy, znacznie dynamiczniejszy system walki, niezła oprawa audiowizualna i niesamowicie gęsty, mroczny klimat. Dla samobiczujących się pasjonatów arcytrudnych gier to spełnienie marzeń.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
16
Wersja językowa
angielska
Gatunek gry
cRPG
Wydawca
Cenega S.A.
Producent
From Software
Format nośnika
DVD
Data premiery
2016-04-15

Pełna specyfikacja

94%

Ocena benchmark.pl

Grand Theft Auto V

O Grand Theft Auto V napisano już tyle, że właściwie ciężko tu być oryginalnym. Chyba każdy gracz zgodzi się z tym, że swego czasu to była prawdziwa rewolucja. Trzech żyjących swoim życiem bohaterów, między którymi można w dowolnej chwili się przełączać, świetnie opowiadana historia, emocjonujące misje i otwarty świat, którego samo eksplorowanie sprawia wielką przyjemność -  i wszystko to w takiej skali jakiej jeszcze branża gier nie widziała.  I choć od premiery GTA V sporo już minęło, gra nie straciła niemal nic ze swego dawnego magnetyzmu, przynajmniej jeśli chodzi o jej część fabularną. Dedykowany zabawie sieciowej tryb Grand Theft Auto Online to już nieco inna para kaloszy. Ale i ona ma swoich oddanych fanów, a sam Rockstar dwoi się i troi by co jakiś czas dostarczać im jeszcze więcej atrakcji.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
18
Wersja językowa
polska dubbing, angielska
Gatunek gry
Gry akcji
Wydawca
Cenega Poland
Producent
Rockstars Games

Pełna specyfikacja

90%

Ocena benchmark.pl

Cuphead

Cuphead jak mało która gra pokazuje, że jak ważny jest sam pomysł. Niby to bowiem mało skomplikowana platformówka, a nietypową oprawą wizualną przypominającą pierwsze kreskówki Disneya potrafi skruszyć serca największych malkontentów. Nieprzypadkowo Cuphead nazywany jest arcydziełem w swoim gatunku. Co najlepsze jednak, pod tą bajkową stylistyką kryje się naprawdę wymagająca produkcja. Ale choć wyjątkowo łatwo tutaj zginąć, Cuphead ma w sobie tyle uroku, że jakoś nie czujemy rosnącej frustracji ciągłym powtarzaniem niektórych jej fragmentów. Za to satysfakcja z pokonania kolejnych bossów jest tu równie wielka co we wspomnianym wcześniej Dark Souls III. Jeśli dotąd nie grałeś – koniecznie nadrób zaległości.

Najważniejsze cechy

Klasyfikacja PEGI
12
Wersja językowa
angielska
Gatunek gry
Zręcznościowe, cRPG
Wydawca
StudioMDHR
Data premiery
2017-09-29

Pełna specyfikacja

90%

Ocena benchmark.pl

Mogą cię zainteresować:

A jaki jest Wasz TOP 10 gier na PC? Dajcie znać w komentarzach!

Odsłon: 36403 Skomentuj artykuł
Komentarze

20

Udostępnij
  1. Chong-li
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2018-08-14 18:01

    Wiedźmin 3: Dziki Gon i Divinity: Original Sin II to naprawdę bardzo dobre produkcje RPG na prawdę warto je kupić.

    Skomentuj

      1. Maciej Piotrowski
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-08-16 11:10

        A gdzie masz informacje że to ranking stulecia? Tytuł jest chyba jasny - najlepsze gry ostatnich lat.

        Skomentuj

  2. IVPANVZERVI
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2018-08-14 19:05

    Crash Bandicoot N'Sane Trilogy. Świetne, tylko czasem mega trudne.

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-08-14 23:48

      trudne? :) a niektórzy mowia ze gry konsolowe są łatwe :P

      szczególnie pierwsza czesc jest wymagajaca pozostałe są dość łatwe

      Skomentuj

  3. randallandhopkirk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-08-14 23:47

    Z pewnością bym dorzucił do tej listy Alien Isolation i BAK (wiem, wiem, to mi się dostanie :-D ale to dobra gra tak czy owak).

    Skomentuj

  4. Tigerxp
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2018-08-15 01:13

    A ja bym jeszcze dodał "Ori nad the blind forest".

    Skomentuj

    1. elmak
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-08-20 19:45

      Dokładnie takiej gry nie dodali ale oversracz jest :)

      Skomentuj

  5. kombajn
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2018-08-15 08:31

    Divinity: Original Sin II pasuje sprawdzić reszta tych "cudownych" gier mnie kompletnie nie interesuje i nie chciałbym ich nawet gdyby je dawali gratis.

    Skomentuj Historia edycji

      1. kombajn
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2018-08-15 15:14

        No i? No i wyraziłem swoją opinię na temat gier z tej listy. Rozumiem że sztuczna inteligencja jest mocno ograniczona, by nie rzec ułomna i np nie potrafi przetworzyć informacji że ludzie mogą mieć swoje zdanie i mają prawo je wygłaszać w miejscach do tego przeznaczonych (vide sekcja komentarzy) ale to naprawdę jest twój, a nie mój problem.

        Skomentuj

          1. kombajn
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2018-08-15 19:53

            trylogia Mass Effect
            Path of Exile
            Borderlands 2
            Limbo
            Portal 2
            Westland 2
            Call of Juarez Gunslinger

            Skomentuj

  6. lokator_18
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2018-08-15 11:57

    Mało nowatorskich pomysłów, nic nowego nie powstaje. Brak rewolucyjnych pomysłów jak kiedyś: Dune 2, Civilization, Wolfestein itp.

    Wiedźmin - 2015 ale to rozwinięcie pomysłu z 2007
    Divinity - 2015, ale zaczerpnięty znacznie wcześniej
    DOOM - 2004
    Dark Souls - 2011
    GTA III, IV, V..... - :-)

    Patrząc na półkę w sklepie z nowościami często odnoszę wrażenie, że już znam te gry. W kinie też jest taka tendencja: Spiderman, Spiderman2, Niesamowity Spiderman. batman taki i inny.

    To dobrze, że są rozwijane tytuły typu Wiedźmin czy Fifa, NBA2k, ale nowości jak na lekarstwo.







    Skomentuj Historia edycji

  7. pawluto
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-08-15 19:03

    Ale bzdury !
    Jeśli mówimy o PC to gry należy podzielić na single i multi.
    Najlepsza gra single nie wymieniona tu co jest po prostu nieudacznictwem lub skandalem - Half Life

    Jeśli chodzi o multi to swoją dynamiką nadal nie pobity jest CoD MW3 - To chyba najlepsza gra multi !

    Patrząc na nowości to już od jakiegoś czasu nie mam w co zagrać...!

    Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2018-08-15 20:17

      A czytałeś może wstęp tego artykułu? Bo wydaje mi się że rzuciłeś okiem na listę tytułów i z miejsca skomentowałeś.

      Skomentuj

      1. pawluto
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-08-17 21:55

        Czytałem całość - Może warto napisać co oznacza dla kogo "ostatnich lat"
        Bo dla jednego jest to zakres 10-20 lat a dla drugiego 1-5...
        Takie to trudne ??? nie sądzę.

        Skomentuj

  8. Pafun
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-08-16 00:22

    Overwatch, serio? HAHAHAHA
    To już chyba prędzej Team Fortress 2 bo to właśnie z tej gry Bizzard zrzynał całymi garściami!

    Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2018-08-16 00:45

      Ponawiam prośbę o doczytanie wstępu. Jak tak będziemy przywoływać stare, choć kultowe tytuły to za chwilę wyjdzie, że nic ciekawego na peceta się przez ostatnie lata się nie pojawiło:) A przynajmniej nic co zasługiwałoby na miano świetnej gry.

      Skomentuj

      1. kombajn
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2018-08-16 09:52

        Aahhhha Dobrze wiedzieć że "Jak tak będziemy przywoływać stare, choć kultowe tytuły to za chwilę wyjdzie, że nic ciekawego na peceta się przez ostatnie lata się nie pojawiło:)" A z tych pańskich gier które nie są "stare kultowe" to przepraszam tak konkretnie które? Piąta część liczącej sobie 21 lat serii GTA? Trzecia cześć liczącej sobie 11 lat serii Wiedźmin? Remaster 22 letniej trylogii Crash Bandicoot? Nowa odsłona wydawanych od 25 lat serii Doom? A może 3 część obecnej na rynku od 7 lat serii Dark Soulse? Serio? Nas bohaterów prądem? Poumieszczał pan na liście tyle rupieci i śmie mówić że nie chciał przywoływać starych, choć kultowych pozycji? Kto tu z kogo robi durnia?

        Skomentuj

        1. Maciej Piotrowski
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2018-08-16 11:06

          Moja wypowiedź o starych kultowych tytułach odnosiła się raczej do konkretnych produkcji a nie do całych serii. Nie za bardzo rozumiem tego oburzenia, szczególnie, że te "rupiecie", jak Pan je nazwał, najwyraźniej bardzo podobają się graczom skoro tak chętnie je kupują.

          Oczywiście, możemy rozpamiętywać jak świetne były kiedyś gry, jak znakomity był Half-Life, pierwszy Bioshock czy Quake, ale ja osobiście wolę je zachować w pamięci jako legendy, bo spotkanie z nimi po latach, teraz, mogłoby się skończyć odarciem z miłych wspomnień (no chyba że ktoś pokusi się o remaster). Tak czy siak warto ruszyć dalej. A że twórcy gier nie za bardzo chcą się rozstawać ze swoimi znoszącymi złote jaja markami to już ja winy za to nie ponoszę.

          Skomentuj

  9. arturroP
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-08-17 00:06

    ale to się zmienia, były czasy że gier było kilka tylko haha

    Skomentuj

  10. elmak
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-08-20 19:43

    Jak można na taką listę dawać oversracza masakra.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!