Obudowy

Testy

Temperatury

Tutaj dochodzimy do "ficzera", którym chwali się Chieftec - autorskie mocowanie kart graficznych. Wiadomo, że niektore topowe modele kart graficznych są na tyle ciężkie, że istnieje ryzyko wypadnięcia bądź nawet wyłamania slotu - zwłaszcza podczas transportu komputera.

Do dodatkowego mocowania karty służą dwa elementy. Jeden z nich mocujemy za pomocą śrubek do karty graficznej, a  drugi do wentylatora znajdującego się obok. Wentylator został zainstalowany na szynach, więc odległość można dopasować praktycznie do każdego większego modelu karty graficznej.

Postanowiliśmy sprawdzić jak dodatkowy wentylator doprowadzający chłodne powietrze do karty graficznej spełnia swoją rolę. Wykonaliśmy testy w dwóch konfiguracjach:

  • standardowej (z wentylatorem przy karcie graficznej)
  • bez wentylatora przy karcie graficznej

Temperatura układu graficznego
[C]

Z dodatkowym wentylatorem 83
40
Bez dodatkowego wentylatora 85
44
  maksymalne obciążenie
stan spoczynku

Do rozgrzewania karty graficznej wykorzystaliśmy program FurMark. Karta była "wygrzewana" przez 5 minut. Jak widać rozwiązanie zastosowane przez firmę Chieftec spełnia swoją rolę - temperatura układu graficznego jest widocznie niższa.

Porty USB 2.0 a USB 3.0

Na górnym panelu obudowy znajdują się zarówno porty USB 2.0, jak i USB 3.0. Dzięki temu podłączając do komputera urządzenie wyposażone w szybki port USB 3.0, nie trzeba wczołgiwać się pod biurko, by podłączyć urządzenie do tylnego panelu.

W testach wykorzystaliśmy dysk Seagate Backup Plus o pojemności 3TB wyposażony w interfejs USB 3.0. Do sprawdzenia wydajności dysku użyliśmy popularnego programu Crystal Disk Mark. Dysk najpierw podłączyliśmy do portu USB 2.0 (wyniki zielone), a następnie do portu USB 3.0 (wyniki bordowe).

 

Po lewej wyniki dysku po podłączeniu do USB 2.0, po prawej do USB 3.0

Osoby, które często kopiują duże ilości danych z i na przenośny dysk twardy wyposażony w interfejs USB 3.0, szybko docenią wygodne wyprowadzenie szybkich portów USB 3.0 na górę obudowy.