Internet

Automatyczne usuwanie historii lokalizacji i aktywności w Google

opublikowano przez Wojciech Kulik w dniu 2019-05-02

Nie będzie trzeba już ręcznie kasować tych danych – firma Google wprowadza automatyczne czyszczenie historii lokalizacji i aktywności.

Nie jest tajemnicą, że Google rejestruje i zapisuje wiele informacji na nasz temat. Przechowuje historię naszej aktywności w wyszukiwarce i w aplikacjach, a także lokalizację, jeśli tylko uda się ją ustalić. Robi to w celu „dostarczania użytecznych informacji”, ale – jak zapewnia – rozumie, że nie wszyscy użytkownicy chcą, by gromadzone dane zostawały na serwerach w nieskończoność. Dlatego właśnie gigant zdecydował się na wprowadzenie opcji automatycznego usuwania historii.

Do tej pory użytkownicy, którzy nie chcieli, aby internetowy gigant gromadził informacje na temat aktywności i lokalizacji, mogli (i mogą) wyłączyć te opcje w ustawieniach Konta Google. Znajduje się tam również opcja ręcznego kasowania tych danych. Teraz Amerykanie wyciągają pomocną dłoń i oferują zautomatyzowany system usuwania historii. Do wyboru są dwa warianty – informacje mogą być samoczynnie kasowane po 3 lub 18 miesiącach.

Google auto-usuwanie

„Wybierzcie okres przez jaki chcecie, aby Wasze dane aktywności były przechowywane, a wszystkie starsze dane będą stale usuwane z Waszych kont w automatyczny sposób. […] Zawsze powinniście móc zarządzać swoimi danymi w sposób, który jest odpowiedni dla Was i zobowiązujemy się dostarczać Wam najlepsze narzędzia by to robić” – tłumaczy firma Google we wpisie na swoim oficjalnym blogu. Dodaje też, że ustawienia będą stopniowo odblokowywane w przeciągu najbliższych tygodni.

Wszystkie ustawienia dotyczące zbierania danych potrzebnych firmie Google do dostarczania spersonalizowanych usług znajdziecie w zakładce Zarządzanie aktywnością w panelu Konto Google.

Źródło: Google Blog

marketplace

Komentarze

4
Zaloguj się, żeby skomentować
avatar
Dodaj
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    Nie rozumiem czemu tylko dwa warianty i to tak od siebie oddalone, powinno być do wyboru miesiąc, dwa, trzy itd.
  • avatar
    Ja mam włączoną.
    Pracuję jako kierowca zawodowo na trasach UE i Google timeline jest super sprawa.
    Zaloguj się
    -3
  • avatar
    Nie mam dostępnej tej opcji