Na topie

Najlepsze karty graficzne - luty/marzec 2011

Autor:
Kamil Myzia

więcej artykułów ze strefy:
Karty graficzne

Kategoria: Karty graficzne Producenci: AMD ASUS EVGA Gainward Gigabyte HIS Sapphire Zotac

Polecamy karty graficzne GeForce i Radeon do komputerów stacjonarnych. Łącznie w zestawieniu znalazło się 21 modeli z różnych segmentów cenowych.

A A

 

Zobacz (21) polecanych kart                                              Przejdź do galerii »

 

Wybór karty graficznej każdy z nas powinien rozpocząć o zastanowienia się, co najczęściej robimy siedząc przy komputerze. Gramy w każdej wolnej chwili, oglądamy filmy, przeglądamy strony internetowe, a może wykorzystujemy komputer tylko do pracy biurowej? Od powyższych będzie zależało, który model karty będzie najodpowiedniejszy.

Karty graficzne - jak wybieraliśmy

Poniżej prezentujemy kilka punktów, jakie musiał spełniać model karty trafiający do tego zestawienia:

  • Akcelerator musiał być szeroko dostępny w wielu sklepach. Karty graficzne, które zastąpiono nowszymi modelami, nie są produkowane lub widnieją w ofertach 2-3 sklepach na cały kraj pomijaliśmy.
  • Cena karty powinna być adekwatna do oferowanych możliwości (wydajność, jakość wykonania)
  • Karta powinna mieć dobry układ chłodzący: wydajny i relatywnie cichy (dotyczy głównie tańszych modeli)
  • Mile widziane jest fabryczne podniesienie częstotliwości taktowania
  • Inne ważne cechy, jak ciekawy zestaw wyposażenia, dłuższy okres gwarancyjny, większa niż u konkurencji ilość złączy multimedialnych

Karty graficzne - nasze propozycje

Ekonomiczne
Przedział cenowy: do ok. 300 zł

Główne zastosowanie to odtwarzanie multimediów (filmy, muzyka, gry w przeglądarce internetowej), praca biurowa, surfowanie po internecie oraz starsze gry komputerowe sprzed kilku lat. Wydajność proponowanych akceleratorów powinna być wystarczająca dla grających w rozdzielczości 1024x768, 1280x1024, ewentualnie w 1440x900 (z niższymi detalami graficznymi). Kryteriami wyboru modelu karty graficznej w tym przypadku będą: niski pobór energii, niska temperatura, niewielkie gabaryty, bardzo cichy układ chłodzący – najlepiej pasywny.

Polecane modele:


Wydajne
Przedział cenowy: 300-500 zł

W tej kategorii cenowej większość kart graficznych pozwala na komfortową grę w rozdzielczości 1440x900 oraz w 1680x1050 przy ustawieniu niższych detali graficznych. Przy zakupie karty graficznej powinniśmy zwrócić uwagę na relację ceny do wydajności, głośność układu chłodzącego i osiągane temperatury. Ważnym czynnikiem będzie też oszczędność w poborze energii elektrycznej.

Polecane modele:

Bardzo wydajne
Przedział cenowy: 500-750 zł

Karty graficzne oferujące bardzo dobrą wydajność w rozdzielczości 1680x1050 oraz 1920x1200 przy nieco niższej szczegółowości grafiki. Głównym argumentem będzie tutaj dobry stosunek ceny do wydajności i akceptowalny poziom hałasu powodowany przez wentylator układu graficznego. Na dalszy plan schodzą pobór energii, osiągane temperatury oraz gabaryty. Szukamy przecież dobrego wydajnościowo akceleratora, a w tym przypadku rzadko kiedy wydajność idzie w parze z niskim poborem energii.

Polecane modele:


Super wydajne
Przedział cenowy: od 800 zł w górę

Komputer z najwydajniejszymi akceleratorami graficznymi, pozwalającymi na bezkompromisowe granie w rozdzielczości Full HD (1920x1200), a nawet w jeszcze w wyższej.  Zakwalifikowane tutaj karty graficzne odznaczają się bardzo dobrą wydajnością. W odległy plan schodzą takie właściwości jak pobór energii, głośny system chłodzący, czy też duże gabaryty. Liczy się wyłącznie znakomita wydajność w najnowszych grach.

Polecane modele:

 

Zobacz (21) polecanych kart                                              Przejdź do galerii »


Więcej o kartach graficznych:

Odsłon: 74015 Skomentuj artykuł
Komentarze

101

Udostępnij
  1. _nick_
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 10:56

    kiepskie zestawienie, nie uwzględniono kilku opłacalnych kart, a i zakresy cenowe są zbyt szerokie.

    Skomentuj

    1. Bambo1983
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 11:18

      A których , tak z ciekawości pytam ? Bo zamierzam coś pozmieniać u mnie...

      Skomentuj

      1. _nick_
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 22:02

        do 300 zł brakuje Radeona 5670
        do 750 zł brakuje Radoena 6870


        Powinna być też informacja o tym, że na Windows Vista/7 i 2 rdzeniowym procesorze karty NV mają o wiele mniejszą wydajność - wtedy każdy radek w podobnej cenie będzie znacznie lepszy.

        Skomentuj

        1. Kamil Myzia
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 22:26

          Kategorii do 300 zł poświeciliśmy tanim akceleratorom, których głównie używa się do tego, aby wyświetlały płaski obraz na ekranie monitora, a nie wyświetlały setki kl./s w Crysis.

          Jest zawarty GT 240 - jednoslotowy model od Zotac-a, który oferuje tylko minimalnie niższą wydajność od HD 5670. Pamiętaj, że to nie porównanie chipsetów, tylko wybór najciekawszych naszym zdaniem konkretnych akceleratorów.

          Skomentuj

          1. _nick_
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-21 10:06

            Tylko, że właśnie akcelerator to konkretny chipset a nie karta :P

            Jest kilka ciekawych modeli 5670 w cenie do 300 zł. Brak takich kart to albo duże niedopatrzenie albo specjalny zabieg (bo w KT są droższe :P ).

            Skomentuj

  2. d i l
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 10:56

    Opisy jak z pudełka :/

    Skomentuj

    1. Grzegorz Kubera
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 11:02

      Które konkretnie opisy są jak z pudełka?

      Skomentuj

    2. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 12:51

      Uwzględniliśmy najważniejsze informacje na temat danego akceleratora. Pamiętaj, że to poradnik dla nieobeznanych czytelników - nie chcemy ich zasypywać informacjami na temat architektury, wielkości chipsetu graficznego, czy wpływu ilośći jednostek wykonawczych na wydajność w Crysis. Takie testy wykonujemy na co dzień, podczas testów i recenzji kart graficznych.

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 16:01

        Najważniejsza jest wydajność - owszem do wybaczenia byłoby brak "tematu architektury, wielkości chipsetu graficznego, czy wpływu ilości jednostek wykonawczych na wydajność w Crysis" (w końcu ile można ciągle o Crysisie), a to jest taka po prostu aktualność - nikomu to nie pomoże wybrać karty.

        Skomentuj

    3. Wojciech Kiełt
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 13:11

      polemizowałbym czy takie jak z pudełka
      Kamil starał się krótko, bez niepotrzebnego wodolejstwa określić dlaczego ten konkretny model poleca i warty jest uwagi.

      Skomentuj

      1. d i l
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 15:01

        Załóżmy, że przez 5 lat nie miałem styczności z tematem to i tak nie ma szans się w tym połapać choćby bez jednego wykresu.
        Jak ktoś jest w tym ciemny to "jaśniejszy" też nie będzie :)

        Skomentuj

        1. Kamil Myzia
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 22:27

          OD sprawdzenia, jak dana karta, czy chipset graficzny masz nasze testy wydajnościowe. Zapraszamy do działu TESTY. Lub jeśli na szybko chcesz znaleźć możliwości jakiegoś układu graficznego - Rankingi kart graficznych.

          Skomentuj

  3. hideo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 11:30

    zastanawia mnie pominięcie radeona 6870, najtańszy vtx już od 650pln, sam myślę nad jego zakupem tyle że obawiam się marki vtx bo to nowość dopiero od roku 2009 istnieje, ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z vtx? proszę żeby się podzielić informacjami :) dzięki

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 12:48

      Coraz częściej zaczyna się pojawiać w sklepach. W PL bardzo mało znana marka, mam nadzieję, że z czasem będzie równie popularna, co inne (MSI, Palit, Gigabyte).

      Skomentuj

      1. hideo
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 12:55

        a coś odnośnie awaryjności i warunków gwarancji? jak to jest z VTX/Vertex3D? bo na mojego ASUSa 9800GT z serwisu czekam już zaraz 3 tydzień będzie i cisza... :/

        Skomentuj

        1. Kamil Myzia
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 22:28

          Szczerze - nie mam pojęcia. Po weekendzie postaram się dowiedzieć, czy w Polsce jest jakieś biuro PR tego producenta.

          Skomentuj

  4. xfire25
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 11:47

    i tak główne czynniki jakie stosujemy przy zakupie karty graficznej to zasobność portfela , monitor , i praca wykonywana,surfowanie na necie lub gry...

    Skomentuj

    1. Wojciech Kiełt
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 13:14

      niekoniecznie,
      a głośność? a wydajne chłodzenie?
      a współczynnik osiągów do ceny? czasami w zbliżonej cenie można dostać model który ma podkręcone zegary
      a wyposażenie? może producenta dorzuca do pudełka jakąś fajną grę?
      etc

      Skomentuj

      1. Kamil Myzia
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 22:30

        Tak? A chciałbyś wyjący wentylator bez obciążenia karty graficznej? Bo ja nie :). Co jakiś czas zdarzają się modele, gdzie wentylator naprawdę jest nieznośny.

        Skomentuj

  5. webmaniack
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 11:55

    zastanawia mnie wpisanie GTS 450 512 Mb, a nie GTS 450 1024Mb, skoro różnica w cenie jest dosyć niewielka, na Allegro znajdą się 512 i 1024 nie raz w tej samej cenie, a jednak 2 razy tyle pamięci może się przydać. Zestawienie ogólnie dobre, ale to mnie razi w oczy tym bardziej, że są podane dwa te GTS'y tylko różnych firm.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 22:32

      Te karty graficzne, czyli GTS 450 512 i 1024 w dedykowanych dla nich rozdzielczościach (czyli od ok. 1024x768 do 1680x1050) mają w taką samą wydajnosć.

      W ostatnim tygodniu lutego, o ile się wyrobimy, będzie test m.in. kart GTS 450 z rożną pojemnością pamięci RAM. Zobaczysz, ze nie warto dokładać nawet 20 zł.

      Skomentuj

  6. Szymon331
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 12:42

    Jakoś zabrakło mi miejsca na HD5850 albo podobnego wydajnościowo HD6870. Gdzie je zaliczyć, do "bardzo wydajnych" czy "super wydajnych"?

    Skomentuj

    1. hideo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 12:50

      do bardzo HDwydajnychGTX+ ;) ale nie superwydajnych

      Skomentuj

    2. Lightning
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 16:03

      Mi zabrakło miejsca na GeForce 9800GX2 - do jakiej kategorii ja ją mogę zaliczyć? Kanapkowatych? xD

      Skomentuj

      1. Paweł Maziarz
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 18:36

        Do kategorii BIG Mac+ ;)

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 18:43

          Może być :)

          Skomentuj

    3. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 22:35

      HD 5850 w zasadzie został wyparty przez model HD 6850. Nawet najtańsze wersje są ze zmienionym chłodzeniem, nie trudno trafić na podkręcone modele (HD 5850 praktycznie nie oferowano w wersji OC). Są nowsze, tańsze i mniej prądożerne, a wydajnościowo tylko o włos wolniejsze. Opłacalność stoi po stronie HD 6850, dlatego starszy HD 5850 został pominięty.

      Skomentuj

  7. michasu2
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 12:47

    to samo widzę w sklepie komputronik.pl

    Skomentuj

    1. Wojciech Kiełt
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 13:16

      powiedziałbym że widzisz dziesięć razy tyle kart :P
      Sztuka przeglądnąć to wszystko i wybrać ciekawe.

      Kamil wybrał najciekawsze modele - te najbardziej warte uwagi, w różnych przedziałach cenowych i krótko zargumentował dlaczego właśnie ten model jest interesujący.

      Skomentuj

  8. jewgienij
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 12:51

    Brakuje tylko kategori "mega wydajne", "ultra wydajne" i "hiper na maksa wydajne".

    Skomentuj

    1. hideo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 13:03

      można by to zrobić jeszcze inaczej: pasywne, ciche, głośne, supergłośne, wymagające przemysłowych nauszników wygłuszających/nie do wytrzymania ;)

      Skomentuj

      1. suidakra77
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 14:02

        albo: zabijcie mnie; kupiłem karte za która mozna mieć playstation 3 z telewizorem

        Skomentuj

        1. hideo
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 15:06

          i tu jest mały problem, bo wiesz, nie każdy wykorzystuje kartę tylko do gier

          Skomentuj

    2. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 22:37

      I wtedy robi się z 10-12 kategorii, każda po 5-6 kart... To poradnik dla początkujących. Na co dzień masz dokładne testy w wielu grach, rożnych ustawieniach wielkości ekranu.

      Skomentuj

  9. Karpik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 14:00

    Gigabyte geforce gtx 470? za kilkadziesiat zlotych wiecej mozna miec wydajniejszego hd6950 (ktory jeszcze sie da przerobic na 6970)

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 22:39

      W swojej kategorii, to naprawdę ciekawostka. Coś dla domorosłych overclockerów :). W innym naszym artykule pojawiło się kilka komentarzy od czytelników, że mieli z nią do czynienia i warto ją nabyć.

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 23:22

        Hahaha chyba wiem o jakiego czytelnika chodzi xD LOL

        Skomentuj

        1. mielcu3
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-19 12:01

          ;)

          Skomentuj

  10. Lightning
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 14:01

    Pomysł 10/10, a wykonanie 3/10 - brak jakichkolwiek testów (nawet syntetycznych). Ten ranking praktycznie nic nie pokazuje (nawet rzucić monetą nie można żeby wybrać). Na Nvision zrobili na prawdę gigantyczny ranking kart graficznych - tamta redakcja może je "załatwić", a na benchmark.pl już nie?

    Liczę, że za kilka miesięcy przygotujecie konkurencyjny ranking.

    Skomentuj

    1. Grzegorz Kubera
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 14:11

      Lightning, przy właściwie każdej karcie jest link do encyklopedii - tam znajdują się dane techniczne, testy, artykuły, oceny. Nie ma sensu powielać tych testów po raz któryś z kolei.

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 15:51

        I co mi z takiej encyklopedii? Gdyby chociaż były linki do testów to jeszcze byłoby jakieś wytłumaczenie, a tak są tylko obrazki i krótki opis.

        Skomentuj

    2. Szymon331
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 14:18

      Ale widzisz to nie jest test tylko przesiew modeli przez redakcję i sklasyfikowanie ich we własnych ramach cenowych.

      Skomentuj

      1. d i l
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 15:13

        Muszę się zgodzić z Twoim przedmówcą Można pisać o jednej rzeczy na wiele sposobów, ale sedno sprawy musi być zawarte, szczególnie, że w tej materii jest tyle opcji.

        Skomentuj

    3. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 22:43

      Benchmark może załatwić, ale to jest poradnik kupującego, który nie siedzi na co dzień w testach. On chce prostej odpowiedzi: jaką kartę mam kupić do xxx złotych. Wiadomo, ze nie wymienimy wszystkich godnych polecenia kart, a raptem tylko kilka.

      Testy, porównania, opinie - zapraszam do działu z TESTY.

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 23:26

        Chyba źle zrozumiałeś - jeśli tworzy się już taki "ranking" to niech będzie w nim wszystko właśnie po to żeby nie szukać tych kart w dziale "Testy i recenzje".

        PS: Sterowniki są coraz nowsze - zawsze dodają te kilka procent wydajności.

        Skomentuj

  11. Dudi4Fr
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 14:13

    • Super wydajne
    Przedział cenowy: od 800 zł w górę

    Droga redakcjo. Mogliście dodać jeszcze jedną półkę cenową tak koło 1200 zł bo fakt, faktem iż GTX 580 kosztuję więcej niż te 800 ale defakto kosztuję prawie 3 razy tyle....

    I zrobić kategorię kart pasywnych oraz kart do PC klasy HTPC...

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 15:47

      GTX 580 już za 1600 zł. można kupić.
      Ten Ranking jest bardzo ubogi - zapomnij o kartach pasywnych.

      Skomentuj

      1. Kamil Myzia
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 22:44

        W kategorii do 300 zł wymieniłem karty pasywne o niskim profilu.

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 23:18

          Ale i tak nie za z nich żadnego użytku - tylko więcej się zapłaci i tyle.

          Skomentuj

  12. Paweł Maziarz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 14:52

    Trochę dziwny ten artykuł z tą galerią. Ogólnie to zauważyłem, że coraz częściej z niej korzystacie i szczerze powiedziawszy nie bardzo mi się podoba.
    Bardziej by mi się podobało rozłożyć tekst na parę stron i dać tam zdjęcia bo tak to trzeba skakać ;/

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 15:57

      "rozłożyć tekst na parę stron" na Nvision było 48 stron - nie dość, że sprawdzili wydajność z 50 kart, sprawdzili ich pobór energii i temperatury to jeszcze na wydajność po OC znalazł się czas. Tak więc "parę stron" to też niezbyt wiele.

      Wchodząc na ten ranking spodziewałem się czegoś równie dobrego - zawiodłem się.

      Skomentuj

      1. Paweł Maziarz
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 16:10

        40 czy 50 stron to zdecydowanie za dużo ;]

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 16:31

          No ja już wolę więcej niż mniej - zresztą otwierasz tylko te karty które Cie interesują - nie musisz wszystkich po kolei ;)

          Skomentuj

      2. Kamil Myzia
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 22:46

        Czyli rozumiem, że ja w testach kart graficznych tego nie robię? Nie ma poboru, oceny głośności, zdjęć, podanych temperatur, podkręcenia, czy innych porównań, jak np. Zegar w zegar, czy ocena jakości grafiki?

        To nie ranking, ani test, to poradnik kupującego.

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 23:21

          Robisz wszystko wzorowo, ale ja mówię tylko o TYM właśnie "artykule" (sam nie wiem jak to nazwać - poradnik/ranking...)

          Skomentuj

  13. kasek_mdc
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 16:21

    Przy następnym takim artykule może uwzględnijcie np. hd5670 który do 300 zł jest bardzo opłacalny.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 22:46

      Zanotowałem :)

      Skomentuj

  14. hideo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 17:19

    imho takie podziały są bardzo subiektywne, tzn zależne głównie od tego ile dany człowiek zarabia, przykładowo jak wybieram grafę to mam w głowie inny podział: biurowe najlepiej pasywne do 200pln, przeciętnie wydajne ale spokojnie nadające się do gier 400zł, wydajne do 700zł, wydajne+ do 1000pln, bardzo wydajne do 1500pln, superwydajne do 2000 pln, chociaż biorąc pod uwagę spadki wartości po roku użytkowania nigdy nie widziałem sensu kupna karty powyżej 800pln, szczególnie biorąc pod uwagę, że często grafy drogie i wydajne się psują i być może trzeba będzie nabyć po roku czy 2 użytkowania kolejną grafikę a poprzednią po powrocie z serwisu sprzedać albo rzucić w kąt na wieczny spoczynek ;) no bo kto wytrzyma miesiąc-3 miesiące zanim grafa wróci z serwisu... :/
    ps. można by to podzielić dogłębniej czyli np. do 200pln, 300, 400, 500, 700, 1000, 1200, 1500, 2000pln, 3000pln, 4000pln jak kto woli tak dzieli...

    Skomentuj

  15. -YoSHi-
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 17:40

    "Wydajne"
    Przedział cenowy: 300-500 zł


    ROTFL

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 18:35

      A czemu tu się dziwić? Ja wręcz byłem zaskoczony, że mój HD 5770 jest tylko w wydajnych, a nie Bardzo wydajnych ;]
      No ale cóż, ostatnimi czasy grafy tanieją ostro

      Skomentuj

    2. Lightning
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 18:40

      Osoba posiadająca tak stary i badziewny dwurdzeniowy procesor nie ma prawa się wypowiadać :) Dwa rdzenie to w dzisiejszych grach śmiech na sali :) xD
      Athlon II X4 640 FTW!

      Skomentuj

      1. hideo
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 21:50

        Lightning a Ty czasem nie występujesz w grach na konsole PPC FTW! FF XIII

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 22:18

          A to już nie mogę sobie pograć na konsoli? ;) Miałem kiedyś pożyczone od kumpla który był na wakacjach na niecałe 2 tyg. PS3 - trochę krótko, ale fajnie było.
          Teraz u kumpla "gramy" w piłkę nożną na Xbox 360 - Fifa o8 nas wciągnęła :)

          Skomentuj

          1. hideo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-18 22:32

            spoko, nawet wolę konsole do gier od pecetów :) choć i pc są spoko -zapowiadana nowa gra Jurassic Park od TTG na pc i Apple mnie zaciekawiła :D

            Skomentuj

      2. tomajek
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-19 01:28

        jesteś upośledzony lols

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-19 09:24

          Znowu to lewe konto YoSHi? xD

          Skomentuj

          1. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-19 12:03

            ;) +1

            Skomentuj

          2. -YoSHi-
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-19 22:49

            Specjalnie dla ciebie głąbie.

            Skomentuj

          3. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 12:17

            Wiadomo - tylko moje posty tym kontem komentujesz ;)

            Skomentuj

  16. JacekM
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 18:30

    Lightning - jakoś nie mam zaufania do 46 stron testów kart z Nvision odkąd GTX 560 wygrał u nich z Radeonem 9650... Odnośnie zestawienia uważam, że dla laików będzie przydatne i pomocne. Dla tych, którzy analizują wydajność kart do drugiego miejsca po przecinku w ilości FPS pewnie nie. Niestety sam "zachorowałem" na tą przypadłość i zamiast kupić w październiku 2010 nowy komputer to ciągle czytam testy, czekam na kolejne nowości i mam coraz wiekszy mętlik w głowie. Widzę więc sam po sobie, że czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze.

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 18:54

      Radeon 9650? Jest chociaż taka karta? Chodzi Ci o 6950 tak? Wygrał bo na Nvision mieli wersje podkręcone to raz, a dwa Radeon 6950 bardzo słabo się kręci - GTX560 Ti to jedyna z najnowszych generacji kart z której na prawdę dużo można wycisnąć i dlatego opłaca się ją kupić :)

      Skomentuj

      1. webmaniack
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-02-18 20:09

        co Wy macie z tym kręceniem... aż tak bardzo Was to "kręci" ? :D Po to żeby mieć lepszy wynik w 3d marku ? rozumiem jeszcze kręcić jak brakuje troche mocy do full detali w jakiejś gierce, ale do innych zastosowań nie widzę sensu, ot marnowanie prądu. Mi np. przydałoby się czasem więcej mocy przy renderingu, ale sobie poczekam troszke dłużej i będzie ok.
        Znaczy niby każdy ma tam swoje zainteresowania i szanuje to, ale tacy ludzie jak np. -YoSHi-, dla których jest to sens życia mnie śmieszą.

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-18 21:45

          Dla mnie podkręcanie to po prostu fajne hobby i jedynie w Crysisie chcąc grać w rozdzielczości 1680x1050 z AAx8 oraz średnimi detalami podkręcałem kartę graficzną i procesor - zawsze to 15% wydajności i kilka kl./s. za darmo :) Teraz mam takiego "stwora" że nie mam zamiaru ruszać jego zegarów.

          Skomentuj

        2. -YoSHi-
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-02-19 07:42

          taa - powiedział łeb który wydał 7000 zł na kompa a nie umie sobie go podkręcić.

          PS

          Moje 470 goni to twoje stockowe 580, a 560tką bym sprzątnął ten super wydajny sprzęt za 2000 zł - także nie podkręcaj sobie noobku.

          Skomentuj

          1. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-19 09:28

            "taa - powiedział łeb który wydał 7000 zł na kompa a nie umie sobie go podkręcić." podaj jedną grę która "przymuli" mu tego GTX580.
            BTW zazdrościsz, że ktoś ma bez porównania lepszy komputer niż ty? LOL. Ostatnio nawet pojawiają się tematy w których karty Nvidii słabo się spisują na dwurdzeniowych procesorach - co ty na to? ;)

            Skomentuj

          2. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-19 12:07

            po co z nim zaczynacie polemikę ? " z kretynem się dyskutuje, dlatego że najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem " - koniec cytatu :)

            Skomentuj

          3. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-19 12:42

            Dzięki za radę +1 :)

            Skomentuj

          4. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-19 19:19

            miało być "nie dyskutuje" :)

            Skomentuj

          5. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-19 20:03

            Domyśliłem się - aż taki "czepialski" i ciężko "kapujący" to ja nie jestem ;)

            Skomentuj

          6. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 10:56

            Nic takiego nie napisałem. A na temat twojego czepialstwa mogę polemizować ;)

            Skomentuj

          7. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 12:18

            Miałeś z nim nie dyskutować, a jednak ;) :P

            Skomentuj

          8. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 12:20

            A bo szczeka i szczeka. Ujada jak azor zapięty gdzieś na łańcuchu na wsi :P

            Skomentuj

          9. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 18:26

            Hahaha +3 :) lol
            Niech szczeka dalej - pośmiejemy się jeszcze :)

            Skomentuj

          10. -YoSHi-
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-19 22:56

            Taa słabo się spisują - ta gorąca woda w czasie grania jednoznacznie oznacza, że karta się się bardzo nudzi przy obciążeniu tym niskim obciążeniu 80-100 % hahahaha.

            "Bez porównania lepszy" 580 stock bez porównania lepsze od mojej karty? haha - zabawne - jeżeli +3,38 % wydajności seryjnej 580 względem mojej karty to bez porównania, to powodzenia - grunt to dostosować wartości relatywne do swojej racji. A o procku chyba nie mówisz - jakieś śmieszne 3,06 GHz do mojego corka na 4,3 chcesz porównywać? Aha wiem - u ciebie wszystko wykorzystuje 4 rdzenie - każdy program - windows, mozilla, word - wszystko - wydajność pojedynczego rdzenia się nie liczy bo tak wszystko ze 100 rdzeni korzysta. Powodzenia noobku.

            Skomentuj

          11. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 11:00

            Miałeś GTX 580 w swoim komputerze zainstalowane że tak twierdzisz ? Może poprzesz swoje gołe słowa wynikami albo czymkolwiek. Ale nie z internetu tylko konkretnie na twojej konfiguracji. Zrób testy swojej karty a później GTX 580. Bo jak na razie to szczekasz a nie masz ku temu podstaw. Tak gość ma wypasiony i lepszy od Ciebie sprzęt. I to nie podlega żadnej dyskusji.

            Skomentuj

          12. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 11:02

            + 3,38% wydajności SERYJNEJ jest bez porównania lepsze od twojego MAKSYMALNIE wyżyłowanego GTX'a :)

            Skomentuj

          13. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 11:04

            A co do procesora to już naprawdę nie mam słów. Uważasz że twoje stareńkie C2D nawet na takim zegarze podskoczy stockowemu i7 950 ?

            Skomentuj

          14. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 18:26

            Powiedz wprost - żal Ci się robi gdy widzisz zestawy, które są bez porównania lepsze od Twojego. O ile kartę masz jeszcze w miarę wydajną to platformę masz bardzo mocno przestarzałą (ja przynajmniej mam nowoczesny procesor). Tak więc nic ci z tej karty bo jakbyś nie wiedział to procesor decyduje o prędkości całego komputera.

            "A o procku chyba nie mówisz - jakieś śmieszne 3,06 GHz do mojego corka na 4,3 chcesz porównywać?" chce i porównuje - jeszcze 5 lal temu również przy wyborze procesora kierowałbym się zegarem - niezły frajer z Ciebie xD Gdyby w Media Markcie był proc o zegarze 5,0 GHz to też byś go kupił? lol Oczywiście rdzenie, wątki, pamięć cache L2 i L3 to tylko drobiazgi :P

            PS: GTX580 się nie kręci? ;) :P

            Skomentuj

          15. mielcu3
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 18:35

            I znowu Kamil Myzia będzie miał z nas ubaw xD

            Skomentuj

          16. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-02-20 18:43

            Proponuję pozbierać wszystkie cycaty YoSHiego i napisać scenariusz do "Ani mru mru" :) (póki jeszcze moderatorzy ich nie pokasowali).

            Skomentuj

  17. Macieyerk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 20:39

    Ekonomiczne do 300zł,podane karty to żenada,w tej cenie można kupić 8800GTS/9800GT używanego GTS250 bądź HD3850/3870 używanego ATI HD4850.

    Skomentuj

    1. hideo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 21:17

      osobiście uważam że nie należy kupować używanych kart, to jest psujące się dziadostwo ;) kilka dobrych lat temu gdy jeszcze nie było rohs to elektronika była wytrzymała, a potem weszło rohs i brak ołowiu spowodował to, że dziś górnej półki grafy ludziom padają albo na gwarancji albo działają do 3 lat i padają, choć być może niedługo będę sprzedawać swoją kartę 9800GT półtoraroczną :p

      Skomentuj

    2. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 22:49

      Hmm, więc nie zorientowanym czytelnikom polecasz używane karty, bez gwarancji? :). Ja wiem, że wymienione karty swego czasu były rewelacyjne. Ale teraz są nowsze, nie tylko wydajniejsze, ale i wnoszące jakieś technologie, ulepszenia.

      Skomentuj

  18. piotrek8x
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-18 21:34

    Nawet nie wiecie jak się ździwiłem jak zobaczyłem moją GTS450 w jednych z najbardziej opłacalnych kart. No ale myślę że jak za 350zł to wydajność jest świetna.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-02-18 22:49

      W wersji 512 MB - kosztuje niewiele i oferuje przyzwoitą wydajność.

      Skomentuj

  19. wertey
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-19 07:51

    Mam His HD5770 i nie ma bólu.
    Wszystko śmiga.

    Skomentuj

  20. git444
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-19 09:57

    Czyli jednak zakup nowego HD4850 za 300zl byl dobrym wyborem patrzac na konkurencje w tym zestawieniu. Ale ta karta jest juz starawa i trudno dostepna, nie dziwie sie ze jej tu nie ma.

    Skomentuj

  21. mutissj
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-19 14:50

    brakuje też Radenów HD5850 i HD5870 w przedziale bardzo wydajne

    Skomentuj

  22. Room429
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-20 11:17

    Ciekawe ile razy jeszcze autor zestawienia bedzie musial powtarzac ,ze to jest dla osob mniej zorientowanych .... ktore potrzebuja wiedziec wlasciwie w jakiej rozdzielczosci pracuja i ile maja w kieszeni ;)

    Zestawienie dobra dla laikow .. proste i przejrzyste.

    Pozdrawiam :)

    Skomentuj

  23. nemo74
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-22 18:50

    panowie mam problem z doborem grafiki jestem laikiem jak co nie którzy piszą moje parametry kompa to
    -Intel Core 2 QUAD Q6600 2.40GHZ 8M cache
    - ram 4gb gel z żółtym radiatorem
    - zasilacz Corsair CMPSU-650HXEU - 650W
    -system vista ultimate 64 bit
    - grafika ASUS GTX 465
    no i koledzy mówią mi że mam za słaby zasilacz do tej grafiki czy możecie mi pomóc jaką mam sobie kupić bo na prawdę już nie wiem plis :(

    Skomentuj

  24. Pipes
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-02-24 16:58

    He he, twoi koledzy są dziwni, masz fantastyczny zasilacz i grafiki nie zmieniaj, bo masz dobrą kartę :)

    Co do zestawienia to faktycznie lepsze karty można kupić do 300zł, jak zauważyli poprzednicy i trochę surowo oceniacie te karty :) Miałem powercolor radka 3850 i gry w 1680x1050 śmigały na bardzo wysokich albo średnio- wysokich detalach, a teraz przy gigabyte 5770 wsio śmiga jak należy, a cena 450 zł ;)

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!