Na topie

Nie oceniaj smartfona po marce. Kupuj tanio!

Autor:
Dawid Kosiński

więcej artykułów ze strefy:
Smartfony

Kategoria: Mobile Telefony Smartfony Tematyka: publicystyka Wiko Producenci: Honor Huawei myPhone Xiaomi

Książki nie powinno oceniać się po okładce, a smartfona po marce. Tak twierdzą entuzjaści i… mają rację. Ale nie do końca. Jak tanio kupić smartfona? Sprawdź!

  • Nie oceniaj smartfona po marce. Kupuj tanio! | zdjęcie 1
Ocena redakcji

5

super

 

A A

Jak kupić tani smartfon?

Na pierwszy rzut oka powyższe stwierdzenie może wydawać się słuszne. W końcu bez przeanalizowania specyfikacji technicznej, wymacania urządzenia oraz zapoznania się z recenzjami i innymi informacjami na jego temat nie można dobrze ocenić sprzętu. Z drugiej jednak strony to właśnie polityka firmy produkującej smartfon determinuje jedną z jego najważniejszych cech, czyli stosunek jakości do ceny.

Aspekt ten jest szczególnie istotny w przypadku narodów na dorobku, takich jak Polacy. Ekonomia naszego kraju dynamicznie rozwija się od niecałych trzech dekad. Zarabiamy coraz więcej i możemy sobie na więcej pozwolić, jednak nadal zależy nam na możliwie rozsądnym wydawaniu swoich pieniędzy. Właśnie dlatego chciałem zaprezentować kilka marek, które tworzą dobre smartfony w niewygórowanych cenach.

W Chinach znajdziecie Honor

Zacznijmy od firm pochodzących z głównego nurtu. Zapewne wiecie, że Huawei oferuje jedne z tańszych urządzeń na rynku, które cechują się także dobrymi parametrami i świetną jakością wykonania. Firma ta ma też w portfolio markę Honor, która wydaje niemal te same sprzęty w innych obudowach i… jeszcze niższej cenie.

Honor 7 Lite

Przykładowo, model Honor 7 Lite to pod względem możliwości Huawei P9 Lite tylko w cenie niższej o 200 zł. W przypadku bliźniaczych modeli z najwyższej półki, Huawei P9 oraz Honor 8, różnica w cenie jest jeszcze większa i wynosi 400 zł.

Wynika to ze znacznie mniejszych nakładów marketingowych na telefony Honor niż Huawei. Chińczycy sami przyznają, że telefony Huawei to urządzenia dla osób oczekujących najwyższej możliwej jakości. Z kolei Honor to marka mniej prestiżowa, skierowana do osób kierujących się wyłącznie najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Między innymi dlatego Honor 8 to praktycznie najtańszy sztandarowy smartfon dostępny na polskim rynku.

A może francuskie Wiko?

Wróćmy jednak do Europy. Kolejna firma, która w ostatnich miesiącach bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła to Wiko. Pochodzi ona z Francji i oferuje smartfony z niskiej i średniej półki cenowej. Uważałem ją za kolejne przedsiębiorstwo sprowadzające urządzenia mobilne z Chin, ale się myliłem. Prawdopodobnie Wiko kupuje wyłącznie wnętrze telefonów od firm zewnętrznych, ale ich stylistykę wymyśla samodzielnie, we Francji.

To właśnie tam designerzy projektują obudowy smartfonów, które prezentują się naprawdę ładnie, niemal tak samo dobrze jak specyfikacja. Weźmy na przykład taki model Wiko UFeel, który cechuje się bardzo niską ceną, ma niezłą specyfikację techniczną, a do tego jest ładny oraz świetnie wykonany. To nie jest opinia wyssana z palca, korzystałem z tego urządzenia przez dwa tygodnie i byłem nim oczarowany. W przypadku innych sprzętów Wiko jest podobnie. W swojej klasie cenowej często deklasują konkurencję, a mało kto jest tego świadomy.

Wiko U Feel
źródło: pl.wikomobile.com

Czas na kuchnię polską. Oto młotek... to znaczy Hammer

Z Chin przenieśliśmy się do Francji, a teraz czas wykonać kolejny krok. Lądujemy więc w Polsce, a konkretnie we Wrocławiu. To tutaj ma siedzibę firma myPhone. Jednak nie o samych myPhone’ach chciałbym tu napisać, ale o smartfonach Hammer. Kilka lat temu wszelkie wzmacniane smartfony były urządzeniami niezwykle drogimi, a marka Hammer zmieniła to bezpowrotnie.

Teraz za wzmacniany smartfon dobrej jakości da się zapłacić zaledwie 499 zł. Tyle bowiem kosztuje Hammer Iron 2. Jasne, w porównaniu ze zwykłymi smartfonami z tej samej półki cenowej Hammery wypadają kiepsko pod względem specyfikacji technicznej, ale wśród wzmacnianych sprzętów mobilnych są zdecydowanie najbardziej opłacalne. Dotyczy to również modelu Hammer Axe LTE za 999 zł, który oprócz wzmacnianej obudowy ma naprawdę wydajne podzespoły.

Nadal za drogo? Żaden problem!

Pozostaje zrobienie zakupów w Chinach. Firmy takie jak Huawei oraz Honor pokazały już, że chińska elektronika nie jest gorsza od konkurencji. Dlatego warto zainteresować się również azjatyckimi urządzeniami cieszącymi się w Polsce mniejszą popularnością. Jedną z największych tego typu marek jest Xiaomi. Inne to ZUK, UMI oraz LePhone.

Warto jednak pamiętać, że kupienie telefonów tych firm w Polsce czasami bywa trudne. Gdy już są dostępne w naszym kraju, często okazują się znacznie droższe niż zakładaliśmy. Cena sprzętu kupowanego w Chinach jest bardzo przystępna, ponieważ nie uwzględnia polskich podatków, które jak wiadomo nie należą do najniższych. Czasami trzeba je doliczyć.

Niekiedy Urząd Celny przechwytuje idącą z Azji paczkę i obciąża ją 23-procentowym podatkiem VAT. Nie jest to regułą, ale należy liczyć się z taką koniecznością. Sklep iBuyGou pozwala jednak uchronić się przed nią za pomocą stosownego ubezpieczenia. Osoby, które z niego skorzystają, otrzymają zwrot naliczonego podatku bezpośrednio ze sklepu.

Xiaomi Redmi 3S i Redmi Note 3

Kolejna wada kupowania smartfonów prosto z Chin to brak gwarancji. Telefonów z azjatyckiej dystrybucji nie można serwisować w Europie. Oznacza to, że w razie awarii należy wysłać je do Chin. Cały proces gwarancyjny może trwać wówczas ponad miesiąc. Temu jednak też da się zaradzić. Ponownie, sklep iBuyGou ma podpisaną umowę z wrocławskim serwisem telefonów Xiaomi, który naprawia je na miejscu.

Oczywiście smartfony Xiaomi można już kupić w Polsce, bez ich sprowadzania i wtedy mamy „polską” gwarancję, ale cena zapewne będzie wyższa niż przy kupnie z Chin.

Jak widać, istnieje wiele sposobów na kupienie taniego smartfonu. Warto jednak poważnie zastanowić się, w jaki sposób to robić. Można wybrać odpowiednie urządzenie dostępne w Polsce lub zaoszczędzić jeszcze więcej i kupić je w Chinach, rezygnując przy tym z niektórych przywilejów. Można też zdecydować się na rozwiązanie pośrednie i kupić smartfon Xiaomi w iBuyGou. Rozwiązanie to cechuje niska cena, ubezpieczenie od podatków oraz możliwość korzystania z serwisu w Polsce. Które rozwiązanie jest najlepsze? Na to pytanie nie ma łatwej odpowiedzi. To zależy wyłącznie od waszych preferencji.

Może Cię również zainteresować:

Odsłon: 14191 Skomentuj artykuł
Komentarze

39

Udostępnij
  1. Fourth Illusion
    Oceń komentarz:

    17    

    Opublikowano: 2016-11-04 15:27

    "Ekonomia naszego kraju dynamicznie rozwija się od niecałych trzech dekad. Zarabiamy coraz więcej i możemy sobie na więcej pozwolić"
    Ciekawe o jakim kraju to, bo o Polsce raczej nie bardzo

    Skomentuj

    1. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-11-04 15:39

      Tak więc: "Kupuj tanio!" :)

      Skomentuj

    2. Yaceek
      Oceń komentarz:

      11    

      Opublikowano: 2016-11-04 15:44

      Nie wiem czy wiesz, ale 30 lat temu w sklepach nie było dosłownie niczego. Może miałeś pieniądze, ale nie miały żadnej wartości skoro niczego za nie nie mogłeś kupić. 20 lat temu stać cię było jedynie na produkty z najniższej półki cenowej, czyli same buble. Samochody w polsce były czymś totalnie śmiesznym. Dzisiaj, przy dobrej pracy możesz odłożyć nawet na produkty powiedziałbym eksluzywne. Komfort życia poprawił się diametralnie. Więc proszę cię, nie wypowiadaj się jeżeli nie wiesz o czym piszesz. Tu nie ma być porównania Polski do krajów z zachodu, tylko Polski dzisiejszej do Polski 30 lat temu.

      Skomentuj

      1. toddlockwood
        Oceń komentarz:

        12    

        Opublikowano: 2016-11-04 15:46

        prawda jest taka że moglibyśmy być dużo dalej niż jesteśmy. Tylko że przez rozdawnictwo tkwimy tu gdzie tkwimy. Rozwój to jest jak masz +10% i dzietność na poziomie 3+

        Skomentuj

      2. ddeante
        Oceń komentarz:

        5    

        Opublikowano: 2016-11-04 16:45

        W pełni się zgadzam. Polacy to zawodowi malkontenci, potrafią tylko narzekać nie dostrzegając pozytywów. Ok, nie jest idealnie (zwłaszcza po ostatniej zmianie władzy) ale nie jest (jeszcze) tak źle jak to wielu twierdzi.

        Skomentuj

      3. Fourth Illusion
        Oceń komentarz:

        4    

        Opublikowano: 2016-11-04 16:48

        "Nie wiem czy wiesz, ale 30 lat temu w sklepach nie było dosłownie niczego. "

        Tylko ludzie mieli wszystko innymi sposobami :)

        "20 lat temu stać cię było jedynie na produkty z najniższej półki cenowej"
        A teraz jak jest ?

        "Samochody w polsce były czymś totalnie śmiesznym. " J/W

        "Komfort życia poprawił się diametralnie." Pewnie ze sie

        Poprawil, wszystkim urzednikom, politykom, ludziom ze znajomosciami, oraz bardzo waskiemu gronu ludzi ktorzy ciezko tyraja na swoja przyszlosc, splacajac kredyty mieszkaniowe.

        Pojecia nie masz widac jak wyglada zycie w polsce i jaka jest bieda obecnie, przejdz sie kiedys po sklepach marketach itp, i popatrz co ludzie biora do koszykow a moze troche ci sie oczy otworza na to co sie dzieje.

        Skomentuj

        1. alien2023
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2016-11-04 18:02

          Świeżaki z biedronki po zrobieniu zakupów za łącznie ok 1000 zł :) Jeśli masz głowę na karku i wolisz wykazać się inicjatywą zamiast narzekać jak jest źle to stać cię na dużo. Co do zarobków to uogólnienia są nie na miejscu. Nie ma co komu zazdrościć tylko samemu pomyśleć co można zrobić żeby mi się poprawiło. Więcej optymizmu i inicjatywy mniej narzekania a będzie sielanka :)

          Skomentuj

        2. drmetal
          Oceń komentarz:

          7    

          Opublikowano: 2016-11-04 18:11

          Jak byłeś w innych krajach to nie zauważyłeś, że tam też jest bieda? Bieda jest w każdym kraju i w każdym kraju do marketów chodzą ludzie którzy robią tanie zakupy

          Skomentuj

      4. piotr.potulski
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2016-11-05 11:41

        Konkretnie: 30 lat temu pensa mojej matki wynosiła $8 miesięcznie. Pracuję na podobnym stanowisku, moja pensja to $180 dziennie.

        Skomentuj

    3. toddlockwood
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2016-11-04 15:44

      taka smutna prawda... Dynamicznie to sie rozwijaliśmy jak była ustawa Wilczka...

      Skomentuj

    4. qverious
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2016-11-04 18:00

      Oczywiście że Polska się dynamicznie rozwija. Po prostu w skali procesów gospodarczych nawet dynamiczne tempo rozwoju trudno dostrzec "gołym okiem". To tak jak byś bez przerwy patrzył na godzinową wskazówkę zegarka.

      Ale faktem jest że jeszcze w 1995r., czyli wcale nie tak dawno, minimalna płaca BRUTTO wynosiła mniej niż 300zł.

      http://www.pit.pl/archiwum_wynagrodzenie_minimalne_305.php

      Wyobraź sobie ile miesięcznie na osobę zostawało, po zapłaceniu podatków i innych składek, w 4 osobowej rodzinie gdzie rodzice zarabiali minimalną. Pewnie około 100zł.

      Dla porównania od 1 stycznia 2017 płaca minimalna będzie wynosić 2000 zł no i jeszcze jest program 500+ jakby tego było mało.

      Jakiego wzrostu w ciągu zaledwie 20 lat byś oczekiwał, żeby być zadowolonym?

      Skomentuj Historia edycji

      1. musslik
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2016-11-04 21:53

        Płaca brutto więc ci z tych 2000 na rączkę zostanie 1 459...
        Więc jak widzisz nie jest dobrze bo zabierają takiemu pracownikowi 541 zł by mu z łaską dać 500zł jak będzie miał 2 dzieci...

        Skomentuj Historia edycji

        1. ahael
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-11-06 11:30

          A przy daniu 500+ tym co mają dwoje dzieci co najmniej zobacz ile poszło podwyżek innych rzeczy itd. Bo Państwa nie stać na 500+ i teraz przez lata będziemy wszyscy to spłacać.. ten wielki PR tego rządu, który za marne 500 zł kupuje sobie głosy większej części społeczeństwa, która jest ograniczona i widzi tylko 500 zł, które spływa na konto, a nie podwyżki które pojawiają się wszędzie i będą pojawiać...

          Skomentuj

  2. martino12345
    Oceń komentarz:

    -7    

    Opublikowano: 2016-11-04 15:39

    Ja tam wole wgrać sobie custom rom na telefon i tym sposobem dać mu drugie życie. Raczej wolałbym kupić sobie tańszą używke i ją przeinstalować, niż zamówić telefon z Chin (Aliexpress), gdzie jakość tych produktów jest o wiele niższa, nie mówiąc już o podzespołach, na jakich sprzęt jest wykonany

    Skomentuj

    1. alien2023
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2016-11-04 18:10

      Poczytaj kolego trochę, może ktoś coś Ci opowie, może wpadnie Ci do ręki telefon np Xiaomi i przekonasz się że te telefony po pierwsze są wykonane dużo lepiej niż tanie konstrukcje znanych producentów. A podzespoły są na najwyższym poziomie np do Xiaomi mi 4c masz wrzucony snapdragon 808 telefon kosztuje 650 zł,a w benchamrku antutu robi wynik niewiele gorszy niż mój poprzedni samsung s6.

      Skomentuj

      1. martino12345
        Oceń komentarz:

        -5    

        Opublikowano: 2016-11-04 18:45

        Mówie o telefonach z Chin jako z Aliexpress. Jakość produktów z tego serwisu mija się z oryginałami

        Skomentuj

        1. Adriian
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2016-11-04 20:25

          Aliexpress to jest platforma taka jak allegro. U nas na allegro jest pełno oszustów, a mimo to x-kom czy morele.net też wystawiają swoje oferty, a ludzie to kupują. Na Ali też są uznane sklepy z milionem opini i ponad 99% pozytywów. Do tego system allegro chroni sprzedawcę, a Ali kupującego.

          Skomentuj

    2. alien2023
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-11-04 18:10

      .

      Skomentuj Historia edycji

  3. KMyL13
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2016-11-04 18:12

    Pisać mi tutaj o Xiaomi Redmi 4 Pro! To jest fon, który w końcu chyba kupię, a przymierzam się do takiego zakupu od miesięcy - zawsze mi coś nie pasowało. A tu proszę - pięknie wykonany budżetowiec, z wystarczającymi bebechami. Tylko poczekam na recenzje i testy. I jak będzie w jakiejś promocji to sobie sprawię.

    Skomentuj

  4. Nalovp
    Oceń komentarz:

    -6    

    Opublikowano: 2016-11-04 18:34

    Chiński i tanio....typowy smartfon dla każdego paździocha.

    Skomentuj

    1. qverious
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2016-11-04 18:42

      A nie najważniejsze jest to czy jest porostu dobry? Jestem przekonany że np taki Xiaomi Redmi 4 Prime zbierze bardzo dobre oceny recenzentów. Rozumiem że Ty byś go nie kupił bo jego wadami jest to że jest chiński i za mało kosztuje?

      Skomentuj Historia edycji

      1. Nalovp
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2016-11-05 16:21

        To kup jeszcze chiński samochód,telewizor i całe agd...Ja kupuje tylko japońskie i amerykańskie produkty bo mam do nich zaufanie.W przypadku smartfonu to musi być z ios i żaden superchiński wypasiony model za grosze mnie nie skusi jeśli nie ma w nim iosa.Niemieckie-nazistowskie wszytko krytykuje i nie kupuje,nawet gdyby bylo najlepsze.

        Skomentuj

    2. ahael
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-11-06 11:32

      Nie wiem czy wiesz ale koreańskie Samsungi oraz amerykańskie iPhone też składają w Chinach :)

      Skomentuj

  5. niepokorny666
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2016-11-04 19:13

    Buraki pastewne i kartofle z Polski, telefon jest wyznacznikiem statusu, chińczyk go daje tyle go gó....o, tylko apple się liczy.

    Skomentuj

    1. vinnere
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2016-11-04 20:27

      PATRZ SYNU - Siewca gównoburzy! ^^

      Skomentuj

    2. taki jeden
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2016-11-04 20:36

      niepokorny, dobrze że telefon jest w tych czasach wyznacznikiem statusu bo trudniej odróżnić Pana od chama ale wystarczy że taki sie odezwie i już wiemy z kim mamy do czynienia.

      Skomentuj

      1. ahael
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-11-06 11:33

        Spokojnie, pewnie ma dres, łysy łeb i jeździ paroletnim Cayenne :))

        Skomentuj

  6. SiQish
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-11-04 22:14

    Witam,
    Czy mógłby ktoś opowiedzieć mi coś więcej na temat serwisu ibuygou. Jak sprawa wygląda z "omijaniem podatku" i sprawa gwarancji oraz co z oprogramowaniem (jest ono dostępne w języku polskim, bądź przynajmniej w angielskim)?

    Skomentuj

    1. ahael
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-11-06 11:35

      1. Sprawa podatku - masz gwarancję sklepu w razie czegoś zwracają...

      2. Gwarancja - jest 2 lata oraz za 5 dolarów dopłacasz do rozszerzenia o kolejny rok. Serwis masz w Polsce we Wrocławiu jak kupisz w tym sklepie.

      3. Oprogramowanie dostajesz w wersji tzw. "Global", a na niej jest język polski, angielski itd. Zawsze możesz potem odblokować telefon i zmienić na miuipolska. (xiaomi.eu).

      Skomentuj

  7. rbialo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-11-04 22:53

    Patrzylem ostatnio na rozne "tanie" telefony, ich recenzje, testy i komentarze. Jedna rzecz mnie nurtuje.
    Pod haslem "tani chinczyk" powszechnie promuje sie np. marke xiaomi, ktora jest niewiele tansza od markowych "sredniakow" (700 - 800 pln), oferujac sprzet porownywalny z "gorna polka". Jednoczesnie zupelnie pomija sie prawdziwie tanie telefony.

    Aby nie byc goloslownym - mara Doogee (max 5 pro costam dalej - przepraszam, ale akurat nie pamietam modelu).
    Jest polski dystrybutor, jest 24 m-c gwarancji, jest Android 6, sprzetowo jest pozim "sredniej polki", a cena troche ponad 400 pln.

    Na pewno ma swoje wady, ale za te pieniadze stanowi chyba dobry wybor dla szukajacych przede wszystkim "tanio"

    Skomentuj

  8. Balrogos
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-11-04 23:13

    "Zarabiamy coraz więcej i możemy sobie na więcej pozwolić"

    Tak ale sila nabywcza pieniadza znacznie spadla i ttuaj jest problem wiec zarabiamy tak naprawde mniej.

    Skomentuj

    1. qverious
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-11-05 00:11

      W artykule
      http://wynagrodzenia.pl/artykul/sila-nabywcza-zarobkow-kowalskiego-zmiany-w-ostatnich-20-latach
      w tabelce: "Siła nabywcza przeciętnego wynagrodzenia w latach 2012 i 1995" widać że siła nabywcza przeciętnego wynagrodzenia wzrosła.

      Skoro widocznie nie masz pojęcia jak jest to po co wypisujesz takie bzdury?
      Jeszcze ktoś to przeczyta, uwierzy i będzie powtarzał.

      Skomentuj Historia edycji

      1. Balrogos
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-11-05 14:38

        Ale co mnie 95?

        Skomentuj

        1. qverious
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-11-05 15:41

          To może doprecyzujesz do jakiego okresu i do jak znaczącego spadku odnosi się Twoje stwierdzenie "sila nabywcza pieniadza znacznie spadla" ?
          Albo może napiszesz kiedy siła nabywcza średniej lub minimalnej płacy była większa niż teraz i o ile.

          Skomentuj Historia edycji

  9. Marucins
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2016-11-05 09:53

    Jak typowy chińczyk to raczej najbardziej rozsądny wybór to Xiaomi.

    Skomentuj

  10. piterk2006
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-11-05 19:00

    Przecież Xiaomi można serwisować w Polsce nawet jak się ściągnęło go z Chin.

    Skomentuj

  11. Fiona
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-11-07 08:49

    To już nie są tanie telefony !!!
    A przy możliwych problemach z urzędem celnym - to nie tylko podatki, ale ew. przemyt, problemy z gwarancją - tutaj uczciwie trzeba przyznać iż Polska jako serwis - niezależnie od marki - to nadal 3 świat.
    Zakup ich staje się naprawdę nieopłacalny...

    Skomentuj

  12. Radical
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-11-07 11:29

    Macie tutaj swoje xiaomi zbudowane z kartonu https://youtu.be/d2jav7UdQtE

    Skomentuj

  13. dexiji
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-11-09 08:47

    fajnie, tylko te tanie telefony nie maja supportu i wcale nie sa tak dobrze wykonane jak wygladaja:) widzialem juz kilka huawei ktore sie wygiely w kieszeni

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!