Internet

Teraz natychmiast zobaczysz, że ktoś Ci grzebie w Google’u

przeczytasz w 1 min.

Jeśli ktoś włamie się na twoje konto Google, to będziesz o tym wiedzieć od razu. Bez sprawdzania systemowych powiadomień czy wiadomości na Gmailu.

Włam na konto Google = natychmiastowy alert

„Na twoim koncie została wykryta podejrzana aktywność” – jeśli korzystasz z Gmaila albo innych usług Google’a, to ten komunikat znasz pewnie doskonale. Zwykle pojawia się, gdy próbujesz się zalogować do swojej poczty z innego urządzenia, ale może też wskazywać, że jakiś gałgan włamał ci się na konto, by pogrzebać i odnaleźć coś do wykradzenia, na przykład informacje, którymi mógłby cię później szantażować. 

Aktualnie jednak jest tak, że żeby zobaczyć taki komunikat, musisz wejść na swojego Gmaila albo chociaż przeczytać powiadomienie o tej wiadomości na telefonie. Teraz w życie wchodzą nowe zasady – Google będzie wyświetlał informację o podejrzanej aktywności niezależnie od tego, z jakiej aplikacji Google w danym momencie korzystasz – od razu będziesz też mógł zareagować (bez konieczności sprawdzania e-maila czy powiadomień). 

Google alert

Google zapowiada więcej zmian – będzie bezpieczniej

Na tym nie koniec zmian. Google wprowadza też edytowanie Historii lokalizacji na samej Osi czasu, spersonalizowane okienko ustawień po wpisaniu „Czy moje konto Google jest bezpieczne?” w wyszukiwarce oraz tryb gościa podczas korzystania z Asystenta Google (wtedy historia zapytań nie jest zapisywana). Nowości będą wprowadzane stopniowo, więc jeśli jeszcze ich nie masz, to się nie przejmuj – w końcu do ciebie dotrą.

Źródło: Google Blog Polska, informacja własna

Czytaj dalej o Google: 

Komentarze

6
Zaloguj się, aby skomentować
avatar
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    kalkulatorek
    5
    A o włamie przez samo google też mnie poinformuje ???? ;P
    • avatar
      Dekard
      3
      Czyli teraz Google będzie donosić na siebie samego? ;)
      • avatar
        mariusz_k
        2
        Niby spoko, ale w 99,9% przypadków jest to upierdliwe. Sam się loguję i muszę potwierdzać, że to ja i odbierać maile, że się zalogowałem.
        • avatar
          Erikson83
          1
          Tak podajcie im wszystko. Rozmiar buta,telefon., adres,na co chorujecie ile zarabiacie. Jeszcze ankiete o covid wypełnijcie. Dobry wujek o was zadba...
          • avatar
            piterk2006
            0
            Już widzę jak ktoś robi reklamy które wyglądają tak samo i zachęcają do kliknięcia żeby zainstalować wirusa.
            • avatar
              asnex
              0
              Ja lubię google. Konkurencja akurat nie daje lepszych mozliwosci.