Komputery

Szybka i wygodna synchronizacja danych

Dropbox to jeden z najlepszych i najwygodniejszych serwisów do synchronizacji danych. Oferuje intuicyjną obsługę oraz powierzchnię dyskową o pojemności 2 GB za darmo.

Jeśli korzystasz z dwóch komputerów, Dropbox może cię zainteresować. Dzięki niemu nie będziesz musiał wysyłać e-maili do siebie czy korzystać z przenośnej pamięci flash USB tylko po to, by przenosić pliki między własnymi maszynami.

Wystarczy założyć konto w serwisie i zainstalować klienta Dropbox na obydwu (lub więcej) komputerach. Co więcej, jeden komputer może używać systemu Windows, drugim może być MacBook z Mac OS X lub np. netbook korzystający z Linuksa. Platforma nie ma znaczenia - Dropbox obsługuje każdą z nich.

Wejdź na stronę Dropbox i w prawym górnym rogu kliknij przycisk Log in. Następnie wybierz Create an Account (Stwórz konto) i wypełnij prosty formularz. Po rejestracji zostaniesz natychmiast przeniesiony do konta Dropbox.

Zakładanie konta w Dropbox

Będąc zalogowanym wybierz przycisk Install i pobierz klienta Dropbox. Następnie zainstaluj go i pamiętaj, aby uważnie śledzić to, co wyświetli kreator zawarty w instalatorze. W oknie "Welcome to Dropbox" wybierz "I already have a Dropbox account" i następnie zaloguj się, wpisując podany wcześniej e-mail i hasło.

Pod koniec instalacji polecamy zaznaczyć funkcję "I want to choose where to put my Dropbox". Dzięki temu będziesz mógł wybrać lokalizację, gdzie mają być przechowywane pliki objęte synchronizacją Dropboksa. Gotowe.

Wybór lokalizacji folderu My Dropbox

W wybranym przez ciebie folderze znajdziesz My Dropbox, domyślnie zawierający foldery Photos i Public. Wszystkie foldery są dostępne z poziomu eksploratora Windows. Możesz tworzyć nowe lub usunąć obecne.

Aby wgrać jakiś plik do Dropboksa, zwyczajnie przenieś go do jednego z folderów. Dla przykładu, zdjęcie możesz przenieść do folderu Photos. Gdy to zrobisz, obok zdjęcia zobaczysz ikonkę symbolizującą wgrywanie pliku na serwer. Kiedy ta czynność się skończy, ikona zmieni się na typowego ptaszka, co oznacza, że proces wgrywania na serwer odbył się pomyślnie.

Niebieska ikonka symbolizuje wgrywanie pliku na serwer

Co istotne, w zasobniku systemowym znajdziesz odtąd ikonę Dropbox. Dzięki niej możesz szybko dotrzeć do folderu zawierającego przechowywane w serwisie pliki, dowiedzieć się ile pojemności już wykorzystałeś, czy też zmienić ustawienia programu.

Dropbox w zasobniku systemowym (tray)

Synchronizacja plików między komputerami odbywa się następująco: musisz zainstalować klienta Dropbox na obydwu maszynach i zalogować się na swoje konto. Na dwóch pecetach tworzysz foldery My Dropbox. Wówczas znajdą się w nich pliki dostępne dla twojego konta.

Teraz wystarczy, że dany plik przeniesiesz do folderu My Dropbox, a ten natychmiast zaktualizuje się na wszystkich komputerach, na których zainstalowałeś aplikację i zalogowałeś się na to samo konto. To naprawdę proste.

Co warte wzmianki, wszystkie pliki możesz otwierać bezpośrednio z folderu My Dropbox. Dla przykładu, otwierasz plik tekstowy, dopisujesz jakiś tekst, zapisujesz go i wyłączasz komputer. Następnie udajesz się do drugiego peceta, włączasz go, a plik tekstowy będzie dostępny w folderze My Dropbox, oczywiście już z naniesionymi zmianami.

Do poprawnej pracy Dropboksa wymagany jest dostęp do internetu.