Oprogramowanie

Bezpieczeństwo: udoskonalony UAC

Jeśli mielibyśmy wskazać coś, co było najbardziej irytujące w Viście, byłby to UAC (User Account Control - Kontrola konta użytkownika). Funkcja ta miała być świetnym rozwiązaniem zabezpieczającym, które nie pozwalałoby złośliwym programom na dokonywanie zmian w systemie. W praktyce okazało się jednak, że UAC był przede wszystkim irytujący i wyświetlał swoje komunikaty nawet wtedy, gdy sami chcieliśmy zmienić niektóre ustawienia Visty. Wiele osób doprowadził też do białej gorączki - ci użytkownicy woleli wyłączyć tę funkcję i pozbawić się oferowanych przezeń zabezpieczeń.

Niewątpliwie złym posunięciem był także fakt, że UAC w Viście można było albo włączyć, albo całkowicie wyłączyć. Microsoft nie pozwalał na żadną kontrolę tego mechanizmu.

UAC - w Windows 7 można tę funkcję konfigurować

W Windows 7 UAC nie tylko rzadziej wyświetla swoje komunikaty, ale przede wszystkim możemy go kontrolować w zadowalający sposób. Podobnie jak w Viście, da się go włączyć lub wyłączyć, ale dodatkowo mamy jeszcze dwie opcje do wyboru.

UAC w Windows 7

Pierwsza jest taka, że powiadamia użytkownika tylko wtedy, gdy programy próbują wprowadzać zmiany na komputerze - nie powiadamia zaś wtedy, gdy to on chce wprowadzić jakieś zmiany w ustawieniach Windows. Druga z kolei działa w taki sam sposób, ale nie przyciemnia pulpitu gdy pojawia się komunikat. Microsoft nie zaleca wyboru tej opcji, ponieważ przyciemnianie pulpitu służy przede wszystkim po to, aby zwrócić uwagę użytkownika. Jeśli jednak trwa ono długo na twoim komputerze i przez to UAC irytuje cię jeszcze bardziej, możesz wyłączyć ten mechanizm.

To dość zaskakujące, że Microsoft nie wprowadził takiego rozwiązania w Viście. Wygląda bowiem na to, że przygotowanie kilku dodatkowych opcji wyboru nie było jakimś wielkim problemem i Vista również mógł oferować takie możliwości.