Nauka

Mięso hodowane z komórek może być przyszłością żywienia, okazuje się, że jest ono koszerne

przeczytasz w 2 min.

Mięso hodowane z komórek zwierzęcych cieszy się dużym zainteresowaniem jako sposób na uniknięcie wpływu przemysłu mięsnego na środowisko. W tym tygodniu rozstrzygnięto, czy wyznawcy judaizmu mogą spożywać w ten sposób powstałe produkty.

Steki z krowich komórek

Mięso z komórek zwierzęcych jest produkowane w laboratoriach i zakładach przemysłowych w podobny sposób, co fragmenty narządów hodowane do przeszczepów dla ludzi. Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, że tę metodę tworzenia popularnych „nuggetsów" będzie promowało KFC. Jest to dobry sposób na szybkie zmniejszenie obecności gazów cieplarnianych w naszej atmosferze, ponieważ sama hodowla bydła stanowi niemal 15% przyrostu tych substancji w powietrzu.

Metody te na początku były niezwykle kosztowne, lecz wraz z rozwojem produktu cena znacznie spadła. Nadal jest to zabawa dosyć kosztowna, ale patrząc na spadki, jakie nastąpiły w przeszłości, to docelowo mięso może mieć cenę zbliżoną do swojego tradycyjnego wariantu. Na dodatek powinno być zdrowsze, bo nie będzie zawierało antybiotyków, bakterii czy pestycydów, które odkładają się w prawdziwym mięsie w trakcie życia zwierzęcia. Naukowcy mogą nawet zaplanować jego dokładny skład, zamieniając składniki, które są nam zbędne na to, czego nam brakuje, jak na przykład kwasy tłuszczowe omega-3.

Jeden rabin powie tak...

Naczelny rabin Izraela, David Lau, w tym tygodniu wydał koszerną pieczęć certyfikującą produkty firmy Aleph Farms, która chce sprzedawać tam steki wyprodukowane z krowich komórek. Wedle tradycji judaistycznej takie mięso będzie uznawane za „czyste" i dozwolone do spożycia przez wyznawców. Żydowskie prawo określa mięso koszerne jako pochodzące od krowy poddanej ubojowi zgodnie z rytuałem. Wymaga się też, aby było ono przechowywane i spożywane oddzielnie od nabiału.

Aleph Farms twierdzi, że pobiera od żywego zwierzęcia próbki komórek, a następnie hoduje je w kultywatorze, który naśladuje warunki panujące w ciele krowy. Rabin Lau w swoim liście do firmy zaznaczył, że produkt należałoby zaliczyć do kategorii „parve" oznaczającej, że nie jest to ani mięso, ani nabiał. W takim wypadku steki Aleph Farms sprzedawane byłyby jako alternatywa dla mięsa, a nie jego ekwiwalent. 

Choć decyzja odnosiła się do jednej tylko firmy, to stanowi ona precedens dla innych producentów, którzy chcieliby oferować swoje produkty społeczności żydowskiej. Kolejnymi krokami będzie zapewne certyfikacja sztucznego mięsa jako czystego dla ludności muzułmańskiej (czyli „halal"), a może nawet zatwierdzenie go przez Hindusów, dla których krowa jest świętym zwierzęciem.

Źródło: reuters.com 

Komentarze

25
Zaloguj się, aby skomentować
avatar
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    venom32
    12
    Czyli rozumiem, że według autora zanim żywność trafi na rynki światowe, to muszą ją zatwierdzić żydzi? Bez tego całego certyfikatu nie byłoby perspektyw na przyszłość dla tego typu żywności?
    • avatar
      rafael
      5
      Nie wierzę, że sztuczne mięso jest zdrowsze od naturalnego. Jestem pewien, że już pojawił się naukowy raport ostrzegający przed skutkami długotrwałego spożywania wyrobów mięsopodobnych.
      A po drugie, nic nie ma na temat śladu węglowego spowodowanego produkcją tego świństwa.
      • avatar
        michael85
        5
        Śmieszny mały naród, a terroryzuje całą planetę.
        • avatar
          BariGT
          2
          Jedz robale aby ratowac pogode XD XD i byc koszernym oczywiscie
          • avatar
            deseczka
            0
            Ile to było już scenariuszy w filmach i grach, gdzie ludzkość wyprodukowała sztucznie żywność, a później walka z zoombie? :-P
            Trzeba zacząć się zbroić na apokalipsę he he
            • avatar
              Konto usunięte
              -1
              widze że lewactwo sypie $ na artykuły...
              • avatar
                ockdemon
                -1
                Do produkcji "sztucznego" mięsa tak samo trzeba zabijać zwierzęta jak i do produkcji mięsa "pawdziwego"
                • avatar
                  Kasuja Wpisy Automatem
                  0
                  czy wy do wszystkiego musicie tych rabinów wpychać? zaraz się dowiemy czy samochody elektryczne są koszerne czy nie.

                  a co do bezpośredniej komórkowej hodowli mięsa, to zmniejszenie wpływu środowiskowego jest póki co wątpliwe. jedyne czego się tu pozbywamy, to kwestii etycznych, bo hodowla komórkowa nie ma mózgu. nie ma świadomości. tylko tyle i aż tyle.

                  Witaj!

                  Niedługo wyłaczymy stare logowanie.
                  Logowanie będzie możliwe tylko przez 1Login.

                  Połącz konto już teraz.

                  Zaloguj przez 1Login