Systemy operacyjne

Wyłącz komunikat potwierdzający usuwanie pliku

z dnia

Kolejne cenne sekundy i mniej klikania zapewnisz sobie poprzez wyłączenie komunikatu potwierdzającego usuwanie plików. Jeśli chcesz usunąć jakiś plik, system za każdym razem pyta czy na pewno chcesz to zrobić.

Kliknij na ikonie kosza prawym przyciskiem myszy i wybierz "Właściwości".

Następnie odznacz funkcję "Wyświetl okno dialogowe potwierdzające usuwanie". Zatwierdź zmiany przyciskiem "OK".

Teraz gdy zechcesz usunąć jakiś plik, od razu zostanie on przeniesiony do kosza i nie będziesz dręczony irytującym pytaniem. Ponadto we właściwościach kosza możesz dodatkowo zaznaczyć funkcję "Nie przenoś plików do Kosza. Usuń pliki natychmiast". Nie zalecamy jednak włączania tej funkcji, ponieważ czasem jakieś pliki wędrują do kosza przez przypadek i wówczas nie mógłbyś ich łatwo przywrócić.